Днес, 21.05.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – В интервю на Олга Миланова изтъкнатият читалищен деец в НЧ „Искра“ – Казанлък Минчо Лалев обоснова необходимостта от нов Закон за читалищата в България.

1996 – От клуба на СДС в Павел баня бяха откраднати националното и синьото знаме.

1999 – С пародийно шоу за избор на мистър Розе бяха изпратени абитуриентите от випуск 1999 в Художествената гимназия в Казанлък.

2000 – От ОУ „Георги Кирков“ в Казанлък бе откраднат бронзовият бюст на патрона на учебното заведение. След 12 дни крадците бяха открити от РПУ – Казанлък.

2000 – С 4 златни, 1 сребърен и 1 бронзов медал се завърна клуб „Кентавър“ – Казанлък от Републиканското първенство по таекуондо.

2001 – В рамките на честванията на 140 години от създаването на читалище „Светлина“ в гр. Шипка Христо Песев, роден в Шипка, живеещ в София, представи своя изложба – пластика.

2001 – По покана на Общобългарския комитет „Ген. Иван Вълков“ за втори път в Казанлък гостува чешкият дипломат полк. Лубомир Шарох. Поводът бяха нуждаещите се от ремонт 9 паметника, от общо 30.

2002 – Театър „Любомир Кабакчиев“ направи юбилейното 50-то представление на спектакъла си „Щръклица“.

2002 – В Българския културен институт в Москва бе открита изложба на Чудомир. Акварелите за експозицията „Земляци“ Чудомир е избрал измежду 2000 свои рисунки през 1966 г., когато е показал последната си изложба.

2003 – За четвърта поредна година Съюзът на жените „Проксен“ организира подкрепа за абитуриентите-сираци. За 36 от тях бяха закупени облекла на стойност 2600 лв., събрани от 17 фирми и от граждани.

2004 – Наградата на Би Би Си – Лондон – специално произведен дигитален радиоприемник, получи в този ден Радио „Вис виталис“ за участието си в Националния конкурс за радио- и телевизионни програми „Осмата муза“ в НДК – София. Радиото се представи с репортаж от церемонията по връчването на годишните си награди за 2003 г. в сферата на изкуството и културата. „Много се радвам да връча тази награда на радио „Вис виталис“ – Казанлък, защото то е радиото, което си е поставило за задача да поощрява изкуството и културата в своя град“, – каза на церемонията по връчването на наградите програмният директор на Би Би Си Ели Хауърт.

2004 – Д-р Валентина Рашева – завеждаща детското отделение в МБАЛ в Казанлък, гостува в студиото по повод проведената в града ни Национална педиатрична конференция под мотото „Към по-добро детско здравеопазване“.

2006 – 18-годишната Ваня Николова – абитуриентка от Гимназия „Акад. Петко Стайнов“, стана Царица Роза,2006. Тя бе избрана измежду 26 кандидатки за титлата. Ваня сподели, че участва в конкурса в памет на свой добър приятел. Нейни подгласнички станаха Елица Монева и Деница Люцканова. 

Спектакълът за избора на Царица Роза,2006 бе подготвен от известния режисьор и сценарист Пламен Панев. Водещ на шоуто бе актьорът Димитър  Рачков. В музикалната част се включи дуетът Дони и Нети.

2009 – Общинският съвет в Казанлък взе решение пространството пред входа на 61-ва Стрямска механизирана бригада в града да приеме името площад “Подпоручик Константин Георгиев” и да бъде поставена паметна плоча  на входа на бригадата с имената на автора на текста на марша “Велик е нашият войник” поручик Георгиев и това на композитора на марша Михаил Шекерджиев.

2012 – Българо-китайската търговско-промишлена камара и Община Казанлък подписаха споразумение за партньорство, чиято основна цел бe съвместна дейност за стимулиране на предприемаческите инициативи и търговските отношения между местни и китайски компании. Първото събитие бе планирано за м. юни, когато Община Казанлък бе домакин на бизнес форум, свързан с  продуктите от маслодайна роза, към които в Китай имаше изключително голям интерес.

2018 – Движение „Възраждане“ счита за напълно основателно недоволството на протестиращите розопроизводители от Розовата долина срещу ниските изкупни цени и затова Общинските организации на Възраждане в Карлово и Казанлък изцяло подкрепят протеста на розопроизводителите, пише в позиция на движението казанлъшкият му председател Димитър Пашев. Докато в Министерството на земеделието вървят поредните безплодни разговори за бъдещето на маслодайната роза у нас, десетки розопроизводители са на ръба на физическото оцеляване заради принудително необраната си продукция розов цвят.

2016 – За Европейския ден на музеите НПМ „Шипка-Бузлуджа“обяви за 21 май вход свободен за посетителите на Паметника на свободата на вр. Шипка. В този ден безплатно ще могат да бъдат разгледани постоянната експозиция „Шипченска епопея“ и изложбата „Априлци- участници в Българското опълчение“. В програмата е предвидена и прожекция на филми в мултимедийната зала.

ИМ „Искра“ и Художествената галерия в Казанлък се присъединяват към инициативата на културните институции във връзка с Европейската нощ на музеите. От 9:00 до 24:00 часа в съботния ден, при вход свободен, казанлъчани и гостите на града ще могат да разгледат постоянните експозиции и временните изложби на музея и галерията. Изложбата „Заплакала е гората“ показва текстове на народни песни и експонати от фонд „Етнография“ на ИМ „Искра“. Посетителите на галерията ще могат да разгледат и наскоро откритата изложба живопис, керамика и графика на Румен Нечев.

2020 – Епидемиологичната обстановка в казанлъшко е спокойна. Не е отчетено повишаване на карантинно болните, а заболелите от Covid-19 са излекувани. Това заяви за ефира на радио „Вис Виталис“ д-р Златина Нанева, говорител на Общинския кризисен щаб.  Д-р Нанева заяви още, че 293 са под карантина в общината. Техният брой е намалял драстично.

2022 – Фотоизложбата „100 години ЖП гара Казанлък“,  бе открита официално днес. След отлагане, заради пандемичните ограничения Казанлък отбеляза вековният юбилей на ЖП съоръжението в града.  През далечната 1920-та година лично Цар Борис Трети открива гарата в града.  На днешното събитие се събраха няколко кмета на Казанлък: Стефан Дамянов,  през чиито мандат бе извършен ремонт на окологаровото пространство и на самата гара и кметът Галина Стоянова.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram