Днес, 21.11.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1995 – На първото си след Местни избори,95 заседание Общинският съвет в Казанлък избра за председател Румяна Друмева; за зам.-кметове на Община Казанлък – Здравко Първанов и Георги Минев; за секретар – Катя Киликчиева.

1996 – ЕТ „Георги Каличков“ направи в този ден дарение – 1 тон дрехи втора употреба, предназначено за социалните домове, за майките в отпуск по майчинство и за социално слаби граждани.

1997 – Общият брой на безработните граждани в общините Казанлък, Павел баня и Мъглиж, бе 7036. В община Казанлък броят им беше 3558. Най-голям бе броят на безработните от 30 до 40 години.

1998 – Приключила бе в този ден есенната сеитба в община Казанлък. Засети бяха 57175 декара с есенници, с 565 дка по-малко от предходната 97-ма година.

1998 – На тази дата общинската фирма „Балкан-К“ ЕАД откри нова аптека – №5, до парк „Розариум“.

1999 – Увеличен бе броят на заболелите от туберкулоза в региона – активно болните бяха 223-ма срещу 200 за цялата предходна година.

2000 – В музей „Чудомир“ бе организирана музикално-поетична вечер, посветена на 140 г. от основаването на библиотека „Искра“ и 240 г. от смъртта на Йохан Себастиан Бах.

2001 – Изложба по повод 100-годишнината на сп. „Младина“ бе открита в този ден в библиотека „Искра“. По този повод в радио „Вис виталис“ гостува Анна Кожухарова от ОБ „Искра“ – с разказ за първото детско списание в Казанлък в следосвобожденска България.

2002 – В анкета на „Вис виталис“ казанлъчани отговориха на въпроса: „Като влезем в НАТО, какво ще се промени?“. Отговорите бяха: „Нищо; Единствено ще се вдигнат заплатите на военните; Няма да има промяна; Надежда имаме от 10-12 години, а нищо не се е променило; Може да чакаме и война; Ще бъдем в по-голяма сигурност, но трябва да си плащаме“.

2003 – 10 декара борова гора бяха унищожени от пожар в землището на с. Александрово, община Павел баня.

2004 – Празничен концерт от детски християнски песни, посветен на Деня на християнското семейство – 21 ноември, изнесе църковният хор към храм „Св. Троица“ в Казанлък.

2005 –  Картини на възпитанички на казанлъшката Художествена гимназия, участвали в конкурса “Как видях Полша” – Елеонора Атанасова, Велимира Илиева, Елена Синева и Милена Младенова, бяха включени в изложба в Полския културен институт в София. Конкурсът  бе организиран от Министерството на образованието и науката и Полския културен институт.

2005 – Компютърният инженер Любомир Лалев бе избран за председател на структурата на КТ “Подкрепа” в “Арсенал” АД. До момента той бе зам.-председател на фирмения синдикат. Лалев зае мястото на Боян Белчев, оттеглил се по здравословни причини. Около 800 души наброяваше в оръжейницата структурата на КТ “Подкрепа”.

2006 – С граждани от кв.120, живеещи на улиците “Хината”, “Тракия” и “Кенали” в Казанлък, се срещнаха председателят на Общинския съвет Васил Самарски, Цветанка Пискова – заместник-председател, и Милка Енчева – зам.-председател на ПК по устройство на територията, инфраструктура, строителство и транспорт към Общинския съвет. Гражданите бяха отправили редица писмени искания до кмета и до Общинския съвет. Те искаха в квартала си да имат младежки клуб, спортна площадка, допълнителни контейнери за отпадъци, да бъдат асфалтирани и осветени улиците, да бъдат ремонтирани покривите на жилищните блокове, да се спрат течащите по улиците води, да им се предостави скица на квартала, да се вземат мерки срещу шума, предизвикван от занаятчийските работилници и срещу бездомните кучета, представляващи опасност за всички, особено за децата. Общинските съветници запознаха представителите на квартала със законовите изисквания и с процедурите, чрез които могат да бъдат разрешени част от проблемите им, свързани с обстоятелството, че сградите са частна собственост. За друга част се ангажираха пряко.

2006 – Театър „Л. Кабакчиев“ представи премиерната си постановка „Лизистрата“ от Аристофан в Пловдив, на сцената на ДНА. Представлението бе част от националното турне на казанлъшкия театър, което включваше 10 града на България и бе посветено на 8-та годишнина от основаването на театъра.

2006 – Мъж от с. Юлиево, община Мъглиж, бе посечен с брадва от брат си, съобщиха в този ден от ОДП – Стара Загора.

2007 – Просветителски краеведски четения бяха проведени в зала „Мултимедия“ в музей „Искра“. Те бяха посветени на празника Въведение Богородично, честван и като Ден на християнското семейство и християнската младеж.

2007 – 14 920 лева спечели СОУ „Екзарх Антим І“ чрез проект от Националната програма “Училището – територия на ученика” към МОН. «Предварително бе проведена анкета сред учениците от 1-ви до 12-ти клас – какви са техните желания за извънкласни дейности», – информира за новините на «Вис виталис» координаторът на проекта Мара Атанасова. Според проучването, 80% от учениците бяха заявили, че не успяват да намерят поле за изява, а техните интереси и дарования остават неразвити и незабелязани. Математическата гимназия в Казанлък също защити проект, наречен “Училището – част от моя живот”, финансиран с над 14 хиляди лева. По проекти към МОН в община Казанлък бяха спечелени проекти за близо 100 хиляди лева.

2009 – Казанлъшки любители на екстремните спортове организираха на „Историческа поляна“ под връх Бузлуджа първия в България организиран тест райд на маутинборд, бъги и кайтове. По време на състезанието любителите на тези спортове изпробваха маутинбордове, различни  бъги-та, кайтове за сноукайт и хвърчила.

2010 – С 225 по-малко бе броят на регистрираните в БТ – Казанлък безработни граждани през м. октомври в сравнение с предходния месец. Най-висок бе делът на продължително безработните лица без специалност – 68.4%, а по образование най-много бяха тези с начално и по-ниско образование – 47.4%. По възрастов признак най-дълго престояли на пазара на труда бяха лицата над 55 г. Към края на месеца младежите до 29 г. представляваха 23,7% от общия брой регистрирани. Устроените на работа през периода бяха общо 418 души.

2012 – Кметът Галина Стоянова се отчете за изпълнението на Програмата за управление на община Казанлък за първата година на мандат 2011-2015 г. Отчетът бе представен пред представители на местната власт, общински съветници и др.

2012 – В Деня на християнското семейство третокласниците от ОУ „Георги Кирков“ от класа на Соня Георгиева дариха храни, дрехи и играчки на многодетно семейство от село Кънчево, което бе с 13 деца. 

2012 – След 5 години, в които най-прекият път между Казанлък, Овощник и Черганово не функционираше по различни причини, съоръжението най-после бе тържествено открито. Цялостното решение за пътя бе дело на архитект Стоян Димов, то включваше кръгово движение и разширяване на пътния участък. Участъкът бе реконструиран с павета, които Общината от дълги години държеше на склад.

2012 – „Казанлъшки оазис”, така бе наречен реализираният проект в ж.к. „Изток”. Петте декара междублоково пространство, с финансовото съдействие на Министерството на околната среда, бяха озеленени, монтирани бяха детски играчки, беседка, кътове за отдих, спортни съоръжения, осветление и напоителна система. 10 хил. лв. бяха средствата, вложени в парка.

2012 – 100-годишнината от Балканската война и Деня на християнското семейство отбелязаха в казанлъшкия пенсионерски клуб. Гост бе писателят Тодор Жеков.

2012 – С театралната постановка „Криворазбраната цивилизация” на Добри Войников, представена от театралната трупа от ХГ ”Св. Св. Кирил и Методий” с ръководител Пламен Маринов, в Актовата зала на гимназията се състоя официалното откриване на Будителските дни в Казанлък, посветени на проф. Генчо Пирьов.

2013 – Кметът на община Казанлък Галина Стоянова представи своя отчет за изпълнение на Програмата за управление на община Казанлък за втората година на мандат 2011-2015 г. Към 31 декември 2011 г. размерът на задълженията на Община Казанлък по бюджет са били 5 988 382 лв. През 2012 г. от просрочените стари задължения бяха разплатени 2 101 000 лв. До 30 септември 2013 г. бяха разплатени просрочени стари задължения в размер на 1 414 000 лв.

2013 – В  ОБ „Искра” бе открит обновеният по образец на американски и европейски библиотеки Детско-юношески отдел, който не бе ремонтиран повече от 20 години.

2013 – На специално тържество, посветено на Деня на християнското семейство, кметът на Горно Изворово Надежда Пенчева обяви, че по инициатива на 27-годишния Тихомир Цонев жителите на селото са събрали 805 лв., необходими за лечението и прохождането на 2-годишната Мария, за която по радио „Вис виталис“ бе обявена благотворителна акция.

2013 – „По пътя” – това бе новата творческа изповед, пета поред, на художника Иван Гайдаров. След четири изложби по пътя си – „Неформално”, „Смирение”, „Ново начало”, „Преходи” и едно самостоятелно представяне в Сан Франциско, Гайдаров показа в Художествената галерия в Казанлък живописни платна, рисувани през последните четири месеца. Художникът и дизайнер Иван Гайдаров е роден през 1963 г. в Казанлък.

2013 – Два нови парка в Казанлък бяха осветени в този ден – парк „Изток“ – на стойност 10 хил. лв. по проект „За чиста околна среда – 2013 г.“ към Министерство на околната среда и водите, и парк „Запад“, изграден от Общинското предприятие „Комунална дейност и поддръжка на инфраструктурата“.

2014 – В Деня на християнското семейство бе открита сградата на изцяло обновения Младежки дом. Извършена бе пълна реконструкция на залите в сградата, на покрива и фасадата, обновено бе околното пространство. Изградени бяха подстъпи за хора с увреждания. Финансирането бе по проект „Красива България“. Общата стойност на обекта бе 178 976 лв. – 50% бе съфинансирането от бюджета на Община Казанлък.

2014 – Министърът на образованието проф. Тодор Танев лично инспектира двуетажния учебен корпус, предоставен от правителството на Теодосий Теодосиев и неговата национална Школа по физика в Казанлък. Сградата бе в окаяно състояние. Професорът се ангажира да помогне „с каквото може“.

2014 – След 8 години бе ремонтиран изцяло таванът на голямата зала в казанлъшкото НЧ „Искра-1860“. Вследствие на проливни дъждове през 2005 г. върху сградата бяха нанесени огромни поражения.

2014 – Административният съд отмени като незаконосъобразен отказът на кмета Галина Стоянова да отговори на журналистически въпроси на МГ „Вис виталис“. Още през месец юни в нарочно писмо по ЗДОИ екипът зададе въпроси към кмета относно разходване на средства от бюджета за медийно рекламиране на дейността на Общината. Съдия Бойка Табакова от АС реши, че е в интерес на казанлъшката общественост да получава информация за общинските дела и реши делото в полза на „Вис виталис“.

2015 – За първи път в Казанлък се проведе Нощ на театрите. „Актьорът трябва да гори на сцената, но сцената не трябва да гори“. Това бе посланието на третата „Нощ на театрите“, която зарадва жителите на 18 български града, сред които и Казанлък. Любителите на театралното изкуство имаха възможност да гледат в Казанлък две нови постановки на театър „Л. Кабачиев” – „Тримата мускетари”, с режисьор Николай Гундеров, и поетичния хепънинг по текст на поетесата Яна Монева „Пристанища и стаи (за напускане)”.

2015 – Сигнал на тел. 112 за бомба блокира вечерта в този ден сграда в центъра на Казанлък. Евакуирани бяха над 30 души от хотел, персоналът на ресторанти и питейни заведения. Записът показа, че сигналът е от анонимен младежки глас. Полицията установи номера, от който бе подаден фалшивият сигнал. Ставаше дума за неуместна шега, която според закона е престъпление. „Наказанието при повторяемост достига до 40 хиляди лева, а е предвидена и наказателна отговорност във ВК, чл. 326, който предвижда лишаване от свобода до 2 години“, уточни за „Вис виталис“ Христо Петров от РУ „Полиция“ – Казанлък.

2020 – Пламна училището в Казанлъшкото село Горно Черковище, съобщиха очевидци за Пресс ТВ. Сигнал за запалването е подаден на спешния телефон 112 към 1:12 тази нощ. Нямаше все още версия за причините за запалването. Според местни не рядко там се събирали тийнейджъри и според свидетели, за да пушат не само цигари и не само от основния етнос. Преди известно време стена на това училище пропадна при ремонтни дейности.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram