Днес, 16.01.2024г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – Българо-турската фирма „Стар-туризъм“, с представител в България Крум Владев, откри на връх Бузлуджа туристически комплекс – тризвезден хотел с 42 легла, с което бе дадено ново съдържание на съществуващата до момента база. Идеята бе да се организира срещу заплащане ловен туризъм, да се изградят конна база и стрелбище.

1997 – От тази дата в Казанлък имаше нови цени на хляба – хляб „Стара Загора“ струваше 120 /стари/ лева, а хляб „Добруджа“ – 110 /стари/ лева.

1998 – Пред казанлъчани бе представена книгата на Атанас Гърков „Генералът от пехотата Иван Вълков“.

1999 – Казанлъчанинът Божидар Бояджиев стана републикански шампион по борба за мъже в категория до 130 кг.

2000 – В този ден почина най-възрастният към момента жител в община Казанлък – 101-годишният Васил Василев.

2001 – Радиана Любенова, зам.-директор на ХГ „Дечко Узунов“, излезе в ефира на „Вис виталис“ с декларация от името на колегите си – за „старите проблеми в ново време“ и за неизпълненото министерско постановление за преминаване на училището към МОН.

2002 – Разминаване с нормативната уредба при погребения на социално слаби граждани в Казанлък  в дейността на общинската администрация констатира общинската съветничка Цветанка Пискова. Според Постановление №15 на МС право на помощи при погребения имаха не само лицата без близки и роднини, а и регистрираните в службата за социално подпомагане.

2002 – В интервю за „Вис виталис“ Иван Върляков, председател на Регионалната асоциация на общините „Тракия“, информира, че сдружението включва 28 общини с население над 1 млн. 200 хил. души.

2002 – При извършени внезапни проверки в този ден Енергоснабдяване – Казанлък констатира 19 нарушения и наложи актове за 5 300 лв.

2002 – В Казанлък се състоя премиерата на книгата на Иван Гранитски „Преди да дойде здрачът“. Авторът, който е и директор на издателство „Захари Стоянов“, подари на библиотека „Искра“ 40 книги.

2004 – 242 лева във вид на хранителни продукти и сладкарски изделия подари 8-годишната Веселина Григорова, второкласничка в ОУ „Г. Кирков“ – Казанлък, на ДСБ „Мария Луиза“ в Бузовград. Момичето бе събрало парите чрез сурвакане за Нова година.

2006 – Кметът на Казанлък Стефан Дамянов награди спортистите с най-високи постижения за изминалата 2005 година. Това бяха: колоездачът Мартин Грашев от КК „Несебър“; катерачката на КЕС „Селт“ Спасина Недялкова; Цветанка Христова – ЛК „Казанлък“; каратеката Теодора Иванова; лекоатлетът Енчо Щерев; автомобилистът Стефан Панчугов; колоездачът Пламен Станев; маратонецът Ради Милев; спортната двойка Ина Чокова и Станислав Савов от КСТ „Роза“ и Тодор Кайкиев от казанлъшкия клуб по радиолюбителство.

2008 – Кметът Стефан Дамянов награди 10-те спортисти с най-добри постижения за 2007 г. Треньор на годината бе Цветанка Христова, отбор на годината – Волейболен клуб „Казанлък“, отбор в индивидуалните спортове – АСК „Ефко Рейсиг“. Спортист на 2007 г. стана националът Кольо Нешев – многократен шампион  във хвърлянето на копие. След него бе Спасина Недялкова от КЕС «Селт» – републикански шампион в дисциплините на спортното катерене за 2007 г. Трети бе шампионът – автомобилен състезател Стефан Панчугов.

2012 –  Младежкият център за развитие „Взаимопомощ” в Казанлък бе отличен със Специалната награда на Министерството на околната среда и водите в рамките на националната инициатива „Зелена България” в раздел „Зелени идеи”.

2012 – Най-добрата солистка на ВГ „Искрица”, носителка на над 40 отличия от национални и международни конкурси – Надежда Димитрова, взе участие във  Фест 2012 – Национално изложение на таланта, в Музикален център „Борис Христов“ – София. За втори път това събитие в рамките на проект „1000 стипендии“ събра талантите на България – стипендианти на Фондация „Комунитас”. Надежда бе за 3-та поредна година стипендиант на фондацията.

2012 – В длъжност официално встъпи новоназначеният областен управител на област Стара Загора Недялко Недялков.

2013 – Благодарствено писмо от началника на РУП – Казанлък Стойно Стойнов бе получено в ПМГ „Никола Обрешков”. От полицията настояха по подходящ начин  да бъде изразена благодарност на петокласника Костадин Иванов за проявената от него честност и за доблестната му постъпка. Момчето бе намерило портфейл с пари и документи и заедно с майка си ги бяха предали в Полицията.

2014 – Областният управител Живка Аладжова и министърът на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова се договориха от следващата учебна година да бъде открита нова паралелка по „Мехатроника“ в ПГ “Ив. Хаджиенов“ в Казанлък. На срещата присъства и Николай Ибушев, изпълнителен директор на „Арсенал“ АД, който се ангажира с работни места на младежите и девойките, които ще се обучават в новата специалност.

2016 – За  15.00 часа днес на пощад Севтополис е насрочен протестът в Казанлък, организиран в социалната мрежа. „Призоваваме ви за ПРОМЯНА! Промяна на системата! Промяна на стандарта и начина на живот на обикновеният български гражданин!”, апелират инициаторите. Наред с високите цени на винетките, като поводи за недоволство се посочват и положението на пенсионерите, майките, хората без работа, хората в неравностойно положение, болните и т.н. Сред призивите  на организираните протестни действия е още:  „Спрете да се оплаквате от държавата! Променете я! Защото вие сте държавата!”.

2016 – На 16 януари в 17,00ч. в РУ – Казанлък се явила 78-годишна жена от гр.Казанлък, която заявила, че е жертва на телефонна измама. Около 15,30ч. на същата дата, на домашния ѝ телефон се обадил мъж, който след като се представил за внука ѝ, ѝ поискал парична сума за капаро за климатици. Възрастната жена разговаряла и с мним служител на голяма търговска верига и малко по – късно, пред дома си, предала сумата от 3 060лв. на непознато за нея лице. Образувано е досъдебно производство.

2017 – Заради заледен път, пътнически бус се обърна на пътя към Горно Черковище. Нямаше пострадали при катастрофата. За изключително тежки пътни условия по Подбалканския път между Николаево и Мъглиж сигнализираха пътуващи. Без ранени хора се размина и верижна катастрофа на Подбалканския път между казанлъшките села Дунавци и Копринка. Аварирало „БМВ“ стана причината за инцидент с пострадали три коли.

2018 – Волейболният клуб обра наградите в ежегодната класация на Община Казанлък. Тази година и трите номинации на клуба попадат „точно в десятката“ . Спортист на 2017 година е бронзовата медалистка от Световното в Словения с женския тим до 23 години Елица Баракова. Наставникът на „Казанлък Волей“ в сезон 2016/2017 година Страхил Балов е Треньор на 2017 г., а Отбор на годината на Община Казанлък е воденият от него тим на девойки старша възраст, спечелили титлата от държавното първенство за 2017 г.

2019 – Възрастен мъж е с тежки травми след пътен инцидент в казанлъшкото село Енина. Той бил подбран на излизане от магазин на центъра на селото от „Форд“. Според очевидци автомобилът се движел с висока скорост, когато засякъл мъжа. От удара възрастният изхвърчал на метри и паднал под друг автомобил, паркиран в близост.

2019 – Апаш удари магазин в Хаджи Димитрово. Снимаха го. За 25 години това е първата кражба в магазина на Георги Кехайов от казанлъшкото село Хаджи Димитрово. Неизвестен заграбил лотарийни билети, докато пазарувал под носа на продавача. Според Кехайов апашът не е местен и бил добре обигран. Според очевидци младият мъж пристигнал с такси, а регистрационната табела не била старозагорска. Камерите в търговския обект обаче записали кражбата.

2020 – Паметника на Бузлуджа попадна в класация за годишни награди в областа на успехите и провалите в българската архитектура. Номинациите и наградите на журито се определят от WhATA – платформа за архитектурна критика и публицистика. Монумента е номиниран в категорията за „Архитектурно събитие на годината“. От платформата обосновават своята номинация с това, че в края на юли 2019г., американската фондация “Гети”, която от години отделя сериозни средства за проекти, за консервация и реставрация на емблематични образци на модернизма в цял свят, е избрала именно Бузлуджа, като първия български обект, на който да бъде отпуснат грант от 185 000 долара в рамките на програмата “Keeping It Modern”. Получател на гранта е ICOMOS Германия, който направи международен екип, за да се занимава с Бузлуджа. Според онлайн платформата WhATA в момента най-известната българска сграда в света е една. И тя не е нито Боянската църква, нито Казанлъшката гробница, нито Рилският манастир. За добро или за лошо, най-известната българска сграда в света е полуразрушеният Дом-паметник на БКП на старопланинския връх Бузлуджа, който до момента е най-успешният експорт на българска архитектура въобще.

2023  – Във връзка с повишаването на заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип на територията на област Стара Загора бе обявена грипна епидемия, като временни противоепидемични мерки се въведоха от 17 до 23 януари. Учебният процес бе преустановен от 18 януари. Областите в страната, където е обявена грипна епидемия, са три: Стара Загора (за периода 17-23 януари), Шумен (за периода 13-18 януари) и Бургас (за периода 12-17 януари).

2023 – Пети ден не стихна напрежението на хората от Бузовград, гневни на правораздаването, което пусна под парична гаранция виновника за смъртта на 14-годишния Иван Седмаков. Вечерта жители на селото отново се събраха в центъра  и блокираха пътя. „Молим за вашата подкрепа! Нека се обединим за да спре войната по пътищата!“, призоваха организаторите на протеста.

Припомняме, че на първоначалното съдебно заседание Димитър Косев бе оставен за постоянно в ареста. Преди седмица мъжът е освободен под парична гаранция от 3000 хиляди лева. Наблюдаващият прокурор по делото е променил обвинението от умишлено на убийство по непредпазливост. Това е в правомощията на наблюдаващия прокурор, който може да го направи при вътрешно убеждение.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram