Днес, 28.01.2024г. – Живата памет на Вис виталис

1998 – Със закриването на данъчните служби в Павел баня и Мъглиж завърши структурната реформа на Териториалната данъчна служба – Казанлък. В двата града службите започнаха да действат като данъчни бюра.

1998 – На посещение в Казанлък бе министърът на екологията Евдокия Манева. В интервю за радиото тя се ангажира с обещанието, че министерството ще осигури 1 млрд. 500 хил. /стари/ лева за пречиствателната станция в Казанлък и че тя ще бъде пусната през есента с. г. На 25 май 1999 г., когато станцията все още не  бе пусната. Евдокия Манева отново посети Казанлък и отново даде интервю за „Вис виталис“, в което каза: „Трябва ни пълна яснота за този голям обект. Нещата вече са компрометирани в бездействие. Възможно е да пуснем станцията през октомври т. г.“. Станцията бе открита на 17 ноември 2000 г.

1998 – На пресконференция на СДС-Казанлък в този ден Крум Владев заяви: “Назначаването на Ибушев е недоразумение. Нашето мнение за „Арсенал“ не е търсено. Този човек трябва да бъде контролиран. Затова в „Арсенал“ трябва да има и надзорен съвет, и управителен съвет“. На 22 октомври с. г. в интервю за „Вис виталис“ председателят на синдикалната федерация „Метал-електро“ Асен Асенов заяви по този повод: „Това са партийни пристрастия на некомпетентни хора. Това ръководство на „Арсенал“, начело с Ибушев, трябва да остане“. На 3 май 1999 г. депутатът от СДС д-р Ваньо Цонов бе категоричен: „Има много спекулации. Ние не искаме освобождаването на Николай Ибушев“.

1999 – В „Арсенал“ ЕАД беше подписан Анекс №1 между работодателя и двата фирмени синдиката – КНСБ и КТ „Подкрепа“, съгласно който по-голямата част от работниците на фирмата излезе в отпуск до 30-ти април.

1999 – „Хляб и хлебни изделия“ – Казанлък увеличи, съгласно новия закон за ДДС, цената на хляба с 8-10%.

2000 – Със заповед на кмета Стефан Дервишев, по икономически причини и поради усложнената  епидемиологична обстановка, във ваканция излязоха детските градини в селата Копринка, Ръжена, Кънчево, Енина, Ясеново, Долно Изворово, Дунавци, Шейново, Овощник, Черганово, Бузовград и гр. Шипка.

2001 – Американският колоездачен тим „Мъркюри“ официално заяви участието в състава си на казанлъчанина Пламен Колев. В тима бяха включени още 24-ма състезатели.

2001 – На живо в предаването „Спасена красота“ гостува фолклорният ансамбъл „Росна китка“ от с. Бузовград с ръководител Милка Генчева. Сред участничките бе и мюсюлманка – блестяща изпълнителка на български народни песни.

2003 – Старозагорският съд осъди Община Стара Загора да заплати парично обезщетение от 1000 лв. за неосигурен достъп на инвалидите до обществените сгради. Искът бе заведен от Весела Желязкова по чл.7 от Конституцията на Република България.

2004 – Защо Казанлък е с второстепенно място в сравнение със Стара Загора? Този въпрос бе зададен от радио „Вис виталис“ на областната управителка на област Стара Загора Мария Нейкова. Отговорът ѝ бе: „Казанлък заема важно място в плановете за развитие на област Стара Загора. Чрез включването му в различни програми се надявам да се върне европейският облик на града“. На въпроса „Защо инвестициите са насочени към областния град, а Казанлък е провинция?“, Нейкова отговори: „Общините трябва да бъдат по-активни“.

2005 – Преброяване на водолюбивите птици бе извършено в Казанлък. В интервю за радиото Ирина Костадинова съобщи, че около яз. „Копринка“ са били преброени 433 птици, а по поречието на река Тунджа – 708, от които ок. 570 представители на големия корморан, а останалите – на малкия гмурец.

2006 – Учредено бе Гражданско сдружение „За община Казанлък“. Сред 23-мата учредители бяха бизнесмени, здравни работници, юристи, икономисти и хора на изкуството. За председател бе избран Константин Карагитлиев. Освен активно гражданско общество, целите на сдружението бяха: предотвратяване, разкриване, огласяване и пресичане на корупционни практики и конфликти на интереси в институциите на публичната власт.

2008 – 6-годишният състезател на ШК “Алехин” Тодор Христов спечели златен медал при децата до 8 години от Шахматния турнир “Рицар 20” в София в конкуренция с 68 състезатели на  столични клубове.

2009 – 21 жени от Казанлък, членуващи в партия ГЕРБ, учредиха дамска структура на партията.

2010 – На 85-годишна възраст в с. Енина почина Никола Рачев  – дългогодишен работник на „Арсенал” и  основател на фолклорния танцов ансамбъл „Арсенал”. На Никола Рачев през м. октомври 2008 г. радио „Вис виталис“ бе посветило издание от поредицата си „Хората от Долината”, първото визуализирано по Пресс ТВ.

2011 – Бившият вътрешен министър Румен Петков заяви в Казанлък, че контрабандата в България има небивал ръст, с което държавата е ощетена с над милиард лева. „Контрабандата на цигари за 2010 г. е 34%, увеличават се контрабандните канали на алкохола, на трето място са горивата“, посочи той. „Използването на СРС-та е толкова голямо, че блокира самата система, което означава чадър срещу организираната престъпност“, каза още Петков.

2011 – Един от акцентите в програмата на „Вис виталис“ в този ден бе подробна информация за Евангелие от 17 век, един от най-ценните експонати във фондовете на ИМ „Искра”. То е  донесено от отец Онуфрий от Хилендарския манастир през 1685 г., а е подарено на музея  през 1966  г. от протойерей Николай Александров от храма „Св. Богородица”. Второто издание на Евангелието от 1636 г. е със специално изработен шрифт в печатница в Лвов и съдържа 5 гравюри на цяла страница и 62 гравюри в текста, свързани с притчи и със страстния празничен цикъл.

2016 – Общински съвет гласува новото ръководство на Фондация „Чудомир“, гр. Казанлък

Досегашният председател на Фондацията Симеон Георгиев бе освободен,  а на негово място общинските съветници избраха Борис Кърчев, председател на Комисията по култура, медии и вероизповедания в ОбС.

2019 – Теч на газ блокира движението на ул.“Освобождение“ в Казанлък. Сигналът за силен мирис на газ е подаден малко след 14:30 часа на телефон 112. Вероятната причина за изтичането е пробив в системата на новоприсъединен обект, поясни за Пресс ТВ Тодор Тодоров, ръководител на офиса на „Ситигаз“. Към момента не е открит източника на теча. Газта е спряна, концентрацията във въздуха е снижена, уточни Тодоров. Хората обаче са силно притеснени, мирисът е силен все още към 17:30 часа.

2020 –  Кметът Галя Стоянова оттегли предложението си да бъдат драстично вдигнати цените на услугите, извършвани от община Казанлък. Новите цени трябваше да бъдат гласувани от местния парламент на Казанлък, като промени в Наредба №26. Като „убийствени“ цени за малкия и средния бизнес, бяха определени голяма част от предложенията от хора от различни браншове. Сред скандално увеличените плащания на услуги са от издаване на документи на гражданите, цени за ползване на търговски площи до таксуване на паркирането и сключване на граждански брак. Най-шокиращи са входните такси за културни събития по време на едномесечния Фестивал на розата с над 300%. Предлагаше се въвеждането на „услуги“, които не са били таксувани досега. Според ценоразписа, желаещите да се снимат с новоизбраната Царица на розата, трябва да заплатят 15 лв., в случаите, когато снимката е направена с личния им фотоапарат. Ако туристите желаят да увековечат момента с помощта на професионална техника, тарифата скача двойно. Заснемането на фестивала с фотоапарат е 250 лв., а с видеокамера – 500 лв, според офертата на кметицата. За сравнение, миналата година фотографиите и видеата струваха съответно 25 и 30 лв. за всяко отделно събитие от програмата. Срещу новите цени скочиха туроператори от цялата страна. Брожения тръгнаха и из Казанлък. Дребни предприемачи коментираха, че това е секира за бизнеса им и че на практика Галя Стоянова съсипва хляба им.

2020 – Тази година стартира с 465 работещи в общинската администрация на Казанлък. Служителите, след известни реформи в отделите и дирекциите, ще се управляват пряко от четирима зам.-кметове. В започналия мандат кметицата Галя Стоянова увеличи броя на „замовете“ си, разшири правомощията им, но намали тези на началничката на кабинета си. В новата структура на администрацията бяха назначени още двама заместници на Стоянова. Останаха по местата си старите й – Даниела Коева и Лилия Цонкова. Новите влязоха като общински съветници, но впоследствие се прехвърлиха като високопоставени местни служители. Това са Ахмед Мехмед от ДПС и Драгомир Петков от „Алтернатива за Казанлък“. Сред 465-та щата са и тези на озеленители, чистачи, екоконтрольри, социалния патронаж, звеното по кратковременно паркиране и на културните институти. За заплатите им, обезщетенията и осигуровките им през 2020 г. община Казанлък е заделила от бюджета  6 268 350 лева.

2020 – Три случая на грип са били изолирани в област Стара Загора</strong>, коментира за радио Стара Загора д-р Таня Перчемлиева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“.  Щамът е АН3N2 или най-често срещаният вирус „Хонконг”. От 1968 г. до сега над 90% от заболелите са повалени именно от него, но той е и най-опасният, защото предизвиква усложнеия, предупреждават здравните експерти. Слабото покачване на заболеваемостта в региона, отчетена до 26 януари, едва ли ще доведе и до прекратяване на учебните занятия до края на тази седмица, коментира д-р Перчемлиева.

2020 – Кметът на община Павел баня Иса Бесоолу прие безвъздмездно предоставения му от Министерство на образованието нов училищен 32-местен автобус. Автобусът ще превозва учениците от с. Долно Сахране и с.Турия до средищното училище в град Павел баня.

2020 – Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха  невзривен боеприпас, открит в землището на село Горно Изворово, Община Казанлък. Формированиeто за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия от Батальона за защита на силите – Стара Загора от състава на Втора механизирана бригада беше под ръководството на капитан Йордан Йорданов. При спазване на мерките за безопасност военнослужещите извършиха разузнаване и унищожаване на място на 120 мм осколъчно-фугасна мина, силно корозирала, без видима маркировка.

2020 – Районна прокуратура – Стара Загора се самосезира по публикации в медиите и социалните мрежи, а именно за установени след извършена проверка на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ – Пловдив, три микроязовира, изградени  незаконно по течението на реката, преминаваща през село Змейово, общ. Стара Загора, и вливаща се в река Бедечка. По случая е образувана прокурорска преписка и е възложено извършване на проверка на органите на ОД на МВР – Стара Загора, с оглед данни за престъпление по чл.353ж от Наказателния кодекс – за това, че в нарушение на закона е изградено съоръжение за използване на повърхностни води. По същия случай от 16.01.2020 г. в Районна прокуратура – Стара Загора се наблюдава и преписка по надзора за законност, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Пловдив.

2020 – Пламъци обхванаха вътрешността на помещението на фирма, намираща се срещу „Кауфланд“ в Казанлък. Огънят избухна след 13:30 ч. днес. Пожарът бе овладян от огнеборците, няма пострадали, видя екип на Пресс тв.

2021 – Втора вечер младежи, които се оказаха, че не са от Шипка, смущаваха спокойствието на подбалканското градче, демострирайки шофьорските си умения върху снега в централната част. Снощи дрифтенето е било още по-екстремно и с повече“ зрители“, поясняват от кметството. Кадрите отново бяха от видеокамери, а от вечерта засилено полицейско присъствие ще гарантира търсачите на силни усещания да не припарват до паркинга, за да не нанасят вреди с действията си. Пътят за Бузлуджа бе затворен, а наличието на сняг в Шипка бе довело тук любителите на возилата и скоростното каране. Властите се надяваха присъствието на униформените да респектира младежите, взели на прицел Шипка за зимните си лудории.

2021 – Недко Марков от Казанлък бе пенсионер по инвалидност. Решил бе да се поинтересува защо не се предвиждат намаления на билетите за определени групи хора, които ще ползват новия екотранспорт. Обадил се бе в Община Казанлък, но вместо да получи отговори за причините да не са предвидени отстъпки за електробусите, чул репликата: „Не сте човека, на когото да даваме отговори“. Марков разчиташе на отговор от Община Казанлък и се надява, ако не на него персонално, чиновниците да обяснят на всички хора, интересуващи се за същото. Мъжът се обърна към Пресс ТВ с надеждата: Щом на мен не дават отговори, то поне на вас да дадат“. Вътрешноградските линии на Казанлък вече ще се обслужват само от новите електробуси. Те тръгват по Проекта “Интегриран градски транспорт на град Казанлък” – етап 1., чието  финансиране възлиза на обща стойност 3 690 050.96 лв., от които 503 613 лв. собствен принос на Община Казанлък.

2022 – Община Николаево е поредната, в която се въвежда режим на уличното осветление заради високите цени на тока. Уличното осветление няма свети от 23 ч. до 4 часа.

2023 – Двама души са откарани в Спешния център на Казанлък, след като кола бе връхлетяна от джип на Подбалканския път край село Дунавци. По първоначална информация в лекия автомобил са пътували четирима човека. Сблъсъкът станал, когато колата се включвала в главния път от страничен четвъртокласен. Джипът пътувал в същата посока, най-вероятно с висока скорост, и ударил автомобила отзад настигайки го. Блъсната кола излетяла от пътното платно и паднала встрани от пътя по таван.

2023 – Около 23,20ч., в землището на с. Хрищени, общ. Стара Загора, по път 66032, км.4 е настъпило пътнотранспортно произшествие. По първоначална информация е самокатастрофирал л.а.“Волво“, управляван от 42-годишен мъж. Загинало е 7-годишно момиче, пътувало в колата. Пострадали са 9-годишно момче, пътувало в същата кола и водачът, настанени са за лечение в болнично заведение, с различни наранявания, без опасност за живота. Водачът е тестван за употреба на алкохол с техническо средство, отчетен е резултат над 1,2 промила. Взета e кръв за изследване за употреба на наркотични вещества.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram