Домът на Розата – Видео

Българското розово масло е един от най-екологично чистите продукти от природата. Такъв е коментарът на редица специалисти от Долината на розите. България в лицето на Община Казанлък, държавата в лицето на министерство на земеделието с остра нота относно подготвян регламент на ЕК, който определя розовото масло като токсичен синтетичен продукт.

България! Домът на розата.

От цялото земно кълбо маслодайната роза „Дамасцена“ вирее най-добре в Долината на розите – България. Заради природата – Планините, земята, въздуха, там се произвежда най-висококачественото масло от роза в света.

Маслодайната роза е пренесена в България от древна Персия още от древността. Първите писмени сведения за цветето от Дамаск, което е култивирано в България са от 1652г.

С розопроизводство се занимават фамилии, които са сред носителите на прогреса и културата в България. Маслодайната роза е поминък и истинският символ на България от векове.

За всичките тези стотици години, българската роза и извличаното от нея розово масло са символа на силата на природата. На най-добрия, най-трайния, на най-финия аромат, извлечен от розовия цвят. 2 грама. Толкова тежи един цвят от маслодайната роза Дамасцена. Над 3 милиона цвята, всеки един откъснат с човешка ръка, са нужни, за да се направи 1 килограм розово масло. И за всичките тези години, през които се прави розово масло начинът, по който се извлича не е променен, въпреки бумът на технологиите.

Експерти заявяват, че българското розово масло чист и екологичен продукт. Необяснимо е как то може да бъде обявено за синтетичен или вреден продукт.

професор  Донка Байкова директор Институт по розата и етерично маслените култури:

„Розовото масло е естествен натурален продукт, който се получава от роза Дамасцена, която е известна в целия свят“

Марин Тодоров доайен в розопроизводството:

„Розовото масло се получава единствено от розов цвят и добавена вода, които се подгряват до 100 градуса по Целзий“

доц. Д-р Анна Добрева експерт технология на етеричните масла БАН:

„Добиването на розовото масло е чрез най-екологичния и така наречен гриин метод за получаване. Парна, водна парна дестилация, при което не се използват никакви химични разтворители или вредни за хората вещества. Използва се водна пара и вода, която увлича етеричното масло и това е най-екологичния и природо съобразен получен продукт.“

професор  Донка Байкова директор Институт по розата и етерично маслените култури:

„Розовото масло е натурален продукт, който не може да се причисли към синтетично произведените препарати“

доц. Д-р Анна Добрева експерт технология на етеричните масла БАН:

„В розовия цвят няма алкалоиди или потенциално опасни за здравето и за въздействащи по неблагоприятен начин за здравето на човека вещества“

Елена Тодорова розопроизводител:

„Не само, че не е опасно, то има много лечебен ефект“

Марин Тодоров:

„Розовото масло се използва за много различни болести. Много хора купуват от нас розово масло за лекуване на бъбреците“

Япония, Китай, много страни от Азия, северна Америка и Европа, предпочитат българското розово масло. Използва се в хранително вкусовата промишленост, фармацевтиката. Изключително желано е за висококачествената парфюмерия

доц. Д-р Анна Добрева експерт технология на етеричните масла БАН

„Уникално е неговата трайност то не се променя при дълго съхранение. Това е едно от най-ценните му качества И дори след стотици години правилно съхранение няма вредни образуващи се съставки в него.

Уникално е със състава си повече от 300 компонента и това го прави широко приложим най-вече в парфюмерията в козметиката, в медицината, в аромотерапията в бита на хората. Това е един широко приложим продукт.“

За по-малко от месец, един път в годината е възможно да се набере цвета от маслодайната роза Дамасцена. Това е месецът, в който над 100 хиляди души в България прибират от Долината на розите, този нежен цвят.

Това е месецът през който хиляди от цял свят идват в Казанлък в Долината на розите за да видят това малко цвете с най-чистия, най-трайния и неповторим аромат. Това е месецът, в който от стотици години България се прекланя пред роза Дамасцена.

Явор Гечев Министър на земеделието Република България:

„Държавата ни е твърдо против по отношение на приравняването на естествените етерични масла на химични продукти. Просто защото не е  вярно. Това е нещо, с което нашата държава не би се примирила.“  

Ако има символ на най-чистия и силен продукт от природата. То това би бил маслодайната роза Дамасцена.

Розата, националният символ на България. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram