Днес, 28.01.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1998 – Със закриването на данъчните служби в Павел баня и Мъглиж завърши структурната реформа на Териториалната данъчна служба – Казанлък. В двата града службите започнаха да действат като данъчни бюра.

1998 – На посещение в Казанлък бе министърът на екологията Евдокия Манева. В интервю за радиото тя се ангажира с обещанието, че министерството ще осигури 1 млрд. 500 хил. /стари/ лева за пречиствателната станция в Казанлък и че тя ще бъде пусната през есента с. г. На 25 май 1999 г., когато станцията все още не  бе пусната, Евдокия Манева отново посети Казанлък  и отново даде интервю за „Вис виталис“, в което каза: „Трябва ни пълна яснота за този голям обект. Нещата вече са компрометирани в бездействие. Възможно е да пуснем станцията през октомври т. г.“. Станцията бе открита на 17 ноември 2000 г.

1998 – На пресконференция на СДС-Казанлък в този ден Крум Владев заяви: “Назначаването на Ибушев е недоразумение. Нашето мнение за „Арсенал“ не е търсено. Този човек трябва да бъде контролиран. Затова в „Арсенал“ трябва да има и надзорен съвет, и управителен съвет“. На 22 октомври с. г. в интервю за „Вис виталис“ председателят на синдикалната федерация „Метал-електро“ Асен Асенов заяви  по този повод: „Това са партийни пристрастия на некомпетентни хора. Това ръководство на „Арсенал“, начело с Ибушев, трябва да остане“. На 3 май 1999 г. депутатът от СДС д-р Ваньо Цонов бе категоричен: „Има много спекулации. Ние не искаме освобождаването на Николай Ибушев“.

1999 – В „Арсенал“ ЕАД беше подписан Анекс №1 между работодателя и двата фирмени синдиката – КНСБ и КТ „Подкрепа“, съгласно който по-голямата част от работниците на фирмата излезе в отпуск до 30-ти април.

1999 – „Хляб и хлебни изделия“ – Казанлък увеличи, съгласно новия закон за ДДС, цената на хляба с 8-10%.

2000 – Със заповед на кмета Стефан Дервишев, по икономически причини и поради усложнената  епидемиологична обстановка, във ваканция излязоха детските градини в селата: Копринка, Ръжена, Кънчево, Енина, Ясеново, Долно Изворово, Дунавци, Шейново, Овощник, Черганово, Бузовград и гр. Шипка.

2001 – Американският колоездачен тим „Мъркюри“ официално заяви участието в състава си на казанлъчанина Пламен Колев. В тима бяха включени още 24-ма състезатели.

2001 – На живо в предаването „Спасена красота“ гостува фолклорният ансамбъл „Росна китка“ от с. Бузовград с ръководител Милка Генчева. Сред участничките бе и мюсюлманка – блестяща изпълнителка на български народни песни.

2003 – Старозагорският съд осъди Община Стара Загора да заплати парично обезщетение от 1000 лв. за неосигурен достъп на инвалидите до обществените сгради. Искът бе заведен от Весела Желязкова по чл.7 от Конституцията на Република България.

2004 – Защо Казанлък е с второстепенно място в сравнение със Стара Загора? Този въпрос бе зададен от радио „Вис виталис“ на областната управителка на област Стара Загора Мария Нейкова. Отговорът ѝ бе: „Казанлък заема важно място в плановете за развитие на област СтараЗагора. Чрез включването му в различни програми се надявам да се върне европейският облик на града“. На въпроса „Защо инвестициите са насочени към областния град, а Казанлък е провинция?“, Нейкова отговори: „Общините трябва да бъдат по-активни“.

2005 – Преброяване на водолюбивите птици бе извършено в Казанлък. В интервю за радиото Ирина Костадинова съобщи, че около яз. „Копринка“ са били преброени 433 птици, а по поречието на река Тунджа – 708, от които ок. 570 представители на големия корморан, а останалите – на малкия гмурец.

2006 – Учредено бе Гражданско сдружение „За община Казанлък“. Сред 23-мата учредители бяха бизнесмени, здравни работници, юристи, икономисти и хора на изкуството. За председател бе избран Константин Карагитлиев. Освен активно гражданско общество, целите на сдружението бяха: предотвратяване, разкриване, огласяване и пресичане на корупционни практики и конфликти на интереси в институциите на публичната власт.

2008 – 6-годишният състезател на ШК “Алехин” Тодор Христов спечели златен медал  при децата до 8 години от Шахматния турнир “Рицар 20” в София в конкуренция с 68 състезатели на  столични клубове.

2009 – 21 жени от Казанлък, членуващи в партия ГЕРБ, учредиха дамска структура на партията.

2010 – На 85-годишна възраст в с. Енина почина Никола Рачев  – дългогодишен работник на „Арсенал” и  основател на фолклорния танцов ансамбъл „Арсенал”. На Никола Рачев през м. октомври 2008 г. радио „Вис виталис“ бе посветило първото издание от поредицата си „Хората от Долината”.

2011 – Бившият вътрешен министър Румен Петков заяви в Казанлък, че контрабандата в България има небивал ръст, с което държавата е ощетена с над милиард лева. „Контрабандата на цигари за 2010 г. е 34%, увеличават се контрабандните канали на алкохола, на трето място са горивата“, посочи той. „Използването на СРС-та е толкова голямо, че блокира самата система, което означава чадър срещу организираната престъпност“, каза още Петков.

2011 – Един от акцентите в програмата на „Вис виталис“ в този ден бе подробна информация за Евангелие от 17 век, един от най-ценните експонати във фондовете на ИМ „Искра”. То е  донесено от отец Онуфрий от Хилендарския манастир през 1685 г., а е подарено на музея  през 1966  г. от протойерей Николай Александров  от храма „Св. Богородица”. Второто издание на Евангелието от 1636 г. е със специално изработен шрифт в печатница в Лвов и съдържа 5 гравюри на цяла страница  и 62 гравюри в текста, свързани с притчи и страстния празничен цикъл.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram