Днес, 16.03.2024г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – Общо 128 общински жилища в Казанлък бяха изкупени към тази дата от ромски семейства – съгласно решение на местния Общински съвет.

1998 – „Нелсен-Еко“ – фирмата, отговаряща по договор за чистотата в община Казанлък, разпредели и постави в населените места 200 контейнера тип „Бобър“, очакваха се още 200. Фирмата пребоядиса и ремонтира старите контейнери.

1999 – „Българска роза-Севтополис“ стана генерален спонсор на Чудомирови празници,99.

1999 – „Формата на собственост няма нищо общо с ефективността на управлението“, – заяви в този ден в интервю за радио „Вис виталис“ депутатът от ПГ на Демократичната левица Иван Иванов по повод предстоящото учредяване на Работническо-мениджърско дружество в „Арсенал“.

2000 – „Българска роза-Севтополис“ дари 2 тона гориво на 13-а детска градина в Казанлък, посещавана от 100 деца.

2000 – Първата в страната система за автоматичен контрол и информация бе открита в този ден в Старозагорския затвор, където присъда излежаваха 1430 души.

2002 – Пет концерта изнесе казанлъшкият клуб по спортни танци „Роза“ в гръцкия град Аспровалта, близо до Кавала, където гостува по покана на кмета на града.

2002 – „На „Вис виталис“ пожелаваме много успехи и дано нашето участие в предаването да промени коренно мисленето на хората, за да стане нашият град много чист и привлекателен“. Това написаха в Паметната книга на радиото деца от клуб „Зелени патрули“ – Казанлък, гости в детското предаване с водеща Мариана Ганева.

2004 – Четирима латвийски преподаватели – партньори на ДГ „Мечо Пух“, пристигнаха в Казанлък за съвместна работа по проекта „Сократ“.

2006  – „Толерантността е едно безценно качество на българите“, каза в интервю за радио „Вис виталис“ Якоб Джераси – председател на Фондация „България”. На пресконференция той заяви, че именно толерантността е един от най-големите капитали на българската нация, който се оценява от света и ще помогне на страната ни при приемането й в ЕС. „Българските евреи бяха спасени от комплекса на Холокоста и това е известен факт в света, който не е така популярен в България“, – допълни Джераси, който е български евреин. Майка му е от Карлово, а дядо му е бил кмет на Калофер.

2009 – Общинският съвет изиска от кмета на община Казанлък Стефан Дамянов, който бе и председател на Фондация „Българска роза”, да представи подробна справка за финансовите постъпления  във фондация „Българска роза” и община Казанлък от спонсори, дарения и рекламодатели, както и от туроператори, осигурили туристи за посещение на мероприятията на Празника на розата за 2006 г., 2007 г. и 2008 г. Общинските съветници поискаха да бъдат запознати и с правните основания, на които фондация „Българска роза” продължаваше да извършва своята дейност в Алиолувата къща, която бе публична общинска собственост, а след 2007 г. – и копия от документите за платен наем от 01.01.2008 г. до 28.02.2009 г.

2011 – Трима лекари  от казанлъшката болница „Д-р Хр. Стамболски” – Елена Испирева, Румен Раев, Владимир Генчев, както и заместник-управителят по финансовите въпроси Татяна Ненова, се завърнаха от Съединените щати, където бяха на обмяна на опит при свои колеги в болницата „Дюпонт” във Форт Уейн.

2012 –  В залата на ул. „Искра“ 4 в Казанлък бе открита изложба – живопис, графика и уникални фотографии на Генчо Стайнов, индустриалец, оглавявал текстилната фабрика в Казанлък, председател на Съюза на българските индустриалци, проектирал и ръководил първата ВЕЦ в България – в с. Енина.

2013 – Проф. Теодора Павлович, вицепрезидент на Международната федерация за хорова музика  IFCM и консултант на Смесен хор „Петко Стайнов“ в Читалище „Искра”, бе специален гост на Националната конференция на Асоциацията на американските хорови диригенти в Далас. Проф. Павлович проведе официални срещи с представители на хорови организации и участва в събития с представители от 6 континента.

2015 – 17-тодишната Нелина Георгиева от Казанлък стана новата вокалистка на Deep Zone Project. Преди товаНелина бе привлякла вниманието на българската публика с вокални висоти и професионално звучене по време на представянето си във формата X Factor.

2016 – Съдът отхвърли жалба на театралите против Общинския съвет – Административният съд отхвърли жалбата на синдикалните членове на КТ „Подкрепа“ от казанлъшкия театър против решението на Общинския съвет за намаляване бюджета на културния институт.

2021 – За бедстващите хора алармираха казанлъчани. Мъж и жена се опитват да оцеляват през студените нощи, завити с найлони. Спят под надлеза в Казанлък. Младежи, които преди време стартираха кампанията „Помогни в нужда“, са занесли на хората хранителни продукти. Опитват се да им намерят подслон и поне минимални условия за живот, тъй като институции към този момент не са подали ръка на бедстващите хора. Те отскоро са в Казанлък. Пристигнали от Пловдив, където са живели на квартира.

2022 – Казанлъчани споделят недоумение от поставен знак, който насочва движението по път в междублоково пространство в кв. „В. Левски“. Организацията на движението там е променена заради изпълняване на проект на ВиК. Във връзка с изпълнението на проекта на „ВиК“ЕООД Стара Загора в Казанлък по подмяна на водопроводна и канализационна мрежа.

2022 – 20-те творби на Иван Милев са подредени в зала „България“ на  Българския културен център в Рим в първата самостоятелна задгранична изложба на художника и очакват своята публика. Изложбата ще бъде открита утре, 17 март, от 18:30 часа. Те пристигнаха в италианската столица, опаковани внимателно в специални кейсове. Изложбата е придружавана от директора на Художествената галерия в Казанлък д-р Пламен Петров.  Всички произведения от тази експозиция са от фондовете на Казанлъшката галерия. Проявата е във връзка със 125 години от рождението и 95 години от смъртта на талантливия художник, роден в Казанлък. Изложбата се организира от Художествена галерия в Казанлък, откъдето обявиха настоящата 2022 г. за Година на Иван Милев.

2023 – На територията на община Павел баня започнаха предвидените безплатни прегледи за гръбначни изкривявания при децата, чиито родители са разрешили това предварително, попълвайки декларация за съгласие към съответното общинско училище. Първите прегледи бяха направени в с. Горно Сахране от д-р Стоимен Гечев – лекар – специалист по Физикална и рехабилитационна медицина. Всъщност идеята за преглеждане на децата за гръбначни изкривявания е именно на д-р Гечев и сестра му д-р Гергана Гечева, като Община Павел баня бе партньор за реализиране на инициативата.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram