Днес, 16.10.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – След едногодишно прекъсване отново излезе печатният орган на СДС в Казанлък – вестник „Казанлък“. Тема на подновения първи брой бяха предстоящите президентски избори. Скоро след това изданието отново спря да излиза.

1996 – В интервю на Камен Коларов Ваня Костова от фамилия „Тоника“ сподели за слушателите на радио „Вис виталис“: „На сцената по-малко греша, в живота – повече. Публиката ме възстановява. Не съм тъжен човек, съжалявам, че правя такова впечатление“. На въпроса: „Комерсиалната музика криза в изкуството ли е?“, категоричният отговор на певицата бе: „Не“.

1997 – Заради повишените изкупни цени на суровините се повишиха цените на олиото и киселото мляко. Поевтиняха яйцата, малотрайните колбаси и кашкавалът. Очакваше се повишение на цените на останалите млечни продукти.

1997 – Заради двойно поскъпналата услуга две трети от абонатите на Топлофикация – Казанлък напълно или частично се отказаха от парно отопление през отоплителния сезон 1997-98 г.

1997 – Започна освобождаването на преминаването на водния приток през язовир „Копринка“. Причината бе основен ремонт на съоръженията на Водно-електрическата централа на язовира.

1997 – В този ден стана ясно, че шофьорските книжки ще важат до 2000-та година. Книжките се издават според изискванията на Женевската конвенция, подписана от България през 1968 г., и важат за целия свят.

1998 – По повод предстоящата 27-ма Национална конференция за обучението по физика с домакинството на Казанлък на посещение в града бе ректорът на СУ „Климент Охридски“ и председател на Съюза на физиците в България проф. д-р ф.н. Иван Лалов.

1999 – След поредица от предизборни студия на живо в предходните дни, в този ден, в предизборната нощ, бе излъчено най-дългото предаване „От ден в ден“ на радио „Вис виталис – от 19:30 до 06:45 ч. Дежурният екип следеше резулатите от приключилите Местни избори, 99. За кандидатите за кмет на община Казанлък – Стефан Дервишев и Даниил Азманов, те завършиха с балотаж. Балотаж имаше и в Мъглиж. 

2000 – Никола Заров, художник-тубист, разказа за слушателите на радиото историята на каракачаните и за техния бит, отразяван в картините му. В ДК „Арсенал“ той откри уникална изложба „Каракачаните“. Преди това изложбата гостува в Салона на изкуствата в НДК-София и в родния град на художника – Карлово.

2000 – По решение на настоятелството на НЧ „Искра“ към читалището бе разкрита нова художествено-творческа формация – турски фолклорен ансамбъл, приел по-късно името „Ъшък-Светлина“. Негови ръководители станаха Гюлезар Яшар и Хилмие Ибиш.

2001 – Международния ден на слепите хора отбеляза Съюзът на незрящите хора в Казанлък, в който членуваха ок. 200 души. Гостуваха им поети от литературния кръг „7 плюс“, посветили свои творби на незрящите хора от Казанлък.

2001 – Тотка Байчева бе преизбрана за председател на Дружество „Военноинвалид“ – Казанлък, наброяващо 261 членове. Гост на отчетно-изборното събрание бе Иван Наджаков от централното ръководство на военноинвалидите в България. След гостуването си в студиото, Байчева написа в Паметната книга: „Благодарим за вниманието, което радио „Вис виталис“ проявява към нашите проблеми. Нека само успехи съпровождат и неговата работа. Това е нашето, на казанлъчани, радио и ние живеем с неговите трудности и успехи“.

2001 – „В момента няма действащ летец от ВВС в Казанлък“ – това констатира проучване на радио „Вис виталис“, направено по повод 16-и октомври – Денят на военно-въздушните сили. Петима офицери бяха вече в запаса: полк. Стефан Райков, полк. Димитър Колев, майор Иван Андреев, майор Миладин Калчев. Подп. Иван Терзиев бе бивш военнослужещ от вертолетен полк в армията.

2001 – В интервю за „Вис виталис“ режисьорът от Казанлък Илко Дундаков разказа за създаването на филма си “Радой Ралин и времето“, както и за човека Радой Ралин, който е „винаги наопаки с времето“.

2002 – С повече от 10 дни закъсня есенната сеитба в община Казанлък заради лошото време и дъждовете. Бе прибрана слънчогледовата реколта, засята върху 12270 дка – с маслодаен слънчоглед, и 1550 дка – с шарен слънчоглед. С най-високи добиви бе казанлъшката кооперация „Искра 1“ – 197 кг. от декар.

2002 – Оставката на председателя на Общинския съвет в Казанлък Теодор Митев поиска БДС „Радикали“ – Казанлък. Мотивите бяха: не се упражнява контрол върху взетите от съветниците решения, по време на сесии цари хаос, председателят не подпомага дейностите на постоянните комисии. Идеята на радикалите, след консултации с останалите политически партии, бе до края на мандата председателското място да е на ротационен принцип. По-късно на пресконференция СДС – Казанлък обяви, че зад исканата оставка се крият лични бизнес-интереси на хора от лявото пространство.

2002 – По повод Деня на ВВС – 16-ти октомври, в студиото гостува Иван Андреев, председател на Клуба за въздушни спортове – Казанлък. В Паметната книга той написа: „Пожелавам на радио „Вис виталис“ да бъде все така честно и искрено в своите предавания. Поздравявам целия ви екип от името на авиаторите в община Казанлък!“.

2004 – По повод празника-събор на с. Енина бяха проведени турнири по шахмат, празник на старата градска песен и сборен концерт с участието на Иван, Анелия, Николина Чакърдъкова, Силвия, Нончо Воденичаров.

2005 – 13 бяха загиналите при ПТП на територията, обслужвана от РПУ – Казанлък, за периода 1 януари – 30-и септември – с 5-ма по-малко в сравнение със същия период на 2004 г. Загиналите при катастрофи в област Стара Загора бяха 38, а ранените – 492-ма.

2005  – Два златни медала и в двете дисциплини – скорост и трудност, в своите възрастови групи спечелиха Тихомира и Спасина Недялкови, състезателки на казанлъшкия Клуб по екстремни спортове „Селт“, в последния кръг от Държавното първенство по спортно катерене за купа „България“ във Велико Търново.

2005 – Местни варианти за отпускане на кредит за бизнеса разработи ПроКредит Банк – Казанлък. В интервю за радио „Вис виталис“ управителят на банката Невена Сулева съобщи, че кредитите са в размер на 20 хиляди лева и се отпускат в рамките на един работен ден.

2005 – В състава на УС на фондация „Чудомир“ – Казанлък влезе Мария Банева, зам.-председател на Съвета на директорите на финансово-индустриален концерн „АКБ-Форес“, който неотдавна бе купил казанлъшката „Топлофикация“. Председател бе Максим Сираков, а изпълнителен директор на фондацията бе Пеньо Терзиев.

2005 – 37-годишния учител от Казанлък Даниел Цокев стана втори в своята възрастова група между 35 и 45 години в ежегодния маратон на София, в който участваха 1500 бегачи на дълги разстояния. Най-дългата отсечка, която преодоляваха част от участниците, бе с дължина 42 км. и 195 метра.

2006 – Община Казанлък спечели финансиране за реконструкцията на Социален дом №2 от Социално-инвестиционния фонд. Стойността на проекта бе в размер на 375 хиляди лева, като 20 % от средствата бяха от общинския бюджет.

2008 – Работещите в хирургично отделение на казанлъшката болница разпространиха декларация, в която настояваха за осигуряване на достатъчно квалифициран медицински персонал за покриване на 24-часов работен график, както и за нормално заплащане за медицинския персонал. В хирургичното отделение работеха 8 сестри, които покриваха 24-часов график. За болните на 51 легла се грижеха едва 2 сестри. Европейските норми бяха за поне 4 сестри на един лекар. Медицинска сестра с трудов стаж до 10 г. имаше основна заплата 232 лева, със стаж до 20 г. – 258 лева, над 20 години  – 262 лева.

2008 – Уъркшоп с режисьорката от Македония София Ристевска се проведе в читалище „Искра“. Срещата бе част от програмата на театралните празници, с които Театър „Любомир Кабакчиев“ отбеляза 10 години от основаването си. В следващите дни бяха проведени открити уроци с проф. Наталия Дроздова от руския град Толияти, представен бе майсторският клас на Маргарита Градечлиева.

2009 – На посещение в Казанлък, в Исторически музей „Искра”, бе Н. Пр. Джон Ордуей, временно изпълняващ длъжността посланик на САЩ в Република България. Неговата визита бе във връзка с успешното приключване на проекта „Консервация и реставрация на тракийска гробница Крън ІІ”, който спечели  първо място на конкурса на Посланическия фонд за опазване на културното наследство,2008 на посолството на САЩ в България. Финансирането бе в размер на 33 359 $. В Казанлък пристигна и д-р Тодор Чобанов, зам.-министър на културата.

2010 – Зам.-министърът на културата д-р Тодор Чобанов представи на посланика на САЩ у нас Н. Пр. Джеймс Уорлик някои от най-важните обекти в Долината на тракийските царе – Казанлъшката гробница, Голямата косматка, Оструша и др. Уорлик проведе и кратка среща с музейни работници, граждани и медии.

2012 – Казанлъшкият инженер-ултрамаратонец Ради Милев, на 64 години, за близо 100 дни, въпреки тежките атмосферни условия, отново пренаписа историята на казанлъшкия спорт. След три прояви на 24, 48 и 72-часово бягане в Чехия и Швейцария Милев постигна четири национални рекорда. Спечели първо и трето място в „абсолютната категория” и стана най-възрастният победител в ултрамаратона за всички времена. Ради Милев постигна нов национален рекорд в 48-часовото бягане в чешкия град Кладно в рамките на 35-ия международен Шри Чинмой маратон. Атлетът бе с трето място в общото класиране от общо 19 ултрамаратонци и първи в своята група, въпреки 40-те часа дъжд.

2012 – Казанлъшката надежда в колоспорта Александър Алексиев, на 19 г., от „Несебър Шокблейз“ спечели състезанието по крос кънтри в планинското колоездене, състояло се в местността „Кьошковете“ на Шуменското плато.

2012 – Най-новата придобивка за ОУ „Н. Вапцаров” в Казанлък бе обновената му сграда – бе направена топло- и хидроизолация на сградата, подменена бе дограмата, монтирани бяха нови енергоспестяващи осветителни тела, училището бе газифицирано. Със средства от бюджета на учебното заведение бе ремонтиран ученическият стол.

2013 – 23 периодични издания до тази дата бяха дигитализирани в библиотека „Искра“ по проекта „Писахме да се знае“. Още 32 бяха заглавията на вестници, които библиотека „Искра“ не притежаваше и издирваше.

2013 – 101 години от създаването на българската авиация бяха отбелязани в Казанлък с официално откриване на паметна плоча близо до летището край Овощник, действало до 1948 година. Ветерани разказаха и за последния трагичен полет тогава, когато самолет се разбива в сграда на ул. „Христо Ботев“.

2013 – Казанлък бе домакин на кръгла маса по проблемите за безопасността на труда. Темата бе „Взаимодействието между Комитетите по условията на труд и служба „Трудова медицина“.

2013 – По повод 100 години от разорението на тракийските българи дружество „Капитан Петко Войвода“ – Казанлък организира Тракийска задушница пред паметника на победата в с. Шейново.

2014 – Покойният поет, моряк и публицист Чони Чонев, роден в с. Осетеново и автор на няколко книги, бе удостоен посмъртно с литературната награда „Стефан Фурнаджиев”, присъждана от Община Павел баня – за стихосбирката му „Отплаване към Щастливия залив“.

2014 – 9746 лева отпусна Министерството на образованието и науката за ремонт на покрива на учебен корпус на Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм в град Казанлък. Община Мъглиж  получи 487 484 лева за ремонт и реконструкция на мост над река Тунджа при село Юлиево.

2015 – Председателят на Народно читалище „Бъдеще сега-2006“ в родопското село Гудевица – казанлъчанинът Теодор Василев, получи гражданската награда за 2015-та година на Европейския парламент. Теодор от години се занимаваше с неформално образование. В родопското село той създаде неконвенционална школа, през която бяха преминали над 600 младежи.

2016 – Казанлъчанин грабна Купата на областния управител – Областният управител инж. Георги Ранов връчи наградите на победителите от състезанието по скоростно катерене на Областната администрация. То се проведе за 26-и пореден път и негов организатор е спелеоклубът „Саламандър“ към Туристическо дружество „Сърнена гора“, Стара Загора.

2018 – По нетрадиционен начин Читалище „Искра“ откри своя нов творчески сезон 2018/2019. В импровизирания флашмоб, състоял се пред сградата на читалището,  се включиха певческите колективи на НЧ „Искра-1860“- Вокална студия „Искрица“, Смесен хор „Петко Стайнов“ и Вокална група „Севтополис“. Прозвучаха песните, които всеки българин трябва да знае  „ Де е България” и „Хубава си, татковино“, а танцьорите от Ансамбъл за народни песни и танци „Искра“ заедно с множеството граждани завиха кръшни хора.

2019 – За четвърти път бяха наградени млади надежди на медицината „Ти си нашето бъдеще“. В тази категория бяха отличени двама лекари от Казанлък, брат и сестра  д-р Стоимен Гечев и д-р Гергана Гечева-Ферменджиева. Двамата са специалисти по физикална и рехабилитационна медицина и се развиват успешно в тази област.

2019 – Близо 200 души няколко часа стояха пред Община Казанлък, без да получат никаква информация, споделиха самите те. Хората бяха пристигнали, за да получат парите си, компенсация за заклани прасета. Средствата се изплащат от  Областна дирекция по безопасност на храните, със съдействието на Община Казанлък.

2019 – За нисък и опасен знак поставен до кръговото кръстовище до парк Розариум, алармират казанлъчани.   Наредбата  за поставяне на пътни знаци във населени места е ,минимална височина на най ниската част на знака от настилката да е 2.25 см. !! Този знак е на височина не повече от 1.85 см. и е до пешеходната пътека и във тъмните часове някой може да се удари !

2019 – За по-малко от час след публикацията ни за загубения портфейл, собственикът си го върна. Благодарение на общи усилия, пожелалият да запази анонимност казанлъчанин утре отново ще седне зад волана, защото шофьорската му книжка и други лични документи са непокътнати. Дали заради публичността, от страх за наказание или защото почтените хора не са на привършване, но тази вечер един човек ще спи спокойно. За разлика от много други, чиито имена ще се появят утре в бюлетина на полицията. За съжаление.

2020 – При извършена проверка на 15-годишен младеж в двора на средно училище в Казанлък, същият доброволно бе предал 6 топчета свити по специален начин, съдържащи около 4 г суха зелена тревиста маса, която при направения полеви наркотест бе реагирала на марихуана. В РУ – Казанлък е образувано бързо производство по чл. 354а от НК. Младежът бе задържан за срок до 24 часа и бе уведомена РП – Казанлък.

2020 – Не е ясна целта на източването на язовир Копринка, но изпразването му е станало с пълното съзнание на тези, които го управляват. Това твърди хидрологът Асен Личев в предаването „Антидот“ на БСТВ.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram