Заплата в плик ощетява бюджета с над 300 млн. лв. годишно

От приходната агенция уточняват, че преди десетилетие тази сума е била над 400 млн. лв., като през последните години се е стопила с около 100 млн. лв.

Над 300 млн. лв. годишно е щетата за бюджета от заплата в плик, изчисляват от дирекция „Управление на риска“ в НАП. От приходната агенция уточняват, че преди десетилетие тази сума е била над 400 млн. лв., като през последните години се е стопила с около 100 млн. лв. вследствие на предприети мерки и различни икономически фактори.

Най-рисковите сектори, в които е практика да се изплаща част или цялото възнаграждение „под масата“, са в търговията на едро и дребно, строителство, хотелиерство и ресторантьорство. Най-губещи от недекларирания доход остават служителите, които се осигуряват на по-нисък от реалния размер на заплатата си и по този начин се лишават от редица осигурителни права. Служителите могат да изчислят загубите си с помощта на калкулатора на сайта: www.zaplatavplik.bg, като въведат заплатата, на която се осигуряват и тази, която реално получават.

С цел да запознае работниците с рисковете, ако се съгласят да се осигуряват на по-нисък от реалния си доход, приходната агенция стартира кампания „Заплата в плик“.

Източник: Darik.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram