Днес, 21.02.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – В библиотека „Искра“ бе организирана изложба на френското списание за изкуство „Илюстрасион“ – „Изкуството от началото на века“. Списанието се издава от 1931 г., броевете се съхраняват в ОБ „Искра“.

1996 – Младият казанлъшки автор Тодор Пеев представи книгата си „Влюбено орехче“.

1997 – В сградата на дискотека „Совалката“ в Казанлък бе открит първият магазин за диетични и природозащитни храни „Здраве“.

1997 – По инициатива на млади членове на Тракийското дружество в Казанлък бе учреден клуб на интелектуалците към клуб „Тракия“.

1999 – Общинският отдел „Образование“ и директорите на училищата в Казанлък взеха решение идеята за делегирани бюджети да се „проиграе“ до края на годината във всички училища.

1999 – Клубът за детски фолклор „Палавници“ пресъздаде на поляната до Художествената гимназия народния обичай Сирни поклади.

2000 – В КДК бе открита изложба на Николай Кръстев – възпитаник на казанлъшката художествена гимназия, към момента – студент по специалността „Изобразително изкуство“.

2001 – В Казанлък бе учреден първият частен културен клуб „Азтиния“ /от аз, ти, ние/.

2001 – „По списък имаме над 400 деца, 100 от които не посещават училище, тъй като родителите ги спират за това, че нямат дрехи, обувки, пособия“, каза гостуващият в студиото на „Вис виталис“ Стоян Ганчев, директор на ОУ „Антон Страшимиров“ в Казанлък, известно като ромското. „Преподавателите са квалифицирани. Училището е на общинска издръжка, имаме доста трудности, особено с отоплението през зимата – на дърва и въглища сме. Не работим по програми. Благодарение на зам.-кмета Кирил Кирилов фондация „Бъдеще за България“ ни помогна с книги и учебни помагала. Нямаме нито един компютър. Интеграцията означава 90% от ромското население да остане неграмотно – не искат ромските деца в другите училища, по-добре нашето да стане до 11 клас. Имаме желание да обгрижваме талантливите деца, но те самите и родителите им не искат това“, – допълни картината в ромското училище Ганчев

2002 – Първият частен културен клуб в Казанлък „Азтиния“ стана на 1 година. 

2002 – Над 68% бяха приходите от продажби на общинско имущество за 2001 г. 200 хиляди лева, с 16 хиляди лева повече от планираното, бяха постъпленията от глоби и наказания. Приходите от общински такси бяха едва 65,75%.

2003 – В Казанлък бе структуриран втори клуб на НДСВ, насочен към решаването на проблемите в културата и образованието. Председател на клуба стана Мария Паташева. 

2003 – 30 свои платна подредиха в благотворителна изложба възпитаниците на художественото училище в Казанлък Мариан Костадинов и Дамян Петров.

2004 – Бронзов медал от Държавното първенство – втори ранг, за купа „София“, спечели двойката от казанлъшкия клуб по спортни танци „Роза“ Станислав Савов и Ина Чокова. 

 2006 – Андрей Андреев, на 35 г., бе авторът на най-голямата картина от пощенски марки в света. Андреев получи сертификат от Световните рекорди на Гинес за най-голямата мозайка от марки –  50,8 кв. м, съдържаща 102 153 марки. Картината изобразява исторически сцени и емблеми от България. Уникалната творба носеше посланието “Всеки може да помогне!”. Благотворителната й мисия бе да помогне на децата, болни от церебрална парализа. За да създаде картината, Андрей напусна София и се установи в Казанлък. Смелото му начинание бе подкрепено от Васил Самарски, директор на Театър „Любомир Кабакчиев“ – Казанлък. За това, че с огромно търпение и любов Андрей Андреев посвети 18 месеца от своя живот и цялото си сърце и затова, че дари уникалната си картина на Българското сдружение “Детска церебрална парализа”, той бе удостоен с Годишната награда на “Вис виталис” – 2005. 

2008 – Министър Джевдет Чакъров подписа проекта за защитена зона „Централен Балкан” от европейската мрежа «Натура»-2000, обявена по Директивата за защита на дивите птици – черен щъркел, малък креслив орел, царски и скален орел, ловен сокол и сокол орко, ливаден дърдавец и др. В зоната, обхващаща 105 429 дка, попадат землищата на павелбанските села Асен, Габарево,  Скобелево, Манолово, Търничене, Тъжа, Горно Сахране  и гр. Павел баня.

 2011 – 183 към онзи момент бяха семействата на деца с увреждания в община Казанлък, които получаваха месечни помощи по Закона за семейните помощи за деца. Променени бяха обаче правилата за отпускане на месечни добавки и месечни помощи за деца с трайни увреждания, регламентирани в Правилника за прилагане на закона от 21 януари 2011 г.

2011 – 2 кг. злато бяха откраднати рано сутринта от златарски магазин в Казанлък. Ограбеният златарски магазин бе третият поред, станал мишена на крадци за последните три месеца.

2013 – „Вис виталис“ излъчи репортаж от състоялата се в този ден пресконференция на ръководството на ПП „Атака” в Казанлък по повод протестите в България и исканата оставка на правителството. Драгомил Иванов – председател на партията, заяви, че случващото се в страната е изключително логично, както и че той лично е предвиждал подобен народен гняв заради липсата на справедливост през последните години. „Електроразпределителните дружества трябва да бъдат национализирани“, – каза Иванов и показа на журналистите, че партийният офис е без ток заради неплатени сметки.

2015 –В Казанлък официално бе открит Младежки офис в изцяло обновената сграда на Младежкия дом. На откриването присъстваха над 100 младежи, които се включиха в предварително организираните 18 игри и мероприятия.

2016 – Второ яйце на брадатите лешояди в Спасителния център на Зелени Балкани. То се появи „на бял свят“ десетина ни след снасянето на първото, нещо, което се случва и в природата. Според водещи имена в областта на размножаването и реинтродукцията на брадати лешояди е твърде възможно, въпреки голямата разлика и второто яйце да е оплодено.

2016 – Казанлъчанин шокира дрегера с 3,32 промила – На 21 февруари, около 00,30ч., на ул.”Капрони” в гр.Казанлък, екип на РУ – Казанлък е спрял за проверка л.а.”Опел Астра”, управляван от 30-годишния С.С. от гр.Казанлък. Водачът е тестван с техническо средство за употреба на алкохол, което отчело 3,32 промила. Същият отказал да даде кръвна проба за анализ. Задържан за срок до 24 часа в РУ – Казанлък. Образувано е незабавно полицейско производство.

2017 – 12 бивши кметове и общински съветници в Казанлък и общината са имали принадлежност към Държавна сигурност. Това разкри Комисията по досиетата. Сред имената е това на ексдиректорът на музея в Казанлък д-р Косьо Зарев, адвокат Евгени Джурков. С псевдоним Медвед се е подвизавал Денислав Христов Сербезов. Зам.-кметът Емин Чука през времето 2005-2008 г. е донасял под псевдоним Христофор. Кънчо Пепелешков също е бил щатен сътрудник в РУ на МВР-Казанлък-ДС.

Съветникът от 2003 г. до 2008 г. Петър Пепелешков е привлечен през 1988 г. като нещатен сътрудник към ДС.

Агент Борис е бил псевдонимът на Петър Попов, заместник-председател на ВрИК на община Казанлък от м. януари 1991 г. до м. септември 1991 г.

Бившите кметове на Дунавци-Величко Станчев и на Шипка-Стоян Иванов също бяха осветени като принадлежали към Държавна сигурност. Тодор Ванков, роден през 1932 г. и Иван Кунчев Иванов /1936г-/ също работели в полза на службите.

2018 – Работата на едно от най-старите доброволни формирования в България – доброволческият отряд на Община Казанлък бе подпомогната с инструменти, оборудване и специализирано облекло от Швейцария. Дарението е организирано и доставено чрез инициатива на Националното сдружение на общините в Република България и с изключителната подкрепа на посолството на България в Швейцария. Община Казанлък е една от 39-те български общини, чиято дейност бе оценена от швейцарска страна като активна, за да бъде подкрепена с оборудване и облекла.

2019 – 20-годишна шофьорка излетя този следобед от подбалканския път Бургас-София и се натресе в бензиностанция на разклона за Павел баня, популярен като „Гердеме“. Девойката пътувала в посока към павелбанското село Габарево, когато изгубила контрол над „Фолксвагена“ и се врязала в една от колонките на бензиностанцията. Цяло чудо е, че не е била предизвикана експлозия от удара, коментират очевидци. Засега няма информация за здравословното състояние на предизвикалата произшествието.

2020 – Симпатичното човече от кампанията на Волейболен клуб „Казанлък“ „Пази детето на пътя!“, назовано с име – Иван, вече е позиционирано на кръстовището до Зеления мост. Едно от най-рисковите в града, с чести ПТП. Именно такова бе и желанието на „виновниците“ за появата му – треньорът Иван Чолев, колегите и шефовете от клуба – да „спира“ скоростта на водачите, защото пресичат деца. С благословията на Община Казанлък, статуетката вече ще служи за предупреждение към шофиращите в участъка. Примерът дойде от Бургас.

2020 – Улица „Кенали“ вече е изцяло проходима. След като дълги години бе блокирана от боклуци и земна маса, вече е почистена и може да се минава по нея. Това е улицата, която минава зад блока в кв. „Кармен“. Тя е част и от алтернативата на централните булеварди. Частта около квартала „Кармен“ не е покрита с асфалт, но все пак е отворена за движение, което не се е случвало от години. Дори е поставена и циментова бабуна, за ограничаване на движението.

2021 – Нулева година, фалити, изкореняване на насаждения от рози. Такива бяха опасенията на розопроизводители от цялата страна, които се събраха в Казанлък. Неяснотите преди старта на кампанията са много. Нямаше обявена изкупна цена за розовия цвят, нямаше гаранция за изкупуването от дестилериите. Малките и средни розопроизводители разчитаха на държавата.

2021 – При предстоящия консултативен съвет при министъра на земеделието те посочиха, че ще предложат мерките по програми да бъдат удължени да се субсидира производството. Така да не се стига до масово изкореняване на масиви и фалити.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram