Днес, 28.02.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – В Казанлък върлуваше грип, който протичаше по-дълго от обикновено и с големи усложнения – средно по 200 болни бяха регистрирани на ден. 

1997 –Събитиятав община Казанлък в този ден бяха:в Младежкия дом в Казанлък бе основан фен-клуб „България“; в читалище „Братство“ в с. Енина се състоя детското шоу „Салон-бонбон“; в ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ проведоха състезанието „Ние знаем и можем“; в КДК бе открита изложба „Женски занаяти“ – шевици, плетива и облекла; във Военния клуб богословът Ваклуш Толев изнесе беседа – „Слово за Трети март“.

1998 – Евангелската баптистка църква дари на възрастни и социално слаби граждани 220 пакета с хранителни продукти на обща стойност 750 хил. /стари/ лева. 

1999 – „Ще има официално депозирано предложение за оставката на вицепремиера Александър Божков, ако правителството не направи промени в промишления си екип“, заяви на пресконференция в Казанлък в този ден председателят на Българската Евролевица Александър Томов. 

1999 – Броят на безработните лица в община Казанлък към тази дата бе 4120 – при регистрирани в края на 1998 г. 3551 души.

2000 – В КДК в Казанлък бе открита изложба, посветена на големия руски дипломат граф Николай Игнатиев. 

2000 – От парк „Розариум“ тръгна общоградско протестно шествие до площада в Казанлък под надслов „България, събуди се!“. То бе организирано от гражданското сдружение „За друга България“.

2001 – Излезе от печат третата книга на Янка Ташева „Прикосновения“.

2001 – На 20 г. затвор бяха осъдени 47-годишният Недялко В. от Казанлък и 37-годишният Иван П. от Сливен за опит за предумишлено убийство на 33-годишния Атанас М. от Сливен, чийто живот бе спасен след няколко операции.

2002 – Общинският съвет гласува в този ден бюджета на Община Казанлък за 2002 г. Той бе в размер на 15 млн. 610 хил. 44 лв. Според председателя на бюджетната комисия Драгомир Петков, бюджетът можеше да издържи 9 месеца, след което Общината трябваше да разчита на целеви субсидии. 

2002 – За 10-ти пореден път в Крън бяха организирани Мартенски дни на културата.  

2003 – Съюзът на жените „Проксен“ организира семинар-обучение за общински съветници, журналисти и представители на администрацията на тема „Общинска собственост и прозрачност в община Казанлък“.

2003 – Мартеница-тупалка с посланието „Да изтупате с нея прахоляка на старото мислене по отношение на хората с увреждания“ подари на кмета Стефан Дервишев от името на неправителствени организации в града Боряна Коскина. 

2003 –В този ден приключи инициативата на радио „Вис виталис“ „Добрият месец февруари“. Взаключителното предаване бе излъчена анкета „Какво хубаво ви се случи през февруари?“. Ежедневно през целия месец в ефира бяха излъчвани материали, подадени и разказани от слушателите, за направени от тях и за тях добри жестове.

2004 – На едномесечно обучение в Япония – курс за развитие на културен туризъм по програмата на японската асоциация „Джайка“, замина 10-членна българска делегация, в която представители от Казанлък бяха Васил Самарски и Стефка Духнева. 

2004 – Град Шипка бе домакин на дебютните за годината колоездачни прояви. Състезатели от цялата страна от всички възрасти се включиха в колокритериума – 40 км и в общия старт – 100 км до Змеево. Казанлъшкият колоездач Красимир Димитров, състезаващ се за Троян, стана носител на дебютната купа „Шипка“.

2005 – В Крън стартираха традиционните Мартенските дни на културата. В интервю за радио „Вис Виталис“ Теменужка Люцканова, секретар на Народно читалище „Цвятко Радойнов“, информира за предстоящите събития. 

2007 – На 92-годишна възраст почина легендарният колоездач Цвятко Георгиев, двоен Балкански шампион. Цвятко Георгиев, известен като Бай Цвятко, е роден в Казанлък на 13 юни 1914 г. През 1940 г. на Втората Балканиада в Букурещ той печели титлите за бързина и шосе и донася първи медал от балканиада за родния си град Казанлък. „Вис виталис“ излъчи в този ден радио-некролог за големия спортист.

2007 – По инициатива на клуба „Съхрани българското“ към Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм – Казанлък бе проведено междуучилищно състезание, посветено на 130-ата годишнина от Руско-турската Освободителна война.

 2007 – Президентът на волейболен клуб Казанлък Деко Григоров бе назначен за регионален отговорник от Българската федерация по волейбол в регион „Странджа“.

2008 – С гласовете на общинските съветници от партиите ГЕРБ, Обединена десница, ФАГО, “Алианс за Казанлък”, “Атака” и “Лидер” бе решено да се открие тръжна процедура за продажба на токоизправителната станция за тролейбусен транспорт в Казанлък. Срещу решението за продажбата категорично “против” се обяви съветникът от Движение “Нашият град” Стефан Дервишев, а групата на БСП се въздържа. Мотивът на Дервишев бе, че, както тролейбусната мрежа, така и станцията, са купувани с парите на гражданите на Казанлък, събирани чрез самооблагането, и по право са на казанлъчани. Първоначалната обявена тръжна цена бе от 28 500 лева без ДДС. Против продажбата се обяви и екскметът Станчо Коев. 

2015 –В този ден се състоя съборът на с. Търничене. В него се намира единственият в Розовата долина православен храм, носещ името “Св. Теодор Тирон“. През 1854 г. една плевня била преустроена в храм, изгорена впоследствие от турците. През 1881 г. в селото била издигната солидна трикорабна черква, която била зографисана през 1882 г. И до днес църквата е една от най-красивите.

2015 –Около 150 семейства от гр. Гурково имаха готовностдапосрещнат 150 семейства-бежанци от Украйна. Освен на подслон, бежанците можеха да разчитат и на работа, благодарение на местен бизнесмен. Преди повече от 150 години по време на Руско-турската война десетки семейства от Гурково намират спасение в Запорожието. Затова гурковци гледат на българите в Украйна като на братя.

2016 – Старозагорката Моника Михайлова, на която бе отказано лечение в чужбина, спечели дело срещу Здравната каса в Административен съд Стара Загора. То бе образувано по жалба на болното момиче   против писмо на управителя на Национална здравноосигурителна каса /НЗОК/ София, в което се сочи като «приключена» преписката по подаденото от нея заявление, за издаване на разрешение за планирано лечение извън държавата.

2016 – На 28 февруари, около 18,30ч., по път І-6, от с. Манолово за с. Тъжа, се е движил л.а. ”БМВ”, управляван от 39-годишен мъж от Казанлък. На около 200м след с. Манолово, блъснал внезапно излезли на пътното платно два коня. В резултат на удара са пострадали двамата пътници в автомобила – 35-годишна жена и 2-годишно дете. Откарани във ФСМП – Казанлък, където са обслужени амбулаторно и освободени, без опасност за живота. Водачът е тестван с техническо средство за употреба на алкохол, което е отчело 0,00 промила.

2017 – На площад „Севтополис” в град Казанлък се състоя церемонията по изпращането на  33-я български военен контингент за участие в международната мисия на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа”, фокусирана върху подготовката, подпомагането и предоставянето на екипи от съветници за афганистанските държавни институции и националните сили за сигурност във взаимодействие с афганистанското правителство, партньорите и другите международни организации, ангажирани в региона.

2018 – Пореден успех за възпитаници на казанлъшката Природо-математическа гимназия „Никола Обрешков“. Два сребърни медала от Международна олимпиада в Тайланд спечелиха Александър Проданов и Даниел Бояджиев, а с бронзов се завърна Стелиян Иванов. Участието им бе финансирано от училището, Община Казанлък, Ротари клуб и училищното Настоятелство. Състезанието се проведе на 21 февруари в Банкок, като децата, разделени в 11 възрастови групи, са разполагали с 2 часа за решеването на  общо 30 задачи.

В Тайландската математическа олимпиада участваха 1500 от най-добрите математици от 12 страни.

2019 – По повод националния празник на Република България – 3 март, Националният парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ представи изложбата „Опълченци от Казанлъшкия край“. Тя  бе открита в мултимедийната зала на ИМ „Искра“, гр. Казанлък, където ще остане до 19 април. Изложбата представя бойната летопис на Освободителната война, която отрежда достойно място на доблестните български синове. В боя при Стара Загора на 31 юли, при отбраната на Шипченския проход през август 1877г., в зимното преминаване на Балкана и атаката на Шейновския укрепен лагер през януари 1878г., в многобройните схватки с врага в Котленския балкан те проявяват удивителен стоицизъм и воля за победа. Много родолюбиви българи от Казанлъшкия край се включват в състава на Българското опълчение. Родените в Казанлък и Казанлъшко са общо 122 души. С този регион са свързани и имената на 45 доброволци, които се заселват тук след Освобождението.

2019 – Нещо се обърка в президиума на Общинския съвет днес, по време на заседанието на местния парламент. След като прехвърлиха точката за болницата и старейшините решаваха как да закърпят паричните й дупки, дойде ред и на избора на одитор, който да следи за финансовите дела на диспансера. Председателят Николай Златанов се разколеба в познанията си  по въпроса, наложи се да се намеси представител на администрацията за уточнение, в крайна сметка думата бе дадена на юриста от опозиционната БСП – Моника Динева, за да внесе разяснение за председателя и съветниците, относно това, кога се назначава одиторът.

2019 – „Помощта от публиката“ е рядко търсен феномен от Златанов, и днес той прибягна до него минути след като традиционно смъмри социалистите, опитали се чрез Румяна Друмева да обяснят, че с даряването на имот от общината за болницата, на практика, стартира дълга и не евтина процедура, докато въпросният имот се продаде и се превърне в свежи пари за лечебното заведение. Обичайното поведение на Златанов спрямо различното мнение в общинския съвет е подигравателно, а спрямо БСП отношението му „по подразбиране“ е като към публика, а не като към равнопоставени колеги. Именно Златанов днес произнесе поредната крилата фраза: „Ако някога сме гласували незаконно, то е от незнание“.

2020 – За бедстваща котка, заловена в капан, в казанлъшкия хипермаркет BILLA съобщи на спешния телефон 112 казанлъчанката Ева. Оттам предали сигнала на Ивелина Недкова от Animal Hope Bulgaria-Kazanlak. На място се оказало, че в магазина имат практика да ловят котки и да ги предават на фирма за дератизация, с която имали сключен договор. Дератизацията е комплекс от мерки за унищожаване на гризачи, към които котките не принадлежат. Двете жени имат съмнения, че котките, хващани в специалния капан, не се предават за разселване и осиновяване, а за умъртвяване с цел ползване на кожите им. За грубото отношение на персонала на BILLA разказаха пред екип на Пресс ТВ Ева и Ива. Освободената от капана котка ще бъде настанена в Animal Hope Bulgaria-Kazanlak и ще й бъде потърсено приемно семейство, потвърди Ивелина Недкова. В България приют за котки няма, заяви Ева, която се грижи в дома си за пет котета, а от две години, откакто е отново в родината си, се грижи за улични животни край BILLA.

2021 – При изключителни мерки за дезинфекция се проведоха извънредните частични избори в Мъглиж. На всеки час се извършваше дезинфекция във всяка една от 15-те избирателни комисии. Имаше поставени два вида такива за ръце и за повърхности. Всеки един избирател гласува с личен химикал, който си взема при влизане в секционната комисия. Доставени бяха еднократни предпазни маски, за избиратели, които нямат, или са забравили своята. По двама служители на реда следяха за спазването на дистанция пред секциите от 1,5 метра, както и за избягване на струпване от хора.

2021 – На опашката пред избирателните секции в училище „Гео Милев“ в Мъглиж, където се провеждаха частични избори за кмет, всички желаещи да гласуват бяха с чисто нови оранжеви маски в ръце. Видимо беше, че са получили предпазните средства току-що – всички ги носеха в ръката си на влизане в двора на училището, а маските бяха чисто нови и еднакви. А след като гласуваха на излизане от двора на школото ги подаваха на млада жена, която ги прибираше в найлонова торба. Жената стоеше до оградата на училището, всички гласували задължително й предаваха маските, получени преди да влязат в СИК. Болшинството от гласоподавателите бяха роми в тези секции. Според мъглижани, пожелали анонимност, това е схема за купуване на гласове – получаваш на входа маска, гласуваш за определен кандидат, а после отчиташ маската-глас и си получаваш парите. Говореше се, че един глас струва 50 лева. Частичният вот за кмет в Мъглиж се наложи, заради преждевременната и внезапна смърт на избрания за кмет на последните местни избори през 2019 г.

2021 – Д-р Душо Гавазов бе избран за кмет на община Мъглиж, след провеждането на извънредните избори.  В изборите, до които се стигна след внезапната кончина на екскмета Господин Господинов, който бе трети мандат кмет, имаха право на глас близо 10 000 души. Над 60% от тях са участвали във вота, който се проведе при засилени мерки за дезинфекция, заради пандемията от Ковид – 19.  Кандидатите за кметското място бяха трима: д-р Душо Гавазов от ПП ГЕРБ, Златко Острешев от ИЗПРАВИ СЕ.БГ и Миглена Филипова от БСП.

2022 – В крайпътна канавка паднаха два автобуса, движещи се в посока Бургас по Подбалканския път, видя наш репортер. Причината е силният вятър и заледения път. Няма пострадали хора при инцидента, случил се тази сутрин край Мъглиж.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram