Днес, 24.03.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1995 –Проф. Атанас Божков, един от инициаторите за провеждане на Чудомирови празници в Казанлък, даде първото си интервю за „Вис виталис“. В разговор с Веселин Стоянов професорът обясни и аргументира идеята за провеждане на специални празници в чест на Чудомир.

1997 – При опит за заснемане на аматьорски порнофилм казанлъшката полиция разкри и залови група роми и двама французи.

1999 – Театър „Л. Кабакчиев“ откри Чудомирови празници,99 с премиерния си спектакъл „Пунтовете“, представен за първи път на 6 септември 1967 г. след одобрението на самия Чудомир. Литературната награда „Чудомир“ за най-добър хумористичен разказ за 1998 г. получи Цветан Пешев.

2000 –За втори път учениците от казанлъшките училища, членове на сдружението „Екология и прогрес“, залесиха района около ОУ „Н. Вапцаров“ и Детския комплекс.

2000 – Заболеваемостта от туберкулоза в регион Казанлък бе 50 на 100 хиляди. Съотношението в страната беше същото. През 1999 г. болните от туберкулоза в региона бяха 69, от тях 12 деца.

2001 – Обидена от безхаберието на общинското ръководство, Петя Пендарева обяви, че ще продаде на търг купата си „Спортист на годината в Казанлък“, за да направи нова настилка на пистата на стадион „Севтополис“.

2002 – В Деня за борба с туберкулозата – 24 март, бе отчетено, че боледуващите от това заболяване в регион Казанлък за 2001 г. са били 251, при 227 за 2000 г. Смъртните случаи бяха 3.

2002 – Казанлъшката състезателка по тенис на маса Десислава Узунова спечели бронзово отличие на Републиканското първенство във Варна.

2002 – „Чудесно предаване е „Стадион“! С много уважение и почит към радио „Вис виталис“, – написаха в Паметната книга на радиото Петър Радев, Антония Грозева и Георги Налетов от Клуба за спортни танци „Роза“, гости в „Стадион“.

2003 – 100% изпълнение на поетите ангажименти към гражданите, посетили приемните им, отчетоха депутатите от ОДС Йордан Соколов и Стефан Мазнев.

2004 – За първи път в рамките на Чудомировите празници в Казанлък, по идея на Пеньо Терзиев – директор на музей „Чудомир“,  бе проведена Национална творческа среща „Днешните бардове“. В нея се включиха 21 поети с китари.

2004 – „Заболеваемостта от туберкулоза в регион Казанлък е намаляла с 12 пункта. Намалели са и регистрираните случаи в областта“, – съобщи в интервю за радио „Вис виталис“ по повод Световния ден за борба срещу туберкулозата – 24 март, д-р Любомир Любенов, управител на Диспансера по пневмофизиатрични заболявания в Стара Загора. Той запозна слушателите с целите на областната програма „Да контролираме туберкулозата“.

2005 – За 18-ти път ПМГ “Никола Обрешков” – Казанлък бе домакин на Националния пролетен математически турнир. В него се включиха над 500 деца от 27 града в България.

2006 – Гост в студиото на „Вис виталис“ бе председателят на ТД „Орлово гнездо“ в Казанлък Кръстьо Петков. Той информира, че дружеството поддържа 26 туристически маршрута в региона, за които се подготвяше каталог със скици, и че през 2006 г. то ще бъде домакин на няколко национални и международни прояви, сред които: туристическият събор на яз. „Копринка“, песенният празник „Мила Родино“, ученически сбор на приложните спортове, туристически триатлон и др.

2007 – Два златни и един бронзов медал завоюваха възпитаниците на Христомир Бояджиев от Държавното първенство за деца в свободния стил в Сливен. Първите места сред 212 млади таланти от 38 клуба окупираха Живко Драгиев и Стефан Цанков. Георги Матанов се пребори за третото място.

2008 – Казанлъшкият клуб по лека атлетика “Олимп” спечели 3 златни и 2 бронзови медала от Държавното индивидуално първенство по хвърлянията, на който НСА бе домакин. Моника Симеонова спечели пореден златен медал при жените във хвърлянето на чук с постижението си от 45 метра. Другия златен медал спечели Карина Николова – при девойки младша възраст в хвърлянето на диск – 41, 93 м. Третия златен медал извоюва на копие Станислава Вълева при девойки 14 г.

2009 – На извънредно заседание на Общинския съвет общинските съветници  задължиха кмета Стефан Дамянов да изпълни  установената процедура от МОСВ, като подпише незабавно договора за безвъзмездната финансова помощ за интегрирания воден проект на кв. „Христо Ботев“ и с. Овощник и да създаде организация за изпълнение дейностите, включени в проекта, както и да създаде условия за добра отчетност и прозрачност при усвояването на средства по фонда. Това се наложи, тъй като по необясними причини кметът все още не беше подписал договора за безвъзмездна финансова помощ по ОП „Околна среда 2007-2013 г.” във връзка със спечеления „Интегриран воден проект – Етап 1: Изграждане на канализационна мрежа, реконструкция на водопроводна и пътна мрежа на кв. „Христо Ботев” и изграждане на канализационна помпена станция и тласкател, с. Овощник.

2011 – За колективен съмишленик на общинския Съюз на ветераните от войните бе приет клуб „Съхрани българското” на ПГ по лека промишленост и туризъм в Казанлък. Поканата към ученическия клуб бе отправена от Централното ръководство на Съюза на ветераните от войните във връзка с изключително задълбоченото отразяване от клуба на историята, свързана с 65-ата годишнина от победата над хитлерофашизма. Членските свидетелства на младите родолюбци бяха връчени на специална церемония.

2013 – Децата на клуба по карате „Севт І“ завоюваха 10 медала от провелото се в София  8-мо Национално първенство по шотокан карате-до. От осемте представители на казанлъшкия клуб с треньор Драгомил Иванов шестима завоюваха медали в своите възрастови групи. С най-много спечелени медали бе Гавраил Иванов – 1 сребърен и 2 бронзови при 8-9-годишните. 

2013 – Спортният клуб по естетическа и групова гимнастика „Розова долина” с треньори Мариана и Ралица Ламбови отпразнува своя 2-ри рожден ден.

2014 – В навечерието на 25 март – Благовещение, премиерен концерт-спектакъл „Фолклорна магия“ изнесе най-новата фолклорна формация в Казанлък – ФА „Гъдулица” с художествен ръководител Димитър Гайдаров.

2014 – На специална церемония в ПГ по транспорт и транспортен мениджмънт в Казанлък бяха връчени сертификати на 14 ученици, които заминаха на производствена практика в гр. Лудвигсхафен, Германия, в рамките на новия проект, по който започна работа училището – „Иновации в използването на информационните технологии в маркетинговите комуникации“ на  Програма „Учене през целия живот“, секторна програма „Леонардо да Винчи“.

2015 – Творчеството на Чудомир влезе в над 60 класа в училищата на Казанлък. Учениците четоха произведения на Димитър Чорбаджийски в първия по рода си Маратон по четене на творби на Чудомир. Идеята бе на омбудсмана на Община Казанлък Гинка Щерева. Маратонът бе посветен на 125-ата годишнина от рождението на писателя и художник Чудомир.

2015 – Изложбата „80 години Паметник на Свободата“ на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ гостува в гр. Горно Оряхово. Със запазени печати от фонда на НПМ „Шипка-Бузлуджа“ всеки посетител можеше да подпечата документ за спомен.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram