Днес, 22.09.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – На тази дата започна цялостен ремонт на четвъртокласната пътна мрежа в община Казанлък с целеви средства от Министерството на финансите.

1997 – В сградата на Община Казанлък бе поставена кутия за сигнали на гражданите.

1997 – Третото си дарение за Казанлък направи в този ден сем. Дъреви – медикаменти и консумативи за очното и хирургичното отделение, както и антисептични лекарства, на обща стойност 138 дойче марки.

1998 – Мото Пфое за България организира в Казанлък концерт „20 години „Сигнал“ и изложение на най-новите автомобили.

1999 – На въпрос на репортер на „Вис виталис“: „Как изглежда идеалната държава?“ Христо Бисеров, главен секретар на СДС в България, отговори: „Хората да живеят добре“. „А какъв е националният ни идеал?“ – „Българското общество още не го е формулирало. Това ще бъде дебатът на 2000-та година“, – бе отговорът на Бисеров.

2000 – Българската топспринтьорка от Казанлък Петя Пендарева се класира за четвъртфиналите на олимпиадата в Сидни. В 9-ата серия тя финишира втора с време 11,34 сек. на 100 метра.

2001 – Неколцина граждани уважиха организираното от Община Казанлък честване на 93-тата годишнина на Независимостта пред Царската чешма. Недоумение и изводи за липса на политическа култура предизвикаха раздадените покани, в които като съорганизатор, редом до Община Казанлък, бе изписано НДСВ.

2001 – За поредна година служителите на Пожарна и аварийна безопасност – Казанлък станаха шампиони в Републиканското първенство по пожаро-приложен спорт, 30-то издание, провело се в Пловдив. В него участваха 10 зонални първенци от страната.

2001 – С медали се завърнаха казанлъчани от Световното първенство по лека атлетика за мъже и жени в София. Два сребърни медала, на диск и гюле, спечели Димитър Бангов. Златни медали за България спечелиха Румяна Карапетрова – на копие за жени с личен резултат 46,95 метра, и Кольо Нешев – на копие за мъже – с 65,05 м.

2002 – Казанлък се включи в Европейската кампания „Ден без автомобил“, като движението на автомобили в централната градска част бе спряно за 3 часа.

2003 – Пепа Пенчева от ИМ „Искра“ разказа за слушателите на радиото историята на Царската чешма в Казанлък, символ на Независимостта на България, и за посрещането на цар Фердинанд в Казанлък на 24.09.1908 г. Музеят притежава плакат и снимка от посрещането на Фердинанд в града.

2003 – В Мъглиж бе открит войнишки паметник с вградено в него послание, което да се отвори след 100 години. Президентът Георги Първанов изпрати поздравително писмо до жителите на града по този повод. „Монументът бе издигнат в памет на над 160 мъглижани, загинали във войните за обединението и независимостта на България. Стойността му е 12 хил. лв. Проектът е дарение от арх. Виолета Бакунина“, поясни в интервю за радио „Вис виталис“ кметът на Мъглиж Младен Чернаков.

2005 – Създаване на реални условия за участието на гражданите в разработването и изпълнението на общински бюджети бе основната цел на пилотния проект на сдружение „Болкан Асист“, който стартира в Община Казанлък.

2005 – Австрийската търговска верига „Билла“ потвърди намеренията си да построи свой магазин в Казанлък. За място на модерния хипермаркет бе избрана площта на общинския пазар до жп-гарата.

2007 – Маратонецът Ради Милев и Мира Петрова участваха в маратонско колоездене на 200 км, с участието на 30 състезатели. По трасето на колело се впусна още една казанлъчанка – Петя Петрова. Обиколката на „Долината на тракийските царе“ бе с маршрут Сливенски минерални бани – Нова Загора – Казанлък – с. Енина и обратно. Ради Милев и Мира Петрова взеха разстоянието за около 11 часа. Мира бе отличена като най-младата състезателка, завършила състезанието.

2007 – „Категорично заявяваме, че не можем повече да търпим огромното изоставане от европейските жизнени стандарти, трудните условия на работа, мизерното заплащане на труда ни, което ни поставя в твърде унизително положение“. Това бе записано в декларация, приета на митинг, организиран от трите учителски синдиката в Казанлък, и изпратена до президента, премиера, министъра на образованието и трите учителски синдиката. По данни на РИО в Стара Загора в областта стачкуваха 1755 преподаватели от общо 137 учебни заведения.

2007 – Общинският съветник от Казанлък Сава Савов връчи на кмета на Мъглиж – Стойчо Цанев намерената в Енина паметна плоча на Алесандро Черито /1904 -1923/, италианец, загинал в Септемврийското въстание в България. Плочата е била поставена на къщата, в която е живял Алесандро Черито в Мъглиж, но впоследствие е била изчезнала.

2010 – Тържествата в Казанлък по повод 102 години от обявяването на Независимостта на България започнаха с масов лекоатлетически крос, стартирал от пл. „Севтополис“. Програмата завърши с празничен  концерт на народния ансамбъл при НЧ „Искра“.

2012 – Със специален тракийски ритуал на Мегалита край  Бузовград бе проведен Празник на есенното слънцестоене и почитта към природата и плодородието.

2012 – Спектакъла „Ние врабчетата” от Йордан Радичков представиха в детско утро възпитаниците на Детско-юношеската театрална студия на НЧ „Искра”. Представлението бе в рамките на читалищната инициатива „Есенна дъга на изкуствата”.

2013 – Пред Лъвовата чешма в Казанлък се състоя тържествено честване на 105-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Празникът бе организиран от Община Казанлък, концерт изнесоха формации към „НЧ „Искра-1860″.

2015 – Плакат с надпис „Искаме независима България, а не вашингтонско-брюкселска колония“ вдигна на ръце казанлъшкия физик Георги Бяндов на градското тържество в Деня на независимостта. Този контрапункт на казионното честване, събрало местна администрация и политици около Царската чешма, дългогодишният преподавател обясни така: „Това е акция на лудия Мунчо от „Под игото“ на Вазов. Рано или късно точно мунчовците се явяват пророци. Надявам се да не съм лош пророк. България тотално е изгубила независимостта си – каквото ни пожелаят отвън, ние козируваме и изпълняваме. Смятам, че в Казанлък имам някакъв авторитет, извоюван с труда и акъла ми, разчитам тази моя акция да предизвика реакция у младите хора, защото, ако продължаваме така, те след време ще трябва да хванат оръжията и да погинат“. 49-годишният учител Бяндов бе убеден, че нямаме държавници, а само „местна колониална администрация“.

2015 – Осветен бе параклисът в Гробищния парк в Казанлък.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram