Днес, 24.10.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – „Аз ще бойкотирам изборите. А вие?“ – с такива плакати осъмна Казанлък в този ден. Предполагаше се, че появата им е свързана с това, че ЦИК не е регистрирала някоя от партиите. За предстоящите президентски избори в Община Казанлък бяха доставени 913 хиляди бюлетини. На 45 места в града бе разрешено лепенето на агитационни материали.

1996 – Селските стопани от с. Копринка приключиха в този ден есенната сеитба – те засяха 2500 дка с пшеница и 1700 дка с ечемик.

1997 – Със специално решение Министерството на здравеопазването разреши на „Арсенал“ ЕАД да открие собствено здравно заведение на базата на съществуващата в дружеството работническа поликлиника.

1998 – 1500 флакона френски антибиотик Еритромицин за деца на обща стойност 5 млн. стари лева  получи като дарение от Франция чрез Агенцията за чуждестранна помощ Общинската болница в Казанлък. Дарението бе разпределено между всички здравни заведения в общината.

1999 – С мотива, че „поемат политическата отговорност за резултатите от местните избори в община Казанлък“, оставките си като членове на ръководството на СДС депозираха зам.-председателят Стефан Панев и организационният секретар Кирил Кирилов. Към мотивите си Панев бе добавил „принципни различия с Крум Владев и д-р Ваньо Цонов“, както и „вътрешното убеждение, че не е направил всичко за изясняване на истината в СДС – Казанлък“.

2000 – В интервю за „Вис виталис“ Мехмед Мехмедов – завеждащ Ислямския институт в София, изясни причините за конфликтите, свързани с джамията в с. Горно Сахране: „Проблемите са: пари и влизането на цигани в джамията. Ислямът не е свързан само с турците, вярата е една. Гонят ме, но аз съм назначен от мюфтийството в Пловдив“.

2000 – „Политиците не разбират значението на думата „родина“. Те са елементарни, виждаме го в изявите им. Те не четат друго, освен вестници“, – каза в интервю Иван Гранитски, директор на издателство „Захари Стоянов“.

2000 – Председателят на читалище „Искра“ – Казанлък Васил Самарски участва в национален семинар в резиденция „Бояна“  – „Бъдещето на читалищата в България“, организиран за председателите на водещи читалища в страната от Антонио Виджиланте, постоянен представител на ООН и министъра на културата Емма Москова. Гост на семинара бе президентът Петър Стоянов.

2000 – Съгласно решение №139 на Общински съвет – Казанлък бе преструктуриран бордът на директорите на общинската фирма „Балкан К“ ЕООД. Учредителното събрание избра за председател Райна Пеева. Изпълнителен директор стана Добри Орачев.

2000 – В НЧ „Искра“ бе утвърдена 17-членна комисия по програмата за честване на 140-ата годишнина на читалището, 140 години библиотечна дейност и 130 години театрална дейност в Казанлък. По-късно общото събрание утвърди Почетен комитет за честванията, членове на който станаха личности, допринесли за развитието на казанлъшката култура.

2001 – По инициатива на трите християнски църкви в Казанлък пристигна камион с помощи – дрехи и храни, предоставени от Международната християнска организация на немско-говорещите страни в Швейцария. Пратката бе предназначена за Дома за стари хора №2 и ДСБ „Мария-Луиза“ в Бузовград.

2001 – На тази дата се състоя премиерата на 23-я поред спектакъл на професионалния общински театър „Любомир Кабакчиев“ в Казанлък „Секс?! Моля, ние сме италианци…“ от Том Кемпински. С него театърът отбеляза 3 години от регистрирането на трупата като професионална. Както на всяка премиера, и на тази първият стол на първия ред в залата бе символично запазен за патрона на театъра – актьорът Любомир  Кабакчиев. Четирима актьори положиха клетва за принадлежност към театралното изкуство – една традиция, която театърът започна през 1998 г. в деня на своето създаване като професионална структура.

2001 – „Силна гражданска позиция – силно местно самоуправление“, написа в Паметната книга на радио „Вис виталис“ председателят на Общинския съвет в Казанлък Теодор Митев, гост в предаването „От ден в ден“, уточнявайки в послепис: „Това го казвам под влияние на предаването. А иначе – най-добри пожелания на екипа на „Вис виталис“, творчески успехи и много лично щастие!“.

2002 – На посещение в Казанлък бе посланикът на Украйна у нас Н. Пр. Вячеслав Похвалский. Той се срещна с кмета Стефан Дервишев и с казанлъшки бизнесмени. От поканените 28 фирми на бизнес-срещата присъстваха представители на три – „Арсенал“, „Катекс“ и „Долината на розите“.

2002 – 6100 лв. – социални помощи за инвалиди, бяха разпределени между 934 правоимащи в община Казанлък.

2003 – Литературно четене се състоя в ДК „Арсенал“ – по покана на кандидата за кмет на община Казанлък Иван Дочев в него участваха Антон Дончев, Евтим Евтимов, Лиляна Стефанова, Маргарита Петкова, Венцислав Кисьов и др. 30 тома литература – книги от български автори-класици подари в същия ден Дочев на библиотека „Искра“. Поредица от подобни дарения той направи и на читалищните библиотеки в селата.

2004 – За здравните работници от болничната и доболничната помощ в казанлъшката болница бе открита фитнес зала, ремонтирана и оборудвана със средства на Българския лекарски съюз.

2003 – Репортаж на „Вис виталис“ отрази закриването на кампанията на кандидата за кмет Стефан Дервишев, по време на което той заяви, че няма да работи с „човешки лилипути и политически пигмеи“.

2003 – „С истинско уважение към работещите в радио „Вис виталис“. Желая ви безкрайно здраве, човешко щастие и творческа реализация. С обич: Стефан Дервишев“ – това написа в Паметната книга на радиото кметът на община Казанлък, гостувайки на живо в радиото.

2005 – Договор за намерения подписаха председателят на Общински съвет-Казанлък Васил Самарски и председателят на Градската Дума в побратимения руски град Толияти Александър Дроботов. Самарски, заедно с кмета Стефан Дамянов, бе на официална визита в Толияти, където се запозна с работата на общинския законодателен орган в руския град. Оттам проявиха интерес към поощряване на икономическото и бизнес-сътрудничество с Казанлък.

2005 – Стихосбирката на Румяна Григорова „Само зрънце грях“ бе представена в залата на ЛХМ „Чудомир“. Това бе втората стихосбирка на казанлъшката поетеса.

2005 – Според епидемиолозите, топлите дни през септември и октомври, както и отглеждането на децата в лоши битови условия, бяха причина за необичайно високия ръст на чревните инфекции – 30, и случаите на вирусен хепатит сред децата в Казанлъшко.

2005 – Детска градина „Мечо Пух“ започна работа по нов проект, финансиран от ЕК, на тема „Цветята и легендите на Европа“ с партньори от Франция и Румъния.

2006 – За първи път Казанлък бе един от градовете, в които бяха проведени „Дни на ученето през целия живот“.

2006 – Стихосбирката „Пречистване“ на Любчо Иванов бе представена в изложбената зала на ул. „Искра“ 4. Иванов бе дългогодишен главен редактор на вестник „Тракия Труд“.  В предговора към книгата авторът споделя: „Младите, които случайно прелистят папката ми на агент на миналото, да ми вярват, че всеки мой миг е бил обърнат единствено към бъдещето, без да съм забравял някога откъде произлизам“.

2007 – В 31-ия ден на стачката в училищата учители от Казанлък, подобно на други градове – Варна, Русе, Добрич, Перник и Враца, обмисляха възможността за подаването на колективна оставка. В Казанлък стачкуваха всички училища, без ОУ „Антон Страшимиров“. Стачните комитети в страната отхвърлиха втората поред оферта на кабинета – 650 лв. средна заплата в средното образование до края на 2008 г. и минимална учителска заплата от 440 лева.

2008 – Председателят на Общинския съвет в Казанлък Васил Самарски бе избран за член на УС на Националната асоциация на председателите на Общински съвети в България.

2008 – Обезпокоени от грубото незачитане на Закона за движение по пътищата и зачестилите тежки катастрофи, при които загинаха млади хора, Областна дирекция „Полиция“ стартира кампания за провокиране на общественото внимание към проблема. В кампанията се включи и радио „Вис Виталис“ – Казанлък. Проведена бе и младежка кампания “Мисли за мен, когато шофираш”.

2009 – “Да спасим 300 човешки живота. Да поставим предпазните колани” – под този надслов в Казанлък, както и в цялата страна, стартира акция на полицията. Целта бе да бъде повишена информираността на гражданите за предпазващите функции на обезопасителните колани и повишаване използването им от пътниците на задните седалки.

2012 – Среща с вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков проведе кметът на община Казанлък Галина Стоянова по повод изграждането на Национален тренировъчен център по волейбол в Казанлък. Планираше се изграждането му да започне през 2013 г. По предварителни разчети проектът възлизаше на около 7-8 млн. лв.

2012 – Акушер-гинекологът д-р Богдан Димов чества в този ден своята 70-а годишнина и 40 години лекарска практика. Д-р Димов бе работил в Кюстендил и в чужбина, но медицинският му стаж бе преминал основно в казанлъшката болница.

2012 – Делегация, водена от Даниела Коева, заместник-кмет на община Казанлък, посети побратимения на Казанлък град Верия по повод честването на 100 години от Освобождението на града. Коева и кметът Хариклия Георгиади подписаха Меморандум за разбирателство и сътрудничество между двете общини.

2012 – Камерен концерт “Из песенното творчество на Габриел Форе“ се състоя в Дом „Петко Стайнов“ в Казанлък с участието на Анна Барбудева – сопран и Надежда Кузманова – пиано.

2013 – Професионалната гимназия по строителство в Казанлък тържествено отбеляза своя половинвековен юбилей. „През периода на своето съществуване училището е подготвило над 2050 квалифицирани строители, които успешно се реализират на пазара на труда, в страната и чужбина“, – отчете в словото си директорът на училището Цветан Павлов.

2014 – Нов  обрат получи случаят с изхвърленото в контейнер за боклук новородено бебе в Казанлък. Първоначално бебето е било завито с мъжки пуловер и сложено в скъп сак, после е било подхвърлено на втория етаж в кооперация на казанлъшка улица. Съседи помислили, че става дума за изхвърлени мръсни дрехи или домашно животинче.

2014 – Служебният министър на младежта и спорта Евгения Раданова връчи награди на медалистите и призьорите от Младежките олимпийски игри в Нанджин и от световните и европейски първенства, провели се в нейния мандат. Официалната церемония бе в Музея на спорта на Националния стадион „Васил Левски” в София. Финансов стимул след Европейското първенство по лека атлетика за хора с увреждания, Суонзи, Великобритания, получиха и казанлъчани: Даниела Тодорова – със сребро в дисциплината хвърляне на копие и сребро на хвърляне на диск и 5 място в дисциплината тласкане на гюле, получи като награда 7 900 лева; Радостин Тодоров – треньор на Даниела, и Мустафа Юсеинов и Ружди Ружди – получиха по 7 380 лева, а Дечко Овчаров – с  два бронзови медала – на хвърляне на диск и на копие – 6 000 лева.

2016 – С общи усилия жителите на град Крън успяха да спасят гнездо на щъркели, което птиците направили върху комина на парното отделение на детската градина. Заради предписания за безопасност, гнездото е трябвало да бъде премахнато, тъй като щъркелите го направили директно върху самия комин. Кметът на Крън Теменужка Люцканова, заедно с приятели са опитали да привлекат екозащитни организации за спасяване на гнездото, но не срещнали съдействие. Тогава, с помощта на родители, жители на Крън, свалили гнездото, сложили метална скара, с която го повдигнали над комина и отново възстановили гнездото.

2017 – В района на Казанлък са паднали значително количество валежи. Близо 57, 6 литра на квадратен метър са напоили града в рамките на денонощието. Непрестанният дъжд отново наводни възлови кръстовища и улици, и предизвика нови задръствания в ранните часове на деня.

2017 – Лек автомобил пропадна в над половин метрова яма. Инцидентът се случи на ул. „Хината“. Разклонение за канализация и ВиК е мястото на пропадането. Автомобилът пропадна изведнъж, коментира водачът на колата. Автомобилът е с поражения на окачването и двигателя.

2017 – Наши зрители ни изпратиха любителски кадри от състоянието на пощата след проливните дъждове снощи. От видеото се вижда, че на входа на пощата са поставени кофи, които да събират капещата от тавана вода. В салона където казанлъчани си плащат сметките, половината гишета не работят, а компютрите и бюрата са покрити с найлони.

2017 – Със странен транспарант осъмна математическата гимназия в Казанлък. Той бе провесен на височина от повече от 9 метра на покрива на гимназията. Не е ясно как точно е окачен транспаранта през дъждовната вечер в Казанлък, когато се изсипаха близо 60 л.кв. м. дъждове. Дали ученици или някой друг е сложил надписа не е ясно, но при всички случай поставянето му е било изключително опасно.

2017 – С решение на Министерски съвет от днес Правителството отпуска по бюджета на община Казанлък допълнителни средства в размер на 150 хиляди лева за „дейности, свързани с благоустрояване, паркоустрояване и зацветяване на централната градска част на град Шипка“.

2018 – Купа Роза“ остана в зала „Багира“. Диагоналът на „Казанлък Волей“ Елина Сандолова бе отличена за най-добрия състезател на отбора си от представянето в тридневната „Купа Роза“. Наградата си чаровната волейболистка прие от изпълнителния директор на клуба Деко Григоров.

Победител в тридневната надпревара стана отборът на „Берое“ Стара Загора, чийто капитан е казанлъчанката Веселина Григорова, успешно дебютирала на световното първенство в Япония с националния женски тим.

2019 – Звездата на българската естрада Васил Найденов е претърпял катастрофа, днес. Инцидентът е станал на АМ Тракия, 46-я километър в посока Бургас. Найденов със своя импресарио е пътувал към Казанлък за участие в предизборен концерт на местна коалиция, когато се случва инцидента. В Казанлък го приемат в многопрофилната болница, където го стабилизират и той успява да излезе на сцената макар и с много силни болки в крака. Васко кеца разказва, че катастрофата е била изключително тежка, но са се разминали на косъм.

2020 – В 17:13 часа, в Районно управление на МВР-Казанлък чрез телефон 112 е получено съобщение от Р.З. от с. Скобелево, общ. Павел Баня, че доведената му дъщеря му Д.Г., на 13-години, е намушкана с нож в гърдите в двора на къщата им. Пристигналият на място екип на полицията бе установил лицето Т.И. на 14-години от с. Скобелево, за когото е установено, че след спор с Д.Г. в двора на къщата на доведеният ѝ баща, я е намушкал с нож в областта на гърдите. При транспортирането на Д.Г. от екипа на Спешна помощ към гр. Казанлък, същата почиа в линейката. Т.И. бе задържан.

2022 – Изложбата „Другият натюрморт“ с творби от фонда на художествената галерия в Казанлък е свалена четири дни след откриването й – на 14 октомври в галерия „Христо Цокев“, Габрово. Това, съобщи директорът на казанлъшкия културен институт д-р Пламен Петров. „Изложбата беше реализирана по покана на директора на галерията в Габрово Евгени Недев и според договора на институцията с екипа на художествената галерия в Казанлък тя трябваше да остане на разположение на посетителите до 9 ноември“, каза д-р Петров. Допълни, че тя е подготвяна от екипа му в продължение на няколко месеца. Мотивът за свалянето на експозицията, изпратен от габровската галерия до културния институт в Казанлък гласи, че причината за това са „непредвидени промени в събитийния календар – предстоящи посещения на деца от началната образователна степен“. В художествената галерия в Казанлък са информирани за това на 19 октомври.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram