Днес, 19.06.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – В интервю за радиото Тотьо Чакъров, който стопанисваше под аренда плажа в с. Овощник, информира слушателите за възможностите им за краткотраен отдих, за качествата на водата и услугите, които обектът предлага.

1996 – Броят на безработните лица в общините Казанлък, Павел баня и Мъглиж бе 6336 – 10,8%.

1996 – От 1-ви декември 1996 г. в Казанлък да се провеждат Музикални празници „Петко Стайнов“ – това реши на свое заседание в този ден Българският хоров съюз – в чест на 100-годишнината от рождението на композитора.

1997 – За първи път в Математическата гимназия в Казанлък бе обявен прием на 26-ма шестокласници с изявени наклонности в математиката и информатиката.

1997 – „СДС в Казанлък няма, има Крум Владев“, – казаха в интервю Димо Димов и Христо Генчев, които не бяха съгласни с действията на председателя на СДС Крум Владев и думите му: „Който иска, да си създаде Еднолично дружество „СДС“.

1997 – В интервю Никола Илчев, председател на ВМРО-Казанлък, заяви: „Ние няма да работим със СДС, докато председател е Крум Владев. ОДС няма“. За политическите чистки Илчев каза: „Няма чистка, има нагласяне на свои хора“.

1997 – В интервю за „Вис виталис“ Бончо Сарафов, бивш кмет на  Казанлък, заяви: „В Казанлък няма алтернативна организация на СДС. Организационният живот тук е замрял. Опасна е казанлъшката политическа олигархия, не само в СДС. Искаме да изградим кадрова система, за да не се сменят ръководители“.

1998 – В този ден бе представена книгата на Иван Нанев „Ехото ме вика“.

1999 – ТЕЦ – Казанлък имаше несъбрани от абонати над 660 млн. /стари/ лева, 500 млн. от тях бяха дължими от Община Казанлък.

2000 – Ученическият лагер в м. „Паниците“ имаше готовност да приеме през лятото 10 лагерни смени с продължителност 7 дни на една смяна.

2000 – На празника Св. Дух, който тогава беше на 19 юни, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Галактион ръкоположи за свещеник посветилия се два месеца по-рано в дяконска длъжност Калин Киров от Казанлък, който прие свещеническото име отец Константин.

2001 – Общинският съвет в Казанлък утвърди договор за ползването за 10 години на Градската пречиствателна станция за отпадъчни води от ВиК – Стара Загора. Ползвателят се задължи да стопанисва, поддържа и експлоатира имота, като заплаща всички данъчни задължения.

2002 – При квота за 2002 г. в община Казанлък от 560 дка за ориенталски тютюн бяха засадени 850 дка. Тютюн тип „Вирджиния“ се отглеждаше в частни стопанства върху 580 дка площ. В общината тютюни се отглеждаха в 280 стопанства.

2002 – Опасявайки се, че това ще стане в близост до с. Средногорово, СДС – Казанлък излезе с призив против унищожаването на ракетите СС-23, изразявайки мнение, че това е още едно потвърждение за политиката „на тъмно“ отстрана на правителството на НДСВ, подкрепено от БСП и ДПС. „Това е игра на опозиция“, – коментира областният лидер на ДПС Мехмед Осман, припомняйки, че тяхната позиция е ракетите да бъдат унищожени според изискванията на НАТО.

2006 – 19-годишните Ина Чокова, Зорница Халачева и Христина Чанева – абитуриентки в ПГ по приложни изкуства „Акад. Дечко Узунов“, откриха своята първа съвместна изложба –  живопис, скулптури и графика, в залата на Инфоцентъра в Казанлък.

2006 – Маратонецът от Казанлък Ради Милев стана отново първи в шестото издание на Националния нощен поход по билото на Стара планина. Милев и още 33-ма участници от 11 български града пробягаха над 50 км. от Прохода на републиката до прохода Шипка. Инж. Ради Милев преодоля маршрута за  7 часа и 15 мин.

2007 – След спечелен конкурс Галина Стоянова бе назначена за секретар на Община Казанлък. В структурите на общинската администрация Стоянова работи от 2004-та година. Завършила е висшето си образование в ПУ „Паисий Хилендарски“, специалност „Педагогика“. 10 години е била директор на детската градина в „Арсенал“.

2008 – За първи път казанлъшката оръжейница “Арсенал” отвори в този ден врати за посетители. Поводът за Деня на отворените врати бе началото на поредица чествания, посветени на 130-годишнината на дружеството и създаването на военната индустрия в България.

2008 – Кметът на община Павел баня Станимир Радевски откри официално кампанията за приемни родители под надслов „Приеми ме”. От началото на кампанията, официално открита в Стара Загора на 7 февруари 2007 г., до момента интерес към инициативата бяха проявили 99 семейства.

2009 – 32-ма възпитаници на казанлъшкото художествено училище и млади художници от Анкарската гимназия за изящни изкуства участваха в изработката на най-дългото руло-картичка с размери 1,5х40 метра, съдържащо послания за мир. Рисунката-папирус бе по проект на бившите възпитаници на казанлъшката НГПИД  Дарина и Андрей Яневи.

2011 – За поредна година невероятен успех постигнаха учениците на клавирния педагог Елена Юлиянова при участието си на 12-я международен детски фестивал-конкурс „Слънце радост, красота“ 5-мата участници от Казанлък спечелиха 5 награди – Виктор Владков, Александра Симеонова, Никола Георгиев, Сибел Зейнелова и Александра Бошнакова. С Диплом за педагогически успехи бе отличена и самата Юлиянова.

2012 – Шестгодишната Стефани Дундова, възпитаничка на Аня Дерменджиева от театрална формация „Талантчета – калпазанчета” към НЧ „Братство” с. Енина, бе отличена с втора награда  в 13-ото издание на Международния театрален фестивал „Приказка за теб” във Варна.

2014 – 1000 дка – ок. една четвърт от посевите с ечемик и пшеница на енинската земеделска кооперация ”Съгласие”, бяха унищожени от дъждовете, сподели за „Вис виталис“ председателят й Сава Койчев. 7000 декара с есенници бяха засели от кооперацията. По-малко бяха пораженията от дъждовете в казанлъшката кооперация „Искра”, според председателката й Дочка Богданова. „Няма официално постъпили протоколи  за 100% унищожена продукция“, заяви Катя Стойкова от казанлъшката общинска служба земеделие и гори. „Посевите от ечемик и пшеница в Казанлъшкия район са сред най-пострадалите от наводненията в страната“, потвърди земеделският министър Димитър Греков. Въпреки валежите, от кооперациите очакваха добра реколта.

2014 – На 15-ото издание на Международния детски фестивал „Слънце, радост, красота“ в Несебър 7 ученици-пианисти от СОУ „Екзарх Антим І“ спечелиха 8 награди, от които пет първи, както и две стипендии на Министерството на образованието. Първи награди спечелиха 8-годишната Ани Тенева и 10-годишният Виктор Владков.

2014 – Екипът на „Вис виталис“ издири и откри уникалната дамска носия на фамилия Шипкови и тя отново бе в Казанлък – като част от новоразкритата обществена експозиция във възстановената Шипкова къща. Носията е принадлежала на красавицата Слава Шипкова, снахата на основателя на рода Шипкови – дядо Кънчо.

2014 – В подписка, депозирана и в радио „Вис виталис“, освен до кмета, началника на РПУ и Регионалната здравна инспекция, граждани се жалваха от безчинствата на роми, самонастанили се в необитаем имот на казанлъшката ул. “Олимпиада“. „От година ромите поголовно изсичат овощни дървета, разбиват и ограбват стопански постройки и къщи. Жилището е без санитарен възел, а навсякъде е осеяно с отпадъци, които са предпоставка за епидемии и зарази“, тревожеха се хората, сигнализиращи и за това, че преминаващите по ул. „Олимпиада“ са подложени на побои и грабежи.

2014 – Росен Дончев откри в Габрово своята пета поред самостоятелна изложба, наречена „Предколумбов свят”.

2015 – Вицепрезидентите на Международната федерация по лека атлетика Сергей Бубка и Себастиян Коу присъстваха на Европейското отборно първенство по лека атлетика – втора лига. Шампионатът се проведе на градския стадион в Стара Загора.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram