Днес, 18.05.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – В Републиканското първенство по таекуондо в София участваха 14 състезатели от Казанлък. Те завоюваха 2 златни, 4 сребърни и 1 бронзов медал. Треньорът им Цанко Начев бе определен за треньор на националния ни отбор за предстоящото тогава Балканско първенство в Гърция.

1998 – Депутатът Иван Иванов бе избран за член на Висшия съвет и на Изпълнителното бюро на БСП. „Виждам този избор като задължение към самия себе си и за внасяне на повече прагматизъм в ръководните органи на партията“, – каза той в интервю за „Вис виталис“.

1998 – Състоя се премиерата на първата стихосбирка на Валентина Димова „Символично“, изцяло спонсорирана от фенклуб „Хъшове“ в Казанлък.

1998 – Директорът на ИМ „Искра“ Косьо Зарев, който бе гост в студиото в Деня за опазването на паметниците, сподели в разговор със Снежана Майсторова, че опазването на паметниците в Казанлъшко е изключително трудно, особено на тези, които са на открито.

1999 – Открита бе в Казанлък изложба – графика на художничката Бинка Вазова по повод 90 г. от рождението й.

2000 – На 18 май – Международен ден на музеите, петте музея на територията на Казанлък обявиха вход свободен за посетителите.

2000 – От църквата „Св. Никола“ в с. Долна Сахране бе открадната икона „Плащеница“ с размери 1,50х1 метра.

2001 – ПМГ „Н. Обрешков“ – Казанлък бе домакин на 26-ата Национална олимпиада по биология, в която се включиха 60 средношколци от страната. Категоричен призьор бе Лъчезар Николов – представител на домакините.

2002 – Христиана Павлова, абитуриентка от ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“, бе избрана за Царица Роза,2002 на конкурс, проведен в рамките на 34-я Празник на розата в Казанлък. Нейни подгласнички бяха Милена Радкова и Мирослава Хаджиева.

2002 – За пръв път в Казанлък, по повод Празника на розата, в парк „Розариум“ бе открита бирена фиеста – с капацитет 1600 седящи места.

2002 – Костадин Мазнев, главен уредник в Палатата по физика в Казанлък, бе гост в студиото по повод Деня на музеите. В Паметната книга на радиото той написа: „С истинското слово на радио „Вис виталис“ – към по-осезателен просперитет на нашия град, градът на розите!“.

2003 – За втора поредна година в парк „Розариум“ бе открита Национална бирена фиеста. Седящите места бяха ок. 2000. На 50 казанлъчани бяха осигурени работни места. Около 2-3 тона изпиваха на вечер съгражданите ни.

2003 – Със средства от спонсори Община Казанлък възстанови водното огледало в парк „Розариум“. Общинският съвет бе отказал да гласува поисканите за целта 30 хиляди лева.

2003 – Жури с председател Вили Казасян отличи за изпълнителско майсторство вокалната група „Златна есен“ от с. Енина на Международния музикален фестивал „Море и спомени“ във Варна.

2003 – Юлия Николова, Царица Роза,2003, бе гост в предаването „Пинг понг“ с водещи Георги Манев и Цветан Георгиев. „Желая здраве, щастие и успехи на радио „Вис виталис“! Много любов, от която не боли, и много ухания на рози в сърцата и домовете ви!“, написа Юлия в Паметната книга на радиото.

2003 – „Ако желаете нещо много, ще го постигнете със сигурност!“ – това написа в Книгата за гости на радио „Вис виталис“ Дечко Овчаров, национал от параолимпийския отбор по лека атлетика.

2004 – Със заповед на вътрешния министър Георги Петканов за началник на РПУ – Казанлък бе назначен подп. Дамян Дамянов – дотогава началник на група „Престъпления по пътищата“ при РДВР – Стара Загора.

2005 – 19-годишната Пламена Николова стана Царица Роза,2005. Пламена бе възпитаничка на Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм, специалност “Моделиране и конструиране на облеклото». За себе си тя каза, че вярва в любовта, обича белия цвят и с три думи се описа така: оптимистка, чувствителна и инат. 13 -членното жури с председател Добромир Гущеров избра подгласнички на Царица Роза да бъдат Антония Кънева и Николета Вълчанова.

2005 – Rotaract Club Kazanlak  даде своя принос в обществената кампания “Цветовете на Казанлък”, като боядиса самостоятелно една от фасадите на площад “Севтополис”. Фасадата над златарското ателие бе оцветена в жълто. За целта Rotaract Club Kazanlak изразходва 400 лева. Изразходваната боя бе от общо 1800-те килограма фасадна боя, които „Топлофикация“ – Казанлък дари за кампанията.

2006 – С концерт на сцената на Военния клуб в Казанлък художествената ръководителка на танцова формация „Ритъм“ Мария Недялкова отбеляза 10 години творческа дейност. Началото на балетната трупа постави преди 15 г.  Марина Башева, по-късно хореограф на танцова формация „Ритъм“ в Балчик.

2007 – 19-годишната абитуриентка Лора Георгиева, възпитаничка на ПМГ „Никола Обрешков”, бе избрана за Царица Роза,2007. Нейни подгласнички станаха Пламена Ганева от СОУ “Екзарх Антим Първи” и Джеврие Гърбева  от ПГ “Иван Хаджиенов”. Ваня Пенева от СОУ “Екзарх Антим І» стана Царица Роза на публиката с 25.7% от гласовете след провело се гласуване чрез SMS-и.

2009 – За заместник-кмет по строителството в Община Казанлък бе назначена инж. Евгения Чернева, от 12 години пенсионер, със стаж в „Арсенал“, майка на три деца. Мястото стоеше овакантено от 9 месеца.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram