Днес, 20.01.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – В програмата на радио „Вис виталис“ стартира фолклорната рубрика „Ръченик“, прераснала впоследствие в предаване с водещ Кольо Стайнов, който предлагаше на слушателите музика от казанлъшки автори и изпълнения на народна музика от местни певци и инструменталисти.

1998 – В Казанлък бе учредена общинска организация на Евролевицата. Неин председател стана 50-годишният икономист Петър Пепелешков.

1999 – Военният клуб в Казанлък тържествено отбеляза 60 години от създаването си.

1998 – 1600 нови телефонни поста пусна АТЦ – Казанлък. Общият брой на телефонните постове надхвърли 22 хиляди броя.

2000 – В Палатата на физиката в Казанлък бяха открити три изложби: „Разходка из физиката“, „Как лети самолетът“ и „В света на звуците“. Месец по-късно бе открита и изложбата „Механика“.

2000 – С Удостоверение №28 на Държавната комисия за тържищата официално бе лицензирано казанлъшкото тържище.

2001 – Петър Попов бе избран за председател на БСДП в Казанлък до провеждането на конгрес на учредената в този ден в столицата Българска единна социалдемократическа партия, отцепила се от ръководената от Петър Агов БСДП.

2001 – Лекоатлетката Петя Пендарева отпразнува 30-я си рожден ден в Хърватска, където бе на подготовка преди бягането си в Карлсруе, Германия. На престижния международен турнир в зала тя се класира втора.

2001 – С влошена криминогенна обстановка бе Казанлък – по  оценка на РПУ-Казанлък. Много граждани поискаха разрешителни да носят оръжие.

2002 – Казанлъшкият шахматист Петър Дренчев зае третото място в мемориала в памет на Йордан Григоров, в който участие взеха 14 състезатели от Украйна, Югославия, Турция, Германия и България.

2002 – Казанлъшкият състезател Божидар Бояджиев бе включен в състава на националния тим за предстоящото турне в САЩ.

2002 – „За първи път гостувам в радио и искам да изкажа възторга си от хората, които работят във „Вис виталис“ – затова, че търсят талантите сред обикновените хора. Аз, внучката на Славяна Какаова, се прекланям пред таланта на баба и желая да го наследя“, написа в Паметната книга на радиото Златка, която гостува заедно с баба си в предаването „Спасена красота“ с водеща Бонка Радкова.

2003 – „Така, както при нас извира новият живот, така при вас да извират нови идеи и още по-добри предавания! Желая ви крепко здраве, много щастие и любов!“ – това пожела на екипа в Книгата за гости на „Вис виталис“ д-р Тодор Гаргов, началник на АГО в МБАЛ – Казанлък. Той гостува в студиото по повод Деня на родилната помощ.

2004 – Чрез листовки – ок. 200 на брой, граждани на Казанлък настояха пред общинското ръководство въпросът с „дупката“ в центъра на града бързо да намери своето решение.

2006 – Казанлъчанинът-борец Божидар Бояджиев /“Левски“/ спечели безапелационно титлата в категория до 120 кг. на републиканското лично първенство в свободния стил в столичната зала „Универсиада“, в което участваха 185 борци от 27 клуба.

2008 – С 5 сребърни медала от приключилия  във Верия, Гърция, международен спортен турнир се завърнаха състезателите на Клуба по източни бойни изкуства “Севт І”. Конкуренция на казанлъшките спортисти бяха 600 участници в турнира.

2009 – Министърът на отбраната Николай Цонев откри в Казанлък Социална кухня и Дневен център за членовете на патриотичните съюзи, ветераните от войните и офицерите от резерва. Ежедневно безплатен обяд започнаха да получават 40 ветерани. Идеята на министър Цонев за социални кухни бе от две години. В гарнизонния военен стол министър Цонев връчи почетни офицерски карти на офицери от резерва от гр. Казанлък.

2010 – В интервю за радио „Вис виталис“ зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Мая Христова заяви, че ограничаването на проектите за възобновяемите енергийни източници е наложително. „Трябва да бъде направена точна оценка, какви са възможностите на страната ни да поеме такива мощности. Спирането на проектите на този етап не касае изграждането на вятърния парк край Бузлуджа“, – каза тя. Към онзи момент за България бяха заявени мощности в размер на 12 хиляди мегавата при възможност реално да бъдат пуснати в действие около 2 хиляди.

2010 – „Вис виталис“ отрази в подробен репортаж посещението в Казанлък на посланика на Китай – Н. Пр. Джан Вансюе. На среща с кмета Стефан Дамянов и 30 представители на местния бизнес той заяви, че Китай проявява интерес към туризма и производството на розово масло. По негови данни близо 1,5 милиона китайци посещават България годишно, като любимите им сувенири са свързани с Долината на розите. Посланикът обеща, че ще обърне внимание на предложението на Община Казанлък за побратимяването ни с китайски град.

2013 – Репортерска проверка на радиоекипа установи, че сигналите на граждани – че се секат дървета във високата част на парк „Тюлбето“, отговаря на истината. В официална позиция от Община Казанлък обясниха, че сечта е санитарна и че се секат болни и изгорели дървета. Фирмата-изпълнител бе “Пенита лес”. Ангажимент на фирмата бе от изсечената дървесина да изработи детайли за пейки.

2014 – 60-годишен юбилей с изложба-живопис от 30 платна, наречена „Следи“, отпразнува художникът Антон Радулов. Изложбата бе представена от проф. Вихрони Попнеделев, съученик на Радулов от първия випуск на Художествената гимназия в Казанлък.

2015 – Внукът на генерал Гурко, Владимир Гурко – единственият жив от 6-мата внуци на руския генерал, се поклони и положи цветя пред новооткрития бюст-паметник на прочутия си дядо в град Гурково, който е освободил селището с отряда си преди 137 години. Бюст-паметникът, дарение от правителството на Москва, бе открит през септември 2014 година, когато бяха отбелязани 40 години от обявяването на Гурково за град.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram