Днес, 23.01.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1993  – По радио „Вис виталис“ започна излъчването на рубриката „Витализъм на броя“ – интересни фрази на слушатели, изречени в жива линия или в интервюта. Първият витализъм бе: „Първите 20 години от брака са трудни. После се свиква“. Той бе последван от „Ако си перде, можеш да станеш герой на нашето време“, „И тотаджийките взеха да ги вардят с гадибордове /бодигардове/“, „Пáрата е голяма парá“  и др.

1997 – Началник на РПУ-Казанлък стана кап. Нейко Ройдев, до момента – инспектор в звеното за борба с организираната престъпност.

1999 – Инж. Стоян Тодоров бе преизбран за председател на Комунистическата партия в Казанлък, в която имаше 15 съставни организации. „Управляващата колониална администрация в България продава и доунищожава сринатия потенциал на нашата икономика“, бе посочено в доклада на отчетно-изборната конференция.

2000 – Скъпоструващ прекъсвач бе монтиран в ж.к. “Изток“ в Казанлък – за да се изключва електрозахранването на ромите, които не плащат сметките си към „Електроснабдявнане“.

2001 – Правоимащите на месечни социални помощи за отопление в община Казанлък към момента бяха 2300 семейства.

2002 – Като „команден, с примеси на полицейски методи“, определи стила на работа на Йълдъз Црънкова – началник на отдел „Образование“ в Община Казанлък, лидерът на ДПС Мехмед Осман.  Дни по-късно в специално писмо до кмета Стефан Дервишев лидерът на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев настоя за промяна в „командно-административния стил на работа“ в дирекция „Образование“, оглавявана от Црънкова. В края на месеца обаче тя получи положителна оценка от Общинската организация на ДПС в Казанлък.

2002 – Със съдействието на сем. Антонина и Стефан Барет френските организации „Етьомюзик“ и „Ладам“ осигуриха 30 кг. лекарства на стойност 3 хиляди франка за МБАЛ – Казанлък и детската болница в Бузовград.

2003 – 700 кг  розово масло бе произведено в България през 2002 г. „Това е с 300 кг по-малко спрямо 2001 г. Причината е в неблагоприятните климатични условия“, – каза за „Вис виталис“ доц. д-р Недко Недков, директор на Института по розата в Казанлък.

2003 – За думите, за тяхното значение и сила, за жаргона… – на това акцентира в интервю за „Вис виталис“ в този ден поетът Георги Константинов.

2004 – Кукурски състави от Павел баня, Турия и Търничене взеха участие в 15-я международен фестивал на маскарадните игри Перник, 2004.

2006 – Най-ниската температура от началото на годината бе измерена  в Казанлък, тя бе -15 градуса. „Средно до три дни се задържат ниските температури в Казанлък“, съобщи в интервю метеороложката Радиана Атанасова. Този извод бе на базата на статистическите данни на Хидрометеорологичната станция в Казанлък. „Температури между -10  и -18 градуса са нормални за този сезон. Най ниската температура, измерена в Казанлък през последните години, е -26,6 градуса – през 1980 г. Подобни студени периоди са наблюдавани през: 1979, 1980, 2001, 2002, 2003 и 2004 г.“, уточни Атанасова.

2006 – В интервю за слушателите – потребители на ТЕЦ, нейният изпълнителен директор Юлия Циркова съобщи, че Топлофикация – Казанлък има пълна техническа възможност да работи и при очакваното понижение на температурите.

2007 –  Канал 1 на БНТ излъчи 30-минутен документален филм за дейността на Дом „Петко Стайнов“ – Казанлък. Филмът бе създаден по повод 110-тата годишнина от рождението на композитора. Автор на сценария е Николай Тодоров, режисьор и оператор – Тодор Ковачев.

2009 – Живеещите на ул. „Гурко“ алармираха чрез радиото за изключително лошото състояние на улицата, намираща се в почти идеалния център на Казанлък. Тя бе разкопана от повече от 4 месеца, липсваха контейнери за смет, нямаше осветление. Близо 50 домакинства не бяха получили ясен отговор от общинската администрация за мерките, които ще бъдат предприети.

2013 – По сигнал на граждани екип на „Вис виталис“ направи репортаж в парк „Тюлбето” за поредната опасна шахта в близост до една от най-посещаваните детски площадки, с няколко оцелели катерушки. В същото време бригада на ВиК – Казанлък, в опит да спре водата заради авария, изваждаше  килограми битови отпадъци, попаднали в друга шахта – до откритата сцена на входа на „Тюлбето“. Също по сигнал на граждани, репортажът отрази и липсата на достатъчно кошчета за отпадъци в района на парка, които да могат да поберат всичко, което хората изхвърляха след себе си.

2014 – Казанлъшката фабрика „Кремона“ бе единствената българска фирма, която участва в най-голямото изложение в Америка за музикалната индустрия Анахайм, Калифорния. Тя представи 4 нови инструмента, единият от които бе абсолютен прототип, в който бяха включени нови технологии, позволяващи на казанлъшките китари да звучат по изключителен начин.

2015 – „70 години от Народния съд в България“ бе темата на среща в Казанлък, в която се включиха министър-председателят от 1997-2001 и екслидер на ДСБ Иван Костов и бившият министър на образованието и историк Веселин Методиев, който заяви, че последствията от Народния съд са изключително тежки. По данни на Общобългарския комитет „Ген. Иван Вълков“ в Казанлък от Народния съд са осъдени 122 души, 22-ма от тях на смърт.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram