Днес, 26.07.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – От сцената на Дома на културата „Арсенал“ радио „Вис виталис“ директно излъчи за своите слушатели концерта на Веселин Маринов.

2000 – В анкета по повод влязлото в сила от 1 юли 2000 г. здравно осигуряване отговорите на казанлъчани бяха: „Не съм наясно. Не се интересувам. Не мога да отговоря. Не си знам правата. Не съм запознат,-а. Нищо не мога да разбера“.

2001 – От пресконференция на зам.-кмета на община Казанлък Хюсеин Кехайов стана ясно, че задълженията на Общината към фирма „Нелсен Еко“ са 650 хил. лева. В ОбС се водеха спорове дали да бъде поискан безлихвен заем за погасяване на задълженията или не.

2001 – 123 бяха постъпилите към тази дата дела за разглеждане от Районен съд-Казанлък. 81 бяха приключилите дела за разделяне на семейства, 24 от тях бяха по взаимно съгласие. Осиновяванията за първото полугодие бяха 4.

2005 – Възпитаничката на лекоатлетически клуб „Казанлък“ – хвърляне на копие,  Румяна Карапетрова, студентка тогава в НСА, бе включена в националния отбор по лека атлетика за Световното първенство в Хелзинки.

2006 – На специална церемония на плаца на Пета Шипченска механизирана бригада в Казанлък бе изпратен Седмият механизиран взвод от въоръжените сили за участие в Афганистан. Заместник-командирът на сухопътните войски в БА ген. Кирчо Куртев връчи сертификат за участие в многонационалните сили.

2006 – Част от дървената дограма и от ламперията изгоря при пожар през нощта в джамията в Казанлък. Седем огнеборци се включиха в гасенето. „Атака“ осъжда посегателството върху джамията в  Казанлък“, – каза общинският лидер Ненко Георгиев. – Категорично се противопоставяме срещу терористичните актове“, – допълни той. „Обезпокоени сме от посегателството върху джамията в  Казанлък“, заяви и Хюсеин Енгер, областен лидер на ДПС. По думите му, това не е първи опит – 4-5 години по-рано в джамията е била  хвърлена бомба, а преди година също е имало опит  за подпалването й. Община Казанлък също остро осъди вандалския  акт.

2007– 1400 дка гора бе унищожена в района на с. Горно Черковище вследствие на пожарите, бушуващи четвърто денонощие на територията на община Казанлък. В местността „Каракос“ бяха обгорели 1700 дка иглолистна гора, храсти и лозови масиви, от които 500 дка бяха напълно унищожени. В с. Шаново пожар имаше върху 4 000 дка земя, а в Дъбово – 3 500 дка. Полицията не разполагаше с информация за умишлено предизвикване на горските пожари.

2007 – Министърът на отбраната Веселин Близнаков кацна на летището край Овощник. С военен хеликоптер той прелетя над огнищата на пожарите в региона. По-късно в Дъбово Близнаков се срещна с войниците, участващи в потушаването на пожара. Със съдействието на кмета на община Стара Загора д-р Евгений Желев в района се извършваше и въздушно пожарогасене със самолет на частна фирма. На помощ пристигнаха 111 военнослужещи и техника от военния модул на Карловската бригада. Пожарите бяха засегнали около 65 кв. км в общините Казанлък и Мъглиж, а в района на Дъбово – 30 кв. км. Две тежки машини „Камацу“ и два багера осигуряваха защитните полоси край полигона Змеево.

2007 – За първи път общинските съветници не приеха касовото изпълнение на бюджета и извънбюджетните сметки и фондове и инвестиционната програма към 30 юни 2007 г. Съветниците не получиха ясни и категорични отговори от общинската администрация за преразхода на Община Казанлък. Събраните приходи в Общината за шестте месеца на годината бяха в размер на 14 068 361 лв., което представляваше 55,8 % от годишния разчет. Разходите за делегираните от държавата дейности бяха 6 862 569 лв., което бе 48,7 % от общите разходи. За финансиране на местните дейности бяха изразходвани 7 205 792 лв. Приетият от ОбС бюджет на Община Казанлък бе в размер на 23 977 655 лв.

2007 – Общинският съвет на Казанлък изпрати благодарствено писмо до различни български и европейски институции във връзка с дипломатическите усилия на различни държави за освобождаването на българските медицински сестри в Либия.

2011 – В този ден горя сграда в бившето помощно училище „Димитър Андреев”.  Близо 2 часа пожарникарите се бориха с огъня. 1/3 от покривната конструкция и една от класните стаи в училището бяха унищожени.

2012 – 20 деца от Сдружение „Бъдеще за децата с увреждания“ и Школата по изобразителни изкуства на Ренина Лекова взеха участие в седмото издание на Международния младежки фестивал на изкуствата „Музите“, който се проведе в Созопол. „В дните на фестивала казанлъшките деца рисуваха морето и стария Созопол“, сподели за „Вис виталис“ Красимира Димитрова от Сдружението.

2013 – Уникален апарат дариха на Дома за медико-социални грижи за деца в с. Бузовград българи, работещи в Лондон, обединени в групата Български професионалисти във Великобритания. Това бе единственият в България медицински уред, който се използва за повдигане на деца.

2014 – „Губим майсторите си. Стойностните от тях измряха, а занаятите не се предават, защото младите не виждат перспектива“, каза бижутерът от казанлъшкото село Черганово Любомир Дудев. „Няма никакви преференции за занаятчиите и закрила на интересите им отстрана на професионалните камари, – допълни той. – Не съм се отчаял. Жалко само, че младите не искат да стават чираци, а така не може да се съхрани този занаят. А способните избират Терминал 2“, – каза още Дудев.

2016 – От 3 на 6 лева се повишават входните цени за достъп до тракийските гробници в Казанлъшко. Това предвиждат промените в Наредба № 26  на Общинския съвет. За посещение в оригинала на тракийската гробница увеличението също е двойно от 20 на 40 лева.

2016 – Заловиха „Бони и Клайд“, обрали бензиностанцията в Шейново – Лишаване от свобода от три до десет години грози извършилите обира на бензиностанция  в Шейново.  Две момчета от Казанлък Диян на 25, Ростислав на 25 и 25 годишната Андриана са извършили въоръженият обир на бензиностанция в Шейново.

2018 – От 1 август на практика общината нямаше обществен посредник, който да защитава интересите на гражданите пред институциите. Местният парламент не даде карт бланш на омбудсмана Гинка Щерева за втори мандат. Щерева бе и единственият кандидат на конкурса, но само няколко гласа не й достигнаха при гласуването на Общинския съвет, за да остане на позицията и в следващите пет години.

„Изключително съм разочарована от резултата“, заяви Гинка Щерева след гласуването. „Нищо не ми е давало гаранция, че ще бъда избрана като единствен кандидат, но имах самочувствие, че съм си вършила работата, след като 5 години докладите ми са били приемани от Общинския съвет”.

2020 – Два от вагоните на товарен влак са дерайлирали на прелез до гара Калояновец, Старозагорско. Вагоните са съборили стълбове от контактната мрежа. Няма пострадали хора по време на инцидента, причините, за който се изясняват. Движението по линията е спряно, до отстраняване на нанесените щети по инфраструктурата.

2020 – Мълния уби 45-годишна жена в село Турия, община Павел баня. Информацията за инцидента потвърди кметът на селото Ганчо Петков. Починалата е била в полето със стадото си от крави. Когато са започнали пороят и гръмотевиците, тя се е скрила под голям самотен бор, където намерила смъртта си.

2021 – Трактор се запали и предизвика пожар в стърнище. Инцидентът стана в близост до казанлъшкото село Копринка. Изгоряха няколко декара от стърнището, както и машината. Няма пострадали при инцидента. Няколко пожарни автомобила успяха да локализират пожара и да спрат разрастването му.

2021 – Подписка под надслов „Без повече жертви в яз. Копринка! Незабавни мерки преди поредния случай!“ инициараха граждани. Петицията идва след поредният нещастен случай отпреди ден, който отне живота на 18 годишен младеж.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram