Днес, 31.08.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – В залата на Народно читалище „Искра“ бе осъществена поредица от концерти от програмата на Третия международен летен семинар по акордеон. Участваха формации от цялата страна.

1997 – От началото на годината в Казанлъшко бяха регистрирани нови 38 случая на туберкулоза.

1999 – Само през м. август бяха регистрирани 29 произшествия с огън – 19 в град Казанлък и 10 в селата в общината. Най-честата причина бе човешка небрежност.

2000 – АНПТ „Искра“ при НЧ „Искра“ участва в Шестия международен фолклорен фестивал в гр. Измит, Турция.

2002 – Гост в студиото на „Вис виталис“ бе Галин Рачев, Dreams studio. В Книгата за гости на радиото той написа: „Човек никога не е можел да съществува без музика. Музиката е любов! Пожелавам на любимото ми радио „Вис виталис“ и на целия екип да продължава да дарява любов чрез нашите песни и да продължава все така напред“.

2004 – По инициатива на местната структура на ВМРО в храм „Успение Богородично“ бе отслужена панихида по повод 80 години от гибелта на Тодор Александров.

2006 – Кметът на община Казанлък Стефан Дамянов награди учениците, класирани на призови места на международни олимпиади – Свилен Кънев, Веселин Александров и Камена Костова. И тримата – възпитаници на ПМГ „Н. Обрешков“ – Казанлък. На срещата присъстваха преподавателите на учениците, почетният гражданин на Казанлък Теодосий Теодосиев и Пенка Турданова, както и родителите на олимпийците. Дни по-рано с тримата медалисти от световни олимпиади и техните учители се срещнаха и членовете на Председателския съвет на Общински съвет-Казанлък.

2007 – Изцяло нов кабинет, оборудван с дигитална система за рентгенография и рентгеноскопия с дистанционно управление, бе открит в казанлъшката многопрофилна болница.   

2007 – Национален отчетно-изборен конгрес на българските есперантисти се проведе в Казанлък. Един от организаторите бе казанлъшкото есперантско дружество „Роза вало“ – Розова долина, създадено през 1902 г. Пристигнаха над 200 представители на клубове по есперанто от цяла България. «Есперанто е най-разпространеният изкуствен език. Създаден е от полския филолог д-р Людвик Заменхоф с идеята по-лесно да се общува в международните отношения. През 2007 г. честваме 100 години от регистрирането на българския съюз», каза в интервю за «Вис виталис» инж. Петър Тодоров, председател на есперантския съюз в България. – Казанлък е един от градовете, в които традиционно се е разивало есперанто, но за първи път национален форум се провежда тук». Saluto! – Здравей! – отзова се гостът, помолен да поздрави на есперанто. България е член на световната есперантска асоциация от 1956 година. Една от изявените казанлъшки есперантистки бе актрисата Луна Давидова.

2007 – За трети пореден път в Казанлък бяха открити празниците «В Долината на тракийските царе». Програмата включваше: научна конференция, изложби, дискусии, спектакли и концерти. В казанлъшкия музей за първи път бяха показани оловната змия и златните накити от древния град Севтополис. Открит бе 7-ят национален фотопленер «Долината на розите и тракийските царе». Първото издание на пленера е през 1985 г. След кратко прекъсване неговото провеждане е възстановено през 2004-та.

2007  – Проф. Николай Овчаров, проф. Иван Маразов и ст. н. с. д-р Георги Китов бяха сред участниците в научната конференция „Тракийска археология – проучвания, резултати „. Връчена бе наградата „Проф. Александър Фол“, неин носител стана ст. н. с. Мария Чичикова за проучването на тракийския град Севтополис през 1948-1954 г. и на тракийската култура в района на с. Свещаре.  Наградата бе връчена за втора поредна година. През 2006 г. с нея бе удостоен ст. н. с. Георги Китов.               

2011 – Изложба на открито под липите на ул. „Искра” показаха децата от школата по изобразителни изкуства на Ренина Лекова. Още в първите дни имаше откупени картини и заявки. Изложбата бе организирана съвместно със Сдружението „Бъдеще за децата с увреждания” в Казанлък.

2012 – Весел детски карнавал бе заключителната проява от Лятната академия в Детския отдел на ОБ „Искра” – инициатива, която бе организирана за втора поредна година.

2012 – Община Казанлък организира в този ден посещение в Долината на тракийските царе на възрастни хора, настанени в трите социални дома в Казанлък.

2015 – Националното партийно ръководство на БСП утвърди кандидатите за кметове: на Казанлък – Николай Терзиев, за Павел баня – Атанас Пъдев и за Мъглиж – Марийка Митева. 

 2015 – Милен Мазнев от Казанлък, с мултимедията си със заглавие „Провидението“, спечели наградата на публиката в четвъртото издание на Арт мултимедия фест, който бе част от Празниците в Долината на тракийските царе. Седем автори изпратиха мини филми за участие във феста, датиращ от 2012 година.  

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram