Днес, 25.02.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – Осъществено бе първото директно излъчване на мероприятие в ефира на радио „Вис виталис“. От сцената на ДК „Арсенал“ на живо бе излъчено младежкото издание „Спектър-М“ – за ТМТ „Цв. Райдойнов“, дн. ПГ „Ив. Хаджиенов“, и неговия директор Христо Гъдев – по сценарий на Мария Рашкова, с водещ Васил Самарски. Спонсор на играта в изданието „+ – 50“ бе радио „Вис виталис“.

1994 – 78 деца гласуваха за песента „Карнавал“, изпълнена от Мирослав, и я поставиха на първо място в поредното музикално издание на „Мини топ 5“ на радио „Вис виталис“ с водеща Нина Томова.

1997 – 78 ветерани от войната от Хасковска област, в която по това време бе и Казанлък, бяха отличени от президента на Русия Борис Елцин с юбилеен медал „Маршал Жуков“. Отличените ветерани от община Казанлък бяха Иван Цочев, Петко Попкин, Минка Петкова и Слави Манолов.

1997 – Лекарите от здравните служби в община Казанлък протестираха пред сградата на Община Казанлък с искане да им бъдат заплащани 75% от стойността на билетите за пътуване, вместо 50%.

1997 – През нощта на 25 февруари бе разбита и ограбена детската градина в с. Хаджи Димитрово. Масово тогава в селото се крадяха и животни.

1998 – Областният съвет за тристранно сътрудничество в Стара Загора възобнови своята работа. За председател бе определен Радомир Енев – зам.-областен управител. От КТ „Подкрепа“ – Казанлък в работата на първото заседание участие взеха Цветанка Пискова и Боян Белчев.

1999 – Казанлък бе домакин на национална среща, организирана от Националната асоциация на секретарите на общините в България. Обсъдени бяха законодателни изменения, представени бяха продукти на казанлъшки фирми.

1999 – След като Енергоснабдяване спря тока в казанлъшките училища заради неплатени сметки, Община Казанлък изработи погасителен план и приведе на дружеството първите 12 млн. /стари/ лева.

1999 – В ДК „Арсенал“ бе представена книгата на Златина Цанева „Душата ми – гора след сеч“.

1999 – С изложбата „Докоснете се до Южна Африка“ на Борислав Прангов и колегата му Пиер Кнобъл в галерия „Рувел“ бе открита Седмица на ЮАР в Казанлък. Тук бе и Н. Пр. Андре Хрюневалд – изпълняващ длъжността посланик на ЮАР, който предложи да бъдат установени културни и бизнес контакти между Казанлък и южноафриканската столица на розата гр. Блун Фонтейн.

1999 – „Отсега мога да кажа едно: че на предстоящите местни избори Казанлък ще стане много по-син, отколкото беше през 1995-та година“, заяви гостуващият в Казанлък вицепремиер Евгений Бакърджиев.В интервю за предаването „Темели“ с водеща Деляна Бобева вицепремиерът допълни прогнозата си: „СДС – Казанлък има всички основания да осигури едно добро ръководство на общината“. За „темелите“ на държавата той каза: „Ние заварихме компрометирана държавна сграда, затова трябваше да започнем отвсякъде. Иначе, нормално е от основите – това са приоритетите на 38-то НС. Най-добре е по основните въпроси да се обединяваме“.

1999 – Действащият кмет на община Мъглиж Стойко Димитров обяви намерението си, независимо от финансовите проблеми в общината, да се кандидатира отново за кметския пост. В интервю за „Вис виталис“ Емил Янчев, председател на Общинския съвет в Мъглиж, заяви: „Нямаме големи проблеми, защото те са общи. Имаме консенсус на общинските съветници от всички политически цветове“.

2000 – Казанлък бе домакин на Националната конференция на културно-просветните дружества на каракачаните в България.

2000 – След предварителни избори с 14 кандидата Светият синод определи Велечкия епископ Галактион за митрополит на Старозагорската епархия.

2000 – По повод 100-те дни на своето управление и нападките на ОДС кметът на община Казанлък Стефан Дервишев заяви: „Моята работа е да бъда кмет на общината и да избавя хората от мизерията. Слушам и други гласове, но преди всичко – своя собствен“.

2001 – В този ден бе намерен убит в дома си в кв. „В. Левски“ в Казанлък 37-годишният Людмил Н.

2002 – В Казанлък бе открит първият магазин от националната верига „Офис чан“.

2002 – В интервю за „Вис виталис“ Павел Стаматов представи идеята на кметството в с. Търничене да организира акция за осигуряване на работни места за безработните, която включва и селски туризъм. Към този момент 10 домакинства се бяха заели с такава дейност.

2002 – Радио-репортаж отрази в този ден големия празник Курбан байрам в с. Габарево, където празнуваха 400 мюсюлмани.

2003 – Изложбата „100 години храм-паметник в гр. Шипка“ гостува в Културно-информационния център в Москва.

2004 – Със златен приз бе удостоен хотел „Палас“ – Казанлък от сп. „Туризъм и отдих“ по време на състоялата се в НДК – София Международна туристическа борса „Ваканция“, 2004.

2013 – Народният представител от Казанлък Емил Караниколов обяви на пресконференция, че подкрепя протестиращите срещу високите сметки за ел. ток и срещу ниските доходи, както и че управляващите от ГЕРБ имат вина за ситуацията по улиците. „Политиката на ГЕРБ спрямо доходите на хората не беше правилна и ние отчитаме това“, заяви в репортаж на „Вис виталис“ Караниколов.

2014 – С общо 5 чисто нови специализирани противопожарни автомобила се сдоби противопожарната служба в Казанлък преди окончателното завършване и дооборудване на новата сграда на най-модерната пожарна у нас.

2015 – Общинският съвет в Казанлък одобри Общ устройствен план на територията с изявено културно-историческо наследство „Долината на тракийските владетели“, община Казанлък. Територията обхваща западната част от землището на гр. Казанлък и части от землищата на градовете Шипка и Крън, както и на землищата в селата Енина, Шейново, Ясеново, Хаджи Димитрово, Голямо Дряново, Дунавци, Копринка и Бузовград.

2015 – Две нови творби на казанлъшкия поет Румен Денев бяха представени в Казанлък – сборникът с есета „Назад към човечеството” и стихосбирката „Подражание на псалтира”. Наскоро бе излязла от печат „Антология на българската поезия – ХХІ век“, включваща стихове от 258 поети. Две стихотворения на Денев бяха част от проекта – „Пророк Самуил“ и „Молитва и заповед на Ак паша преди великата битка при Шейново“. Общо 10 бяха книгите в биографията на казанлъшкия автор – член на писателския ПЕН-клуб – световна асоциация за насърчаване на приятелството и интелектуалното сътрудничество между писателите навсякъде по света.

2016 – Неправителствена организация, базирана в София, дари първите помощи – пратка с бебешко мляко, което ще достигне до казанлъшки семейства, отглеждащи децата си в рискова среда. Така, пожелалата анонимност столична организация, развиваща дейност в социалната сфера, първа се включи в призива на Сдружението „Бъдеще за децата“ и подкрепи каузата „Прегръдка за всяко дете“.

2019 – Втори шанс за семейства от Казанлък с репродуктивни проблеми дават и тази година приятелките от клуб Inner Wheel” с нови 9 000 лева, събрани в събота на благотворителна вечер. Общо 16 бебета, заченати инвитро, са се родили благодарение на кампанията на дамите от Клуба, които финансират вече подкрепени от община Казанлък двойки, които обаче не са сполучили с рожба от първия път. 5 дечица са проплакали в периода 2014-2016г., четири през 2017г. и други две бебета са се родили през миналата година, показва сладката статистика на Inner Wheel. 17-то е напът да се появи на белия свят през юни. За поредна година благотворителната инициатива събра в ресторант „Зорница“ съпричастни с проблема състоятелни казанлъчани, които дадоха своята лепта за прираста на Града на розите. Средствата постъпиха от търг на картини и селекция отбрана марка вино, томбола и кулинарни изкушения, приготвени от членовете на Inner Wheel.

2020 – Петиция за участие на държавата при откупуване на Стайновата къща в гр. Казанлък със стенописи от Иван Милев и превръщането й в негов музей стартира проф. д-р Милена Георгиева. В online платформата peticiq.com от 24 февруари, започна събирането на подписи и към този момент има над 30 подписали се. Професор Георгиева призовава всички представители на властта в лицето на кмета на Община Казанлък Галя Стоянова, Общинския съвет на Казанлък и неговите културни подразделения, Министерство на културата – в лицето на г-н Боил Банов, да вземат отношение към продажбата на Стайновата къща и превръщането й в музей на художника Иван Милев.

2021 – Казанлъшкият клавирен талант Виктор Владков попадна в клуба 2020 на изявени деца в България. Той бе номиниран за наградите на Фондация „Димитър Бербатов“. Вече 13 години Виктор, заедно със своя педагог Елена Юлиянова (Школа по изкуствата „Емануил Манолов“ при НЧ „Искра – 1860 г.“ – гр. Казанлък) печели много международни награди.

2021 – Започна изграждането на нов светофар на кръстовището на бул. „Ал. Батенберг“ и ул. „Станчо Коев“ в Казанлък видя екип на presstv.bg. Това бе поредното кръстовище, на което изникна светофар в рамките на месец. Преди две седмици се появи светофар и на кръстовището на бул. „Ал. Батенберг“ с ул. „Хаджи Димитър“. Така в рамките на един километър от централния светофар до този на магазин „Лидл“ има 5 работещи светофара.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram