Днес, 27.01.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1998 – Областната администрация създаде звено от 8 служители за работа по закона „Лучников“ – за обезщетяване на собственици на одържавени имоти. Част от тях бяха с отговорност за Казанлък. Молбите по този закон приемаше пълномощникът на областния управител Стефан Панев.

1998 – Близо 100 еднолични търговци и юридически лица членуваха към тази дата в Казанлъшката търговско-промишлена палата с членски внос за една година от 7 до 20 хил. /стари/ лева.

1999 – Гост на гр. Шипка в този ден, в рамките на Зимните културни празници в града, бе Симеон Щерев –  флейтист, педагог и композитор.

1999 – В Казанлък предстоеше да бъде определен ден за Празник на града. По този повод репортери на радио „Вис виталис“ интервюираха общественици, историци, културни дейци и др. с въпроса: „Кой да бъде празникът на Казанлък?“. Отговорите: Ваня Златанова, началник на управление „Култура“ –  „Празникът на града трябва да е онзи, който казанлъчани сами усещат като празник. От направеното проучване от медиите се изясни, че това трябва да е Празникът на розата“; д-р Косьо Зарев, директор на ИМ „Искра“ – „Това трябва да е Празникът на розата, защото е на всички граждани. Някои предлагат да се възстановят кукерските празници, защото земеделските празници имат голямо значение“;  Стефка Дончева, етнограф – „Предлагам 21 ноември – Денят на християнското семейство и празник на Девическия манастир „Въведение Богородично“ в Казанлък“; Лилия Димитрова, общественичка и писателка – „Господи, жалко за културата на нашата култура! В Казанлък никога не е имало рози. Празникът на розата е едно фолклорно шоу като много други по света. 50-годишнината на Казанлък е чествана в Девическия манастир, 21-ви ноември трябва да е празник на града“; Петър Рахманлиев, треньор, общински съветник – „Празникът трябва да е този, който ще е посетен от най-много гости – това е Празникът на розата, в ОбС ще гласувам за него“; Лидия Баева, с опит в туризма, живяла извън България – „Квартал „Кулата“ в Казанлък си има свой празник – „Макавееви“ вечери, възстановен от 2 години, той е на 3-ти септември – тогава трябва да е и градският празник“; Атанас Гърков, писател – „Празникът на розата трябва да е и празник на града“.

2000 – В проспекта си за най-интересни и значими предприятия в Старозагорска област, които са атрактивни съдружници на чуждестранни фирми, областната администрация включи казанлъшките „М+С Хидравлик“, „Арсенал“, „Катекс“, ЕТ „Георги Каличков“ и „Томи-шоу“.

2001 – Иван Славков, Косьо Зарев и Ана Маргина бяха включени в състава на УС на Фондация „Българска роза“ в Казанлък.

2004 – По финансови съображения Общинският съвет в Казанлък не прие предложението на ПК по здравеопазване за оказване на безплатна стоматологична помощ на учениците до 18 г., за което бяха необходими 30 хиляди лева от общинския бюджет. „Здравето не винаги има чисто материален аспект“, коментира за „Вис виталис“ д-р Петко Петличков – председател на Комисията по здравеопазване.

2004 – Загубите на общинската фирма „Балкан“ за 2003 г. възлизаха на 365 хиляди лева. Не бяха платени вноските в НОИ, заплати на работниците, задължения към кредиторите, което доведе до запориране на имуществото, а впоследствие и до закриване на фирмата.

2004 – Казанлъшката лекоатлетка Нина Сербезова спечели златното отличие на троен скок на Откритото първенство на Будапеща.

2004 – Георги Манев, журналист в радио „Вис виталис“, бе избран за съдебен заседател заедно с още 13 изявени казанлъчани.

2005 – В интервю за радиото д-р Красимир Йолевски, директор на ДКЦ-1, информира, че в пространствата между колоните в сградата на поликлиниката в Казанлък ще бъдат изградени 10 офиса и магазини, наемът от които финансово ще подпомогнат консултативния център.

2009 – В този ден стартираха празничните прояви, посветени на 60-годишния юбилей на Детския комплекс в Казанлък, отворил врати през 1949 г. като Пионерски дом – първият в неокръжен град в страната.

2012 – 62-годишният Нено Влайков – председател на Предизборния щаб на ГЕРБ в Казанлък от последните местни избори, бе  избран за заместник-председател на Общинския съвет на Казанлък.

2013 – 17,76 % от казанлъчани дадоха своя глас на първия национален референдум в демократичната история на  страната. Въпросът бе: „Да се развива ли ядрената  енергетика на Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?“. В община Казанлък гласуваха 12 595 души. Общият брой  жители на общината, имащи право на глас в допитването, бяха 70 734.  Поради ниската избирателната активност в страната – 22%, въпросът за развитието на ядрената енергетика бе върнат за разглеждане в парламента.

2014 – Петгодишните Петър Ивелинов и Иван Тонев от Павелбанското с. Осетеново бяха най-малките участници в Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва – 2014“ в  Перник, който събра 6400 участници от 9 държави. Георги Любенов – на 86 г., от същото село, бе най-възрастният участник. Сп. „National Geographic“ постави Перник в Топ 15 на най-препоръчваните дестинации през зимата.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram