Хванаха мигранти, натъпкани в каросерията на камион в кв. „Обеля“

20 мигранти са открити, натъпкани в каросерията на камион, при рутинна проверка в столичния квартал „Обеля“. Предстои да бъде установен техният произход.

А вчера десетки мигранти, които твърдят, че са афганистанци, са хванати в ловно стопанство над Ихтиман малко след 17 часа. Те са открити от шефа на охраната на стопанство „Еледжик“ – бившият командос Иван Янкулов, съобщи БНТ. По думите му става дума за млади момчета.

„Казаха, че са от Афганистан всичките. Като цяло казват, че идват от Турция. Тук са ги претоварвали на малки автомобили. Предишните казаха, че са дошли с товарен автомобил“, обясни Янкулов, като уточни, че това не е първият път на заловени мигранти в района.

Групата е била от 28 мъже, всички под 25-годишна възраст. Седем от тях се опитали да избягат в дерето. Бившият командос разказва, че ги е открил с помощта на един от младежите, който е говорил английски. Двамата тръгнали в гората, като ги призовали да се предадат, за да не бъдат нападнати от дивите животни.

Младите мъже разказали, че трафикантите са ги оставили близо до бариерата, като им обяснили, че това е границата.

„Двама каналджии ни докараха тук с кола. След това си заминаха. Казаха ни да останем тук. Спахме в гората“, обяснява един от мъжете.

Каналджиите оставят мигрантите с малко провизии и шалтета за спане. За да оцелеят, са принудени да палят огън в гората, понякога си правят хляб от царевица, счукана между два камъка, коментира командосът.

От горското стопанство разказват, че досега не е имало случаи на проявена агресия. Първата група е била засечена на 22 юни, а след това втората – на 27 юни. Натъкват се на тях благодарение на камерите за видеонаблюдение и редовните обходи.

„От КАТ проверяват на „Траянови врата“, има постоянно патрули и в стремежа си там да не ги засекат, мигрантите използват по-глух и алтернативен път. Прави ми впечатление, че минават събота и неделя, когато има по-засилен трафик от туристи и хора, които ходят по вилите“, поясни още Иван Янкулов.

Данните на МВР показват, че през юли са задържани общо 1395 мигранти. По-голямата част малко над 1000 са установени във вътрешността на страната. Броят им е над два пъти повече в сравнение с предходния месец и над 4 пъти спрямо същия период миналата година. Сред задържаните от началото на годината на вход на държавната граница преобладават гражданите на Афганистан – 41% и Сирия – 31,2%.

Източник: Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram