Днес, 16.11.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1995 – От този ден стартираха празниците на НЧ „Искра“, посветени на 135 години библиотечна и читалищна дейност, 125 години от първото театрално представление и 95 години Музикален театър и Първа българска опера.  

1995 – Състоя се премиерата на книгата на Мария Пройкова“ „Парад на балоните“.

1996 – Със съдействието на Земеделската кооперация „Бузово кале“ кметството в с. Бузовград организира основно и повсеместно почистване на селото. Към момента в Бузовград бяха удовлетворени 36 молби за получаване на общинска земя под наем.

1997 – Само за 4 дни закупените продукти от новооткрития оръжеен магазин на „Арсенал“ в Казанлък бяха на стойност 4 млн. /стари/ лева.

1998 – В този ден от гр. Толияти, Русия, се завърна зам.-кметът Здравко Първанов. С ръководството на побратимения на Казанлък руски град той бе постигнал договореност във всички магазини в Толияти да се продават казанлъшки стоки.

1998 – По повод 3 години от управлението си кметът на община Казанлък Иван Гороломов гостува в студиото на радио „Вис виталис“ и отговаряше на живо на въпроси на гражданите. Водеща бе Красимира Стоянова.

1999 – „Паметникът на Свободата – извечен символ на нова България“ – това бе темата на проведената кръгла маса по повод 65 години от построяването на паметника на връх Шипка. Тя бе организирана от НПМ „Шипка-Бузлуджа“ и Фондация „Васил Левски“.

2000 – Общинският съвет в Казанлък взе в този ден решение безплатно да бъдат погребвани три категории граждани: самотни лица без доходи – без близки и роднини, безпризорни лица и лица без доходи и роднини, настанени в социални домове.

2000 – В този ден бе проведено общо учредително събрание на гражданско сдружение Руски клуб „Владимир Висоцки“ в Казанлък. Гост бе Игор Попиенко – втори секретар на посолството на Руската федерация у нас.

2001 – Телевизия „Емотон“ – Казанлък стана в този ден на 5 години. По този повод в студиото на „Вис виталис“ гостува  Антония Тенева – гл. редактор на телевизията.

2001 – За новия селскостопански сезон през 2002 г. общинският отдел „Агроиндустрия“ регистрира 260 производители на тютюн от Казанлъшко. Предпочитанията бяха към сортовете „Вирджиния“ – заявени бяха 1800 дка, и ориенталски тип – 1490 дка.

2004 – Своя 50-годишен юбилей отпразнува в този ден казанлъшката организация на Съюза на слепите в България.

2004 – 56 бяха кръводарителите през месец октомври, – съобщи за новините на „Вис виталис“ д-р Генчев, завеждащ кръвната банка към МБАЛ – Казанлък. Според него броят на кръводарителите намаляваше, а безвъзмездните бяха изключително малко.

2005 – Юношите на шах клуб „Казанлък“ завоюваха 18 златни медала от 24 възможни на приключилото в Раднево Областно първенство за деца до 16 години.

2005 – Мъжката певческа група „Нашенци“ пристигна във Венецуела, в гр. Гуаяна. Крънчани взеха участие в Осмия международен фолклорен фестивал на Световната организация за фолклорни фестивали – ЦИОФФ. „Нашенци“, които бяха единствените български представители на фестивала, представиха два обичая: „Коледуване“ и „Мъжка булка“, който се играе по Сирни заговезни, съобщи за „Вис виталис“ ръководителката на групата Теменужка Люцканова.

2006 – Ден на отворените врати проведе Пета Шипченска бригада по повод Празника на сухопътните войски. Желаещите граждани видяха въоръжението и бойната техника на БА. 19 ноември е определен за празник на Сухопътните войски на българската армия с Решение №477 на МС от 16 ноември 1992 г. по повод блестящата победа на младата българска войска при Сливница на 19 ноември 1885 г. по време на Сръбско-българската война.

2007 – Млади учени проведоха куфарно шествие в столицата. «С куфари, сакове, самари, бохчи ние, учените, ще покажем как бюджет 2008 прогонва и последните млади учени-ентусиасти от България», каза в интервю за радио «Вис виталис» Станислав Георгиев от БАН. Шествието бе против заложените проценти от БВП за образование – 4,2% и за наука – 0,4%. «Те бяха същите, като през 2007 г. и следователно приоритетът за образованието и науката остава само на думи», допълни Георгиев.

2009 – Политическа партия ГЕРБ в Казанлък оттегля доверието си към кмета Стефан Дамянов и призовава за неговата оставка. Това съобщи в интервю за радио „Вис виталис“ народният представител от Казанлък, ГЕРБ, Емил Караниколов. Сред мотивите бяха: корупцията, лошото финансово състояние на общината, нереализирането на редица важни проекти. БСП – Казанлък разпространи Обръщение, в което определи това като „нескопосан опит за идентификация на местната структура на ГЕРБ“. “Не приемам изложените факти и обстоятелства, с които от ПП ГЕРБ искат отстраняването ми от длъжност”, заяви на пресконференция на следващия ден Дамянов, аргументирайки се с извършеното в общината до момента. Той допълни, че гражданите са тези, които ще му дават оценка.

2009 – Трима ученици от ПГ по лека промишленост и туризъм – Габриела, Станислав и Доника, възпитаници на Петранка Ризова, ръководител на училищния клуб „Съхрани българското“, представиха Казанлък и бяха удостоени с отличия от 17-ото издание на Националния конкурс на клуб „Родолюбие” на тема „Да бъдем равни с другите европейски народи зависи от нашите собствени задружни усилия”. Те участваха с презентации за историята на ВЕЦ – Енина и „Незабрава” – за четата на Стефан Караджа и Хаджи Димитър.

2010 – За първи път в България бе представен спектакълът „Сънят на пеперудите” от Алдо Николаe – от театър „Любомир Кабакчиев“ – Казанлък. Драматургичният текст бе адаптиран от режисьора на казанлъшкия театър Тодор Боянов. Зрителите наблюдаваха актьорите през огромна рамка от картина.

2010 – Приключи в този ден електронната викторина „Какво знаем за Шипка”, съвместна инициатива на НПМ „Шипка-Бузлуджа” и ЕИЦ „Европа директно”. Тя бе проведена в рамките на Европейските дни на наследството с участието на 50 деца от цялата страна. Всеки от участниците получи на електронната си поща личния си електронен билет за посещение на паметника на връх Шипка.

2010 – Временно мюсюлманско настоятелство бе регистрирано в община Казанлък на основание Закона за вероизповеданията. Айнур Сюлейман стана председател, Мехмед Мехмедов – секретар-касиер, член – Хасан Осман Али.

2012 – С иновационен лагер и открит урок на тема „Откриване и оценка на бизнес идеята” отбелязаха Седмицата на предприемачеството в ПГТТМ. Така възпитаниците на това казанлъшко училище станаха част от световното семейство на фондация „Джуниър Ачийвмънт“, която бе организатор на събитието за цялата страна. ПГ по транспорт и транспортен мениджмънт бе единственото училище в Старозагорска област, в което в рамките на Седмицата се проведоха иновационен лагер и открит урок, посочи преподавателката по икономика Милена Фотева.

2012 – 175 години от своето създаване отпразнува едно от най-старите училища в България – СОУ „Екзарх Антим Първи”. Годишнината бе отбелязана с редица събития, сред които и Ученическата историческа конференция „СОУ „Екзарх Антим І“ – 175 години книжовно средище и културно-просветен център на Казанлък”.

2012 – „Магията на Коледната нощ” – това бе надсловът на благотворителния конкурс за рисунка и ръчно изработена картичка, иницииран от ученичката от 12 клас на ПМГ „Н. Обрешков” в Казанлък Симона Чернева. Целта бе със събраните от продажбата на творбите средства да се подпомогне лечението на 4-годишната Мелиса Шукри, страдаща от детска церебрална парализа и нуждаеща се от скъпоструваща операция. Идеята на Симона получи и подкрепата на Община Казанлък.
2015 – В Казанлък се проведе Седмица на актуалната младежка информация, организирана от Младежки център за развитие „Взаимопомощ”. Инициативите бяха свързани с представянето на информация за България и европейските програми, за доброволчеството, образованието, университетите, колежите, неправителствени организации, начина на живот и работата за младите хора в чужбина.

2015 – На тази дата кметът на Павел баня Станимир Радевски, с личния си автомобил, предизвика катастрофа между Павел баня и село Виден, при която загина  64-годишният Георги Георгиев, който е тикал колелото си по неосветения път. Пробите показаха, че Радевски не е употребил алкохол. „Съкрушен съм. Дълбоко съжалявам. Нещастието идва за миг.  Животът ми се обърна на 360 градуса. Ударих спирачките. Ударих човека, на път за болницата почина“, – коментира той случилото се. Убитият човек бе негов приятел.

2017 – Кметът Галина Стоянова днес се срещна с ръководството на Ротари клуб – България в лицето на Емил Коцев, Дистрикт гуверньор на Ротари клуб – България и представители на националната и местната структура. Високопоставеният ротарианец, доцент по социално управление, изрази прекрасните си впечатления от извършените проекти и развитието на града през последните години.

2020 – Обрасла с храсти и самопоникнали през годините дървета почистиха казанлъчани. Тя се намира в една от пресечките на бул.“Н. Петков“. Момчета сами се организирали, иззекли „джунглата“, както я нарекоха около блоковото пространство, натоварили изсечените дървета и освободили градинката, която не е била в подобен вид в близките 15 години.

2020 – 10 ловци от ЛРД „Шипка“ са провели 12 часова акция за спасяване на ловно куче. То е пропаднало в дупка по време на лов. Авджиите, захвърлили пушките и започнали да копаят, за да извадят ловното териерче. „Другарството е всичко“ написаха ловджиите след успешната спасителна операция.

2020 – Гимназията с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“ в област Стара Загора премина да се  обучава онлайн. Тя бе първото училище, преминало към дистанционно обучение. В останалите училища в региона учениците се обучават присъствено. Това е потвърдила Татяна Димитрова, началник РИО.

2020 – Специализиран екип от военно формирование 44200 – Стара Загора от 2-ра механизирана бригада унищожи  120-мм мина със стабилизатор и взривател. Силно корозиралият боеприпас е бил открит при изкопни дейности в частен имот в казанлъшкото село Хаджи Димитрово, съобщиха от Министерството на отбраната.

2020 – Една жертва и мъж бяха с опасност за живота след инцидент с лека кола, блъснала се в ремарке на камион след „детелината“ край Стара Загора в посока София, бе печалната равносметка от пътното произшествие на АМ „Тракия“, станало малко след 15 часа. Не бе ясна причината за фаталния сблъсък, не бе установена и към момента самоличността на загиналия. Нулев спирачен път регистрираха пътните полицаи, автомобилът „Тойта“ бе смачкан до неузнаваемост, видя екипът на Пресс ТВ.

2021 – Министърът на околната среда и водите Асен Личев обяви статут на защитени на пет вековни дървета в териториалния обхват на РИОСВ – Стара Загора. Cъc зaпoвeд нa миниcтърa e oбявeн зa зaщитeнo вeкoвнo дървo oбикнoвeн кecтeн (Саstаnеа sаtivа), кoйтo ce нaмирa в двoрa нa хрaм „Cвeти Вeликoмъчeник Гeoрги“ в ceлo Eнинa, oбщинa Кaзaнлък, oблacт Cтaрa Зaгoрa. Кecтeнът e нa 184 гoдини, c виcoчинa 25 м и oбикoлкa нa cтвoлa 3,57 м.

2021 – 4200 ученици от началната степен се върнаха в клас след тестване в областта.

2021 – Излезе от печат второ, допълнено и преработено издание на сборника „Храм-паметник „Рождество Христово“ край град Шипка“ с обем от 240 страници. Отпечатването на изданието е финансирано от Министерството на културата по спечелен от Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ проект. Поводът е юбилеят на Храма през септември 2022 година. Построен с идеята да бъде „православен храм за вечно поменуване на воините, паднали във войната“, Храм-паметникът „Рождество Христово“ е символ на признателността, шедьовър на християнското изкуство и пантеон на загиналите руски воини и български опълченци в Руско-турската война от 1877-78 година. Първото издание на сборника датира от 2002 г., когато бе отбелязана 100-годишнината от освещаването на Храм-паметника.

2022 – Казанлък отпразнува 60-годишния юбилей на световноизвестния поет и художник Роман Кисьов, разказва екипът на Общинска библиотека „Искра“. Кисьов е роден в Казанлък през 1962 година. Завършил е Художествената гимназия в Казанлък, а след Художествената академия живее и твори в София. На събитието, което се проведе на 15 ноември в Музея на розата, пред пълна зала с правостоящи, поетът чете свои стихове и отговори на много въпроси. Тържественото събитие беше организирано от Общинска библиотека „Искра“ и редакционната колегия на списание „Кула“, на чиито страници Роман Кисов е публикувал през годините рисунки и стихотворения.

2022 – Входът и изходът на казанлъшкото село Бузовград са блокирани и няма достъп до селото, съобщава екип на Пресс ТВ. Подстъпите към селището са затворени от протестиращи жители, които пети ден недоволстват заради трагедията, при която загина 14-годишният Иван Седмаков, блъснат от пиян и дрогиран шофьор. Бузовградчани и днес преминават в знак на протест върху несъществуващата пешеходна пътека в центъра на селото им. С тази си акция те настояват пред властите за поставянето на маркировка, осветление, видеонаблюдение и „легнали полицаи“ като мерки срещу войната по пътищата. Хората организираха брожението си в социалните мрежи и се заканиха, че няма да спрат ежедневните си протести, докато не се предприемат действия по реализирането на исканията им. Ден след злополучния 11 ноември те стартираха спонтанно кампанията за безопасност на пътя, протестирайки мирно на селския площад, с изключение на вчерашния ден, когато отдадоха почит на трагично загиналото момче с всеобщо бдение. Ванко, както го наричат всички, бе погребан, а цялото село се стече, за да го изпрати.

2022 – Част от спирките на градския транспорт в Казанлък вече са брандирани и напомнят за 30-я рожден ден на Радио „Вис виталис“ и 10-я на сайта www.presstv.bg. Най-старото частно радио в България, оцеляло почти през целия т.нар. Преход, на 21 декември ще отбележи 30-и рожден ден. Същото ще стори и електронната медия, която е част от Медийна група „Вис виталис“ – сайтът Пресс ТВ. Телевизия Пресс ТВ щеше да празнува през 2022 г. 15-и рожден ден, но нейният живот бе прекратен по безпрецедентен начин през 2015 г. и стана една от емблемите у нас и в Европа на съвременното убийство на медии от хора с власт и ресурси в т.нар. демократични общества. Радиото вече 30 години пише история заедно със своите слушатели – активни участници в създаването й. Без политкоректност, цензура и автоцензура. Медийната група днес е незаобиколим фактор в социалния живот и навършва достолепна възраст в бранша на средствата за масова информация извън казионните.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram