Днес, 29.03.2024г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – „Ваденето на зъба е крайната мярка. Преди това лекарят е длъжен да опита всичко“, каза в интервю д-р Росица Яцева – стоматолог, открила първия частен стоматологичен кабинет в Казанлък. Тя даде съвети към слушателите как да се грижат за зъбите си

1997 – В специално предаване, посветено на Чудомир, с водеща Мария Рашкова, на което бе направен пълен запис, в студиото гостува Дичка Петрова – уредник в музей „Чудомир“. Повлияни от емоционалния й разказ, над 20 слушатели само за час се включиха в предаването.  

 1997 – Два пъти бе намалял към тази дата броят на заетите в материалното производство в казанлъшкия регион в сравнение със същия период на предходната година. Заетите в материалната сфера наброяваха 20 000 души.

1997 – Среща с Владимир Терзийски – президент на Американската академия за дисидентски науки в Лос Анжелис, се състоя в Казанлък. Дискутираните теми бяха: „Генетично инжениране“, „Трансплантация на човешката душа“ и „Създаване на расата на господаря на новия свят“.

1998 – Община Казанлък сключи договор с Министерството на околната среда и водите за довършване на пречиствателната станция край Казанлък. За строителните и монтажните работи бяха предвидени 600 млн. /стари/ лева

1998 – „Знаем, че подетата от нас подписка в защита на ген. Марин няма да има успех, но на президента Петър Стоянов трябва да му е ясно, че не уволнението на генерали, доказали се в живота, е начинът да се прави реформа в българската армия“, – коментира по повод уволнението на генерала председателят на ОбС на БСП в Казанлък Генчо Кръстинов. Впоследствие, когато президент стана Георги Първанов, ген. Ангел Марин стана вицепрезидент на страната. 

1999 – Поради недостиг на средства двете „зелени“ училища на територията на община Казанлък не функционираха през пролетната ваканция. Седмичната загуба възлизаше на милион и половина /стари/ лева.

1999 – Пресконференция в Казанлък по време на Чудомировите празници дадоха Слави Трифонов и Росен Петров. Те споделиха, че Лили Иванова не ги обича. „Ние сме фен-клуб на Костов“, бе обяснението им по повод заигравката с теменужките на Иван Костов. По отношение на войната в Косово, за Сърбия и Милошевич, те заявиха: „Проявяваме славянска, човешка и балканска солидарност, а не евроатлантическа“. За феновете им, вкл. и от Казанлък – „Фен-Хъшове“, шоумените казаха: „Те защитават своята кауза, като са наши привърженици“. 

2000 – Работничките от шивашката фирма „Таис-91“ АД в Казанлък обявиха гражданско неподчинение, отказвайки да приемат новото ръководство, обвинявайки го в измама с документи. Случаят приключи с обявяването отстрана на съда за легитимно на старото ръководство.

 2001 – Унгарският професор Петер Юхас представи в Казанлък книгата си „Смъртта не е алиби“. В събитието участва редакционният екип на в. „Литературен форум“. „Аз съм човек с две родини – Унгария и България“, каза в интервю за радиото проф. Юхас – университетски преподавател в Будапеща, почитател и преводач на Чудомир.

2001 – „Казанлъшката публика е перфектна. На нея можеш само да даваш, а не да вземаш“, – казаха в репортаж на „Вис виталис“ изпълнителите от група „Б.Т.Р.“, които поздравиха с концерт учениците на ОУ „Чудомир“ по повод патронния празник на училището.

2001 – В репортаж от ДК „Арсенал“, където се осъществи едно от музикалните издания на „Хит минус едно“, водещият и продуцент Кирил Ампов, в отговор на въпроса на репортер на „Вис виталис“ „Как се става звезда?“, отговори: „Аз не създавам звезди, а давам шанс на талантливи млади хора да се изявят по БНТ. Оттам нататък всичко е въпрос на усилие и късмет. Да си звезда е като да си добър хирург. Когато човек престане да се учи, престава да бъде професионалист“.

 2002 – За председател на Регионалния координационен съвет на КНСБ – Казанлък за следващите 4 години бе избран Пенко Койнов.

 2002 – По данни на местни синдикалисти, от близо 40 хиляди трудоспособно население в регион Казанлък, едва 18 хиляди към тази дата бяха наети по трудов договор и легално упражняваха трудова дейност.

2002 – В Книгата за автографи на радиото Христо Мутафчиев, актьор в спектакъла „Охранители“, написа: „Вис 1… Вис 2… Вис В… Вис Вит… Вис Вита… Вис виталис“, а Георги Къркеланов, Петър Калчев, Съни Сънински, също от „Охранители“: За вас от нас – „Охранители“!

2003 – Близо 430 ученици – представители на 20 български града и 1 румънски, взеха участие в 17-я Национален пролетен математически турнир в Казанлък. Най-много първи награди спечелиха представителите на София. Най-добре представилият се ученик от ПМГ „Н. Обрешков“ – Казанлък бе Александър Далемски.

2003 – Общо 10 медала завоюваха лекоатлетите на клуб „Казанлък“ на 4-я мемориален турнир „Тодор Артарски“ в София.

2004 – От местната структура на ДПС бе изключен Ердинч Билен – тогава зам.-кмет на община Казанлък. От движението информираха, че като политическа сила продължават да стоят зад кмета Стефан Дамянов.

2004 – 120 души, организирани от Община Казанлък, започнаха пролетно почистване на града. За най-активните бяха предвидени награди.

2004 – Интервю за радиото даде Мария Николова, ученичка от ОУ „Мати Болгария“ – Казанлък, която спечели специалната награда на „Вис виталис“ в конкурса за деца „Малките нашенци“ с рисунката „Папагал с микрофон“.

2005  –Първата си стихосбирка „Натам, откъдето се връщаме“ представи в този ден  казанлъшката журналистка Диана Рамналиева. Изданието на фондация „Чудомир“ събра 49 нейни стихотворения, писани в продължение на над 10 години. „Най-трудното е да извадиш на бял свят толкова лични неща, но се радвам, че събрах кураж“, – сподели авторката в интервю за „Вис виталис“.

2005 – Културната делегация от побратимения на Казанлък град Толиати посети Пловдив, където актьорите от театър „Колесо – Глеб Дроздов“ представиха спектакъла „Лес“ от Александър Островски.

2005 – За втора поредна година се проведе „Чудомириада“ – състезания и конкурси за деца, за живота и творчеството на Чудомир. Тя бе част от Чудомирови празници 2005, неин организатор бе Детският комплекс в Казанлък. В „Чудомириада“,2005 участие взеха 70 деца.

 2005 – 30 процента от членския си внос отчете към Съюза на военноинвалидите  в България Дружеството на военноинвалидите в Казанлък по повод 90-годишнината от създаването на съюза. В този ден в София бе открит 30-ят юбилеен конгрес на Съюза. Председателката на дружеството в Казанлък – Мария Минтова, съобщи за „Вис виталис“, че в него членуват 185 души.

2005 – Стефан Парнаров, Боян Йонков и Анелия Иванова от мениджърските паралелки на СОУ „Екзарх Антим Първи“ участваха в петото издание на инициативата „Мениджър за един ден“ – под патронажа на министъра на финансите Милен Велчев и вицепрезидента на Българската международна стопанска асоциация Саша Безуханова. Стефан бе мениджър в „Сиско системс“, Боян – в „Дилайт“ – България, а Анелия – в „Иконо медиа“.

2007 – Атанас Бозов бе избран за пети пореден мандат за председател на синдикалната организация на КНСБ в “Арсенал” АД.

2007 – В ЛХМ „Чудомир“ се състоя премиерата на новата стихосбирка на Лилия Димитрова „Избрани произведения“. Към момента тя бе автор на повече от 20 книги – поезия и проза, както и на десетки педагогически публикации. Като племенница на Чудомир, Димитрова бе посветила на прочутия си родственик фундаментално изследване, издадено от БАН в поредицата „Литературни анализи“.

2009 – Изложба по повод 110 години от рождението на акад. Дечко Узунов бе открита в Художествената галерия в Казанлък. „Традиция и модерност – това показват картините на бай Дечко“, каза директорът на старозагорската галерия Марин Добрев. Проявата бе част от 16-тото издание на Чудомирови празници.

2010 – Медицинската сестра от Плевен Гюлшен Алиева получи любовната степен „Магистър“ и първа награда в Десетия национален поетичен конкурс за любовна поезия „Магията любов“, проведен в рамките на 18-тите Чудомирови празници в Казанлък. В него участваха 111 автори  от страната и чужбина с близо 500 любовни стихотворения.

2010 – Сертификат на Съвета на европейската  научна и културна общност получи Иннър Уил клуб –  Казанлък за оказаната финансова подкрепа на НГПИД „Акад. Дечко Узунов”. Директорът на гимназията Петя Минекова представи на дамите от клуба почетното отличие „Златна книга”, присъдено на Националната гимназия и връчено на предишния директор на училището Иванка Делчева.

2011 – След повече от 100 години в Казанлък бе възстановена операта „Сиромахкиня“. Бе съобщена и сензационна новина: че през 2011 година се отбелязват не 111 години, а 110 години от поставянето на първата българска опера. Новината бе съобщена от професорите Пламен Джуров и Лъчезар Каранлъков преди представянето на 45-минутния оперен спектакъл. Запис от възстановката на първата българска опера бе предоставен на МГ „Вис виталис“, с намерението да бъде предоставен и на всяко българско училище. Съвременната адаптация на „Сиромахкиня“ бе направена благодарение на Петя Павлович, която приживе бе занесла копирани уникалните партитури в София и бе представила всичко, запазено по партитура, предадено като дарение от Иван Енчев- Видю.

 2013 –Южната пътна дъга на Казанлък, която свързва източната и западната част на града, от този ден вече поемаше автомобилния поток, след като ул. „Москва“ бе напълно ремонтирана. 

2013 –  В ЛХМ „Чудомир“ бе представена книгата „Наздраве, Маестро! Бохемските часове на Иван Пенков” на проф. д-р Милена Георгиева от Института за изследване на изкуствата към БАН.

2016 – Театрална работилница за деца заработи по Чудомирови празници – В рамките на три дни Военен клуб – Казанлък се превърна в театрална сцена за 70 деца от Казанлък, Стара Загора и Бургас, които твориха, работиха и се забавляваха в уъркшопа, който подготви Жоро Атанасов, ръководител на театрална формация „Нашенци”.

2016 – До този момент на територията на област Стара Загора са издадени 7 присъди за незаконна сеч, а от установените нарушения 30 са във фазата на досъдебното производство, съобщи БНР. Тенденцията за съставените актове почти се запазва – между 800 и 1000 на година. Ефективността на събираемост от наказателните постановления се е повишила спрямо минали години и е 18%. Това е равносметката за 2015 г. в област Стара Загора. Тези данни съобщи пред журналисти по повод Националната седмица на гората, която тази година ще премине под мотото „Подобри гората“, инж. Петър Заяков, директор на Регионалната дирекция по горите в Стара Загора.

2017 – 3 г. лишаване от свобода условно даде Пловдивският военен съд на капитан Иван Русев от Карловската бригада, който заподозрял рейнджър в любовни отношения с бившето си гадже и от ревност му подпалил автомобила в Казанлък. Офицерът ще трябва да плати и 21 793 лева обезщетение на родителите на редника, тъй като автомобилът се водел на тяхно име. Процесът приключи по съкратения ред, след като Русев призна вината си.

2018 – В Община Казанлък са утвърдени Система за прием в първи клас за училищата в гр.Казанлък и административните райони за обхват на учениците към всяко училище. Районирането важи само за училищата в града и не засяга приема в училищата в другите населени места в общината.

2020 – В понеделник, 30-ти март, когато е първият работен ден за арсеналци след двуседмичната отпуска – карантина, всеки един работещ в двете дружества- „Арсенал“ АД и „Арсенал 2000“ АД ще получи своята персонална защитна маска, запечатана в плик и дезинфектиращ гел. Геловете, 10 хиляди броя, изработени в „Арсенал“ са произведени по специална технология и рецепта на началник – химическа лаборатория в завод 3 инж. Станка Костова и са изработени и опаковани под ръководството на Христо Кръстев, началник-цех 160 на Завод 3.

2022 – За стрелба край казанлъшката гимназия „Кирил и Методий“ съобщиха очевидци. Според тях група тийнейджъри са се прицелили в преминаващ автомобил и са произвели изстрели от пистолет, вследствие на което се е счупил прозорецът на колата. Стрелците са пресичали централния булевард „Александър Батенберг“ на пешеходната пътека около 12:00 часа днес, когато автомобил внезапно пресякъл пътя им, а единият от учениците гръмнал в колата, гласи версията на свидетелите. Пак според тях изстрелът е даден от пистолет, който не е боен, а най-вероятно мунициите са сачми.

2022 – Ирин Арбалов е новият председател на младите социалисти в община Стара Загора. Той е избран по време на отчетно-изборно събрание на БСП в града. Това съобщиха от пресцентъра на партията. Арбалов е на 31 години и учи аграрно инженерство в Тракийския университет. Занимава се с частен бизнес и логистика, семеен с едно дете.

2022 – Корейци страртират провеждането на интервюта с отговорните лица в общината Казанлък в сектори като безопасност, транспорт и бедствия, съобщават от местната администрация. Специалистите от южнокорейската провинция на Сеул Джунанг-гу, побратимена с Града на розите, ще обследват ключови зони и обекти, които да бъдат включени в разширяването на мрежата за видеонаблюдение в града. Това става ясно след среща, проведена между двете страни в Казанлък. Братското рамо от Азия, дадено на Казанлък, е по проект, финансирана със средства от Министерството на инфраструктурата и превоза на Южна Корея по Програмата за световно съдействие. Подобни проекти разработват и в Бразилия и Турция.

2022 – Часовници на автора на прословутата крилата фраза „И най-скъпият часовник има само 60 минути в час“ са показани в изложбата „Съкровища от Чудомировия дом“. Тя се намира в Къща музей „Чудомир“ в Казанлък, като проява от тазгодишните „Чудомирови празници“ и съдържа аксесоари, сувенири, лични вещи и предмети от бита на семейство Мара и Димитър Чорбаджийски. Експонатите целогодишно се намират в дома на фамилията, съседен на музей“, но специално за празниците са извадени от традиционните им места и оформени в изложба. В експозицията са показани, освен часовници на Чудомир, но и кутия с бижута на Мара Чорбаджийска, пудриерите й, брошка и значки, джобна икона, броеница, цигулката на художничката, партитури, нейни скици, речници и книги. Сред изложениет артефакти е и брошка на Донка Чорбаджийска – съпруга на брата на Чудомир – Георги.

2022 – Малко се знае за още една от страстите на Чудомир, винаги и навсякъде да носи със себе си фотоапарат. Пътувайки из казанлъшката околия, из България и в чужбина, Чудомир неизменно снима всичко, което му прави впечатление – пейзажи, хора, забележителности, житейски ситуации и много често запечатаните от него кадри се превръщали в рисунки, изваяни от четката на художника. Голяма част от снимките на писателя са публикувани във вестник „Искра“, където е бил дългогодишен сътрудник и редактор. Над 2500 са запазените от Димитър Чорбаджийски – Чудомир фото-документални свидетелства. Те са във фонда на Литературно-художествен музей „Чудомир“. Достъпът до архива на писателя е дигитализиран. В изложбата „Чудомир пред и зад обектива“ в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства е събрана част от снимковия материал, показващ Чудомир със семейството си, с приятели и известни личности, при посещение на културни забележителности и пътувайки в България, и в чужбина. Музей „Чудомир“ е предоставил за експозицията и фотоапарата, с който не се е разделял писателят. Изложбата ще остане в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства една седмица. След представянето й в Казанлък тя поема на пътешествие из страната, уточни директорът инж. Стефан Папукчиев.

2023 – Лауреатите от Първия общински ученически конкурс „Децата на списание „Кула” в Казанлък бяха наградени. Конкурсът бе обявен по повод 100-годишнината от излизането на първия брой на списанието за литература и изкуство „КУЛА” (1923−2023). Редколегията на списанието получи грамота от Фондация „Чудомир”, а конкурсът се организира съвместно с Общинска библиотека „Искра”.

2023 – Диляна Курдова представи в Казанлък книгата си „Размисли върху българската женска носия“. Това е дебютна книга за авторката, готвеща докторантура по темата за трансформациите на традиционните български танци в клубовете у нас и в Западна Европа. Диляна Курдова е изследовател на традиционните български танци, етнохореолог и мениджър в няколко български неправителствени организации.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram