Днес, 24.08.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – „Да му е як самарът!“ – тази култова реплика произнесе художникът-карикатурист от Казанлък Теньо Пиндарев като пожелание към радиото и неговия собственик Васил Самарски в края на предаването на Мариана Вълкова, по чиято покана именитият ни съгражданин гостува в този ден в студиото на „Вис виталис“.

1995 – Казанлък се прости с Георги Димов – управител на фирма „Вифор“, уважаван делови партньор и приятел.

1997 – След проведен конкурс директор на казанлъшкия клон на Държавния застрахователен институт стана Марио Иванов.

1998 – В този ден бе поставено началото на ежедневната рубрика „Архив Вис виталис“, в която се припомняха най-важните събития, станали в Казанлък и региона, от създаването на радиото до момента.

1999 – В клуба на пенсионера в Казанлък бе разкрит събирателен пункт за подпомагане на пострадалите от разрушителното земетресение в Турция.

2000 – Техникумът по лека промишленост в Казанлък сформира свой мажоретен състав.

2001 – Китарен ансамбъл „Китарт“ от Хайделберг и китарен ансамбъл от гр. Билефелд изнесоха концерт в Казанлък, който те избраха заради традициите тук в областта на струнните инструменти.

2002 – На връх Шипка тържествено бе чествана 125-ата годишнина на Шипченската епопея. В тържествата участие взеха президентът Георги Първанов, председателят на НС Огнян Герджиков, посланици, депутати. Малобройни бяха присъстващите граждани.

2003 – Живко Георгиев, автомобилен състезател от Казанлък, стана шампион на България в клас до 2000 куб. метра.

2003 – Казанлъшкият маратонец Ради Милев победи в пробега на 100-километровото трасе от Бургас до „Петрова нива“. Маратонът бе посветен на 100-годишнината на Илинденско-Преображенското въстание и 40-ата годишнина на „Лукойл-Нефтохим“.

2004 – За първи път в Казанлък бе използвана специална технология за изкърпване на малки улични дупки.

2005 – Казанлъшкият лекоатлет Дечко Стефанов стана европейски шампион на хвърляне на копие на Европейското първенство по лека атлетика за хора с физически увреждания във финландския град Еспу.

2005 – До края на месец март 2006 г., на мястото на стария общински пазар, в района на гарата в Казанлък, бе планирано да бъде построен магазин от германската верига „Билла“. Изграждането на комплекса, разположен на 400 кв. м. и с паркинг за 80 автомобила, с 30 работни места за жители на община Казанлък, по план струваше ок. 2 млн. лева. 

2006 – Паметникът на свободата на връх Шипка бе посетен от 32 505 български и чуждестранни туристи в първите 7 месеца на годината, показа справка на НПМ „Шипка-Бузлужда“. Близо 4 хиляди бяха чужденците, повечето от Русия, стъпили на върха. Паметникът на свободата е открит през 1934 г. Висок е 31 метра и 5 сантиметра, до него водят 894 стъпала. Експозиция, разположена на 7 етажа в паметника, разказва за героизма на руските воини и българските опълченци по време на петмесечната отбрана на Шипка.

2006 – От православния храм в с. Горно Изворово бе открадната камбана с диаметър 50 см., височина 50 см. и тегло 70 кг.

2007 – В Казанлък бе учредена политическа структура на сдружение „Нашият град”. Неин председател стана строителният предприемач Константин Карагитлиев. 

2009 – Жители на кв. „Христо Ботев“ в Казанлък внесоха подписка в Общинския съвет с искане за извънредна сесия, на която да бъдат гласувани решения, свързани с канализацията на квартала. Общински съветници твърдяха, че кметът Стефан Дамянов не е изпълнил всички законови условия по проекта. За изграждане на канализация на кв. „Христо Ботев” бяха необходими 4,6 млн. лв.                                

2010 – Бронзов медал, с едва 18 секунди от лидера, спечели казанлъчанинът Тодор Ангелов от Колоездачен Клуб „Лястовица“ на „Власински трофей” в дисциплината изкачване край Власинското езеро в Сърбия, където се проведоха шампионат по планинско колоездене в дисциплината изкачване – UpHill Vlasina Cup и шестият кръг лига Vlasina Trophy.

2012 – Десет млади творци от Казанлък и региона демонстрираха своя поглед върху античността в открития Панаир на тракийските занаяти и култура. Техните импровизирани ателиета на открито бяха разположени в пространството пред храма „Св. Илия“ в кв. „Кулата“. Художничката Ваня Запрянова показа свои творби, рисувани върху стъкло, а Росен Дончев – нетрадиционна техника за рисуване с етерични масла. Посетителите на базара можеха да видят и бижута, изработени от различни материали, дело на Вяра Кънева.

2012 – 25 картини бяха подредени в парк „Розариум“, представящи вижданията на съвременните хора за историята и митовете, за културното наследство, за наследените символи и знаци на тракийската цивилизация. Творбите, обединени под заглавието „Тракийски шепот”, бяха създадени на специален пленер, те бяха дело на 10 млади художници от НГПИД „Акад. Дечко Узунов“.

2013 – „Нека надграждаме по пътя на националния идеал на българите за европейско развитие и просперитет“, призова от връх Шипка президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия Росен Плевнелиев в словото си по повод 136 години от Шипченската епопея.

2014 – Китаристите Владимир Донков и Даниел Елисеев участваха в представянето на реномираната марка български китари „Кремона“ по време на фестивала на открито „София диша“.

2014 – По бюрократични причини вече 6 години се бавеше поставянето на паметник на бележития археолог Георги Китов, откривателят на повечето гробници в Долината на тракийските царе. Почти веднага след внезапната смърт на археолога на 14 септември 2008 г. бе сформиран инициативен комитет за събиране на дарения за паметен знак. В Казанлък също бе поставена кутия за дарения, но чиновнически спънки спираха поставянето на паметника на Китов, който трябваше да бъде разположен до този на проф. Александър Фол срещу сградата на досегашния Институт по тракология към БАН в София.

2015 – Трима юноши на КК „Лястовица“ бяха включени в националния отбор на България за Балканското първенство на шосе за юноши младша и старша възраст в Турция: Мартин Папанов, Онур Татар и Петър Чавдаров.

2015 – Колоездачът на „Несебър“ Тодор Ангелов спечели поредния си трофей – Купа „Шуменско плато’ 2015″. При тежки метеорологични условия стартира състезанието по планинско колоездене.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram