Днес, 18.10.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1995 – В ефира на „Вис виталис“ бе излъчен запис с автентичния глас на Буко Давидов, който има особен принос в развитието на културния живот в Казанлък. Организирал вечеринки, томболи, детски спектакли. Баща е на актрисата Луна Давидова.

1996 – Община Казанлък бе поканена да участва през м. ноември в традиционната търговско-промишлена изложба „България гостува на Санкт-Петербург“.

1997 – Осигурени бяха 9 млн. 300 хиляди стари лева – целеви средства, за ремонт на четвъртокласния път Шипка-Шейново-Дунавци.

1997 – Броят на безработните в общините Казанлък, Павел баня и Мъглиж бе 7230. Увеличаваше се броят на безработните лица без специалност.

1997 – В ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“  бе проведен Ден на кандидат-студента  – с демонстрация на компютърна информационна система за висшите училища.

1997 – Първата си самостоятелна концертна изява направи малката казанлъшка пианистка Таня Пейчинова.

1998 – Проф. Чавдар Драгойчев, синът на партийната функционерка Цола Драгойчева, представи в гр. Шипка книгата си „Драгойчеви – майка и син“.

1998 – Хорове, изпълняващи църковнославянска музика, се обединиха за първи път в Казанлък в общ концерт: смесен хор „Емануил Манолов“, детски хор при НЧ „Искра“, православен хор „Св. Йоан Дамаскин“ и детски хор „Херувимски гласове“.

1999 – Театър „Любомир Кабакчиев“ – Казанлък гостува в този ден на Театър „София“ с постановката „Отвъд греха“.

1999 – В ДК „Арсенал“ се състоя среща с богослова Ваклуш Толев, темата бе „Мъдростта – зов за служене“.

2000 – В интервю за „Вис виталис“ председателят на Ловно-рибарското дружество в Казанлък Стефан Манчоров заяви готовността на членовете на дружеството да се включат в националния протест заради въведената забрана за стопанска дейност, заради което трябваше да бъдат закрити над 28 стопанства на ловци и риболовци. Те имаха намерение да сезират и европейските институции.

2000 – Гостувайки в студиото на радиото, Костадинка Димитрова, председател на Тракийското дружество в Казанлък, очерта пълната картина – с цифри и факти по години, на проблема за връщането на земите и имотите на тракийци, възлизащи на 4 млрд. и 556 млн. долара.

2001 – В интервю арх. Стефан Стайнов сподели удовлетворението си по повод подаръка, който бе направил на ИМ „Искра“, воден от чувството си за дълг към Казанлък. Той подари на музея рояла на своя баща – композиторът акад. Петко Стайнов.

2000 – В храм „Успение Богородично“ Евгений Чалъков изнесе лекция на тема „Българската православна икона през вековете“. Тя бе част от лекторията по различни християнски теми, организирани в храма.

2001 – От началото на сеитбената кампания в община Казанлък до тази дата бяха засети 14800 дка с пшеница, 10500 дка – с ечемик, 3000 – с ръж и 700 дка с третикале. 22-те кооперации срещаха финансови проблеми, свързани с наторяването на почвата.

2001 – 1829 бяха регистрираните престъпления за 9-те месеца на годината. Това отчете на пресконференция зам.-началникът на РПУ-Казанлък Митко Николов. Разкриваемостта на престъпленията бе 37,34 %. Тежките пътно-транспортни произшествия в региона за този период бяха 74, регистрираните – 65. Загинали бяха 14 граждани, а ранени – 84-ма. От общо 40000 притежатели на свидетелства за правоуправление на МПС в района едва 18000 бяха подменили шофьорските си книжки.

2001 – Грамота на 100-процентовия мъж с посланието „Холивуд си има много звезди, а пък ние си имаме едно слънце“ изпратиха членовете на Движение „Гергьовден“ – Казанлък на Слави Трифонов по случай рождения му ден. Шоумен №1 стана на 35 години.

2001 – 17-годишно момиче от гр. Николаево бе отвлечено и изнасилено в този ден от трима мъже. Полицията разкри престъпниците: Минчо М. на 27 г. от Николаево, Митко Е. на 18 г. и Р.М. на 30 г. от Казанлък.

2002 – Без предизвестие, със заповед на премиера, от длъжност бе освободен заместник-областният управител на област Стара Загора Николай Апостолов. Според него самия – освобождаването му бе заради несъгласието му с унищожаването на ракетите СС-23 на полигона в Змеево.

2004 – Със спектакъла „Принцесата и свинарят“ Театър „Л. Кабакчиев“ отпразнува 6-я си рожден ден и откри новия си творчески сезон. „За първи път в своята шестгодишна история театърът стартира сезона с детска постановка. Това е реверанс към детската ни публика“, – каза на пресконференция директорът на театъра Васил Самарски. „Принцесата и свинарят“ с режисьор Стефан Поляков бе 20-ото заглавие от създаването на театъра до момента.

2004 – В интервю казанлъчанинът Петър Паликарев разказа за нелекия начин да изкарваш хляба си с музика и на път. Той бе пътувал 4 месеца на кораб като музикант с българска група.

2005 – На посещение в Казанлък бе заместник-министърът на културата Надежда Захариева. Тя посети художествената гимназия „Акад. Дечко Узунов“, храма на Севт ІІІ и новата експозиция в музей-галерията. Захариева се ангажира със съдействие за ремонт на читалище „Искра“ и Художествената гимназия.

2005 – В интервю за радио „Вис Виталис“ Сребра Касева – координатор на НДСВ в Казанлък, заяви, че партията ще продължи да подкрепя обществено значимите проекти в района. „Основните приоритети, начертани на Втория конгрес на НДСВ, са: инфраструктурата, туризмът и работата с младежта. Тези ще бъдат приоритетите и на общинската организация“, допълни Касева.

2005 – Празнични прояви по повод 5-ата година от учредяването на НЧ „Възродена Искра“ стартираха в този ден: изложби, литературни четения, шоу програми и др.

2005 – Народният представител от Казанлък Иван Гороломов, член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в 40-ото НС, взе участие в конференция в Брюксел на тема „Вътрешна сигурност в страните-членки на ЕС“.

2005 – Юбилейна изложба – живопис на казанлъшкия художник Румен Петков бе  открита в изложбената зала на ул. „Искра“4 по повод неговата 50-та годишнина. Към момента Петков имаше над 15 самостоятелни изложби, негови картини са притежание на колекционери в Германия, Италия, Франция, САЩ и Япония.

2005 – По повод 60-ата годишнина от края на Втората световна война в с. Бузовград бе отслужена панихида и бяха отдадени военни почести пред паметната плоча на Райчо Раев – герой от войната. Бяха организирани и среща с ветераните и концерт.

2005 – Изложба от 30 саксийни цветя подредиха във фоайето на училището учителите и учениците  от ХГ “Св. Св. Кирил и Методий” в рамките на инициативата “Цветята в моето училище”.

2006 – В този ден в Казанлък се състоя премиерата на постановката „Лизистрата“ от Аристофан на Театър „Любомир Кабакчиев“. Постановката бе реализирана от известния руски режисьор Вадим Данцигер, хореографията бе на Даря Попова.

2007 – Националната стратегия за демографско развитие на Република България до 2020 година бе представена в Казанлък. Форумът бе организиран от Министерството на труда и социалната политика и ООН – България.

2008 – ВК „Казанлък” картотекира 14 волейболисти, които да играят през новия сезон в отбора. Сред тях бяха и новопривлечените от състава на Пловдивския „Локомотив” Георги Кавърджиков, Калин Димитров, Валентин Петков и Димитър Илиев.

2008 – Община Казанлък получи поредната хуманитарна помощ на стойност 13 281 лв. от църквата Петри в гр. Билеселд, Германия. 50 процента от дарението – мъжко, дамско и детско облекло, спално бельо, матраци, легла, дивани, маси, столове и 10 компютърни конфигурации, бяха разпределени по социалните домове и пенсионерските клубове в града.

2009 – Казанлъшкият борец Стефан Цанков, в категория плюс 85 кг., спечели първо място в турнира за купата на България по свободна борба за момчета в Горна Оряховица.

2009 – Заместник-председателят на Общинския съвет Елена Стойчева и кметът на Ръжена Апостол Терзиев взеха участие в тържествата по повод 90-годишнината на побратимения на Казанлък гръцки град Верия. Побратимяването между двата града Верия и Казанлък датира от 1982 г.

2010 – С около 10 дни закъсняваше засяването на есенните култури в земеделските стопанства в община Казанлък. „За да започне сеитбата, трябва да са изсушени и годни за третиране поне 8 см. от повърхностния почвен слой, а с настоящите метеорологични прогнози в Казанлъшко това ще е възможно след минимум седмица“, каза в интервю за радио „Вис виталис“ председателката на най-голямата земеделска коопрерация в Казанлък „Искра“, агрономът  Дочка Богданова.

2010 – 17 тона храни – захар, брашно, ориз, бисквити, спагети и макарони, бяха раздадени в община Казанлък при третия транш на програмата „Разпределяне на храни от интервеционните запаси на ЕС на социално слаби лица”. Председателят на БЧК – Казанлък Васил Кърпачев съобщи, че при първия транш на програмата са били раздадени храни на 936 социално слаби, а при втория – на 990 души.

2011 – Изложба „Ножарството в Габровския край” бе открита в Мултимедийната зала на ИМ „Искра”. Изложбата бе придружена от базар на етърския майстор-ножар Андрей Андреев.

2012 – В залите на Художествена галерия – Казанлък бе открита юбилейна изложба на Иван Радев. Един от най-известните казанлъшки художници подреди живописни платна под надслов „80 години”. 

2012 – Стрийт денс парти на открито организира НЧ „Искра 1860“ в ретро бар „Градини“ с участието на две гостуващи групи – „Елс Денс“ от Велико Търново и плевенската група „Ефект“. С тази изява НЧ „Искра“ презентира най-новата си читалищна формация за стрийт денс, която бе водена от квалифицирания танцов педагог Алла Костадинова.

2013 – Протест се състоя рано сутринта в този ден пред Полицейската школа в Казанлък по повод намеренията  на правителството да бъде закрит Центърът за специализация и професионална подготовка към Академията на МВР. На протеста бяха и кметът на община Казанлък Галина Стоянова, председателят на ОбС Николай Златанов, представители на политически формации. Протестът бе излъчван пряко по БНТ 1 и БиТиВи. Протестиращите заявиха, че не са против бежанците и предоставянето им на нормални условия за живот, но предвид спецификата на Казанлък не е удачно такъв лагер да се открива на територията на общината. В същия ден протест се състоя и пред сградата на Община Казанлък. Той бе пряко предаван по ТВ 7.

2014 –За първа година казанлъшкото село Голямо Дряново организира Национален фестивал на ореха. В селото се намират най-големите орехови масиви в България. Организаторите на празника Георги Василев и Спас Момов категорично заявиха, че казанлъшкият орех е с изключителни вкусови характеристики, което го прави много търсен на европейските пазари. В Голямо Дряново преди няколко години бе паднал считаният за най-стария орех в България – той бе на 500 години. Според специалистите, ореховото дърво живее средно от 200 до 300 години.

2014 – 9-годишната казанлъшка пианистка Ани Тенева бе с първа награда от Осмия международен клавирен конкурс „Класика и съвременност”, организиран от Министерството на културата и Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова” в гр. Стара Загора.          

2014  –614 първокласници в общините Казанлък и Павел баня получиха по 250 лв. еднократна помощ, предоставена от Министерството на труда и социалната политика за учебната 2014/2015 г. 485 от семействата бяха от община Казанлък, а 129 – от община Павел баня. През предходната учебна година държавата подпомогна 678 деца от двете общини.

2015 – В републиканско първенство по aвиомоделизъм в Ловеч за деца до 14 г. казанлъшкият клуб „Моделизми“ участва с 5 деца. Водени от председателя на клуба Милен Тотев, те завоюваха 3 медала. В клас “Радиоуправляем акробат“ Христо Кристиянов, на 14 г., завоюва златото и стана републикански шампион. Янислав Минчев, на 11 г., взе бронзовия медал в същия клас. Вторият златен медал Христо Кристиянов получи в клас „Кордов“, скоростен модел, като вдигна най-висока скорост – 158 км/ч.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram