Днес, 21.08.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – Специално предаване – „Акордеонът“, посвети Милена Симеонова на един от най-популярните музикални инструменти. Гости в студиото на „Вис виталис“ бяха диригентката Евелина Райнова и Надежда Ничева, преподавателка по акордеон в ШИ „Емануил Манолов“.

1997 –В този ден от живота завинаги си тръгна изпълнителният директор на „Арсенал“ Крум Христов. Хиляди благодарни арсеналци и казанлъчани се стекоха да му се поклонят в ДК „Арсенал“ и го изпратиха на следващия ден до гробищния парк в последния му път. Работници на „Арсенал“ го носеха на ръце. В дружеството бе обявен тридневен траур. Тридневен траур обяви и радио „Вис виталис“, излъчвайки в ефир траурна музика в памет на Крум Христов.  

1998 – На гроба на Крум Христов бе поставен паметник, изработен в „Арсенал“, средствата бяха от доброволни дарители. В деня на първата година от смъртта му се състоя възпоминание.

1998 – На язовир „Копринка“ бе открит тридневен рокерски събор.

1999 – На връх Шипка тържествено бяха отбелязани 122 години от Шипченските боеве и 65 години от откриването на Паметника на Свободата. Честването почетоха посланиците на Русия, Беларус, Румъния, Молдова, Украйна и Финландия.

1999 – По време на събора на тракийци на Петрова нива, в който участие взе и Тракийското дружество в Казанлък, бе открита паметна плоча на Михаил Герджиков – със средства, събрани от бежанци от Тракия, вкл. и казанлъчани. За пръв бяха развети новите знамена на тракийци – в бяло и зелено.

2000 – С поклонение на гроба на Крум Христов, организирано от „Арсенал“, бе почетена 3-ата годишнина от смъртта му.

2001 – 1001 проверки за 30 дни извърши ДВСК – Казанлък. Бракувани бяха 645 кг. пастьоризирано мляко, 156 кг. кисело мляко, 127 кг. свинско месо. 2000 кг. субпродукти бяха спрени от производствените предприятия.

2001 – Работници, служители и ръководители от „Арсенал“, приятели, колеги и близки се поклониха пред гроба на своя бивш изпълнителен директор, който почина на тази дата преди 4 години – Крум Христов.

2002 – В Художествената галерия в Казанлък бе открита изложба, посветена на 125-ата годишнина на Шипченската епопея.

2002 – На подготовка за участието си в Световното първенство в Москва в Казанлък бе националният отбор по пожароприложен спорт, основното ядро от който бяха казанлъшките огнеборци.

2002 – Арсеналци, колеги и приятели се събраха на гроба на Крум Христов, за да почетат 5-ата годишнина от смъртта му.

2003 – Фотоизложба, посветена на реставрацията на храм-паметника „Рождество Христово“ в гр. Шипка, бе открита в Художествената галерия в Казанлък. Неин автор бе Петър Бакалов.

2005 – Вокалната група за туристически песни „Ехо“ към Туристическо дружество „Орлово гнездо“ – Казанлък взе участие във фестивала „Самоков – бялата порта на Рила“.

2008 – Международна научна конференция “Проблеми и развитие на тракийската култура” се проведе за втора поредна година в Дните на тракийската култура в Казанлък. Конференцията бе посветена на 100-годишнината от рождението на проф. Димитър Димитров. Сред участниците в научния форум бяха проф. Людмил Гетов, д-р Георги Китов, доц. Лещаков, ст.н.с. Мария Чичикова, проф Иван Маразов, проф. Николай Овчаров.

2012 – Десетки постройки изгоряха в лозята над 48-ми блок в кв. “Изток“ и границите на военния полигон в Казанлък. Пожарът само за минути обхвана десетки декари от имотите.

2013 – Автентични оръжия, използвани по време на Руско-турската Освободителна война и униформи на опълченци бяха представени в изложението „Оръжието на Българската Свобода“ на ул. „Искра“ 4 в Казанлък.

2014 – Казанлъшките спортисти Даниела Тодорова и Дечко Овчаров спечелиха по два медала от Европейското първенство по лека атлетика за спортисти с увреждания в Суонси, Англия, организирано от Международния параолимпийски комитет. Даниела Тодорова завоюва сребърен медал на диск в клас F55 с лично постижение от 16.43 метра. Втора бе в Европа и на копие в група F56 с резултат от 17.82 метра. Дечко Овчаров бе бронзов медалист на копие в клас F42 с постижение от 43.44 метра. Втори бронзов медал 34-годишният спортист спечели на диск в клас Ф42 с постижение от 38.22 метра.

2014 – Вокалната група за туристически песни „Ехо”  участва в песенния празник „Самоков – бялата порта на Рила”, заедно с  хор „Средногорски звуци”. В концертната програма участваха девет състава от София, Асеновград, Перник и др. градове.

2014 – Жителите на павелбанското село Габарево си спомниха за поета Стефан Фурнаджиев. В Джанановата къща се проведе паметна вечер, посветена на неговото творчество.

2015 – Излезе от печат стихосбирка на покойната Сунна Моллова, преподавател по химия, общественик, преводач. Стихотворенията бяха предоставени от нейната сестра – Йълдъз, редактор и автор на предговора бе Стефан Бакърджиев, илюстрациите – на Румен Петков.

2015 – Юношите на ФК “Розова долина“, родени през 1999 г., с треньор Антим Паральов, станаха втори в своята възрастова група в международния турнир по футбол за Купа „Южно Черно море“,2015, който се проведе с  участието на 35 тима от България, както и на молдовския “Дачия“ и косовския “Призрен“.

2015 – ГМ Петър Дренчев от Казанлък приключи с трето място участието си в 30-я открит шахматен турнир „Тетевен 2015“. В юбилейната проява участваха 130 състезатели от 6 държави. Шахматното събитие се проведе в спортната зала до стадион „Георги Бенковски“ в град Тетевен.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram