Днес, 16.05.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1996 –По системата, заимствана от състезанията на веригата „Гран при“, в София се проведе лекоатлетически турнир, в който състезателят на клуб „Казанлък“ Радослав Деспотов спечели първото място в тласкане на гюле, Светла Миткова зае в турнира второто място, а Иглика Койнова – третото в бягането на 100 метра.

1997 – От началото на годината приходите на Община Казанлък бяха 1 млрд. 468 млн. /стари/ лева, от които 1 млрд. 61 хиляди – собствени приходи.

1998 – Месец май на 1998 г. се оказа своеобразен „рекордьор“ по брой на сключените бракове в община Казанлък – 54. Най-голяма активност проявиха 20-годишните.

1999 – В интервю за радиото депутатът от ПГДЛ Иван Иванов от Казанлък, бивш директор на „Арсенал“, заяви по повод приватизацията на фирмата, че „цената е смешна и само земята не струва толкова“. „Формата на собственост не е определяща за състоянието на фирмите, – допълни той – В света не е модерно да управляваш търговско дружество“.

2000 – Н. Пр. посланичката на Република Германия у нас Урсула-Зайлер Албринт, посрещната от кмета Стефан Дервишев, посети казанлъшките фирми „Българска роза-Севтополис“, „Аркомат“ и „Кремона“.

2000 – За председател на Евролевицата в Казанлък бе избран Петър Пепелешков.

2000 – За началник на Енергоснабдяване – филиал Казанлък бе назначен Сашо Глушков.

2001 – Богословът Ваклуш Толев изнесе в Казанлък слово „Мъдростта – свобода от съдба“. Подтемата на словото бе „Послание на Планетния Логос за 2001 година“.

2002 – За председател на Алианс-Франсез – Казанлък бе избран Йордан Лучански, за негов заместник – Рада Димитрова.

2003 – 13 от общо 40 пиеси избра за прочит журито на конкурса „Нова българска драма“ в Шумен. Отличена бе втората пиеса на Веселин Стоянов „Моделът и неговият художник“.

2004 – С грамоти и награди от 18-я Международен фестивал на хумора и сатирата в Габрово се завърна група „Калпазанчета-талантчета“ от с. Енина. Дориан Дерменджиев участва във фестивала със собствена хумористична песен.

2011 – Представители на 19 читалища в община Казанлък и общо 350 изпълнители се включиха в традиционния преглед на читалищната самодейност в Казанлъшко. За най-пълна и разнообразна представена програма журито определи читалището в с. Копринка.

2011 – За първи път ХГ „Св.Св. Кирил и Методий” в Казанлък реализира прием на ученици след завършен 4 клас за учебната 2011/2012 година. „Този прием, който се реализира съгласно Закона за народната просвета, не е прецедент за нашия град“, – заяви директорът на гимназията Слави Радев. Казанлъшката гимназия бе една от 9-те хуманитарни гимназии в страната, която реализира такъв прием.

2013 – По време на пролетното зацветяване на Казанлък бяха засадени общо 35 000 стръка от растителните видове бегония, циния, далия, тагетес, петуния, салвия, мушкато, импацианс. Бяха засадени и 6000 рози и 5000 нови листодекоративни растения – колеос и синерария. В централната градска част бяха поставени висящи саксии с каскадни петунии.

2015 – Цветелина Иванова стана носителка на титлата Царица Роза,2015.  Единодушно за нея  гласува 9-членното жури, председателствано от проф. Генчо Начев. Нейна първа подгласничка стана Йоана Ванкова, а втора подгласничка – Силвия Христова.

2016 – 38 л/кв.м е количеството на падналия дъжд в Казанлък през изминалото денонощие, информираха от местната метеорологична станция. 13.2 градуса са показвали термометрите в града към 8.00 часа тази сутрин.

2016 – Трио „Калина”, при НЧ „Искра-1860” с ръководител Стефка Денева се  завърна със златен медал и званието „Национален шампион” от VII Национален шампионат по фолклор „Евро фолк 2016”. Националният шампионат се провежда от 12 до 22 май във Велико Търново и е под егидата на Европейската асоциация на фолклорните фестивали EAFF.

2016 – Младежката група на ДЮФТС „Арсенал“ се завърна от участие в Националния фолклорен фестивал „Янко Петров“ Гълъбово с пореден приз. „Арсеналци“, с художествен ръководител Ваня Минчева, се класираха на първо място, получавайки диплом и медал за впечатляващото си представяне.

2016 – Шестима представители на областната организация на ПП АБВ – Стара Загора бяха избрани в националното ръководство на партията на проведения вчера конгрес. Членове на Националния съвет са проф. Михни Люцканов, председател на Областния съвет, д-р Евгени Гинев – председател на Общинския съвет в Стара Загора, Искра Георгиева от Раднево, д-р Евгений Желев и Тихомир Димитров. Мария Славова от Казанлък попълни състава на Контролния съвет.

Областната организация бе представена на конгреса от 37 делегати.

2017 – Районна прокуратура-Казанлък се самосезира по повод публикация в информационния сайт „Press TV Казанлък“ от 11 май 2017 г.  за  неправомерно „събиране на дарения от името на Фондация за дома за деца в с. Бузовград, като десетки минувачи били приканвани да дадат своята лепта за нуждаещите се“. В публикацията се твърди още, че от Дома за медико-социални грижи за деца „Мария Луиза“ в с. Бузовград, общ. Казанлък, не са били уведомени за подобна акция, не са участвали в нея и не било практика по този начин да се събират средства за Дома.

2019 – На ул. „Искра“ 4 бе открита фотоизложбата „Вълшебните стъкла на Петър Арнаудов“. Близо пет години фотограф-художникът от Казанлък Бедрос Азинян възстановява 100 годишните снимки от войните за обединение, както и уникални фотоси от фотоплаки.

2022 – Инж. Росен Найденов ще управлява „ВиК“ ЕООД, гр. Стара Загора. Той застава начело на водното дружество до провеждането на конкурс за поста, съобщиха от „Български ВиК холдинг“ ЕАД. Инж. Найденов поема поста от дългогодишния директор инж. Румен Райков.

2022 – С травми е откаран в болница шофьор на джип, който самокатострафира този следобед край мъглижкото село Юлиево. Шофьорът е употребил алкохол преди да се качи и да подкара автомобила „Мицубиши“, съобщиха свидетели на инцидента. Той се натресъл в стълб след като не успял да вземе завой в началото на селото. С пийналия каскадьор е пътувал и друг мъж, но за него не се съобщава да е ранен.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram