Днес, 22.02.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – Бред Томашек от САЩ – завършил политически науки, преподавател по английски език в училище „Екзарх Антим Първи“ в Казанлък, сподели в интервю, че Казанлък и България му харесват и че от Америка най-много му липсват вестниците. На въпроса: „Какво ще промените в света, кое копче ще натиснете?“, отговорът му бе: „За щастието и за парите“.

1993 – Осветена и открита бе Тексимбанк – клон Казанлък.

1995 – В ОУ „Мати Болгария“ – Казанлък бе създаден клуб „Мати Болгария“.

1997 – С искане за корекция на земеразделителния план гражданско неподчинение в този ден обявиха жителите на с. Долно Сахране, община Павел баня.

1999 – 600 млн. /стари/ лева кредит от 5 банки плюс още 800 млн. /стари/ лева – инвестиционен кредит, поиска кметът Иван Гороломов за изграждането на западния транспортен възел в Казанлък, за ремонт на улици и за изграждане на канализации в населените места в общината.

1999 – Казанлък стана собственик на 2-та декара и 800 кв. метра площ от държавния горски фонд в Несебър. Сделката, с намерение върху тази площ да бъде построена почивна станция, бе сключена за 280 хил. /стари/ лева.

2000 – Художественото училище в Казанлък отбеляза в този ден своята 30-годишнина.

2000 – Общинската организация на БСП в Казанлък изгради 6 тематични клуба: по индустриална политика, по социална политика, по здравното и пенсионно осигуряване, по политиката за подрастващите, по регионалната политика и местното самоуправление, по идейно-организационната и по културната политика.

2001 – По време на първото си посещение в качеството му на областен управител на област Стара Загора в Казанлък – най-голямата община в областта, ексдепутатът Стефан Мазнев заяви в интервю за „Вис виталис“: „Приоритетите ми са престъпността, благоустройството и безработицата“.

2002 – Със страшна новина осъмна Казанлък в този ден: в апартамента им бяха намерени труповете на 59-годишната Шинка Ш. и 82-годишния й баща Атанас А., починал от прободни рани, както и трупът на самообеселия се в банята техен син и внук Атанас Ш. на 27 г. Според криминалисти, най-вероятната причина за действията на младежа бе психическо разстройство, близко до шизофренията.

2002 – С празничен концерт казанлъшката скаутска организация почете 145-тата годишнина от рождението на основателя на скаутизма Робърт Стивънсън Смит и 95 г. от основаването на световното скаутско движение.Към момента в Скаутското движениев община Казанлък членуваха 35 души.

2002 – В галерия „Рувел“ в Казанлък бе открита изложба на художника Румен Велев по повод 50-годишния му юбилей „50 картини от Рувел“.

2002 – Поети от Пловдивската поетична академия „Добромир Тонев“ представиха в Казанлък литературния сборник „6+6“.

2003 – Министърът на културата Божидар Абрашев и посланикът на Македония у нас Н. Пр. Любиша Георгиевски посетиха Казанлък в качеството си на съпредседатели на организационния комитет за провеждането на Международния фолклорен фестивал „Децата на Балканите“ по време на Празника на розата.

2006 – „Най-динамично е развитието на машиностроенето в община Казанлък“, обобщи в интервю за радио „Вис виталис“ Илко Груев, един от авторите на Икономическия годишник на регион Стара Загора за 2006-та година. „В Казанлък са концентрирани 90% от произвежданите обеми в подотраслите:

хидравлика и пневматика, текстилна промишленост, селско стопанство, търговия и услуги. На територията на общината през 2004 г. активна стопанска дейност са развивали 2557 фирми“, – уточни той. В класацията на 100-те най-добре развиващи се фирми в региона по максимална величина на печалба за 2004 г. „М+С Хидравлик“ бе на 6-то място, „Арсенал“ АД – на 9-то. Годишникът бе издаден за пета поредна година.

2008 – Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн “Акад. Дечко Узунов” даде начало на честванията по повод 40-годишнината от създаването си и 109 години от рождението на именития казанлъчанин, патрон на гимназията, Дечко Узунов.

2008 – По случай 15-ата си годишнина радио «Вис виталис» обяви конкурс за най-оригинални саморъчно изработени мартеници. Кампанията «Стената на мартениците», осъществена със съдействието на 6 местни фирми, бе част от инициативите по повод годишнината. За 15 от авторите на най-оригинални мартенички бяха предвидени награди. На 1 март всички мартеници от Стената срещу читалище „Искра“ бяха подарени на самотни деца и възрастни хора от Казанлък.

2009 – С поднасяне на венци пред паметника на академик Дечко Узунов  започнаха юбилейните прояви, посветени на 110-ата годишнина от рождението на художника – патрон на Художествената гимназия в Казанлък. В словото си директорката на гимназията Иванка Делчева отдели минута почит и за първия директор на гимназията като самостоятелно училище, покойният от три месеца художник Милчо Христов. От над 200 ученици от цялата страна бяха получени рисунки за участие в Националния конкурс, посветен на Дечко Узунов, на тема „Моят свят”. Най-добрите получиха награди от различни институции. 

Наградата на „Вис виталис“ бе за талантливата петокласничка от Ловеч Соня Иванова.

2010 – В рамките на честването на 111-ата годишнина от рождението на Дечко Узунов Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“ отбеляза и 35-тата годишнина на специалността „Дизайн“ в гимназията.

2011 – Доброволката от Литва Раминта Кришчунейта връчи от името на  Младежкия център за развитие  „Взаимопомощ” в Казанлък грамота на председателя на Общински съвет – Казанлък и председател на НЧ „Искра-1860“ Васил Самарски за оказаното от него съдействие при реализирането на инициативите на центъра.

2012 – На специална церемония в НГПИД „Акад. Дечко Узунов” бяха връчени наградите от Петия националне конкурс „Наследници на Дечко Узунов” под егидата на Министерството на културата, преминал под мотото „Полет на въображението”. Представени бяха 874 рисунки от 87 училища и школи от цялата страна.

2012 – В 4 населени места – Габрово, Шипка, Шейново и Казанлък, бе извършено обществено обсъждане на доклада за въздействието на околната среда при изграждането на тунела под Шипка – възлова точка при движение на транспортните потоци в посока север – юг. Изграждането на този коридор бе формулирано като приоритет 3 в Стратегията за развитие на транспортната система на България за периода до 2020 г.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram