Корнелия Нинова: Имаме готови 4 решения, с които даваме стабилност на България и сигурност на семействата

Далечната цел на атаките срещу БСП е да се смени ръководството и да бъдем подчинени, защото сме непослушната партия

„Втечненият газ, който беше осигурен няма да влезе в България. Прочетохме, че той е на добра цена, по-ниска от европейската и директно от фирмата без посредници. Жалко е, че няма да го ползваме. От друга страна служебното правителство не даде никакви сигнали за започване на преговори с „Газпром“, за да се търси възстановяване на доставките от там, които са на по-ниска цена.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Събуди се“ по Нова.

Нинова заяви, че социалистите предлагат решения на проблема с газа. „Да се замразят цените на газа т.е. да се наложи мораториум. Предлагаме замразяване на цените за битовите потребители, както и програма за компенсация на бизнеса, социална програма за енергийно слаби и възстановяване на диалога с „Газпром“, защото това е добро за България, за икономиката и за хората. Прогнозите бяха, че от замразяване цените на тока през февруари, ще стане апокалипсис и ще се срине държавата, а резултатът е, че спасихме хората, защото битовите потребители зимата не усетиха този скок на цените. Фирмите срещнаха затруднения. За тях направихме програмата за компенсации и стигнахме до 250 лв. на мегаватчас“, обобщи тя и подчерта, че тези мерки вече са се доказали като работещи и спасяват народа и бизнеса в труден момент.

Относно постиженията на ръководеното от нея Министерство на икономиката и индустрията Нинова бе категорична и посочи: „През май месец сме на 1-во място по промишлено производство, а през юни месец по БВП сме на 4-то място от 27 държави в ЕС“.

„От няколко дни ми се обаждат работодателски организации и малки фирми, които са шокирани от създаването на кризисния щаб на 3 август и бездействието му 18 дена. Днес сме 21-ви, а досега този щаб не се е събрал и не е поканил нито една работодателска организация, за да ги попитат от какво имат нужда. Тези 17-18 дни са загубени“, заяви лидерът на социалистите и разкритикува служебния кабинет за създадения кризисен щаб, който практически не функционира.

„Ние буквално всяка седмица разговаряхме с потребителските организации, синдикатите, бизнеса. Тогава Асен Василев и Кирил Петков не одобряваха исканията за компенсации. Буквално за ръка съм водила работодателските организации, малкия и среден бизнес в Министерски съвет и съм организирала срещи с премиера и финансовия министър. Караха се, напускаха, връщат ги, давах аргументи.. Бяхме гласът на разума и се справихме с тези мерки – мораториум, компенсация на бизнеса, мощна социална програма. Резултатът от тези усилия е налице: През май сме на първо място в Европа по промишлено производство. За шестмесечието имаме произведен брутен вътрешен продукт два пъти по-добър от средния за Европа“, категорична бе Корнелия Нинова за действията и мерките, докато е била министър на икономиката и индустрията в редовното правителство и допълни, че служебния кабинет има още 6 седмици, за да преведе държавата до редовни избори, а не да прави дългосрочна политика, която се прави от редовен кабинет, избран от народа.

По думите й са постигнати много добри неща за 6-те месеца управление. „Постигнахме добри неща особено в социалната сфера. За нас това е ключово, защото 22 млрд. лева в подкрепа безплатни детски градини, майчинство, подкрепа на земеделските производители, увеличаване на пенсиите, а сега от 1 октомври сме заложили преизчисляване на пенсиите. Също така и културния чек – 200 лева, които може да се използват за културни мероприятия“, заяви тя за постиженията на редовното правителство, които са били по предложения на социалистическата партия и подчерта, че има и нерешени проблеми, но сега най-важно е да се реши въпроса с поскъпването на живота, инфлацията и доходите, а един от начините е в предлаганите от левицата мерки във връзка с цените на газа.

„Очевидно е, че има лична атака към мен, но не това е важното. Чрез уволненията и  възстановяването на  хора на ГЕРБ, се връща онзи модел, срещу който застанаха хората на площада, срещу който ние се борихме 6 месеца. Модел на задкулисие, обръчи от фирми, източване на държавни предприятия. Когато бях министър на икономиката и индустрията се разви мощна и манипулативна кампания . От сутрин до вечер лъжеха, че изнасяме оръжия за Украйна. Ходеха „будни граждани“ да снимат самолети по летищата. Сега, нищо не се и споменава по този въпрос. Миналата седмица се изнесе оръжие за 1 млрд. евро – на една комисия, на едно заседание. При нас това никога не се е случвало. Сега никой не твърди, че през Полша отиват оръжия за Украйна. Питам защо?“, каза Нинова по отношение действията на служебното правителство и атаката срещу нея.

Според нея авторите на тази кампания управляват днес и припомни: „Държавният глава ме обвини в едно изказване с думите „Корнелия Нинова да обясни на левите хора защо се изнася оръжие за Полша“. Сега да питам ли аз г-н президента да обясни на левите хора за къде неговото правителство изнесе оръжие за 1 млрд. евро. От Полша отива ли в Украйна? Каква е разликата? Защо всички мълчите?“, обобщи лидерът на БСП.

„Виждам по-далечната цел на цялата тази кампания. Мощната атака е съсредоточена срещу БСП и срещу мен персонално. Целта е да се сринем на изборите, да се смени ръководството, да се овладее партията и тя да стане послушна. БСП е непослушната партия, защото ние се изчистихме от зависимости вътре при нас и отвън от олигархични интереси, и следваме волята само на тези, които са ни избрали. Това не е удобно на много хора. Ние тази битка сме я водили 6 години срещу Борисов и сега продължаваме да сме партия, която си слуша народа“, добави тя за целите на атаките срещу левицата.

„Най-важни са потребителите. По наше време в правителството съсредотчихме много политика в потребителската тема, над 15 хиляди проверки за спекула, за злоупотреби, за некачествени стоки. Райският газ – за 4 дена решихме въпроса, включително чрез законодателство и го забранихме. В момента, когато е важно всеки потребител да бъде подпомогнат от държавата, вместо да се продължат тези проверки – от служебното правителство проверяват проверяващите. Инспекторатът на МС и инспектората на министерство на икономиката проверяват Комисията за защита на потребителите, че мерките им срещу райския газ били незаконни.  Нали знаете какви интереси стоят зад това и колко пари се изкарват, за да се тровят децата ни“, посочи председателят на БСП относно това, че за левицата най-важни са потребителите и даде пример с бързото разрешаване на проблема с райския газ.

В заключение Корнелия Нинова каза, че БСП се готви за изборите и има какво достойно да каже на Българския народ, защото за 6 месеца са успели да върнат социалната роля на държавата. „С ГЕРБ и ДПС няма да правим коалиция. Ще търсим подкрепа и общ фронт от партиите, с които започнахме, за да довършим докрай подреждането на държавата“, завърши тя.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram