Днес, 17.02.2024г. – Живата памет на Вис виталис

1993  – По радио „Вис виталис“ стартира рубриката „Гласовете на града“. Първият глас в рубриката бе на поета Стефан Фурнаджиев, вторият – на актрисата Гълъбина Михайлова.

1994 –  Мая Стоянова интервюира д-р Василка Грибачева – директор на ХЕИ – Казанлък, по актуален към момента проблем – за опасностите от продаваните на пазара домашни консерви, сланина и сирене – домашно производство. „Начинът това да спре е да се забранят продажбите, ХЕИ да прави непрекъснато проверки и да не се допускат търговците до общинския пазар“, заяви д-р Грибачева.

1996 – В този ден се състоя първата концертна изява на новосформирания в Казанлък фолклорен ансамбъл „Каракачани“.

1997 – Броят на земеделските кооперации в община Казанлък към тази дата бе 56.

1999 – За първи път Гурковският завод „Магнит“ започна да изнася части за „Фиат“ в Италия.

1999 – Първите пратки с консерви, произведени в „Конпло“ АД – Казанлък, заминаха за руския град Орегой. „Конпло“ бе една от 4-те български фирми, изнасящи консерви за Русия.

2000 – Прогнозите на левия депутат от Казанлък Иван Иванов, направени в ефира на „Вис италис“, бяха, че в бъдещия парламент 1/3 от местата ще са за СДС, 1/3 – за БСП, а останалите ще са за „силна циганска партия“.

2000 – „Основната разлика между българите и японците е в това, че българите работят до късно и нямат свободно време“. Така отговори на въпрос на „Вис виталис“ за разликите между двата народа японката Мики – преподавателка в ПМГ „Н. Обрешков“ в Казанлък.

2001 – Представители на 44 лицензирани митнически агенции от цяла България се събраха в Казанлък за общото събрание на Българското сдружение на митническото външнотърговско обслужване.

2001 – В силния международен турнир в Бирмингам казанлъшката лекоатлетка Петя Пендарева стана победителка в дисциплината 60 м. гладко бягане с време 7 сек. 20 стотни. 

2003 – „Правителството да поеме своята отговорност за скандала с подслушването, да бъде освободен вътрешният министър Георги Петканов заради закононарушенията, констатирани в доклада на работната група, представен от Комисията за вътрешна сигурност и обществен ред“, заяви в интервю за „Вис виталис“ синият депутат Йордан Соколов.

2003 – Заради появили се огнища на класическа чума по свинете, на основание заповед на областната управителка Мария Нейкова, кметът на Казанлък Стефан Дервишев забрани търговията и пазарите на свине на територията на общината.

2003 – След проведен конкурс началник на данъчната дирекция в Казанлък стана Гинко Гинев от Стара Загора.

2003 – Казанлък бе първият град, в който бе подредена изложба и бе проведен конкурс на тема „Унгарски откриватели“ по повод 1000 години от създаването на Унгария. Гост бе унгарският литературовед Дьорд Сорди.

2003 – Няколко млади дами оставиха своите послания в Паметната книга на радиото след гостуването си в предиобедния блок „С лице към деня“. Габриела Караколева: „За да вървиш по собствени пътища, трябва да имаш собствени пътни знаци…“; С. Войникова: „Животът е весел, когато сам си го направиш такъв. Затова аз ви пожелавам вашият живот да бъде винаги весел“; Тинка Пенчева и Стефка Добрева: „Ако изгубиш чувството си за хумор, загубен си. С най-добри чувства! Благодарим ви! Обичаме ви!“.

2007 – С освещаването на новия си офис на ул. „Сан Стефано” №2 Погребално бюро „Танатос“ отбеляза 15-ата годишнина от основаването си. „Танатос“  е първото извън София частно погребално бюро и второто в страната. Бюрото е сред учредителите на Съюза на погребалните фирми в България.

2008 – Кукерите на с. Габарево се завърнаха от “Кукерландия” – Ямбол, 2008  с награда за оригиналното представяне на възрожденската си група, а кукерите от Осетеново-Александрово-Манолово получиха първа награда за детска маскарадна група

2010 – На полигона в Змейово зам.-министърът Валентин Радев откри система за видеонаблюдение на полигона. Възможностите й бяха демонстрирани в реално време. Изображението можеше да се наблюдава в рубриката „Полигон Змейово“ в интернет страницата на Министерството на отбраната.

2011 – Казанлъчаните Георги Даскалов, студент в ПУ “Паисий Хилендарски” – Пловдив,  специалност химия, І курс,  и Стилияна Петрова, студентка по право, 2 курс в Пловдив, бяха сред 48-те участници, събрали най-много точки във втория етап на  конкурса на Представителството на ЕК в България „Team  Europe  junior  – 2011“. Двамата посетиха Брюксел и се запознаха  с презентации по европейски теми от служители на европейските институции.

2011 – След дълго очакване и няколкомесечна подготовка след спирането й на 24 март 2010 г., газта към казанлъшката Топлофикация бе пусната. Седмица по-късно към 6 казанлъшки училища и 10 детски градини започна подаването на топлина и топла вода.

2012 –  Измамници, разпространяващи фалшиви банкноти от по 100 евро, бяха задържани от полицията. Схемите им бяха известни, имаше много случаи на пострадали, вкл. няколко случая в Казанлък.

2012 – Проф. Генчо Начев, роден в Казанлък през 1951 г., бе избран в този ден за член на УС на Българската федерация по тенис. Националният консултант по кардиохирургия, изпълнителен директор на Университетската болница „Св. Екатерина“ и почетен гражданин на Казанлък и София, бе носител на орден „Стара планина“ – първа степен. По решение на борда на Югоизточноевропейския медицински форум – ЮЕМФ на казанлъчанина бе връчено и високото отличие „Лекар на Югоизточна Европа“.

2013 –  Казанлъчанинът Йордан Георгиев, един от лидерите в казанлъшкия клуб „Раптор Арчери”, спечели златен медал и шампионска титла в дисциплината компаунд от Държавното първенство по стрелба с лък в зала, проведено в спортна зала ”Багира-Арсенал”, където 28 състезатели от 12 клуба стреляха от 18 метра.

2014 – Под номер 917 танцовата смесена двойка на клуб „Киара Н“ и „Ксани денс“ – 11-годишните Ксандриния Капелова и Христиан Въгляров, бяха включени в списъка на номинираните талантливи деца в Клуб 2014 на Фондация „Димитър Бербатов“.

2016 – С много наградите се завърнаха малките художници от Школа „Живопис” към ОДК „Св.Ив.Рилски” Казанлък от участието им в Националния конкурс за творческа изява, организиран от Национален граждански форум „Българка”, София, на тема „Песента на планината”.  Ивайло Бонев, на 12 г., спечели І място,  Даяна Йорданова, на 16 г., е с ІІІ място, а поощрителни награди са присъдени за Кирил Димов, Танина Костова, Наталия Казиева, Нина Ачилова и Стелиан Иванов.

2018 –  Община Казанлък бе отличена в категорията „Иновативно представяне на туристическа атракция“ по време на 35-то издание на Международната туристическа борса „Ваканция & СПА Експо 2018“, което се проведе в София. Това е единственото отличие, връчено на община от всичките общо седем категории и пет награди по време на изложението за участници в престижната туристическа борса.

Със съдействието на Исторически музей „Искра“ и Народно читалище „Искра – 1860“, на фона на традиционна розоварна и кантора на казанлъшки розотърговец, Казанлък очарова със своя щанд посетителите със цветното присъствие на своите юбилеи през 2018г.: 115-те Празници на розата, 50-та Царица Роза 2018 и 100г. лютиерство в Казанлък.

2020 – На прохода „Шипка“ времето ясно, температурата е минус 5 градуса, а пътната настилка е заледена и обработена, информират от Областно пътно управление – Стара Загора. Има заледявания на участъци в Мъглиж, Павел баня и град Шипка, без ограничение на движението.

2021 – Казанлъшкият музикален тандем STREET CREW представи първия си албум с 8 трака по PressTV. Зад проекта стояха казанлъшките ученици Аксел Катмер, който е 12 клас в ПГ по Транспорт и транспортен мениджмънт и Жоро Кирилов от „Антим I“.

2022 – Специално за ценителите на творчеството на Чудомир в навечерието на „Чудомирови празници 2022“, екипът на музея на Димитър Чорбаджийски в Казанлък подготви и издаде книгата „Чете, българинът чете – любими разкази, фейлетони и акварели“. В нея е отпечатана една цветна кола с избрани акварели от последната изложба, подбрана лично от самия Чудомир. Книгата може да бъде намерена само Къща музей „Чудомир“ в Казанлък.

2022 – Проверяват дали кучетата се разхождат на каишка. Във връзка със зачестилите инциденти с хора, нахапани от кучета, Районна прокуратура-Стара Загора се самосезира и възложи проверка на кметовете на общините в област Стара Загора.

2023 – Живите бижута Царица Роза 2022 Белослава Желева и нейните подгласнички Тереза Палова и Габриела Петкова очароваха официалните лица и посетителите на 39-то издание на Международното туристическо изложение Ваканция & СПА, което се проведе от 15 до 17 февруари 2023 г. в залите на Интер Експо Център – София. Във вещата компания на екипа от Община Казанлък и на Музея на розата и на Исторически музей „Искра“ младите красавици любезно представяха изисканите продукти в сферата на кулинарията и козметиката от Долината на розите.

2023 – С театрална постановка по разказа на Георги Мишев „Синеокият рибар“ и урок по родолюбие „Завинаги в сърцата ни“ в казанлъшка детска градина бъдещи първокласници отдадоха своята почит към най-великия от всички герои на Освобождението. Урокът бе посветен на Апостола на Свободата, когото славим вече 150 години. Толкова са годините от гибелта на Васил Левски, но родолюбивите българчета помнят и ще предават наученото от историята за славния Апостол и неговата мечта – за свобода и равенство.

2023 – Деца, родолюбиви граждани и екипът на Общинска администрация – Павел баня поднесоха венци и цветя пред барелефа на Апостола на Свободата Васил Левски в Джанановата къща в с. Габарево. Всички те почетоха паметта и делото на Дякона на свободата. Цветя поднесоха и заместник-кметовете на Община Павел баня Милена Кавръкова, Йордана Енева и Шендоан Халит.

2023  -„И не забравяйте – Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме.“. „Дела трябват, а не думи.“. „Ако спечеля, печеля за цял народ – ако загубя, губя само мене си. „Ще имаме едно знаме, на което ще пише: „Свята и чиста република“.“. „Време за помагане е сега — закъснелите не ще бъдат наши приятели.“. …

В навечерието на 150 години от обесването Васил Левски учениците от ОУ,, Антон Страшимиров“ почетоха паметта му с редица мероприятия: Лъвски скок , рецитал, презентация за живота и делото на Апостола, рисуваха и негов портрет.

2023 – И тази година Община Павел баня взе участие в голямото международно изложение в София „Ваканция и СПА ЕКСПО 2023”, което продължи три дни. Щандът предизвика интереса на посетителите, сред които бяха туроператори, представители на други държави и служебният министър на туризма Илин Димитров. Той не скри добрите си впечатления от визията на щанда на Павел баня и подходът при представяне на Общината, кореспондиращ с цялостната концепция за развитието на устойчив туризъм в павелбанско. „Устойчивият туризъм не е просто определение или актуален термин, а концепция, чието прилагане във всичките й аспекти е от изключително жизненоважно значение за успешното развитие и конкурентоспособността на сектора, особено в момент като сегашния. Устойчивият туризъм може да превърне цяла България в целогодишна дестинация”, заяви министър Димитров.

2023 – Поставеният през 2014 г. на Мегалита панорамен кръг (на 1 час, югоизточно от Бузовград, по бяло-зелената маркировка) бе основно обновен от ТД „Орлово гнездо“у съобщи председателят на клуба по ориентиране Христо Ангелов. На панорамната неръждаема плоча с диаметър 197 мм са гравирани с лазер стрелки, градуси и надписи на виждащите се забележителности: върхове, селища и местности. Приятна разходка по пътеката, през Мегалита, Крепостта Бузовград, Черковището и Голямата могила!

2023 – Открит урок в ПХГ “Св. Св. Кирил и Методий” на тема: Васил Левски” – 150 години безсмъртие”. Под ръководството на г-жа Ваня Георгиева, дългогодишен преподавател по история и цивилизации, на 17 февруари се проведе открит урок, посветен на 150-годишнината от от смъртта на Апостола на свободата на тема: „Васил Левски” – 150 години безсмъртие”. Участие в урока взеха ученици от групата “България – дела и документи” по проект “Занимания по интереси”.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram