Днес, 21.07.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1994 – В интервю за „Вис виталис“ Никола Илчев, лидер на ВМРО в Казанлък, поясни за организацията: „От 1934 г. тя е в нелегалност, възстановена е от 4 години. Това е организация за българи, обичащи България. Имаме много симпатизанти, ок. 300 души, но нямаме база. Имаме организации в Тъжа, Осетеново, Александрово и на други места. Нашият празник е Св. Дух“.

1997 – Певицата Мими Иванова сподели в интервю: „Здравословно е отвреме-навреме да се разделяме с Развигор, защото по-силно се обичаме. Работата ни тук и в чужбина се допълва. На младите изпълнители пожелавам да са земни“.

2003 – Александър Колаков, възпитаник на ШИ „Ем. Манолов“ при НЧ „Искра“, спечели първо и второ място на международен акордеонен конкурс в Италия.

2005 – „Вис виталис“ излъчи репортаж за току-що направените сензационни археологически разкрития край гр. Шипка. За тях и за легендите, разказвани в региона, говори откривателят Георги Китов – Почетен гражданин на град Казанлък.

2005 – „Фирма „Арсенал“ има възможност да назначи на постоянен трудов договор над 2000 работници“, съобщи на пресконференция изпълнителният директор на казанлъшката оръжейница инж. Николай Ибушев. Средната брутна работна заплата в дружеството бе 290 лв., в момента работеха почти 6 хиляди души. Към момента „Арсенал“ нямаше финансови задължения към Община Казанлък и към държавните данъчни и осигурителни служби. Фирмата бе сключила изгодни дългосрочни договори, гарантиращи продължителна заетост на работещите.

2005 – 130 колоездачи от всички възрасти от 7 балкански държави взеха участие в Балканското първенство по колоездене за юноши, младежи до 23 години и мъже-елит, в Казанлък. „Състезателите са от Гърция, Румъния, Сърбия и Черна гора, Босна и Херцеговина, Албания, Македония  и България“, уточни за новините на „Вис виталис“ експертът „Младежки дейности и спорт“ при Община Казанлък Ангел Радевски.

2007 – Сребърен медал от 38-та Международна олимпиада по физика в Исфахан, Иран, спечели Свилен Кънев от ПМГ „Никола Обрешков“ – Казанлък.

2007 – На международната олимпиада по биология в Канада възпитаничката на ПМГ „Н. Обрешков“ Камена Костова стана носител на сребърен медал. През 2006 г. Камена Костова и Свилен Кънев завоюваха бронзови отличия от международни олимпиади, съответно в Аржентина и Сингапур.

2007 – В този ден бе открита фирмената резиденция „Кълвача инвестмънт“ в Овощник. Имението бе на площ от 65 декара и включваше спа-център, тенискортове, басейни, футболно игрище и малка зоологичска градина. Проектанти на резиденцията бяха Иво Недялков и Георги Чернев.

2008 – 50 младежи от Българския християнски студентски съюз, които бяха на лагер на Бузлуджа, в продължение на 3 часа положиха общественополезен труд в Казанлък заедно с 25 български  студенти, работещи по Програма за културен обмен със свои  колеги от Англия и САЩ. Те почистиха парк „Тюлбето“ и засадиха в него рози, участваха в почистването на домовете за стари хора в града и в Девическия манастир. „Наред с вечерите, в които опознаваме взаимно културата, нравите, обичаите на народите ни – за първи път в Казанлък, решихме да помогнем с нещо на общината”, заяви за „Вис виталис“ ръководителката на групата Татяна Владимирова Уайрънс.

2008 – Областният управител Мария Нейкова, министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова и кметът на община Мъглиж  Стойчо Цанев откриха Дневен център за възрастни хора в град Мъглиж.

2009 –Казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян бе включен със своя фотография в 28-то издание на годишния луксозен каталог „Най-доброто от фотографията за 2008 г.”, издаден в САЩ. За първи път през 2008-ма година бе дадена възможност за онлайн-участие в конкурса, в който участваха над 3000 фотографи от целия свят.

2010 – Министерският съвет прие постановление за осигуряване на охраната на обекти от национално значение. Сред тях бе Националният музей  „Шипка-Бузлуджа“.

2011 – Танцьорите на клуб ”Роза”, водени от Петър и Ваня Радеви, отново се поздравиха с успех. Със сребро се окичи най-титулуваната двойка през годината – Атанас Русев и Симона Янева, на Държавното първенство в София-първи ранг.

2011 – Областният съвет за сътрудничество по етническите и демографски въпроси бе преобразуван в Областен съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси в област Стара Загора.

2012 – В този ден бе организирано тържествено отдаване на почит към паметта на Хаджи Димитър и неговата чета по повод 144-ата годишнина от гибелта на героите. Поднесени бяха цветя пред паметника на обесените през 1868 г. Хаджи-Димитрови четници Стефан Орешков и Христо Янъков. На връх Хаджи Димитър пред паметника на войводата Хаджи Димитър бе отслужена панихида в памет на зигиналите четници. За първи път бе направена възстановка на историческите събития, разиграли се под връх Бузлуджа през 1868 г., от регионален клуб „Традиция – 23 Пехотен Шипченски полк” – Казанлък.

2013 – Казанлъчани-зевзеци предложиха в Казанлък да се развива „социален“ туризъм. Поводът бе най-големият хит в града – баничките от по 30 стотинки на пазара. Според тях евтините баници ще привлекат туристи в Казанлък, които впоследствие ще разгледат и тракийските забележителности. Те бяха пресметнали, че входът за гробниците, който бе 3 лева, е равен на 10 баници.

2013 – Представителите на клуб „Севт І“ завоюваха престижни отличия от Световното първенство по шотокан: 17-годишният казанлъчанин Николай Щерев бе 2-ри на ката, а 9-годишният Гавраил Иванов бе 3-ти.

2014 – Документално-художественият роман, посветен на Руско-турската Освободителна война, „Балканът” от авторката на 33 книги, Светлана Савицкая, бе представен в залата на ул. „Искра“ 4. Романът излезе първо на руски език в Харков през 2013 г., а през 2014-та и на български език.

2014 – Старозагорската фирма „Тракия трейд“ спечели делото срещу Община Казанлък за възстановяване на сумата от над 3 милиона и 500 хил. лв. за терена на бившата инфекциозна болница. Общината загуби делото преди това на 3 други инстанции, решението на Арбитражния съд в полза на „Тракия трейд“ бе окончателно и Общината трябваше да връща парите.

2016 – Фолксваген Голф блъсна каруца с три деца в Тулово. При катастрофата е пострадало дете, което е с комоцио. Причина за инцидента е, че каруцата е излязла изведнъж на пътя. Това е поредният инцидент с каруци в този пътен участък.

2016 – Казанлъшки рекорд – Кола – камион. Продължават рекордите за превоз на бали от сено в региона. Този път наистина кандидатстваме с такъв след направена снимка от наш читател близо до Дунавци. От нея е видно, че лек автомобил Опел пренася бали, правейки конкуренция на тежкотоварен камион. Водачът, определено не се притеснява, че пренася в пъти извън габаритен товар. Още повече, че едната врата е  отворена, за да подпира камарата с бали върху тавана на опела.

2017 – Младен Тотев, състезател на СК „Моделизми“, се сдоби с поредната си скъпа купа от състезание в Словакия. В град Мартин, от 17 до 21 юли, се проведе европейското първенство по авиомоделизъм за радиоуправляеми планери, на което казанлъшкият ученик спечели купа и сребърен медал в отборното класиране.

2020 – За десети пореден ден старозагорци излязоха на мирно протестно шествие по улиците на града. Те поискаха отново оставките на правителството и главния прокурор. И запалиха чучело, символ на корумпирания политик.

2020 – Ден 10-ти на антиправителствените протести в Стара Загора премина под надслов „България гори, с ОСТАВКА се гаси“.

2020 – След повече от година, обявената кампания от Ротари клуб Казанлък вече се финализира. Дарен бе модерен кувьоз на отделението по неонатология в Университетската болница – спешното отделение за новородени, което обслужва дечица от три области в централна България. В кампанията се включиха шест клуба. Спечелен бе проект към Ротари България, създадена бе и DMS кампания. Благодаря, че се свързахте с нас и попитахте от какво имаме нужда, сподели Доц. д-р Христо Николов Мумджиев, ръководител на неонатологията. Още за щастливия край на кампанията, който ще даде шанс на новородени и недоносени деца.

2021 – Изгоряха две къщи в центъра на Казанлък. Пожарът е тръгнал от необитаема къща на ул. „Пейо Яворов“, улицата под полицията. Екип на пожарната веднага се отзовава на сигнала. Две пожарни се опитваха да овладеят огъня. Изгоря обаче покрива на къщата. Оттам огънят се прехвърли до съседната къща-близнак, чиито покрив също бе обхванат от пожара, но не успя да рухне както този на първата сграда. В съседната къща също никой не е живеел. Съседи коментираха, че често клошари влизали в къщата, от където е тръгнал пожара. Налагало се да ги гонят или да се обаждат на полицията. При инцидента нямаше пострадали.

2022 – „Незабравим ден!“. Така описа представянето на българския рекорд в Словения комисар Стоян Колев. Той води националният отбор в участието му в международно състезание по пожароприложен спорт в Словения. В първия ден българите се класираха отборно на 3-то място в дисциплината „Изкачване на щурмова стълба“.  Времената на нашите участници са под 15 секунди. Георги Георгиев, който служи в Пожарната в Казанлък, успя да направи и нов национален рекорд от 14,04 секунди.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram