Днес, 16.11.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1995 – От този ден стартираха празниците на НЧ „Искра“, посветени на 135 години библиотечна и читалищна дейност, 125 години от първото театрално представление и 95 години Музикален театър и Първа българска опера.

1995 – Състоя се премиерата на книгата на Мария Пройкова“ „Парад на балоните“.

1996 – Със съдействието на Земеделската кооперация „Бузово кале“ кметството в с. Бузовград организира основно и повсеместно почистване на селото. Към момента в Бузовград бяха удовлетворени 36 молби за получаване на общинска земя под наем.

1997 – Само за 4 дни закупените продукти от новооткрития оръжеен магазин на „Арсенал“ в Казанлък бяха на стойност 4 млн. /стари/ лева.

1998 – В този ден от гр. Толияти, Русия, се завърна зам.-кметът Здравко Първанов. С ръководството на побратимения на Казанлък руски град той бе постигнал договореност във всички магазини в Толияти да се продават казанлъшки стоки.

1998 – По повод 3 години от управлението си кметът на община Казанлък Иван Гороломов гостува в студиото на радио „Вис виталис“ и отговаряше на живо на въпроси на гражданите. Водеща бе Красимира Стоянова.

1999 – „Паметникът на Свободата – извечен символ на нова България“ – това бе темата на проведената кръгла маса по повод 65 години от построяването на паметника на връх Шипка. Тя бе организирана от НПМ „Шипка-Бузлуджа“ и Фондация „Васил Левски“.

2000 – Общинският съвет в Казанлък взе в този ден решение безплатно да бъдат погребвани три категории граждани: самотни лица без доходи – без близки и роднини, безпризорни лица и лица без доходи и роднини, настанени в социални домове.

2000 – В този ден бе проведено общо учредително събрание на гражданско сдружение Руски клуб „Владимир Висоцки“ в Казанлък. Гост бе Игор Попиенко – втори секретар на посолството на Руската федерация у нас.

2001 – Телевизия „Емотон“ – Казанлък стана в този ден на 5 години. По този повод в студиото на „Вис виталис“ гостува  Антония Тенева – гл. редактор на телевизията.

2001 – За новия селскостопански сезон през 2002 г. общинският отдел „Агроиндустрия“ регистрира 260 производители на тютюн от Казанлъшко. Предпочитанията бяха към сортовете „Вирджиния“ – заявени бяха 1800 дка, и ориенталски тип – 1490 дка.

2004 – Своя 50-годишен юбилей отпразнува в този ден казанлъшката организация на Съюза на слепите в България.

2004 – 56 бяха кръводарителите през месец октомври, – съобщи за новините на „Вис виталис“ д-р Генчев, завеждащ кръвната банка към МБАЛ – Казанлък. Според него броят на кръводарителите намаляваше, а безвъзмездните бяха изключително малко.

2005 – Юношите на шах клуб „Казанлък“ завоюваха 18 златни медала от 24 възможни на приключилото в Раднево Областно първенство за деца до 16 години.

2005 – Мъжката певческа група „Нашенци“ пристигна във Венецуела, в гр. Гуаяна. Крънчани взеха участие в Осмия международен фолклорен фестивал на Световната организация за фолклорни фестивали – ЦИОФФ. „Нашенци“, които бяха единствените български представители на фестивала, представиха два обичая: „Коледуване“ и „Мъжка булка“, който се играе по Сирни заговезни, съобщи за „Вис виталис“ ръководителката на групата Теменужка Люцканова.

2006 – Ден на отворените врати проведе Пета Шипченска бригада по повод Празника на сухопътните войски. Желаещите граждани видяха въоръжението и бойната техника на БА. 19 ноември е определен за празник на Сухопътните войски на българската армия с Решение №477 на МС от 16 ноември 1992 г. по повод блестящата победа на младата българска войска при Сливница на 19 ноември 1885 г. по време на Сръбско-българската война.

2007 – Млади учени проведоха куфарно шествие в столицата. «С куфари, сакове, самари, бохчи ние, учените, ще покажем как бюджет 2008 прогонва и последните млади учени-ентусиасти от България», каза в интервю за радио «Вис виталис» Станислав Георгиев от БАН. Шествието бе против заложените проценти от БВП за образование – 4,2% и за наука – 0,4%. «Те бяха същите, като през 2007 г. и следователно приоритетът за образованието и науката остава само на думи», допълни Георгиев.

2009 – Политическа партия ГЕРБ в Казанлък оттегля доверието си към кмета Стефан Дамянов и призовава за неговата оставка. Това съобщи в интервю за радио „Вис виталис“ народният представител от Казанлък, ГЕРБ, Емил Караниколов. Сред мотивите бяха: корупцията, лошото финансово състояние на общината, нереализирането на редица важни проекти. БСП – Казанлък разпространи Обръщение, в което определи това като „нескопосан опит за идентификация на местната структура на ГЕРБ“. “Не приемам изложените факти и обстоятелства, с които от ПП ГЕРБ искат отстраняването ми от длъжност”, заяви на пресконференция на следващия ден Дамянов, аргументирайки се с извършеното в общината до момента. Той допълни, че гражданите са тези, които ще му дават оценка.

2009 – Трима ученици от ПГ по лека промишленост и туризъм – Габриела, Станислав и Доника, възпитаници на Петранка Ризова, ръководител на училищния клуб „Съхрани българското“, представиха Казанлък и бяха удостоени с отличия от 17-ото издание на Националния конкурс на клуб „Родолюбие” на тема „Да бъдем равни с другите европейски народи зависи от нашите собствени задружни усилия”. Те участваха с презентации за историята на ВЕЦ – Енина и „Незабрава” – за четата на Стефан Караджа и Хаджи Димитър.

2010 – За първи път в България бе представен спектакълът „Сънят на пеперудите” от Алдо Николаe – от театър „Любомир Кабакчиев“ – Казанлък. Драматургичният текст бе адаптиран от режисьора на казанлъшкия театър Тодор Боянов. Зрителите наблюдаваха актьорите през огромна рамка от картина.

2010 – Приключи в този ден електронната викторина „Какво знаем за Шипка”, съвместна инициатива на НПМ „Шипка-Бузлуджа” и ЕИЦ „Европа директно”. Тя бе проведена в рамките на Европейските дни на наследството с участието на 50 деца от цялата страна. Всеки от участниците получи на електронната си поща личния си електронен билет за посещение на паметника на връх Шипка.

2010 – Временно мюсюлманско настоятелство бе регистрирано в община Казанлък на основание Закона за вероизповеданията. Айнур Сюлейман стана председател, Мехмед Мехмедов – секретар-касиер, член – Хасан Осман Али.

2012 – С иновационен лагер и открит урок на тема „Откриване и оценка на бизнес идеята” отбелязаха Седмицата на предприемачеството в ПГТТМ. Така възпитаниците на това казанлъшко училище станаха част от световното семейство на фондация „Джуниър Ачийвмънт“, която бе организатор на събитието за цялата страна. ПГ по транспорт и транспортен мениджмънт бе единственото училище в Старозагорска област, в което в рамките на Седмицата се проведоха иновационен лагер и открит урок, посочи преподавателката по икономика Милена Фотева.

2012 – 175 години от своето създаване отпразнува едно от най-старите училища в България – СОУ „Екзарх Антим Първи”. Годишнината бе отбелязана с редица събития, сред които и Ученическата историческа конференция „СОУ „Екзарх Антим І“ – 175 години книжовно средище и културно-просветен център на Казанлък”.

2012 – „Магията на Коледната нощ” – това бе надсловът на благотворителния конкурс за рисунка и ръчно изработена картичка, иницииран от ученичката от 12 клас на ПМГ „Н. Обрешков” в Казанлък Симона Чернева. Целта бе със събраните от продажбата на творбите средства да се подпомогне лечението на 4-годишната Мелиса Шукри, страдаща от детска церебрална парализа и нуждаеща се от скъпоструваща операция. Идеята на Симона получи и подкрепата на Община Казанлък.
2015 – В Казанлък се проведе Седмица на актуалната младежка информация, организирана от Младежки център за развитие „Взаимопомощ”. Инициативите бяха свързани с представянето на информация за България и европейските програми, за доброволчеството, образованието, университетите, колежите, неправителствени организации, начина на живот и работата за младите хора в чужбина.

2015 – На тази дата кметът на Павел баня Станимир Радевски, с личния си автомобил, предизвика катастрофа между Павел баня и село Виден, при която загина  64-годишният Георги Георгиев, който е тикал колелото си по неосветения път. Пробите показаха, че Радевски не е употребил алкохол. „Съкрушен съм. Дълбоко съжалявам. Нещастието идва за миг.  Животът ми се обърна на 360 градуса. Ударих спирачките. Ударих човека, на път за болницата почина“, – коментира той случилото се. Убитият човек бе негов приятел.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram