Днес, 17.05.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – Българо-немската фирма „Нелсен-Еко“, обслужваща община Казанлък, за втори път организира акция за почистване на града. Нито един гражданин не се включи в инициативата.

1997 – Група „КРБ“ – Казанлъшки рози и бодли, взе участие в 13-ото Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата в гр. Габрово.

1998 – Най-дъждовният в Казанлък ден от началото на годината бе 17 май – 21 литра на квадратен метър.

1999 – На фестивала на комедийните спектакли „Габрово,99“ казанлъшкият театър „Л. Кабакчиев“ се представи със спектакъла „Пунтовете“ по Чудомир.

2000 – Панорама на средните училища в Казанлък бе открита в този ден. Посетителите можеха да получат пълна информация за всички специалности във всички средни казанлъшки училища.

2000 – Танцова формация „Дива денс“ отпразнува 5 години от създаването си.

2001 – Кънчо Стоянов представи в гр. Шипка новата си поетична книга „Скърби душата“.

2002 – Над 40 учители и ученици от СОУ „Екзарх Антим Първи“, заедно с представители от други градове, се включиха в протестно шествие в столицата срещу закриването на мениджърските паралелки в училищата им.

2002 – В с. Розово местният театрален състав представи премиерния си спектакъл „Горска манатарка“.

2002 – В студиото на предаването „Петък вечер“ с водещ Георги Манев и тоноператор Смилян Караганчев гостуваха претендентки за титлата Царица Роза, 2002. Една от тях, Петя, написа в Паметната книга: „На екипа на радио „Вис виталис“: Пожелавам ви да бъдете все така уверени в работата си и да радвате своите слушатели. Бъдете винаги гиганти в професията си, която упражнявате от много време. Надявам се и в бъдеще да продължавате да давате всичко от себе си. Обичам ви!“. Друга кандидатка за титлата – Надя, нарисува петолиние с нотите от Пета симфония на Бетовен и написа: „Обичам предаването „Петък вечер“! Катерина Иванова, също претендентка, написа: „Усмихвайте се повече! Повярвайте ми, така ще бъдете по-красиви!“, а Надежда Иванова написа: „Правете повече добри дела, за да бъдете по-спокойни. Желая ви всичко най-хубаво и много късмет!“.

2003 – Ансамбъл „Тракия“ – Казанлък бе отличен за участието си в Старопланинския събор „Балканфолк“. Петрана Махова получи отличие за индивидуално изпълнение.

2003 – Казанлъшкият колоездач Георги Петров завоюва с националния ни тим сребърно отличие след триетапната обиколка на Солун.

2004 – Николай Александров бе преизбран за трети мандат за председател на СДС – Казанлък. Негови заместници станаха Владимир Русев и Васил Кърпачев.

2004 – Представители на над 60 читалища – постоянни партньори на проект „Читалища“, участваха в този ден в обучение в Казанлък на тема „Връзки с обществеността“.

2004 – Трето място в Националното състезание по география и икономика зае 13-годишният Панайот Костов от ОУ „Мати Болгария“, което в този ден откри изложбата „Мечтите ни в рисунки“ – част от програмата за отбелязването на 5 години от работата на училището по програма „Стъпка по стъпка“.

2004 – В интервю Боряна Попова, преподавателка в ОУ „Мати Болгария“, по повод 10-ата годишнина  на програмата „Стъпка по стъпка“ в България, информира, че от 5 години в Казанлък по нея работят ДГ „Буратино“ и ОУ „Мати Болгария“ и че целта е изграждането на демократична личност от детето. Към момента по програмата в страната работеха 78 детски градини, 106 начални училища и 5 висши учебни заведения.

2005 – В този ден бе официалното освещаване на параклиса „Света Анна“ в казанлъшката Многопрофилна болница за активно лечение.

2005 – В интервю за „Вис виталис“ Иван Иванов, инспектор в Районната служба по пожарна и аварийна безопасност в Казанлък, съобщи, че Казанлък за първи път е домакин на Областното състезание на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец“.

2008 – БНБ пусна в обращение сребърна възпоменателна монета с нанесено позлатяване „Севт ІІІ“ от серията „Съкровищата на България“. Бронзовата отливка на главата на тракийския владетел бе открита през 2004 г. при археологическите разкопки в тракийската могила Голяма косматка край гр. Шипка. Монетата беше представена от подуправителя на БНБ Цветан Манчев в присъствието на откривателя на археологическата находка д-р Георги Китов.

2011 – Тракийската могила Голяма косматка край град Шипка попадна в списъка на 50-те нови туристически обекта, които бяха представени от МИЕТ. Новите дестинации бяха извън списъка с известните 100 национални обекта. През 2004 г. археологът д-р Георги Китов откри в могилата една от най-богатите тракийски гробници с изцяло запазен гроб на тракийски цар, погребан със своя кон.

2012 – Пробно стартира сайтът www.presstv.bg на Медийна група „Вис виталис“. Успоредно с него до 2014 г. година бе поддържан и създаденият през 2006 г. сайт на радио „Вис виталис“.

2014 – Мажоретните състави на СОУ „Екзарх Антим І” се завърнаха с четири купи и грамоти от участието си в Шестия национален фестивал за мажоретки „Мадарски конник” в Шумен. Той се проведе с участието на над 300 мажоретки от 10 града. Момичетата на СОУ „Екзарх Антим І” спечелиха третите места в своите възрастови групи. В трета възрастова група, до 14 години, мажоретките с ръководител Теодора Петкова спечелиха трето място в надпреварата традиционал корпус, за хореография на място и в категория помпон. Съставът, воден от Христина Христова, бе също с трето място в дисциплината помпон, в четвърта възрастова група, над 14 години.

2017 – Възстановка на сватбени ритуали при различните етноси в казанлъшкия край показаха по време на Библиотечен фестивал в Казанлък, заключителна част на проекта, по който работи Общинска билиотека „Искра“  – „На една земя, под едно небе. При изворите на живота“. В рамките на проекта са проучени, описани и дигитализирани сватбените обичаи на различните етноси от казанлъшкия край.

2019 – Абитуриентката от ПМГ „Никола Обрешков“ Вероника Кънева стана Царица Роза 2019г.

„Искам да срещам щастливи хора“, заяви брюнетката за Пресс ТВ, чиято детска мечта да седне на трона на най-красивата и най-чаровната казанлъшка зрелостница, се сбъдна в конкуренция с още 17 девойки.

2019 – Скандал предизвика опитът на общински съветници от БСП да внесат 88 заявления от майки-социалистки в община Казанлък с желание децата им да летуват в Равда.  Докато внасяха заявленията на гише „Деловодство“ бяха изненадани от общинския пиар Цветелина Станчева, която пробва да ги изгони от сградата на администрацията. По думите на социалистите този акт срещу общински съветници е грубо нарушение на ЗМСМА от страна на общински служител. Сградата и територията пред нея са публична общинска собственост и всеки гражданин има право на достъп до тях, заявиха протестиращите. Беше внесено и питане до кмета във връзка с казуса.

2020 – Близо четири часа пътят Казанлък-Стара Загора бе затворен като движението се регулираше в едната лента от полиция. Шофьорът на ТИР, обърнал се на пътното платно, е в старозагорската болника и ще бъде под наблюдение следващите 24 часа. Вероятната причина за инцидента е несъобразена скорост.

2020 – Четиричленно семейство пострада при катастрофа близо до с. Копринка. Инцидентът е станал в пътното платно в посока Казанлък. В тежко състояние е водачът на автомобила. Причините се изясняват, но според свидетели: Катастрофата е станала на прав пътен участък. Мазда е започнала завой наляво. Колата след нея намалила, но идващият отдзад форд със семейството не разчел движенията на водача и започнал изпреварване. Закачил леко маздата, в последствие фордът с четиричленното семейство се преобърнал и спрял в канавката близо до чешмата до Копринка.  Близо час движението в участъка бе регулирано от полиция. 

2021 – Смесен хор  „Петко Стайнов” при НЧ „Искра-1860” в Казанлък с диригент Младен Станев завоюва поредното си отличие от  XX Международен хоров конкурс „Майски музикални тържества” в  гр. Биелина, Босна и Херцеговина.  Хор „Петко Стайнов” получи 97 от 100 възможни точки и завоюва златен медал.

2021 –  Честваха 70 години баскетбол в Павел баня – спорт, оставил ярка диря и прославял общината ни десетилетия. Женският отбор с треньор Иван Хаджииванов е носител на сребърни медали 1973 г. от Републиканската спартакиада и бронзови – от 1978г. Мъжкият отбор е носител на сребърни медали от 1978г. Девойки младша възраст са окръжни първенци и златни медалисти от 1979 г. Павел баня е дала олимпийски състезатели, световни, европейски шампиони и републикански рекордьори по различни спортове, треньори на национални отбори. Достатъчно е да споменем имената на Стефан Кирев- колоездене – шести на Олимпиадата в Токио, Дечко Овчаров – световен и европейски шампион по диск и копие, Емилия Петканова – медалистка от световно първенство по лека атлетика – 200 см висок скок, Георги Пондев – академично гребане, Найден Борисов – олимпиец – ловна стрелба и др.

2022– Главният архитект на община Стара Загора арх. Виктория Грозева е освободена от поста. Това съобщи кметът Живко Тодоров. Той посочи, че причината за това са от една страна проблемите с Общия устройствен план (ОУП), за които сигнализираха общински съветници през изминалата седмица, а от друга- потвърждението от Административен съд Стара Загора за наложената от КПКОНПИ глоба на главния архитект на Стара Загора Виктория Грозева за конфликт на интереси.

2022 – Актьорът Веселин Плачков е временно изпълняващия длъжността „Директор“ на Общински театър „Любомир Кабакчиев“, съобщават от общинска администрация. Той ще управлява трупада до насрочването на конкурс. Назначаването на ВрИД на театъра се наложи след като вече бившият директор се оттегли преждевременно.

2022 – 14-годишно момче почина, след като беше ударено от автобус в Стара Загора. Инцидентът е станал около 17:30 часа на кръстовище на бул. „Цар Симеон Велики“ и улица „Одринска епопея“. По първоначална информация, момчето е било откарано в университетската болница в града с два счупени крака и без опасност за живота, но по-късно е починало

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram