Днес, 20.07.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1998 – С прекрасен финал приключи предаването на радио „Вис виталис“  „Нощем по покривите“ с водеща Мария Стефанова и звукорежисьор Таня Атанасова: сдобрена бе една разделена млада двойка – Красен и Марияна. Те спечелиха и наградата, осигурена от р-т „Фантазия“.

1999 – В интервю за радиото депутатът от ОДС д-р Ваньо Цонов изрази позицията си по повод лекарските протести и закъснелите им заплатите с думите: „Питайте кмета!“.

1999 – „България е нашата родина. Пощадени сме от бедствия, земята ни ражда всичко, благословена земя“, – каза в интервю за „Вис виталис“ депутатът от СДС Дянков. На въпроса: „Какъв е националният ни недъг?“, той отговори: „Чуждеем се от съвместна работа, завиждаме на преуспяващите и считаме, че са успели нечестно“.

1999 – На посещение в Казанлък и в „Арсенал“ бе вицепремиерът и министър на промишлеността Александър Божков. Той изрази подкрепата си за „Арсенал“, за РМД-то и за ръководството на дружеството. „Не ми говорете за Румен Гечев, омръзнало ми е да го слушам“, – каза той на журналистите. – Отбранителна промишленост ще има“. На въпроса колко са промишлените предприятия в страната, министърът отговори: „Никой не може да каже колко са предприятията в България. Едни се откриват, други се закриват… Регистрирани са много, но не се знае кои от тях произвеждат и кои не. Но все някой ден ще стане ясно“. Според БСП-активиста и бивш министър от Казанлък Минчо Йовчев, допреди няколко години предприятията са били 1900.

1999 – В интервю за „Вис виталис“ ген. Михо Михов – началник на Генералния щаб на БА, заяви: „Танковата бригада в Казанлък трябва да се модифицира“.

2002 – Организирани бяха петите поред чествания на Хаджи Димитър и неговата чета. За пръв път бе учреден Национален организационен комитет – с председател проф. Огнян Герджиков.

2002  – За общински координатор на НДСВ в Казанлък бе утвърдена Юлияна Палазова.

2004 – 1 млн. и 351 хил. лева от необходимите 300 хиляди бяха привлечените към тази дата средства, предназначени за основната реконструкция на площад „Севтополис“ в Казанлък.

2004 – Министерството на отбраната одобри изграждането на телевизионен център в Казанлък, който да отразява работата на военните поделения и социално-икономическите проблеми в региона. На практика изграденото към Община Казанлък студио обслужваше информационно основно кмета Стефан Дамянов.

2005 – Изключително интересна находка разкри екипът на археолога д-р Георги Китов. За първи път в България бяха намерени останки на иманяр, убит и заровен, когато е ограбвал тракийска гробница. „Най-вероятно става въпрос за руски войник, тъй като са били намерени гилзи от Руско-турската Освободителна война. Тази теория се поддържа и от съществуващата легенда, че по време на войната мистериозно е изчезнал руски офицер“, каза в интервю д-р Китов.

2005 – Света архиерейска литургия се състоя по повод 140-годишнината от построяването на храм “Свети пророк Илия”.

2006 – Казанлък получи в този ден отличието „Златна карта “ на Националния конвент на експертите. Отличието бе присъдено и на още 9 български града заради тяхното историческо и културно наследство и за активен съвременен културен живот.

2006 – Президентът на БФС Борислав Михайлов и кметът на община Казанлък Стефан Дамянов откриха спортна площадка за мини футбол с размери 16х26 метра до стадион „Севтополис“. Средствата за изграждането бяха осигурени от УЕФА – в размер на 25 хиляди швейцарски франка, и 15 хиляди лева – от Общината.

2006 – Общинският съветник Цветанка Бонева напусна групата на НСДВ и стана независим общински съветник. Георги Каличков се отказа от председателския пост на групата общински съветници от НДСВ по лични причини. Ръководството й пое Илчо Антонов.

2007 – В Старозагорска област тото-полиция проследяваше спазването на правилата на пътя и вместо глоби за нарушителите, бяха връчвани награди на внимателните шофьори. Инициативата бе част от проявите по повод 50-годишния юбилей на Българския спортен тотализатор. Кампанията „Тото-полиция – лятото ти дава шанс” посрещаше пътуващите към морето от 20 до 30 юли.

2011 – Петима представители на УТФ  „Мидори” на ПГ по транспорт и транспортен мениджмънт – единадесетокласниците Николай Вълков, Павлета Колева, Георги Братанов, Стоян Нгуен и Добромир Добройков, станаха национални победители и се готвеха да представят България в онлайн състезанието „Социални иновации”. Казанлъшкият тим получи 232 точки от журито от възможните 250.

2011 – 273 бяха мъжете, носещи името Илия в община Казанлък, които имаха имен ден. 96 бяха жителите с името Илиян, а 28 бяха Илиановците, които също отбелязват своя имен ден на Илинден. 62 дами в общината носеха  името Илияна, а  50 – Илиана. 30 бяха празнуващите с името Илко, а само 7 дами – с името Илка.

2012 – Със спектакъла „Новите траки“ на пл. „Севтополис“ започнаха Празниците в Долината на тракийските царе в община Казанлък. В продължение на седмица градът на розите бе домакин на концерти, изложби и демонстрации на тракийското бойно изкуство.

2012 – В Стара Загора бе открита най-голямата у нас и на Балканите фитнес площадка на открито, съвместна инициатива на Община Стара Загора и „Мини Марица изток” ЕАД. Поставени бяха 18 комбинирани фитнес уреда, 1 комбиниран фитнес уред за деца от 6 до 12 г., лостове и успоредки.

2013 – На връх Хаджи Димитър се проведоха честванията по повод 145-ата годишнина от гибелта на войводата Хаджи Димитър и неговите четници. Възстановка на трагичните събития, разиграли се на това място през 1868 г., направиха 100 участници от Национално дружество „Традиция“, организирани от Регионален клуб „Традиция – 23 Пехотен Шипченски полк“ – Казанлък. За 40-минутната възстановка бяха осигурени над 2000 халосни патрона.

2013 – За втора поредна година община Мъглиж бе домакин на международен пленер, в който участие взеха 10 художници.

2014 – Два сребърни и три бронзови медала спечелиха български ученици на Международната олимпиада по физика в Астана, Казахстан. Сребърните медали завоюваха Катерина Найденова и Ангел Шерлетов от ПМГ „Акад. Н. Обрешков” –  Казанлък, а Радостин Димитров от същото училище – бронзов медал. За втори път Катерина получи специалната награда на Европейското физическо общество за най-добре представило се момиче на олимпиадата.

2014 – В този ден бяха чествани 100 години от пускането в експлоатация на водната електроцентрала „Енина“ и електрификацията на Казанлък. Двете знакови събития бяха отбелязани в деня на Св. пророк Илия, Илинден – патронният празник на електрическото дружество „Победа“. Тържество в музей „Искра“, водосвет и обиколка на ВЕЦ „Енина“ включваше програмата на честването. На 31-ви декември срещу 1-ви януари 1914 г. заработва водно-електрическа централа край Енина. Първата крушка светва в салона на читалище „Искра“ в 00:00 часа на 1-ви януари 1914 година, където, освен че празнували новата година, се поздравили и с чудната придобивка. Поставено е началото и на електрификацията на Казанлък, който е вторият град в България след София, където хората ползвали удобствата на ел. тока.

2015 – Народният представител Георги Гьоков внесе в Народното събрание въпрос към министъра на земеделието Десислава Танева за мерките, които ще бъдат предприети за нормалното осъществяване на научно-изследователската и приложна дейност на Института по розата и етерично-маслените култури в Казанлък. Тревогата на депутата бе продиктувана от намаления с близо 4 млн. лв. бюджет на института и негативните последици от тази рестрикция.

2015 – Районна прокуратура – Казанлък отказа да образува досъдебно производство по сигнал на Славка Самарска – изпълнителен директор на СД “Вис Виталис – Самарски и сие“, по повод използването на квитанции от Община Казанлък при поставянето на скоби на неправилно паркирани автомобили. В своето Постановление по преписка 236/2015 г. Районна прокуратура – Казанлък направи  категоричен извод – не е налице използване на документ с невярно съдържание, на неистински или подправен документ. Информацията разпространи пресцентърът на Община Казанлък.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram