Днес, 26.06.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – „Вярвам и в Аллах, и в Исус – двете религии са еднакви. Бог е един, всички сме едни за Бога“, – каза гостенката в студиото на „Вис виталис“ в предаване за вярата Десислава, гадателка от турски произход.

1997 –На символични цени, определени от Общинския съвет в Казанлък, бяха изкупени всички апартаменти в жилищните блокове 1 и 2 в кв. „Кармен“. Останалите общински жилища, обявени за продан, към тази дата бяха изкупени на 30%.

1998 – Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни обяви на пресконференция, че условните присъди в региона са 76, а 13 – ефективните – лишаване от свобода. Заведените дела срещу непълнолетни бяха 65. За предходната 1997 г. към този период броят на тези дела бе 133.

1998 – Радио „Вис виталис“ – Казанлък бе домакин на работно съвещание на Националната рекламна радио-верига „Франк“.

2000 – 55 картини на акад. Дечко Узунов бяха показани в Москва – в представителните зали на Руската художествена академия, по повод 100 г. от рождението на художника. Няколко месеца преди това те бяха подредени и в централата на ЮНЕСКО.

2001 – Бюрото по труда в Казанлък прие документите на висшистите – кандидати по проекта „Меркурий III“, който предвиждаше безплатно обучение на 60 души от 4 български области в помощ на развитието на местния бизнес.

2001 – Марияна Тонева – журналистка в радио „Вис виталис“, и Милена Бояджиева  от в. „Седмица“  бяха отличени с годишни награди на Фондация „Математика и информация“. Отличия получиха и ученици и преподаватели от община Казанлък.

2003 – Програма за съживяване на земеделието и подобряване на инфраструктурата разработи кметството в с. Средногорово с активното съдействие на Въльо Габаров, жител на селото.

2003 – Казанлъшката МБАЛ бе обявена за най-икономично работещата болница в област Стара Загора.

2003 – „Правилно или не е решението на общото събрание на фирма „Нелсен еко“ за отстраняването на управителя Николай Чалъков, ще реши съдът“, – каза за „Вис виталис“ управителят на фирма „Еко 93“ Денчо Караиванов.

2003 – Голямата награда – статуетка на Чарли Чаплин, получи радио „Вис виталис“ за участието си в Националния радио-конкурс за изкуство и култура „Осмата муза“, състоял се в НДК. „Вис виталис“ участва с предаването си „АртРадио“ – творчески портрет на Боряна Коскина „Боряна – поетесата, която рисува, мечтае и обича“. Автор на проекта за глухонямото, изключително талантливо казанлъшко момиче, бе Мария Рашкова.

2004 – На специално сценично пространство, оформено северно от Тракийската гробница, бе представен уникалният спектакъл-ритуал „Мистерии в долината“, копродукция на НЧ „Искра“ и Театър „Любомир Кабакчиев“.

2005 – 34 224 имащи право на глас от Община Казанлък участваха в изборите за 40-то Народно събрание. Избирателната активност бе 47,52%. „Коалиция за България“ получи гласовете на 11 025 от жителите в общината или 33%. Втората политическа сила бе НДСВ с гласували за нея 8 164 души или 24,4%.  Трета бе Коалиция „Атака“ с 2 974 гласували за нея – 8,9%. На четвърто място по народния вот в общината се нареди ОДС с 2358 гласували или 7, 06 %. За ДПС гласуваха 2176 избиратели или 6,52%. ДСБ получиха 5,03%, с гласували 1775 души. БНС спечели 4,7% със 1571 гласували. „Новото време“ получи 1461 гласа или 4, 38%. 11 депутати представляваха Старозагорски многомандатен избирателен район в 40-тото НС.

2006 – Лекоатлетите на казанлъшкия клуб „Олимп“ Цветанка Христова и Енчо Щерев се завърнаха с отличия от шестия мемориален турнир по лека атлетика „Вулпев-Бахчеванов“ в Пловдив. Цветанка Христова победи при жените в дисциплината хвърляне на диск, а Енчо Щерев бе първи при мъжете в същата дисциплина с 56 м. и 38 см. и втори на гюлле с 15 м. и 15 см. В турнира участваха 81 жени и 106 мъже, вкл. от Гърция и Сърбия.

2006 – АНПТ „Искра“ към читалище „Искра“ с ръководител Цветан Цочев взе участие в международния фолклорен фестивал в гр. Хаен, Испания, провел се по линия на международната организация ЦИОФФ.

2007 – От две години читалището в Розово бе затворено заради това, че не отговаря на противопожарните разпоредби, а пари от бюджета на общината не бяха отпуснати. Над 70 самодейци, представящи своята атрактивна фолклорна програма на различни национални фестивали, бяха приютени от кметицата Янка Попова да репетират в сградата на кметството в Розово.

2007 – Казанлък бе домакин на Четвъртата национална конференция по образование на тема „Българският учител в Обединена Европа“.

2007 – Концерт „Вечер на класическата музика“ под диригентството на Младен Станев се състоя в Казанлък. В него се включиха Сливенският симфоничен оркестър и солисти, лауреати от национални и международни конкурси от класа по пиано на Елена Юлианова.

2008 – В рамките на една година населението в Казанлък бе намаляло с 1161 души или с 1,47% – най-много за населените места в областта, сочеха данни на статистиката, които съобщи за новините на „Вис виталис“ Маруся Петрова от Териториалния статистически център.

2009 – След провеждането на третото за сезона рали „Стари столици“ – Шумен казанлъшкият екипаж на „Ес Пи Рейсинг” Стефан Панчугов – Милен Узунов оглави класирането в група Хобикар и клас Х2. Казанлъшкият автомобилен клуб бе водач в отборното класиране от планинските състезания.

2012 – Казанлъчанинът-параатлет Дечко Овчаров стана европейски шампион в дисциплината мятане на диск с постижение от 40.08 метра и заслужи златото. Европейското първенство по лека атлетика за спортисти с увреждания се проведе в холандския град Стадсканаал.

2012 – „Долината на розите” – под това име се реализира пленер в община Мъглиж, организиран от Общината и от Професионалния съюз на художниците „Соло” в Москва. 10 художници от Русия, България и един от Истанбул взеха участие в пленера“, каза за „Вис виталис“ Светлана Солодовникова, която бе сред основните организатори. Тя бе известна в региона и България с реализирането през 2008-ма година на проект, чрез който в Стара Загора и Казанлък пристигна внукът на великият руски художник Верешчагин – Александър Верешчагин.

2013  – За 4-ти пореден път казанлъшкият „ас“ в колоезденето Данаил Андонов Петров, с екипа на „Каха Рурал“ – Испания, стана новият-стар шосеен шампион на България. Втори бе Георги Георгиев, в екипа на „Брисаспор“, Турция.

2013 – Казанлъшкият байкър и колоездач на клуб „Варна” Тодор Ангелов отново бе най-добър сред българите в традиционната Обиколка на Витоша, известна като „Витоша 100”, в която финишираха 619 състезатели. Той бе втори, с най-успешно представяне от сънародниците ни, изпреварен единствено от дългогодишния победител в Обиколката – белгиецът Уотър Клепе .

2013 – За втора поредна година в Павел баня се проведе конкурсът за красота „Мис Полянка“ – своеобразно продължение на спектакъла „Избор на Царица Роза“. Идеята бе на децата от местното СОУ „Христо Ботев“. „Мис Полянка,2012“ – Ивка, тържествено предаде царската корона на Габриела Кънина, която бе избрана единодушно за „Мис Полянка,2013”.

2013 – Премахнати бяха старите озвучителни уредби в центъра на Казанлък, използвани, като във всички градове по време на социализма, за разгласа на постиженията на труда и най-вече по време на манифестации и празници.

2013 – Два ТИР-а, натоварени със скенер за 800 хил. лева и последно поколение рентгенови апарати, бяха доставени в казанлъшката болница в рамките на спечелен от нея проект. Дотогава болницата ползваше стар скенер под наем.

2013 – Исторически музей „Искра“ в Казанлък бе домакин на церемония, на която директорът на музея Момчил Маринов предаде фотокопие на книгата „Биография на Савва Иванов“ на председателя на павелбанското читалище читалище „Напред“, навършващо 110 години. Книгата е написана през 1908 г. и е единственият запазен документ от времето на създаването на Павел баня.

2013 – Библиотека „Искра” започна работа по проекта „Писахме да се знае – дигитални ресурси за изучаването на Казанлъшкия регион” по програма „Глобални библиотеки”, финансиран от Фондация „Бил и Мелинда Гейтс”. Дигитализирани бяха „Казанлъшки градски общински вестник”, „Казанлъшка Искра”, „Кво да е”, „Стъргало”, „Работнически вестник”, вестник „Казанлък”, „Розова долина” и др. Участници в проекта бяха и читалищните библиотеки в Крън и Копринка.

2014 – Старозагорска област се нареди на 7-мо място в страната по ниска безработица. През месец май в бюрата по труда бяха регистрирани 14 998 безработни, равнището на безработица бе 10,2%. С най-ниско равнище на безработица бяха общините Стара Загора и Казанлък, а с най-високо – община Николаево.

2014 – Възпитаниците на ОУ „Мати Болгария“ спечелиха два златни и един сребърен медал от Републиканската ученическа надпревара по лека атлетика в Сливен.

2014 – По повод Международния ден за борба с наркотичните вещества – 26 юни, за поредна година Фондация “Дон Боско – България“ организира футболен турнир под надслов “Повече спорт, по-малко зависимости“. Турнира спечели отборът на  СОУ „Екзарх Антим І”. Наградата за голмайстор бе за възпитаника на ПГ по транспорт Станислав Биртанов, а най-добър вратар бе Георги Курделов  от ПГ по лека промишленост и туризъм.

2014 – С 3 хил. души се бе стопило населението на общината за 9 години, показаха данните за броя на хората с право на глас на изборите през 2005 и 2014 година. През 2005 г. на изборите за 40-то НС с право на глас са били 71 516 души. На евровота през 2014, на 25 май, хората с право на глас бяха 68 428, т.е. с 3 088 по-малко, като бройката включваше починали и отписали се от постоянния си адрес.

2015 – Три индивидуални награди получиха казанлъшките волейболистки от приключилото в София Държавно първенство за девойки младша възраст. Василена Папанова бе с приза за най-добър разпределител. За най-полезен състезател бе определена Златена Салабашева, а за най-добър посрещач – Диана Казакова. Шампионската титла бе първа за девойките младша възраст в историята на клуба. 

2015 – Със скандирания „Мафия!“ и „Реформи!“ работнически пеши поход, наброяващ впоследствие 10 хиляди души, блокира градския център на Казанлък. Недоволството на местните фирми срещу поскъпването на електричеството от 1 юли извади от предприятията работниците, те спряха движението по централния булевард „Ал. Батенберг“. „Трябва да се противопоставим на олигарсите, които постоянно вдигат цената на електроенергията“, заяви Георги Георгиев, директор на „България-К“. За час над 20 местни фирми спряха електрозахранването в подкрепа на протеста. 

2015 – При изключително тежък мач, продължил близо три часа, тимът на „Казанлък“, воден от Петър Дочев, спечели златните медали от държавното първенство за девойки младша възраст.

2015 – Прилагайки безизкопни технологии, ВиК извърши подмяна на магистралния водопровод по бул. „Никола Петков“ в Казанлък.

2015 – Спешна и независима проверка на Математическата гимназия в Казанлък назначи  министърът на образованието Тодор Танев, който дойде на място, за да се запознае със ситуацията с рухналата част от училището. „В строителния контрол сигурно има пропуск. Държавата с цялата си тежест ще натисне виновните“, заяви просветният министър и допълни, че ще настоява за строги наказания спрямо отговорните за този „кошмар“. „Тук съм, за да разбера как ще започне следващата учебна година за учениците от гимназията. Трябва да съм абсолютно сигурен, че няма заплаха за сигурността на децата“, каза Танев. До 3,5 милиона лева евросредства да върне Община Казанлък заради срутването на Математическата гимназия – такава наказателна клауза имаше в документите за санирането на местните училища три години преди инцидента. Сградата на МГ бе енергийно подобрена по европроект през 2011 г. През 2015 г. Общината стартира строежа на пристройка към източния корпус за Национален център по природо-математически науки с 500 хил. лева, предоставени от правителството. Санирането на 7 училища в Казанлък стана по проект, спечелен от кмета Стефан Дамянов, на обща стойност над 3,5 млн. лева. В този договор изрично бе подчертано, че пет години след санирането не трябва да се променя предназначението на сградите, в обратния случай трябва да бъде върната цялата сума от 3,5 милиона лева.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram