Днес, 25.08.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – В едно от първите рекламни интервюта на радио „Вис виталис“ ръководителят на първата в страната ТПК, създадена през 1992 г. – „Оранж-ко“, Георги Янев, обяви формулата на успеха за кооперацията: „Да се изявяват не личностите, а да се налага марката“.

1993 – „Планината ми дава всичко“, – каза в интервю за „Вис виталис“ ветеранът-турист Здравко Маждраков, на 82 години, турист от 65 години, от 44 години изминаващ пътя на Ботевата чета.

1995 – Родолюбиви българи от с. Скобелево, община Павел баня, издигнаха кръст и паметна плоча в памет на загиналите в Освободителната война върху могилата в местността „Махалата“.

1997 –Гражданите в община Казанлък с доход до 2500 /стари/ лева можеха да получават безплатни лекарства, а тези с доход до 3500 лв. ползваха 50% намаление при закупуването на лекарства.

1998 – В този ден почина Гъдьо Гъдев – големият глас на хор „Йоан Дамаскин“ при храм „Св. Богородица“ в Казанлък.

2000 – Дарение от 85 тома френска литература и 20 диска със съвременна френска музика получи Алианс Франсез – Казанлък от кметството на побратимения град Сент Ерблен.

2001 –В тържествата на връх Шипка, посветени на Шипченската епопея, участие взе 81-годишният Кольо Николов от Казанлък, който за поредна година изкачи стъпалата до паметника, в чието строителство са участвали той и неговият дядо.

2001 – Със специално организиран поход до връх Шипка Туристическото дружество „Орлово гнездо“ в Казанлък отбеляза 105-ата годишнина на туристическото движение у нас.

2004 – Експедицията на тримата казанлъшки алпинисти Иван Нейков, Владимир Толев и Венцислав Керпедьов, организирана от ТД „Орлово гнездо“, приключи с покоряването на 4-хилядника – връх  Гросглокнер /3798 м/ в Австрия. Алпинистите не успяха да изкачат връх Матерхорн в Италия поради лоши метеорологични условия.

2005 – Депутатът от Казанлък от Коалиция „За България“ Иван Гороломов бе избран за член на две парламентарни комисии в Народното събрание – по вътрешна сигурност и обществен ред и по местно самоуправление. В интервю за „Вис виталис“ по този повод Гороломов заяви: „Законът за местното самоуправление не само се нуждае от ремонт, но трябва да се мисли и в посока изработване на нов закон, който да е синхронизиран с Европейското законодателство“.

2006 – Социалните домове в Казанлък получиха хуманитарна помощ от германската фондация „Аво-Саксония-Анхалт“. Нови легла за обгрижване, част от които се управляват с дистанционно, медицинска апаратура, мебели, постелъчни материали, матраци, бельо и 4 броя шевни машини бяха предоставени на домовете за възрастни хора.

2007 – Стотици българи изкачиха 894-те стъпала до Паметника на свободата на връх Шипка, за да отбележат 130-ата годишнина от Шипченската епопея. В тържествата на легендарния връх се включиха президентът Георги Първанов, премиерът Сергей Станишев, председателят на Народното събрание Георги Пирински, министри, депутати от 40-ото НС, главнокомандващият БА ген. Златан Стойков, посланици и военни аташета на Беларус, Румъния и Украйна. „Шипка е връх, дух, морал, връх на българското израснало самочувствие на една нация, направила заявка за независим държавен живот“, каза в словото си президентът Първанов.

2008 – Казанлъшкият автомобилен клуб „Ефко Рейсинг“ зае 1-во място в отборното класиране на националния планински шампионат в Пещера.

2008 – „В близките 50 до 100 години няма да бъде създаден компютърен интелект за симултанен превод на чужди езици“, каза в интервю за “Вис виталис“ проф. Руслан Митков, водещ световен специалист в областта на компютърната лингвистика. Митков изнесе лекция в гимназия „Ромен Ролан” в Стара Загора на тема „Добри ли са компютрите в езиците и превода?”.

2009 – 7 семейни двойки от област Стара Загора бяха пожелали да станат приемни родители. Те бяха включени в обучение по приемна грижа. Мобилни центрове по приемна грижа имаше разкрити в Стара Загора, Казанлък и Чирпан, предстоеше откриване на център и в Павел баня.

2009 – Младият състезател на Колоездачен клуб „Несебър” – казанлъчанинът Мартин Грашев, стана вицешампион за 2009 година по многоетапни състезания.

2010 – В залата на улица „Искра“ 4 в Казанлък бе подредена изложба с фотографии на доайена на казанлъшките фотограф-художници Кольо Пейчев.

2012 – В този ден се състояха националните чествания „135 години Шипченска епопея“, които се проведоха под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев на връх Шипка.

2012 – Ради Милев отново пробяга разстоянието до връх Шипка с трибагреник в ръка. Бягането му бе посветено на 135-ата годишнина от Шипченската епопея.

2013 – Казанлъшкият  състезател по планинско колоездене Тодор Ангелов спечели веломаратона  „Шуменско плато’2013”. Той стана първи в международния старт от 26 байкъри от 8 клуба.

2014 – Общинският съветник от ГЕРБ Стефан Птичков поиска сериозно намаляване на часовете, разрешени за слушане на музика в някои заведения в града. С внесен доклад в Общинския съвет Птичков настоя колегите му да гласуват промяна в Наредба №1 за осигуряване на обществения ред в община Казанлък, приета на практика като чисто нова с решение на местния парламент в края на май с.г. Дотогава Наредба №1 позволяваше в събота и неделя във вечерните часове до 22:00 да звучи музика. Птичков поиска това да става до 20:00 ч.

2014 – Навършиха се 9 години от тържествената церемония, на която, заедно с копието на златната маска на Терес, бе представен напълно реставрираният златен венец, намерен от Георги Китов през археологическото лято 2004 г. в могилата Голяма косматка. Той бе представен с целия си блясък през 2005 г. след почти година реставрация. Венецът е най-големият и най-тежкият от общо 5-те находки, намерени дотогава по нашите земи. Тежи 350 грама, има 32 клонки, с 210 дъбови листенца и над 70 жълъдови плодчета. Реставратор на великолепната находка бе Георги Мавров.

2015 – „Моят град Казанлък“ се наричаше пътеводител-справочник, създаден от децата на Казанлък за 2 години. Пъстрата книжка с полезна информация за Града на розите бе съвместен продукт на школата по рисуване „Арт линия“ и детския писателски клуб „Светлини сред сенките“. В пътеводителя в забавна форма на 28 цветни страници в 60 детски рисунки бе събрана полезна информация за Казанлък, свързана с неговата история, култура, забележителности, атракции.

2017 – Традиционните празници в Долината на тракийските царе бяха официално открити с красив спектакъл на откритата амфитеатрална сцена до емблематичната за Казанлък и за България Тракийската гробница. За първи път гостите на тържеството над Казанлък имаха уникалната възможност да се насладят на живо на звука на митичната тракийска лира на Орфей, възстановена по древни фрески от казанлъшкия лютиер Андриан Андреев.

2019 –  Километрично задръстване заради катастрофа на „Гердиме“ – Верижна катастрофа между четири автомобила стана в района на „Гердиме“ преди разклона за Павел Баня

2020 – Простреляха мъж до язовир. Инцидентът бе станал на водоема южно от завод „Арсенал“ АД.  Около 11.00 ч., вчера,  е получено съобщение от 59-годишен мъж от с. Черганово, общ. Казанлък, че докато е ловял риба на водоема,  е получил огнестрелни наранявания. Същият сам е посетил ФСМП – Казанлък, където се установило, че е с огнестрелна рана в областта на дясното бедро, разкъсно контузна рана на челото и фрактура на черепа. В последствие е транспортиран в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“,  гр. Стара Загора, където е настанен за лечение без опасност за живота.

2021 – Огромно дърво бе паднало и затворило пътя към Бузлуджа и хижите там. Инцидентът бе станал по време на краткия и силен дъжд, който бе съпроводен и от вятър. Дървото е било отстранено от пътното платно. Няма пострадали хора или превозни средства.

2022 – Специализиран екип от състава на Втора механизирана бригада беше задействан със задача да обезвреди невзривен боеприпас, открит в землището на с. Овощник, община Казанлък, съобщават от Министерство на отбраната. На място военнослужещите класифицираха боеприпаса като 120 мм силно корозирал снаряд. При спазване на всички мерки за безопасност те го транспортираха и унищожиха в района на учебен център „Люляк”. Действията на екипа бяха ръководени от подполковник Иван Иванов. Ден по-рано бяха обезвредени невзривени боеприпаси, открити в землището на с. Шейново – два 122 мм осколочно-фугасни снаряда и два 70 мм снаряда, корозирали.

2022 – Внезапно почина Антон Каракоев. Скръбта за Антон е огромна за казанлъчани. Човек, който гореше във всичко, с което се занимаваше. България и българската традиция. С този ритъм туптеше неговото сърце, което внезапно спря. Помагал за много и най-различни каузи за хора в региона. Основател на емблематичен за Казанлък бизнес, който успя да задържи, въпреки трудностите и превратностите на времето. Човек с огромно желание Казанлък да се превърне в ТОП туристическа дестинация в Европа. Бурен като нрав, защото всяко беззаконие и неправда, той държеше да бъде отстранена.

2022 – Професор Ваня Лозанова получава наградата в памет на проф. Александър Фол. Тя се връчва ежегодно за принос в изследването на тракийската култура и нейното популяризиране в рамките на Празниците в Долината на тракийските царе. Ваня Лозанова е професор, доктор по изкуствознание, специалист по тракология. Ръководител на Центъра по тракология „Проф. Александър Фол” към БАН.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram