Днес, 15.08.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1997 – В селата в общината започна раздаването на рента – в Крън и Шейново – по 60 кг. зърно на декар, в Средногорово – по 10 кг.

1997 – С решение на местния Общински съвет Община Мъглиж пое изплащането на 50% от транспортните разходи на служители, пътуващи от други населени места. До момента Общината покриваше 80% от тези разходи.

1997 – От началото на годината до тази дата в Тубдиспансера в Казанлък бяха регистрирани нови 35 случая на туберкулоза. С тях общият брой на болните от това заболяване стана 198, с 15 повече в сравнение със същия период на 1996 г.

1998 – В храм „Успение Богородично“ в Казанлък бяха открити и осветени църковна библиотека и читалня.

2000 – Безработните граждани, регистрирани в БТ към тази дата, бяха: за община Казанлък – 5955, община Павел баня – 2055, община Мъглиж – 1350, община Гурково – 748, община Николаево – 632.

2000 – В казанлъшкия храм „Успение Богородично“ започна да функционира иконографско ателие.

2000 – В този ден почина Атанас Атанасов Койчев, бивш зам.-директор на „Арсенал“ и бивш зам.-кмет на община Казанлък. 

2002 – В гр. Шипка започнаха проявите, посветени на 125 години на Шипченската епопея и 100 години от основаването на храм-паметника „Рождество Христово“.

2003 – Късо съединение или прекъснат от гризач кабел бяха предполагаемите причини за непрекъснатия вой на сирена, който смути в полунощ казанлъчани. Служба „Гражданска защита“ бе буквално залята от телефонни обаждания. Място за безпокойство обаче нямаше.

2005 – Народно читалище „Искра“ спечели проекта „Празник на светия закрилник на Долината на тракийските царе“ по стратегията към Проекта за възраждане на Казанлък и региона на японската агенция за международно сътрудничество „Джайка“.

2008 – Скулптурата “Слънце“ на казанлъшкия автор Димитър Койчев, изложена в централния офис на световната културна организация “Глобал култур център” в Токио, Япония, бе дарена от автора й на президента на организацията Кенджи Хоруши. В продължение на десет дни Димитър Койчев бе единственият българин, който участва в Десетата световна изложба на културната организация, в която творци от 36 страни от 4 континента показаха свои произведения в най-голямата експозиционна зала в Хаваите – Сити хол.

2011 – На Успение Богородично в община Казанлък повод да почерпят имаха 1866 дами, носещи името Мария. 199 бяха жените с името Марияна, 62  с името Мариета. 114 мъже носеха името Мариян. Според данни на Националния статистически институт, от края на 2007 година у нас най-много жени – около 124 хиляди (3,2 %) носеха името Мария.

2011 – „Вис виталис“ излъчи интервю с Любомир Николов, роден в Казанлък, един от най-известните български писатели на научна фантастика, преводач, журналист и редактор. За пръв път в България 10-на години по-рано той бе въвел жанра книга-игра. Превел бе едни от най-известните книги на Стивън Кинг на български и едни от най-популярните филмирани фантастични романи “Властелинът на пръстените” и “Хобитът” на Толкин. Носител бе 2 пъти на световните награди за фантастика “Еврокон”. Автор на 4 романа и на един от най-четените български блогове в интернет пространството „Книжна трапеза – моето тихо място“. „Моята кула от слонова кост, където да творя, доколкото мога, и да споделям каквото напиша“, каза Николов за блога си.

2012 – Тихата казанлъшка улица „Добри Кехайов” се оказа място за местни рекорди. Точно там, в малко конфу до жилищна кооперация, казанлъчани се похвалиха с най-големия домат, откъснат за лятото на 2012-а година. Той тежеше малко над 1 килограм и 200 грама. Отгледан бе от Минка Стойкова. Живеещите в кооперацията поддържаха и градинка пред блока си, в която имаше над двуметров бамбук.

 2012 – За четвърта поредна година художничката Катя Зографова обедини творческите възможности на своите възпитаници и приятели. В двора на църквата „Св. Йоан Предтеча” бе открита обща изложба от над 40 творби, обединени от темата „Хлябът”. В интервю за „Вис виталис“ Зографова  сподели: „Идеята на изложбата е да се даде шанс и самочувствие на младите автори, като им се даде възможност да участват заедно с утвърдени автори в една обща изложба“.

2014 – Общинската организация на БСП в Казанлък разпространи позиция по казуса „Тракия трейд“ и лошото финансово състояние на Общината. В нея бе призована ГЕРБ да спре да прикрива фактите по случая и да застане с лице към проблема и да признае грешките в действията на общинското ръководство, изразяващи се най-вече в липса на далновидност и крайно неефективна правна защита на интересите на Общината. В документа бе посочено още, че кметът Галина Стоянова, в хода на съдебното решение на казуса „Тракия трейд“, е взела еднолично решение да сключи споразумение с дружеството, без  решение на Общинския съвет.

2014 – Казанлъшкото семейство Петрови осъди Общинския съвет за това, че е гласувал две години по-рано решение, с което Общината събира незаконно такса за децата, посещаващи предучилищните групи. Междувременно, Общинският съвет в Казанлък, по предложение на кмета Галина Стоянова, на свое заседание на 31 юли 2014 г. не премахна таксите за подготвителните групи, а реши те да са с размер 1,80 лева на ден за дете.

2014 – В този ден стартира традиционният мото-събор на павелбанския клуб „Змейовете“. През 2013 г. съборът бе отменен заради траура по повод нелепо загиналия им приятел и член на клуба Марин Попов. Той намери смъртта си дни преди мото-срещата, пометен от пиян шофьор на камион край Стара Загора.

2014 – На 15 август е празникът на храм „Успение на Пресвета Богородица“  в Казанлък. Храмът е построен през 1834 г. с парите на богатите и труда на бедните жители от Калпакчийската махала  под ръководството на прочутия майстор от Одрин Санди Костов. През 1836 г. със съдействието на известния духовник и просветител Неофит Рилски е открито училище в специално построена към църквата сграда, което е сред първите модерни училища в България. Този храм приютява и първото казанлъшко читалище, основано в края на 1860 г.

2015 – Две инициативи по повод Световния ден на младежта организира в Казанлък местният Младежки общински съвет. В град Шипка бе открита площадка за фитнес. Финансовата подкрепа за проекта бе от община Казанлък, трудът по изграждането – от членовете на МОС. На следващия ден младежите организираха “Образователен поход“ до ВЕЦ – с.Енина, където бе изнесена беседа и бе почистено пространството около ВЕЦ-а.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram