Днес, 17.11.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1995 – В ОУ „Паисий Хилендарски“ – Казанлък тържествено бе чествана 135-ата годишнина от основаването на училището.

1996 – В СОУ „Екзарх Антим Първи“ бе учреден клуб „Ренесанс,96“ с участието на 27 ученици от 8-ми до 12-и клас.

1997 – Община Казанлък сключи договор с фирма „Ла Страда“ с президент Пламен Тимев за украсата на пл. „Севтополис“ и организацията на коледно-новогодишния базар и празничните културни изяви по Коледа и Нова година. Реализацията им започна на 8 декември.

1997 – Преподаватели и студенти от Икономическия колеж в Казанлък се срещнаха с ректора на Славянския университет и с представители на Озарския университет и на Озарския колеж по икономика в САЩ. Американската страна предварително бе изявила желание за установяване на по-тесни контакти с местния Икономически колеж.

1998 – Броят на регистрираните безработни лица в Бюрото по труда в Казанлък бе 6338, от тях 3224 – в община Казанлък. Новорегистрираните през м. октомври с. г. бяха 842-ма; започналите работа – 186; свободните работни места – 132.

1998 – Зам.-кметът Здравко Първанов бе на живо в студиото на радио „Вис виталис“ по повод 3 години от управлението на общината от БСП. Той директно в ефир отговаряше на въпроси на гражданите, свързани с инфраструктурата в общината.

1999 – Учениците от Художественото училище в Казанлък, наброяващи общо 230 души, стартираха подписка срещу решението на Министерството на културата за закриване на учебното заведение. Ръководството излезе в този ден с открито писмо, което бе с адрес: „До всички“.

2000 – Министърът на околната среда и водите Евдокия Манева преряза лентата на Градската пречиствателна станция край с. Овощник. Съоръженията, разположени на 117 декара, пречистваха 869 литра вода в секунда. В изграждането на станцията, продължило повече от 20 години, бяха вложени 26 млн. лева. Нов колектор бе открит на 26 март 2003 г.

2000 – Втора поредна книга издаде казанлъшката поетеса Женя Димова – „Недвижими намерения“.

2003 – Национална среща на всички избрани кметове и общински съветници от БДС-Радикали бе проведена в този ден. В Старозагорска област бяха избрани 4-ма общински съветници – двама в Гурково и по един в Раднево и Николаево. От тях Стоян Ангелов бе председател на Общинския съвет в Гурково, а с подкрепата на Съюз „Радикали“ Нончо Воденичаров бе избран за кмет на Раднево.

2003 – В сутрешната рубрика „Кого да събудим?“ водещите Георги Манев и Цветан Георгиев разговаряха с майстора на закуски Руси Симеонов, който отдавна бе буден, тъй като работният му ден започваше в 2 ч. през нощта. Според него казанлъчани най-много предпочитат за закуска бюрека и холивудката.

2004 – За остеопорозата говори при гостуването си в студиото на радиото д-р Лучева. Тя информира, че рискови групи са жените между 50 и 60 г., че при 1/4 от тях заболяването се появява и че то може да се предотврати до 25 г. Наднорменото тегло и обездвижването също са сред причините за остеопороза.

2004 – „В Австрия проявяват изключително голям интерес към културното наследство на казанлъшкия регион и направените през това лято открития“, – каза в интервю за „Вис виталис“ археологът от ИМ „Искра“ Красимира Стефанова. Заедно с археолога д-р Георги Китов те бяха поканени да изнесат лекции в българския културен институт „Дом Витгенщайн“.

2005 – Обръщение до председателя на Народното събрание Георги Пирински в защита на осъдените медицински сестри в Либия прие Детският парламент в Казанлък по време на сесия, на която децата се запознаха с историята на Казанлък, представена от краеведа Кънчо Стоянов.

2005 – Търговско-промишлената палата в България, най-старата на Балканския полуостров, чества в този ден 110 години от основаването си. В нея членуваха около 46 000 фирми. В Казанлък структура на Търговско-промишлената палата работи от 1991-ва година. В нея се обслужваха близо 700 фирми и организации от региона.

2006 – Ателие по краезнание бе най-новата извънучебна форма при Общинския детски комплекс „Св. Иван Рилски“ с ръководител Данаил Парнаров, журналист и писател, гл. редактор на в. „Искра“.

2007 – Основните индекси на Българската фондова борса задълбочиха загубите си, регистрирани през последните сесии. SOFIX продължаваше да се понижава и достигна до спад с 26 пункта. Силен спад отчитаха и акциите на «М+С Хидравлик». Казанлъшкото дружество понижи пазарната си капитализация с 3,73 на сто и акциите му се търгуваха на средна цена 14,19 лева за брой.

2008 – С пренасяне на едно от копията на „История славянобългарска“ започнаха тържествата в чест на 150-ата годишнина от създаването на едно от най-старите училища в Казанлък – ОУ „Паисий Хилендарски“. Юбилея си училището посрещна с новината за спечелен проект – „Ритуализация на училищния живот“ – за монтиране на 3 пилона в училищния двор, на които в началото на всяка учебна година да бъдат издигани знамето на ЕС, националното знаме и знамето на училището. Специални пътеки от червени плочки предстоеше да  бъдат направени към тях, по които да се движат знаменните групи.

2009 – „Децата-индиго. Кой управлява човечеството”. Това бе заглавието на представената в Казанлък книга на руския уфолог Генадий Белимов, преведена от казанлъшката бизнес-дама Мария Игнатова. Децата-индиго знаят, че са различни от останалите. Родени са със специална мъдрост или възприятие, носители са на специално състрадание. Считаше се, че в света има между 15 и 20 милиона индиго-деца от пет различни поколения.

2009 – От около седмица десетки роми, живеещи в намиращия се наблизо кв. „Кармен“, разграбваха строената през 1975 г. бивша детска градина „Зорница” – общинска собственост, с обща площ над 3 дка. Сградата не бе охранявана от Общината, а живеещи в района постоянно подаваха сигнали за извършван там вандализъм. Полицията неколкократно бе разпръсквала крадците. Към тази дата сградата бе опустошена. В началото на 90-те години тя вече не бе детска градина, а бе отдадена от Общината под наем на частни инвеститори за близо 10 години. През 2007 г. бе обявена за продажба за 852 хиляди лева. Заради липса на инвеститорски интерес цената бе намалена на 533 хил. и 400 лева, но купувач не се намери.

2009 – Този бе 11-ят ден на ефективните протестни действия на културните институти в Казанлък, които настояваха кметът Стефан Дамянов да изпълни решението на Общинския съвет за 40%-но увеличение на техните заплати. Протестиращите бяха залепили устите си с тиксо – така те изразиха нежеланието на кмета да разговаря с тях и да премълчава проблемите в културата в община Казанлък.

2009 – В парк ”Розариум” Спортен клуб по лека атлетика ”Пендарева” съвместно с Община Казанлък организира за трети пореден път щафетно бягане за всички ученици от 8 до 12 клас.

2010 – 17-ти ноември е определен от СЗО за Ден за борба с хроничната обструктивна белодробна болест. Единственият към момента пулмолог в Казанлък, който изследваше, правеше обществени кампании и профилактика на белодробните заболявания – д-р Дора Василева, проведе ден за безплатни изследвания. В интервю за радио „Вис виталис“ тя коментира, че в Казанлъшко има изключително ниска и почти липсваща култура за профилактика на белодробните болести. „Според  световната статистика ХОББ годишно убива повече хора, отколкото ракът на гърдата и белия дроб, взети заедно“, допълни д-р Василева.

2010 – Казанлъчани отбелязаха в този ден 60-годишнината на Ваня Попова – учителка, журналистка, поетеса, автор на сценарии и филми. Юбилеят на Попова бе организиран от казанлъшкото списание „Кула”. 

2010 – Своя първа самостоятелна изложба под мотото „Очакване…“ откриха в библиотека „Искра“ Ваня Василева и Иван Иванов – абитуриенти в Художествената гимназия в Казанлък.

2012 – Шести очакван триумф на Световните финали извоюва казанлъшкият фд майстор Цветан Стоянов. Той бe вече със званието фиде-майстор и нов рейтинг ЕЛО-1688.

2013 – Над 200 двойки, сред които и некартотекирани, както и солови изпълнители, участваха в организирания за трета поредна година от клуб „Киара-Н” Открит турнир в зала „Багира”. Казанлъшкият клуб с треньори Николай Тенев и Антония Каярова спечели 2 златни и 4 сребърни медала от участието си в надпреварата.

2014 – Най-новият отбор на Детско-юношеската школа на ФК „Розова долина“, деца набор 2005-2006 г., водени от Антим Паральов, изиграха втората си контрола с отбор от областта във Футбол 7. Малките футболисти, с двумесечен стаж, направиха равенство при 0:0 при гостуването си на частната футболна школа „Олимпия“ в Стара Загора.

2014 –Две първи, една трета, специална награда за най-ярък талант и почетен диплом за преподавателя спечелиха ученици от класа по пиано на Елена Юлиянова в СОУ „Екзарх Антим І” и ШИ „Емануил Манолов” при НЧ „Искра-1860” на Международния клавирен конкурс „Шуман-Брамс”, който се проведе  в Пловдив. Отличените деца бяха Виктор Владков, Александра Симеонова и Ани Тенева.

2014 – Книгата си „Истинската история на Христина Морфова“ представи в Казанлък Румяна Лечева, журналистка от Стара Загора, кореспондент на БТА.  Тя бе събрала в книга неизвестни дотогава снимки, документи и писма от живота на първата българска оперна певица, завоювала слава по европейските сцени в началото на XX век.

2015 – Повече от 10 години преподавателят и творец Синела Милева  подбираше отличени на национални конкурси литературни и изобразителни творби на ученици, които да бъдат издадени в книга. Дългогодишният проект „Талант и труд“ предстоеше да бъде реализиран през есента на 2016 г. Към момента Милева работеше по още една публикация: „Педагогическият закон, пред който се прекланям, е книгата на Василий Сухомлински „Сърцето си отдавам на децата“, подчерта тя.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram