Днес, 30.05.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1995 – „Вис виталис“ директно излъчи първата изява на новосформирания по идея на директорката Митка Шивачева училищен духов оркестър към Гимназия „Българска роза“, дн. „Акад. Петко Стайнов“.

1996 – Към тази дата регистрираните лица, извършващи таксиметрови услуги в Казанлък, бяха 458.

1997 – На частно посещение в Казанлък бе Н. Пр. Ейвис Боуън – посланик на САЩ. Тя прояви голям интерес към новооткритите тракийски гробници.

1997 – В този ден бяха отбелязани 15 години от създаването в Казанлък на Междуучилищен учебен център.

1997 – 20 години от създаването си отпразнува ДГ „Слънчице“ в Казанлък.

1997 – В училището в с. Ясеново учебната година завършиха 50 деца. Записаните за новата учебна година бяха 54.

1998 – Царица Роза,1998 бе избрана в този ден – Цветомира Боюклиева. За първи път царицата бе избрана от публиката, а комисията само обработи анкетните карти.

1998 – Десетият национален фестивал на детското и народното творчество бе открит в с. Долно Сахране. В него участие взеха 650 деца и 30 творчески колектива от цялата страна.

2000 – В Казанлък бе открито национално търговско изложение „Произведено за вас“ с участието на 20 български фирми.

2000 – В този ден излезе от печат книгата на Иван Събчев „Балкански шампион“, включваща 16 разказа за големия казанлъшки колоездач Цвятко Георгиев.

2001 – С юбилеен концерт-спектакъл бе отбелязана 30-ата годишнина на ЦДГ „Роза“ в Казанлък.

2001 – В ДК „Арсенал“ бе открит Седмият международен фолклорен фестивал „Долината на розите“,2001 – с гостуващи състави от Румъния и Грузия.

2002 – Фондация „Българска роза“ отбеляза в този ден 5 години от учредяването си. Най-активните фирми-спонсори на Празника на розата получиха малки пластики „Роза“. За 5 години бяха набрани 200 хиляди лева. За благотворителност бяха набрани 65 хиляди долара.

2002 – На тази дата се състояха премиерите на две книги на Емил Пенчев – „Вместо роман“ и „Оптимистично за простотията“.

2003 – 40 години от създаването си отбеляза в този ден Домът за деца с увреждания в с. Бузовград. Над 6 хиляди деца бяха преминали през дома за този период.

2003 – В ЛХМ „Чудомир“ бе представен сборникът с анкети с над 100 казанлъшки интелектуалци „Творците на Казанлък“ – съставител бе Петър Марчев.

2003 – Над 30 казанлъчани се включиха в земляческата среща, организирана от Фондация „Българска роза“ в София.

2005 – Кметът на община Казанлък  Стефан Дамянов и генералният секретар на Алианс Франсез – Париж Жан-Клод Жак направиха първата копка за сграда на Алианс Франсез в Казанлък – хексагон, северно от Девическия манастир. В интервю за радио „Вис виталис“ Жан Клод Жак каза: „Културата, образованието и бизнесът винаги вървят ръка за ръка и това е една от основните идеи при работата на Алианс Франсез“.

2005 – Казанлък бе домакин на Втората национална конференция за българския език. „В опасност ли се намира българският език?“ и „Трябва ли медиите да говорят по едни и същи стандарти?“ – тези въпроси зададе „Вис виталис“ на Пенка Костадинова от Института по българистика към БАН. „Не, не е в опасност, – отговори Костадинова, – но езикът ни е много по-разнообразен от времето преди 10-15 години. Не е необходим нов Закон за българския език, всичко е регламентирано в Конституцията“, – уточни тя и допълни: „Медиите трябва да говорят български език, независимо от ефектите, които журналистите търсят“.

2007 – От този ден започна разпространението на празничния справочник, който радио «Вис виталис»  издаде за 3-та поредна година. Изданието включваше 44 страници с богата информация за Казанлък и региона. Над 100 фирми от общината с информация за своята дейност бяха включени в изданието. Информационно-рекламното издание бе в тираж 20 хил. броя  и се разпространяваше безплатно.

2007 – «Този, който не прави компромиси, е станал светец. Аз съм обикновен грешен човек, – каза в студиото на «Вис виталис» Петър Марчев, журналист и писател от Казанлък. – Важно е компромисите да не са фатални и да не водят до гибел на душата. Аз просто съм в отбора на доброто, което трябва да стане победител». Предстоеше излизане на поредна книга на Марчев.

2008 – Мини мис Царица Роза 2008 стана 6-годишната Сузан Иглева от с. Копринка. Конкурсът бе проведен за пети път. Мечтата на Сузан бе след години да стане Царица Роза.

2008 – Служители от Община Казанлък преминаха обучение по проекта “Да усвоим жестомимичния език”. ”Това ще им позволи непосредствено да комуникират с хора със слухове проблеми, както и да могат да извършват преводачески услуги», каза за «Вис виталис» Милка Тенева – главен експерт “Социални дейности”.

2012 – Председателят на Народното събрание Цецка Цачева откри изложба живопис „В името на розата“. Експозицията бе разположена в Клуба на народния представител в парламента и включваше 25 платна на 17 ученици от Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“ в Казанлък.

2012 – „Казанлъчани, опазете културата!“, призова в интервю Мариана Гърдева, коренячка-казанлъчанка, работеща и живееща от 20 г. в Пловдив. Всяко свободно време тя прекарваше в родния си град. Гърдева изрази своята позиция относно проблемите в театъра, станали и национално известни. Според нея, общинското ръководство трябва да подкрепя културата в града ни. „Финансови и документални въпроси, свързани с театъра, не могат да бъдат с пряко отношение към хората, занимаващи се с култура“, коментира тя. Гърдева считаше, че идеята за открита сцена в Казанлък е трудно осъществима.

2012 – Пет години Клуб по спортни танци „Киара-Н“ към НЧ „Искра“ с ръководители Николай Тенев и Антония Каярова бяха чествани в този ден. Празничният концерт протече под мотото „Танцувай с нас!“.

2014 – Волейболистът от Казанлък Борислав Атанасов, който бе сред най-атрактивните участници в реалити-шоуто „Къртицата 2”, привлече с появата си вниманието на репортери и публика при провеждането на първото по рода си за Казанлък състезание по плажен волейбол – втори кръг от турнирите на Националния шампионат. Турнирът бе организиран от най-новия казанлъшки спортен клуб за плажен волейбол „Уайлд роузес“ с председател Милен Бъчваров.

2016 – Общинските съветници на левицата Пламен Караджов, Теодора Иванова и Донка Симеонова от Казанлък подпомогнаха възстановяването на къщата на планинския спасител Иван Османлиев, която пострада при пожар.

2016 – Леден дъжд се изсипа върху Казанлък за няколко минути.

2016 – Втора серия на „градушка в Казанлък“ ни удари тази нощ – Казанлък бе покосен отново от градушка, този път в тъмните часове на денонощието.

Малко след 21:45 мин. от небето за втори път в рамките на няколко часа започна да се сипе град.

2017 – Добивите от декар розови насаждения в казанлъшко достигнаха 400 кг. от декар. Това се похвалиха собственици на розови градини. Цената на килограм розов цвят е 3,50 лв. Преди седмица тя е рязко намалена от 4,50 на 3 лв. за килограм.

2017 – Изложба-базар „Цветен Казанлък“ беше открита в парк „Розариум“- нова инициатива на Община Казанлък за Фестивала на розата 2017. Тя е насочена главно към местните цветари, които са поканени да се включат в това начинание, което радва казанлъчани и гостите на града до 4-и юни.

2018 – На 30 май 2018 г., по време на събиране на подписи за провеждане на национален референдум относно присъединяването на България към Еврозоната, доброволци на Възраждане Казанлък бяха възпрепятствани да звършват дейността си от представители на общинска администрация на град Казанлък. Направена беше проверка на мястото на събирателния пукнтна ул. „Искра“. В отговор на отказа на доброволците да променят позицията на пункта си,от общината изпратиха служители на МВР, които разпоредиха екипа да се премести и да прекрати дейността си на съответното място. От Община Казанлък заявиха, че  организаторите не са се съобразили с декларираните от самите тях места и провеждат събиране на подписката на ул. „Искра“ №4, която не била предварително заявена като място от инициаторите.

2022 – Приключи фотоконкурсът, обявен от вестник „Мъглижки нюанси“ и под патронажа на кмета на Община Мъглиж д-р Душо Гавазов. Жури в състав – Александър Петков, Жоро Иванов и арх. Атанас Иванов разгледа фотографиите и реши кои ще са победителите. На първо място бе класиран Румен Сомов, за фотография с купола на църквата. Според журито, той най-добре от всички участници е спазил основните правила за изграждането на добра композиция. Второ място се присъжда на Кристина Пеева за изключително приятна кадровка, която би изглеждала още по-меланхолично и в черно-бяло. Третото място е на Деница Димова, като най-интересен от трите кадъра, които е изпратила, е пейзажът през дърветата. За добро майсторство при мобилно снимане, награди бяха присъдени съответно на Николай Вапирев и Минчо Минчев.

2022 – Американският посланик Херо Мустафа бе сред гостите на ритуала по розобер в казанлъшкото село Кънчево. От местното читалище съобщават за специалния гост, както и за много други туристи от цялата страна и света, любопитни да научат за традициите в Розовата долина, посетили тамошните градини, в които бе изпълнен ритуала тази неделя : „Показахме им българският дух и оставихме спомени, които да помнят и разказват. Горди и щастливи сме, че Херо Мустафа избра кънчевските градини, за да се потопи в нашия бит, култура и традиции“.

2022 – Конкурс за написване на музикално произведение – химн на Община Мъглиж стартира общинското ръководство от 1 юни. Той ще протече в три етапа. До края на юни ще се приемат предложенията за текст, а общинска комисия ще излъчи само едно от тях за създаване на музика по него. Веднага след това започва да тече нов срок, който продължава до края на август.

2022 – В Областна администрация днес се състоя заседание на Областната координационна група за бежанците. Областният управител проф. Наско Василев изнесе информация за ситуацията в Старозагорска област към момента. Броят на украинските бежанци с адресна регистрация в Старозагорска област към 30 май е 562. В Стара Загора 367 лица са настанени в частни домове и хотели, а в общински бази – 104. В община Казанлък 61 лица са в хотели и частни квартири, а 26 – в общински имоти. В общините Чирпан и Раднево има настанени по двама украински граждани.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram