Днес, 20.06.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – На посещение в РПУ – Казанлък бе делегация от Министерството на вътрешните работи на Бавария, водена от главния секретар Регенс Бурген. Двете страни конкретизираха сътрудничеството си в борбата с организираната престъпност, наркотрафика и нелегалната миграция.

1997 – В този ден бе създаден Обществен инициативен комитет в подкрепа на истината за НЧ „Искра“. Комитетът излезе с декларация и откри подписка за всички граждани против гладната стачка на Георги Ташев и Гълъбина Михайлова като форма за разрешаване на споровете в сферата на културата и за защита на високите завоевания на читалище „Искра“ и неговите творчески формации.

1999 – Синът на именития композитор Петко Стайнов – арх. Стефан Стайнов, изпрати молба до Областната управа в Стара Загора за връщането на паметника на неговия баща на подобаващото му място.

1999 – В Стара Загора бе учреден Областен съвет за регионално развитие, в който влязоха 11-мата кметове на населени места в областта. Председател стана областният управител Радомир Енев.

2000 – В Салона на изкуствата в НДК – София бе открита самостоятелна изложба на казанлъшкия художник-тубист Никола Заров „Каракачаните – бит и култура“.

2000 – Казанлък бе домакин на Републиканското първенство по колоездене на шосе.

2001 – Казанлък бе домакин на Национално съвещание по проблемите на дисциплината и законността в българската армия. В него взеха участие представители на Генералния щаб на армията, на висшата военна прокуратура и следствието. В интервю за радио „Вис виталис“ зам.-началникът на ГЩ генерал-лейтенант Гиньо Тонев заяви: „Няма реална заплаха за България, произтичаща от ситуацията в Македония, но съществува опасност от реални военни действия“.

2001 – В склад за хранителни стоки до товарна гара – Казанлък пожар унищожи 350 кв. м. покривна конструкция, 1000 литра олио и 2 тона захар и захарни изделия.

2002 – 70 бяха от началото на годината случаите в Казанлъшко от ухапвания от кърлежи. 35 заболели от лаймска болест и 11 пациенти с марсилска треска бяха преминали през инфекциозното отделение на МБАЛ – Казанлък.

2002 – Основните проблеми със замърсяването на Казанлък, според управителя на фирма „Нелсен Еко“ Николай Чалъков, бяха заради ниската събираемост на таксите за смет – 11% от фирмите и 40% от гражданите на общината до този момент не бяха платили таксите си за 2002 г.

2002 – В областния град тържествено бе чествана 90-годишнината от електрификацията на област Стара Загора. В  празничния концерт бяха поканени за участие творчески формации на НЧ „Искра“, тъй като първата електрическа крушка в района на Казанлък е светнала именно в читалище „Искра“.

2005 – „Новото поколение – сакрална революция“ бе темата на лекция, изнесена от богослова Ваклуш Толев в Казанлък. Срещата бе организирана от Общество „Път на мъдростта“, Библиотека „Искра“ и отдел „Култура“ към Община Казанлък.

2006 – В турнира по лека атлетика за купа „Европа“ в Нови Сад Енчо Щерев стъпи на върха при хвърлянето на диск с 55,23 метра, а при жените в Солун Цветанка Христова спечели сребро, също на диск.

2007 – Играчки за всички детски градини в община Казанлък бяха раздадени на церемония  в Алиоловата къща. Дарението бе от Международната фондация „България“ с председател Якоб Джераси, контеса Естер Дьо Помери от Швейцария и казанлъшката Фондация „Българска роза“. Бяха връчени и мобилни телефони с пакет от безплатни минути на всички директори на детските градини и училища в община Казанлък.

2008 – В нарушение на Закона за изборите червено-бял стикер със знака “Стоп” бе разлепен в деня за размисъл преди местните избори върху кошчетата за смет в централната част на Казанлък. Посланието бе: «Не продавай гласа си! Бъдещето на Казанлък зависи от теб!».

2009 – С второ отборно място се завърнаха от Добрич юношите на КК „Лястовица“ от ДЛОШ  за юноши младша възраст.

2009 – За 19-ти път Казанлък бе домакин на пролетно авиошоу, под патронажа на Българската асоциация на леката авиация и областния управител на Стара Загора Мария Нейкова. Организатори на проявата бяха летище „Кълвача“ и „Авио делта дизайн“.

2011 – На суперфиналите за момичета до 13 години в Казанлък медалите с „благороден оттенък”  бяха  спечелени от представителките на домакините – „Казанлък Волей”. За „Най-добър нападател” бе обявена казанлъчанката Златена Салабашева. 

2011 – Казанлъшкото Туристическо дружество „Орлово гнездо“ стана държавен първенец по колоориентиране. В индивидуалното класиране с два златни медала бяха Тончо Нейчев  и Танчо Танев, в категорията супер ветерани.

2012 – На скалния феномен Мегалита край с. Бузовград бяха представени ритуали, свързани с Лятното слънцестоене. Сдружението за антични и средновековни реконструкции “Сила“ възстанови ритуал за почит към светлината, блясъка, силата и нейните антични богове, чествани от античния свят с различните превъплъщения.

2012 – В интервю за радио „Вис виталис“ новият директор на ИМ „Искра“ Момчил Маринов, наследил на поста д-р Косьо Зарев, разкри амбициозните си намерения за музея: продължаване на социализацията на тракийските обекти в Долината; разширяването на Етнографския комплекс и възстановяването на Яхната; интерактивна карта на културно-историческите забележителности на Казанлък; преместването на Музея на розата.

2012 – Тракийски некропол, разположен между селата Голямо Дряново и Ясеново в община Казанлък, откри екип на доц. Георги Нихризов от Националния археологически институт и музей при БАН. Преди екипът да започне работа, бяха извършени теренни наблюдения, ръководени от Красимира Стефанова, главен уредник в ИМ „Искра“ – Казанлък.

2012  – Международната фестивална програма на детското творчество „Приятели на България” отличи вокалния педагог от читалище „Искра” Стефка Денева с почетен плакет за педагогическата й дейност. Денева направи презентация на извънучилищната дейност чрез песните на своите възпитаници. Почетното отличие бе връчено от директора на Програмата Цветан Иванов на официална церемония в „Албена“.

2012 – Н. Пр. Тове Скарстейн, посланик на Кралство Норвегия у нас, бе на кратко посещение в община Казанлък, преди напускането му на България. До момента два пъти тя бе посещавала Казанлък. Най-честите й контакти бяха с народния представител Емил Караниколов, лидер на групата за приятелство с Норвегия в 41-ото Народно събрание. Над 20 тома избрана литература от класически и съвременни норвежки автори получи от посланичката  ОБ „Искра”.

2013 – В Община Казанлък стартира 12-месечен европейски образователен проект ,,Добро образование сега – добри възможности в бъдеще“. Целта бе интеграция на децата и учениците от етнически малцинствени групи чрез мотивирано включване още от най-ранна възраст в образователния процес. Проектът бе финансиран от ОП „Развитие на човешките ресурси” чрез Европейския социален фонд и бе на обща стойност 150 125,90 лв.

2013 – До основи изгоря предприятието за преработка на птичи меса, известно в Казанлъшко и България под марката „Тони”. Производствените мощности бяха базирани в казанлъшкото село Кънчево. Огънят бе тръгнал от инсталация за приготвяне на печени пилешки продукти по време на нощната смяна. Инвестицията на собствениците за най-модерната в региона база за преработка на птичи меса бе за 10 милиона лева. Фирмата бе основана през 2008 г. в град Казанлък. Капацитетът на производство бе 28 тона на ден.

2014 – Писателят и журналист от Казанлък Светлозар Стоянов събра в музей „Чудомир“ приятели и почитатели на белетристиката и представи поредната си книга „Гравюра от белези“.

2014 – Община Казанлък организира благотворителна кампания за пострадалите на 15 юни от придошлите води на река Турийска жители на с. Турия.

2014 – Две номинации за „Рекордите на Гинес“ направиха в Казанлък цигуларят Даниел Трингов и виолончелистката Сифей Уен. Приходи от видео диск с концерта, който се състоя в ДК „Арсенал”, музикантите дариха на пострадали от бедствието във Варна и Добрич. 

2014 – Внезапно в този ден бе затворен офисът в Казанлък на Корпоративна банка. На вратата се появи разяснителна табела: „Заради срив в комуникационната система“. Клиентите  останаха отвън, но напрежение пред банката нямаше. От 1 февруари 2013 г. всички парични потоци на Община Казанлък се обслужваха от КТБ. БНБ постави под специален надзор КТБ, отне правата на акционерите й и назначи квестори.

2016 – Световно известният фотограф – художник Бедрос Азинян е новият председател на Ротари клуб Казанлък. Церемонията по предаването огърлицата на новия председател се състоя в комплекс в габровския балкан.  Казанлъшката ротари организация, започва серия от инициативи в града насочени основно към подпомагане на млади таланти и образование.

2016 – Изцяло ще бъде подменена дограмата на казанлъшката ШИ „Е. Манолов“ където се обучават голяма част от талантите на Казанлък. Настоящите дървени дограми са на възраст от почти 100 години. Подмяната се осъществява в рамките на проект на стойност 12 412 лв. Ремонтите се случват в навечерието на 60-та годишнина от основаването на школата.

2018 –   За промяна в Наредбата за обществения ред във връзка с множеството сигнали от граждани за несъобразени нива на шума в курорта Павел баня настояват от общинската администрация.

Проектопромяната на Наредбата бе изготвена от заместник-кмета Йордана Енева. Шумните тържества в сезона на лятото на открито, с участие на живи оркестри, станаха причина за възмущението на павелбанци и гостите на града и за реакцията на Общината.

2019 – Тежка катастрофа стана на улица „Козлодуй“ в Казанлък. Моторист с „Хонда“ се удря в лек автомобил „Фолксваген“. Мотористът е пострадал. Водачът на колата е излизал от ул. „Райна Княгиня“ и е предприел завой наляво. Според свидетелски показания, които дал, видял моториста, но той бил твърде далеч. Момчето с мотора, обаче не могло да спре и се удря в леката кола. Предполага се, че мотористът се е движил с превишена скорост. Други свидетели на инцидента подали сигнал веднага към Бърза помощ. По-късно мотористът почина.

2020 Пламен Йорданов- областен лидер на ГЕРБ в Стара Загора  получи акт днес от РЗИ заради неспазване на дистанция, при събиране на много хора на едно място. Това стана  след среща на областния актив и общинските координатори на ГЕРБ , както и кметовете и  общински съветници от партията в област Стара Загора, с цялото  политическо ръководство на партията на национално ниво, начело с лидера и  премиер Бойко Борисов.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram