Днес, 24.05.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – В този ден бе излъчено финалното издание на временната рубрика на радио „Вис виталис“ –  „Върви, народе възродени“. Всеки ден в продължение на седмица преди празника 24 май,  с участието на различни творци от община Казанлък, бяха излъчвани специални предавания от и за различни духовни области – литература, театър, музика и др.

1997 –Президентът Петър Стоянов връчи почетен знак „Неофит Рилски“ на 4-ма учители от Казанлък: Върбан Танев, Теодосий Теодосиев, Ганка Мъглижанова и Христо Лесов.

1998 – Председателят на НЧ „Искра“ Васил Самарски присъства на празничния коктейл в резиденция „Бояна“ по случай  24 май по покана на президента Петър Стоянов. На него бяха поканени изтъкнати представители на културата, творци, ръководители на изявени културни институти.

2000 – Известният учител от Казанлък Теодосий Теодосиев получи като награда от Народното събрание сума от 2000 лв. Наградени бяха още 7 културни и научни дейци от страната.

2000 – Своята 110-та годишнина отпразнува Основно училище „Хр. Ботев“ в с. Копринка.

2002 – Всички репортери на радио „Вис виталис“ се включиха директно в ефир с репортажи от училищата в общината, от площада в Казанлък, от шествието с участието на 370 пълни отличници, започнало от ул. „Хр. Ботев“, където заради недобрата организацията цареше неразбория.

2002 – За пета поредна година на яз. „Копринка“ бе организиран рокерски събор. Включиха се ок. 2500 души от цялата страна. Казанлъшкият рокерски клуб стана член на Националната мотоциклетна асоциация.

2003 – Училището в с. Габарево отпразнува своята 120-годишнина.

2004 – 77 изявени дейци на образованието, културата и изкуството в Казанлък бяха наградени по случай 24 май от кмета на Община Казанлък Стефан Дамянов.

2005 – За духовността на най-българския празник с богослова Ваклуш Толев разговаря в интервю Цветан Георгиев.

2012 – „Вис виталис“ отрази в репортаж честването на 130 години от основаването на училището в с. Ветрен, община Мъглиж. Първото училище в селото е открито през 1882 г. в сградата на църквата. Помещавало се е в 4 учебни стаи. Георги Ганев е бил главният учител на децата в първо отделение. Сградата, в която се помещава училището, е построена през 1923 г.

2012 – Инж. Рени Червенкова – директор на ПГ по река промишленост и туризъм, стана носител на специалната награда на СБУ „Учител на годината“, 2012 в категорията директори.

2012 – В този ден официално бе открита обновената сграда на ОУ „Георги Кирков” след изпълнени енергоспестяващи мерки по проект „Внедряване на мерки за енергийна ефективност в учебни заведения в гр. Казанлък”, в рамките на който бяха изпълнени строително-ремонтни дейности на стойност 197 007 лв.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram