Днес, 28.04.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – И в този ден, на самия Великден, кооператорите от с. Енина не спряха работата си – 4-ма механизатори засяха 300 дка с люцерна и започнаха подготовка на площите за посев на слънчоглед.

1998 – Към КТ „Подкрепа“ в Казанлък бе основан женски съюз, начело на който застанаха Милена Андреева и Светла Пантулова.

1999 –По случай Международния ден на балета – 29 април, в ДК „Арсенал“ се състоя голям сборен концерт на казанлъшки балетни формации.

2000 – Централата на КНСБ в Софияноминира Николай Ибушев – изпълнителен директор на „Арсенал“, за ръководител на фирма от отрасъл „Машиностроене“, осъществяващ най-ефективно социално партньорство със синдикатите на всички нива.

2000 – Смесен хор „Петко Стайнов“ при НЧ „Искра“ изпълни по традиция в храм „Св. Илия“ опелото на Исуса Христа по Емануил Манолов. Денят бе Разпети петък.

2001 – 18-годишната Десислава Стоянова стана победителка в конкурса „Мис Долината на розите“,2001. Нейни подгласнички станаха Мирослава Хаджиева и Деница Желева.

2003 – Общо 12 медала спечелиха петима състезатели на клуба по карате-до „Севт Първи“ от Великденския международен турнир за купа „Хасково“.

2004 – Д-р Петър Лучев – хирург, разказа в интервю за посещението на представители на МБАЛ-Казанлък в САЩ и приликите и разлики в здравните системи. „Разликата наистина е много голяма. Впечатляващо е, например, че в САЩ пациентът влиза за 1 ден в болница – оперират го и го освобождават. Това спестява много разходи – и на болниците, и на пациентите. Като качество, това, което виждаме по филмите, е точно така. Но и там безкръвни операции могат да си позволят по-богатите хора“. Д-р Лучев подчерта дружелюбното отношение на лекарите в САЩ към пациентите, особено към децата, на които се разрешавало да отидат до операционната маса с любимата си играчка. „Иначе, – заключи той – коренно различни начини на лечение между тях и нас няма. Медицината навсякъде  е една“.

2005  – Национална кръгла маса на тема: „Послания от миналото, поуки за бъдещето, време за равносметка“ бе открита в зала „Инфра“. Участваха представители на детски учебни заведения от Варна, Бургас, Ямбол, Гълъбово, Стара Загора, от Департамента за преквалификация на учители и от Регионалния инспекторат по образованието, съобщи за новините Галина Стоянова – старши експерт предучилищно образование в Община Казанлък.

2005  – Мраморна възпоменателна плоча поставиха от КНСБ – Казанлък в тревната площ източно от ДК „Арсенал“ – „В памет на загиналите в трудови злополуки работници“. За новините на „Вис виталис“ Атанас Бозов, председател на КНСБ в „Арсенал“ АД, поясни, че от 1996 г. международното профсъюзно движение отбелязва 28 април като Международен ден на солидарност с пострадалите от трудови злополуки.

2005  – Българската народна приказка “Галената мома” на японски език представиха пред гости и приятели възпитаниците на детска градина „Яна“ в с. Енина. В продължения на два месеца Натсуне Хаяши, представител на фондация „Джайка“ в Казанлък, подготвя и обучава децата на японски език.

2006 – Писателите Деян Енев и Виктор Пасков гостуваха в Казанлък за първото представяне на лауреатите на българската литература в Града на розите – в рамките на Чудомирови празници,2006. Срещата бе водена от проф. д-р Огнян Сапарев. Към момента Деян Енев бе автор на седем сборника с разкази, превеждани и награждавани, а Виктор Пасков стана популярен в европейската литература с втората си книга „Балада за Георг Хенинг“. С последната си книга – „Аутопсия на една любов“ Пасков спечели наградата „Хеликон“ и приза „Цветето на публиката“ за най-продавана книга.

2006 –  Концерт на клавирното дуо проф. Дора Славчева и проф. Анастас Славчев, първи изпълнили над 100 творби, се състоя в ЛХМ „Чудомир“. Концертната изява бе част от празниците, посветени на Чудомир.

2006 – Отборите на ОУ „Георги Кирков“ и на ПГ по транспорт и транспортен мениджмънт станаха областни първенци в тениса на маса.

2006 – „Област Стара Загора се нуждае от изграждане на представителство в Брюксел“, обяви на пресконференция кметът Стефан Дамянов, който се бе завърнал от едноседмична официална визита в белгийската столица. Целта бе да бъде получавана бърза информация за нормативните документи, директиви и закони, за да бъдат синхронизирани и интегрирани в българското законодателство.

2006 – 20 години от основаването на Центъра по хемодиализа и нефрология бяха чествани в МБАЛ – Казанлък. Годишно в него се извършваха до 5000 диализи. „Имаме нужда от подмяна на част от оборудването, което е старо, както и от скъпоструващи медикаменти“, – сподели в интервю д-р Валентина Василева – ръководител на центъра.

2007 – Александър Толев от Казанлък спечели купа “Драг” в първия турнир по байктрайал (преодоляване на препятствия с велосипеди) в София . 

2007 – В кампанията по озеленяване на парк „Васил Левски“, заемащ площ от близо 15 декара, бяха засадени 58 различни растителни видове.

2007 – Казанлък бе домакин на два турнира по спортни танци – 14-ти Открит турнир за купа „Казанлък“ и за купа „България“.

2009 – „Изцяло в правомощията на Общинския съвет е да избере и организира начина, по който ще реализира контрол. Включването в дневния ред на всяко редовно заседание на ОбС като точка първа „Текущ и последващ контрол върху изпълнението на приетите актове” е законосъобразно“. Това реши Административният съд в Стара Загора във връзка с жалбата на кмета на община Казанлък Стефан Дамянов, с която той бе оспорил решението на Общински съвет-Казанлък кметът да представя отчети пред общинските съветници като гаранция за защитата на обществения интерес.

2011 – Нощен маратон на четенето организира библиотека „Искра” в рамките на националната кампания „Голямото четене”, която в местен вариант премина под надслова „Походът на книгите”.

2012 – В Стара Загора се проведе изложението Ротари Експо,2012 – форум на бизнеса на ротарианци от България с участие на Ротари клубове от Балканските страни.

2013 – Три медала спечелиха възпитаниците на Клуба по карате „Севт І” от 5-ия Национален турнир “Ронин” в Бургас. Димитър Кацаров при мъжете в дисциплината ката бе с първо място и най-добро представяне от 8-те състезатели, водени от треньора Драгомил Иванов.


2013 – Във фоайето на ДК „Арсенал“ бяха експонирани уникални репродукции на известния български художник-космополит Борис Георгиев. Сред портретите бяха образите на Айнщайн, с когото българинът е бил приятел, на Махатма Ганди и съпругата му Кастурба, на Петър Дънов, на индийския писател и философ Рабиндранат Тагор. 

 2014 – Около 40 семейства сирийски бежанци бяха временно настанени в Казанлък. Трите семейства в Розово, настанени на ул. „Рожен”, срещу които протестираха жителите на селото, бяха преместени в гр. Крън.

2014 – Лидери със златни медали в Държавното първенство по културизъм и фитнес за деца, юноши, младежи и девойки, което се проведе в Карлово, бяха казанлъчани от клуб „Леон“ – юноши до 70 кг. – Марти Неби, а при младежи до 75 кг. първи бе Денис Неби. Съотборникът им Цветелин Тодоров – младежи до 23 г. и до 75 кг., също стана шампион.

2014 – Пред Културно-информационния център на ул. „Искра“ № 4 се проведе общоградски детски празник с ревю на костюми от отпадъчни материали под наслов „Да погалим природата – да опазим Земята“.

2014 – В рамките на националната кампания „Да изчистим България за един ден“ на територията на община Казанлък бяха събрани, извозени и депонирани на общинското депо в местността „Каракос“ общо 1015,06 битови и 15.40 тона строителни отпадъци.

2014 – Гост в студиото бе Никол Колева, на 22 г. от Казанлък, завършваща Военно-морското училище, дъщеря на ръководителя на Морския клуб „Севт Трети“ Кольо Радуков. В интервю на Мариана Ганева Никол разказа за състезателната си дейност като единствената българска и европейска състезателка по водомоторен спорт, който е втори по смъртност, тъй като лодките се движат с 240 км/час. Тя бе единствената жена в България, занимаваща се с тежководолазен спорт. Мечтата на момичето бе да стане европейски шампион и капитан.

2015 – Директори на общинските болници спешно се събраха в Казанлък, за да съставят общо становище за намаленото им финансиране. Тема на срещата бяха нарушените права на здравноосигурените пациенти за достъп до болнична помощ – ограничения, които неминуемо водят до редуциране на медицински дейности.

2015 – Изтъкнатият журналист, международник, политик и дипломат Иван Гайтанджиев посети Казанлък. В ДК „Арсенал” бе проведена среща-разговор на тема „Съвременни тенденции в глобалната политика и мястото на България в тези процеси”.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram