Днес, 15.01.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1995  – В обзорното вечерно предаване на радио „Вис витлис“  „От ден в ден“ бе въведена рубриката „Акценти“, запазена в програмата и до днес.

1996 – Масово граждани на Казанлък подадоха жалби в РПУ. Причината бе, че от асансьорите на над 20 жилищни блока бяха откраднати медните бобини.

1997 – За първи път в историята на театъра към НЧ „Искра“ бе поставена пиеса на Шекспир – „Веселите уиндзорки“.

1997 – В този ден в Казанлък бе открита изложба на полския художник от гр. Шипка Христо Кутев.

1998 – В ДК „Арсенал“ казанлъчани присъстваха на литературна вечер-среща с поета Любомир Левчев.

1999 – Националното съгласие, съдебната система, моралът и демокрацията – за тези ценности говори в интервю на „Вис виталис“ националният омбудсман Гиньо Ганев.

2000 – РПУ – Казанлък въведе нова услуга срещу заплащане – извършване на справки на граждани за издирвани моторни превозни средства, съгласно Инструкция №1-199 на МВР.

2000 – След проведения трети тур за местни избори, насрочени с президентски указ, за кмет на с. Ясеново бе избран Мехмед Алил от ОДС.

2001 – 580 партньори по договор имаше за второто полугодие на 2000 г. Регионалната здравно-осигурителна каса в Казанлък.

2002 – Общинската служба за социално подпомагане изплати помощи в размер на 75 200 лева на правоимащите 1488 души за м. декември 2001 г. по Указа за насърчаване на раждаемостта.

2002 – Няма опасност от наводнения, заключи комисията от Областна дирекция „Гражданска защита“, след като бе извършила проверки на яз. „Копринка“ и микроязовирите на територията на община Казанлък, които са общо 18, а 9 от тях бяха незавирени.

2002 – „На най-веселото радио – „Вис виталис“, желаем винаги да гледа в хоризонта, защото така винаги ще се развива към по-добро! Ние ви вярваме, вярвайте ни и вие!“, написаха в Паметната книга на радиото гостуващите в този ден в студиото участници в рок-група „Хоризонт“.

2003 – 330 души, при капацитет 285, обслужваше към този момент Домашният социален патронаж в Казанлък. 80 души чакаха да бъдат включени в общинските звена.

2003 – Броят на безработните граждани в петте общини, обслужвани от Бюрото по труда в Казанлък, бе 9206. Хората без препитание в Казанлък съставляваха 12,6%.

2003 – Социална кухня „Спасение“ откри в този ден в Казанлък председателят на КНСБ д-р Желязко Христов. 75 социално слаби възрастни хора и хора с увреждания ползваха услугите й в продължение на три месеца.

2004 – „Вис виталис“ излъчи репортаж от посещението в Казанлък на президента Георги Първанов и срещата му с кмета Стефан Дамянов. Първанов се ангажира със съдействие за газифицирането на Казанлък. Дамянов постави пред президента и въпроси, свързани с разширяването на пълномощията на общините, вкл. данъчните такси да бъдат общинска функция.

2009 –  Георги Манев, журналист в радио „Вис виталис“, бе сред тримата номинирани в националния фотоконкурс “Междукултурният диалог през погледа на младите хора”, в който бяха представени над 300 фотографии. Номинираната снимка на Жоро бе с името „Традиция“ и показваше момиче в каракачанска носия, заснето по време на Националния фестивал на каракачаните „Фламбура“,2008.

2013 – При посещението си в Казанлък вицепремиерът Цветан Цветанов разгледа реконструираната с негово съдействие на стойност 72 хил. лв. част от Общинския детски комплекс „Св. Иван Рилски” и направи първата копка за най-модерната сграда на противопожарните служби в България. Сградата, в която  до този момент се помещаваше РСПБЗН – Казанлък, бе от 1936 г. При разговор с журналисти Цветанов заяви, че успешни кметове като Живко Тодоров за Стара Загора и Галина Стоянова за Казанлък си тежат на мястото и няма нужда да бъдат в листите и да влизат в парламента.

2013 – Със спечелени проекти за над 12 млн. лв. стартира новата 2013 година Община Мъглиж. „Те са свързани с изграждане на ВиК и пречиствателна станция“, уточни в интервю заместник-кметът д-р Душо Гавазов.

2014 – Обновената със средства от общинския бюджет в размер на 226 800 лв. целодневна детска градина № 8 „Юрий Гагарин“ в Казанлък официално отвори врати. Детското заведение функционира от 1975 г. Към  момента се посещаваше от 136 деца.

2014 – „За клуба ни 2013 година бе много успешна. Завоювахме над 25 медала“, – коментира финала на годината треньорът на каратеките в Клуба по източни бойни изкуства „Севт І“ Драгомил Иванов. Възпитаникът му Николай Щерев бе в топ 10 на спортистите на Казанлък за 2013 г.

2015 – Цветелина Николова от Спортен клуб по таекуондо „Кентавър” бе определена за спортист на 2014 г. За треньор на годината бе определен Радостин Тодоров от Спортен клуб за хора с увреждания „Даниела Тодорова“. За най-млад проспериращ спортист бе определен Гавраил Иванов от Клуб по източни бойни изкуства „Севт I“. Отбор на годината в колективните спортове стана Волейболен клуб „Казанлък“ – девойки младша възраст. За отбор на годината в индивидуалните спортове бе избран Автомобилен спортен клуб „Ефкорейсинг“. За високи постижения в сферата на спорта при хората с увреждания с индивидуални награди бяха отличени Даниела Тодорова, Ружди Ружди и Мустафа Юсеинов – и тримата от Спортен клуб за хора с увреждания „Даниела Тодорова“. Мариана Ганева, спортен журналист във „Вис виталис“, излъчи в ефира на радиото подробен репортаж от церемонията по награждаването.

2016 – От Общината крият резултата от обследването на „Кармен“ за „сКанирВането“ му. Според сроковете, предвидени за обследване на ромския блок „Кармен“ за евентуалното му саниране, на 27 декември м.г. фирмата трябва да е приключила с прегледа на състоянието му. Конструкторите трябва да са готови със заключението годен ли е или не „Кармен“ за саниране.

2018 – Близо 500 души, сред които и много граждани, подкрепиха протеста на общинската болница в Казанлък. Тя е най- голямото и модерно общинско лечебно заведение в България, което обслужва жители от 5 общини. Проблемите и тук са идентични. За предходната година над 10 500 са преминалите през болницата пациенти, но съществуването на лечебното заведение бе изложено на изключително голям риск и се крепи единствено на гърба на персонала на постоянно недофинансираната болница.

2019 – Няколко дни след като падна сняг в Казанлък, улиците продължават да бъдат заледени и опасни за пешеходци и водачи. Сигнали за поредната „ледена“ пързалка подадоха възмутени граждани в редакцията на presstv.bg. Пешеходната зона около бившето кино „Искра“ е покрита с лед и представлява истинско предизвикателство за всички минаващи в района. Хората се надяват на малко повече слънце и положителни температури, за да може да се размрази образувалата се ледена покривка. Според наши читатели заледени и опасни са улиците „Хината“, „Батак“, „Пушкин“, „Цар Иван Шишман“. Други наши читатели пък отправят покани към всички желаещи да се присъединят към ледената пързалка в жк. „Изток“ блок 30. Будни казанлъчани пук се чудят „Колко ли пари прибира фирмата носеща отговорност за почистването в този град? Ще има ли санкции за несвършена работа? От общината слепи ли са? Не виждат ли какво е състоянието на улиците в града? Или не им пука?“.

2019 – Таекуондистът от клуб „Кентавър“ Любомир Богданов е Спортист на Казанлък за 2018 година. Той е получил най-много гласове от комисията, която бе ангажирана с избора на 10-те най-успешни спортиста за годината, Спортист, Треньор и Отбор на годината. Навръх рожденния си ден, на 18 януари Любо ще стане на 17 години, юношата на клуб „Кентавър“ ще има още един повод, за да почерпи. Спортистът на Казанлък за 2018-а е многократен шампион на България, носител на златни медали от национални и муждународни турнири, пети на световното първенство в Тунис, вицешампион на Балканите в Букурещ. Второто място в класацията е за състезателката по свободна борба Кристина Мечкова (клуб по борба „Казанлък“), а трети е представителят на клуб „Киара-Н“ Христиан Въгляров. Четвърти остана танцовият дует Стоян Петров и Елис Табакова – клуб по спортни танци „Роза“, следван от Валентин Цветков (ЛК „Цветанка Христова), Пламена Кораменова от ВК „Казанлък“, катерачката Йоанна Недялкова, Стоян Петров, също състезател на КЕС „Селт“, волейболната националка Мария Кривошийска и Илина Иванова – балканската шампионка от Клуб „Кентавър“. Клубът по таекуондо получава и още една, трета награда за успех през годината. Наставникът на шампионите Николай Богданов е треньор на Казанлък за 2018 година. За отбор на годината бе избран тимът на девойките-старша възраст при клуб по художествена гимнастика „Розова долина“, като в тази категория конкуренцията бе доста оспорвана, в присъствието на таекуондистите от „Кентавър“ и автомобилния клуб с председател Ники Мончев, за които годината бе много силна. „Дамасцена Алба АСК“ все пак е отличен с приз за най-успешен дебютиращ клуб за годината, а Енис Байрямов – състезател по мотокрос, е най-младият спортист на Казанлък за 2018-а. Почетни плакети за високи резултати на международно ниво в сферата на спорта получават Ружди Ружди, Даниела Тодорова и Радостин Тодоров от СК „Даниела Тодорова“. Специални награди за заслуги в сферата на спорта са присъдени на ултрамаратонеца Ради Милев, СК по ориентиране „Орлово гнездо“ и СК „Бели рози“. С почетни плакети посмъртно бяха отличени футболистът Емил Рачев, дългогодишният учител по физическо възпитание и спорт Кръстьо Кръстев, ветеранът и спортен деятел Константин Ершов и автомобилната легенда Радослав Петков. С грамоти за постигнати високи резултати ще бъдат наградени СК по ловна стрелба „Балиста“, СК „Шори Доджо“,треньорът от СК „Кентавър“ Христомир Богданов, състезателката по спортна стрелба Симона Милева, катерачът Иван Бонев, Кристиан Христов от АСК „Ефко Рейсинг“, ММА боецът Дориан Дерменджиев, лекоатлетът Алекс Топалов. По повод техния 60-годишен юбилей Общината награди треньора по борба Христомир Бояджиев и спортният деятел и учител по физическо възпитание и спорт Атанас Георгиев. Церемонията по награждаването се провежда в ресторант „Палас“ в присъствието на спортисти, треньори и представители на медиите. Наградите връчва Община Казанлък.

2020 – Поредица от катастрофи в рамките на час станаха на пътя Казанлък – Стара Загора в утрото на 15 януари заради заледяване на пътния участък, в условията на намалена видимост и мъгла. След инцидентите обаче машина на пътноподдържащата фирма е опесъчила платното. Няма сериозно пострадали.

2021 – 100-годишен юбилей отбеляза Коста Събев. Той е участник и в двете фази на Втората Световна Война като краят й посреща в Унгария. Рожденият си ден Коста отбеляза в добро здраве. Той продължаваше да се интересува от всичко, което се случва в България и по света. За юбилея получи грамота и медал от Министерство на Отбраната, така и специални поздрави от общинската и областна организация на ветераните от войните и от общинската администрация. В рода на Дядо Коста, който е от Априлци, имало и други столетници. Той пожела на внуци и правнуци да стигнат неговата възраст. Дълголетието си отдаваше на постоянната нужда да научава нови неща. Не спазваше диети. Не пушише, но вдигна наздравици с качествено приготвена българска ракия.

2021 – „Пежо“ и „Ауди“ се сблъскаха до „Арсенал“. Инцидентът стана на метри преди отбивката за включване в околовръстния път. Вероятно ставаше въпрос за отнето предимство.

2022 – Автомобил с пловдивска регистрация удари патрулката, която бе завардила улица „Чудомир“, до Художествена галерия, след подаден сигнал за шофьор в нетрезво състояние, представляващ риск за безопасното движение. Полицейският екип  реагирал веднага на повикването и причакал „джиткащия“ из града „състезател“. Младият шофьор, във видимо неадекватно състояние, спря автомобила си в патрулката. При удара нямаше сериозни поражения за автомобилите, нито пострадали.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram