Днес, 14.10.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1995  – В този ден бе излъчено първото съботно специализирано детско предаване на радио „Вис виталис“. Негова водеща бе Петя Каравасилева.

1996 – Близо 58 млн. стари лева бяха задълженията на Община Казанлък към тази дата – основно към Енергоснабдяване, ВиК, Пощи и далекосъобщения, към здравните и учебни заведения. Имайки предвид инфлацията и недостатъчните бюджетни средства, по преценка на кмета Иван Гороломов, задълженията не представляваха проблем.

1996 – Без телефонни връзки заради неиздължени сметки остана Районната болница в Казанлък, с изключение на хирургичното отделение и отделението за спешна помощ.

1996 – С 15 автобуса по-малко изпълняваше транспортната си схема фирма „Динамика“. Причините бяха: недостиг на автомобилни гуми и блокирани банкови сметки.

1997 – По повод 120-ата годишнина от Руско-турската Освободителна война участващите в „Славянски поход“ руски писатели-общественици се поклониха пред паметника на връх Шипка и присъстваха на панихида в храм-паметника „Рождество Христово“ в гр. Шипка.

1997 – Директорът на Научно-техническия съюз в Казанлък Стефан Кабакчиев бе делегат на Петата национална научно-техническа конференция в София с международно участие – „Стандартизация, търговия, потребители“.

1999 – Последното си интервю като кмет на община Казанлък даде Иван Гороломов. Както и първото му интервю като кмет, то бе за слушателите на радио „Вис виталис“.То съвпадна с края на кампанията за местни избори. „По-арогантна кампания не е имало досега, – каза Гороломов. –  Държавната машина упражнява груб натиск върху кандидатите, които не са от синята партия. Не се свенят от грубия си речник Евгений Бакърджиев, Надежда Михайлова, Иван Костов, който реши, че в Долината на розите се произвежда каберне „Совиньон“. Законът за розопроизводството не се придвижва. Натискът върху определени кметове продължава и в момента, Муравей Радев ни спря субсидиите за една седмица, не можем да изплатим заплатите. Всичко това се прави целенасочено. За 1 година съм проверяван от 27 инстанции. Местните хора също критикуват, например Костадин Димов, който за 4 години не е разбрал защо е бил в Общината. На г-н Дервишев ще помагам колкото мога в качеството ми на общински съветник“.

1999 – Радио „Вис виталис“ излъчи директно от ДК „Арсенал“ предизборната среща на независимия кандидат за кмет на община Казанлък Стефан Дервишев.

2000 – Селата Черганово и Бузовград празнуваха в този ден – Петковден. Кметицата на с. Бузовград каза в интервю: „Селото ни е един дом“.

2000 – Традиционният празник-събор в с. Енина започна с тържествена Света литургия в църквата „Св. Георги“ и продължи с мотокрос, празник на старата градска песен „Минаха години“ и концерт на оркестър „Канарите“.

2001 – „На екипа на „Вис виталис“ пожелавам успешна работа, да бъде все по-слушано радио и да стане неизбежен спътник на всеки казанлъчанин. От името на Клуба за въздушни спортове в Казанлък ви пожелавам безоблачно небе!“ – написа в Паметната книга на радиото Красимир Илев, инструктор по парашутизъм.

2001 – 210 години от основаването си отпразнува в този ден с. Асен, община Павел баня. Тържествено бе осветен новопостроеният храм „Св. Троица“. Гост на празника бе певецът Веселин Маринов.

2001 – Шестчленна китайска делегация, водена от зам.-началника на международния отдел на ЦК на Китайската комунистическа партия Ван Юн Куен, бе на посещение в Казанлък. Тя бе придружавана от члена на Висшия съвет на БСП Иван Гайтанджиев. Обстановката в страната, ролята на БСП в политическия живот на България, икономическата и социална структура на китайската област Джили, населявана от 27 млн. жители, бяха сред обсъжданите теми.

2001 – Петя Пендарева и треньорът ѝ Детелин Маслов публично обвиниха Община Казанлък и Комисията по спорта към Общинския съвет за липсата на добра спортна база в Казанлък и лоша поддръжка на наличната база.

2001 – Стефан Желев от Казанлък спечели със 17 точки при 50-кубиковите мотоциклети мотосъстезанието, проведено край с. Енина.

2002 – В този ден бяха утвърдени списък-образците в училищата на територията на община Казанлък – 413 паралелки в 29 учебни заведения при общ брой на учениците 8881.

2002 – Нов цифров телефон с номер 6-23-43 бе открит за централата на РПУ-Казанлък. На него гражданите можеха да звънят денонощно.

2002 – След спечелен проект Народно читалище „Искра“ обяви конкурс за рисунка на тема „Европа – нашият общ дом“.

2003 – В ролята на сляп – с черна превръзка на очите, глух – с тапи в ушите, и на неподвижен човек – с вързани с въженце крака, последователно, се съгласи да бъде поставен по време на срещата си с хора с увреждания от Казанлък кандидатът за кмет Иван Дочев. Така, като един от тях, той отговаряше на въпросите на граждани без зрение и с увреден слух и трудно подвижни хора. Въпросите бяха свързани с пресичането на улици със светофари, с изкачването на стълби в обществените сгради, с движението по изкъртените казанлъшки тротоари, с пазаруването и др.

2003 – Кандидатът за кмет втори мандат Стефан Дамянов обеща, че ще започне работа още в първите дни от мандата си за развитието на кв. „Изток“ в Казанлък.

2003 – Три купи спечелиха колоездачите от клуба за екстремни спортове „Селт“ – Казанлък на Открития шампионат по планинско колоездене в Русе.

2004 – Две книги бяха представени в този ден в Казанлък: академичният труд, създаден от екип на Централния военен архив – „Българо-турските отношения по време на Първата световна война 1914-1918“ и книгата на Лияна Панделиева „Сигурност за децата в несигурния свят“.

2005 – Учебно-информационен център, построен изцяло със собствени средства, бе открит в казанлъшката ПГ по лека промишленост и туризъм. Модулът бе пълно копие на хотелски регистрационен офис. Той бе предназначен за практически упражнения за паралелките по „Организация и мениджмънт в хотелиерството“, както и по новооткритата специалност „Екскурзоводство“. 

2006 – Тържествено честване по случай 85 години от основаването на НЧ „Съзнание“, 100 години от създаването на училището и 5 години от освещаването на храм „Света Троица“  организира кметството в село Асен, община Павел баня.

2006 – Съболезнователно писмо до д-р Стойна Баналиева-Кирацова, съпруга на починалия инж. Пеньо Генов Кирацов, и до семейството му изпрати от името на общинските съветници председателят на Общински съвет-Казанлък Васил Самарски. Приносът на Пеньо Кирацов бе приживе високо оценен от местната власт и от гражданите на Казанлък. С Решение № 234 от 19 май 2005 г. Общинският съвет в Казанлък го удостои с най-високото си звание Почетен гражданин – за огромния му принос за индустриалното развитие на Казанлък и неговия културен просперитет.

2007 – На Петковден енинци отбелязаха храмовия празник на селото. В Старата къща бе проведен конкурс за стара градска песен. В празничния концерт участваха Тони Димитрова, Ваня Костова и Тодор Кожухаров. Празникът завърши с фойерверк-шоу.

2008 – 157 акта за незаконна сеч бяха съставили от началото на годината 16-мата горски стражари от Държавното горско стопанство в Казанлък. Задържани бяха 16 каруци и иззети 68 кубика дърва. 25 хиляди хектара бяха горите – основно държавен горски фонд, за който отговаряха местните лесничеи. В следващите дни бяха залесени 124 декара с широколистни гори в района по пътя към Стара Загора.

2008 – По 10-15 съмнителни сигнала постъпваха дневно в полицията от региона, въпреки мащабната разяснителна кампания по отношение на телефонните измами. В няколко от случаите измамите бяха успешни. Обикновено измамниците се обаждаха по телефона на възрастни хора, представяха се за близък роднина – син, внук и др. и, плачейки, съобщаваха, че са задържани в полицията заради ПТП с тежко пострадал човек и молеха да им услужат с парична сума, варираща от 2 500 до 17 000 лв., необходима за освобождаването им.

2008 – Конференция на тема „Театър и училище“ се проведе в Казанлък. Тя бе част от проявите, свързани с отбелязването на 10-ата годишнина от основаването на театър „Любомир Кабакчиев“.

2010 – На посещение в Казанлък бе делегация от побратимения руски град Толияти, водена от зам.-кмета Ирина Кичукина. „Кризата пречи на международния обмен, но тя няма да се отрази на отношенията между Казанлък и Толияти, – каза тя в интервю за радиото. – През 2011 г. очакваме в нашия град гостуване на изложба за траките, на група „Грамофон“, на деца за лятната ни академия, както и сътрудничество с малкия и среден бизнес“.

2010 – Казанлък бе домакин на национално обучение на тема „Одит на достъпността в обществени сгради за хора с увреждания”. Обучението бе част от проекта „Равнопоставени в придвижването и в живота”, по който започна работа Сдружението „Бъдеще за децата с увреждания“ в Казанлък. Обучителният курс включваше и практическа част – одит на обществени сгради в Казанлък.

2011 – Национална асоциация на ресурсните учители бе учредена в Стара Загора. В България към момента работеха над 1100 ресурсни учители, които полагаха грижи за над 10 хиляди деца и ученици със специални потребности. В Ресурсния център в Стара Загора работеха 53-ма ресурсни учители, психолози, логопеди и специалисти в областта на ресурсното подпомагане. Те се грижеха за повече от 500 деца с обучителни затруднения.

2012 – „Когато Енина празнува, се чува и вижда надалеч“. Така коментира празника на подбалканското село кметът Веселин Андреев. Над 5 хиляди души се събраха на Петковден за традиционния мотосъбор в Енина. Проведен бе и празник на старата градска песен. Открит бе и каменен символ на Енина – еднометрова мраморна пъстърва, монтирана върху половинтонен гранитен блок. Изработването на знака бе спонсорирано от видния енинец и меценат Добромир Гущеров.

2012 – Казанлъшкият колоездачен клуб „Лястовица’1905“ спечели отборната титла и купа в силния международен тур на шосе „Трофеят на Ниш” в Сърбия. Надпреварата бе за мъже, младежи, юноши старша възраст и момчета. Дължината на състезателното трасе бе над 36 километра. Онур Татар от казанлъшката школа, лидер на писта и шосе в България, надделя на над 50 момчета и спечели медал и първото място.

2012 – Децата на Вокална студия „Искрица“ към НЧ „Искра“ домакинстваха пъстро Детско утро. „Искрица – бейби“ и „Искрица – джуниър“, заедно с вокалната група „Искрица”, „Искрица – гранд” и трио „ВДМ”, представиха концертната програма „Да запеем с „Искрица”.

2013 – Автомобилният състезател от Казанлък Стефан Панчугов, шампион на България в клас Х-2, се обяви срещу „легналите полицаи“ в Казанлък. Според него този тип препятствия на пътя, с които се намалява скоростта, са опасни, както за автомобилите, така и за пешеходците. Той предложи, вместо такъв тип пътни препятствия, да бъдат монтирани камери. „Няма човек, на когото да му бръкнеш в джоба и той да не спазва закона“, мотивира се автомобилният състезател.

2013 – Кметът на Мъглиж Господин Господинов получи годишната награда „Общинар – реформатор“ на Националното сдружение на общините – НСОРБ, в категория „Малка община“ с население до 20 000 жители.

2013 – Старозагорският кмет Живко Тодоров получи приза „Кмет на гражданите“ в първото издание на конкурса „Кмет на годината“ на портала kmeta.bg. Това беше единствената категория, в която гласуването беше отворено за всички граждани. Титлата Тодоров подели с кмета на Неделино.

2014 – В галерия ,,Йордан Кювлиев“ в Сливен бе подредена изложба на казанлъшкия художник Румен Петков. Той е роден в Попово, но живее и твори от дълги години в Казанлък.

2014 – 9-годишният Кирил Димов от ОДК – Казанлък участва с проект на коледна картичка в конкурс, на който рисунката бе класирана сред 6-те картички, издадени от Unicef в голям тираж – те се продаваха благотворително преди новогодишните празници.

2014 –6 години от създаването на Дневния център за деца с увреждания отбелязаха екипът и възпитаниците му. „От 2011 г. до момента през кабинетите и иновативните му програми са преминали 90 деца“, съобщи директорът Веска Мараджиева.

2014 –Бившият капитан на ЦСКА, към момента – помощник треньор в отбора – Тодор Янчев от Казанлък, се сдоби със своя звезда в Алеята на славата на клуба на стадион „Българска армия“ в столицата. Янчев бе трикратен шампион с ЦСКА, имаше една купа на страната и две суперкупи. Бившият опорен полузащитник бе рекордьор за ЦСКА по мачове в европейските турнири – 49.

2014 –Казанлъшкият колоездач в състава на „Варна“ Тодор Ангелов спечели шестото поред издание на състезанието по планинско колоездене “Шуменско плато”. Поредният планински старт събра 90 участници.

2015 – 22 маслени платна на казанлъшката художничка Лиляна Петрова, половината от които бяха представени за първи път, бяха подредени в музейна зала Лапидариум. 

2015 – Поредицата казанлъшки поетични срещи „Очи в очи с поезията” бяха проведени с гостуването на Виолета Христова – поетеса, родом от Чирпан, живееща в София. Най-новата й стихосбирка „Една ампула мрак“ представи в Казанлък Румен Денев.

2015 – Община Казанлък отпусна 7 едногодишни стипендии в размер на 130 лева на талантливи деца, постигнали високи резултати на национални и международни конкурси, олимпиади и състезания. Това бяха  Адриана Узунова – пиано, Виктор Владков – пиано, Петър Чавдаров – колоездене, Мирослав Бончев – шотокан карате до, Кирил Димов – литература, Антонио Михайлов – таекуондо, Хелена Калайджиева – пиано.

2019 – Председателят на БСП Корнелия Нинова посети Казанлък, за да подкрепи кандидата за кмет, издигнат от левицата – Стоян Петров, листата за общински съветници и кандидатите за кметове на населени места. “Поздравявам ви за всичко, което правехте като опозиция  в годините на  управление на ГЕРБ в общината. Ще изтъкна само едно – благодарение на вас, беше спасена Равда от продажба и обслужване на задкулисни интереси. Така показахте, че няма да допуснете разграбване на общинската собственост и знам, че ще продължавате да пазите интересите на съгражданите си”, заяви Нинова.

2019 – Проектът на казанлъшкото читалище Искра „Старите къщи на Казанлък – част от архитектурното богатство на Долината” е един от 22-та, одобрени за финансиране  от социално отговорна инициатива на Лидл България „Ти и Lidl за по-добър живот“. Инициативата се реализира в партньорство с Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Български дарителски форум.

2019 – Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм реализира в периода от 13 до 27 юли 2019г. във Виена, столицата на Австрия, проект 2018-1-BG01-KA116-047264 „„Австрийския опит в българското училище – гаранция за успешно кариерно развитие“. Проектът е съфинансиран от програма Еразъм + на Европейския съюз. Резултатите от пореден успешен проект на гимназията бяха представени на финална среща в иновативния кабинет по туризъм в ПГЛПТ. Чрез специално изготвени презентации присъстващите гости, ученици и учители се запознаха с дейностите и целите на проекта и с реализирането на производствената практика от 15 ученици във Виена.

2021 – Между Казанлък и Мъглиж от полицейски екип на РУ-Казанлък бе установена група от 21 лица, чуждестранни граждани без документи за самоличност, представящи се за граждани на Афганистан. Същите са отведени в РУ-Казанлък.

2021 – На връх Шипка от сутринта тихо се стелеше първият за този есенно-зимен сезон сняг. За това съобщиха читатели на Пресс ТВ. Според прогнозите се очакваше следобед валежът да се усили. Забранено бе движението на автомобили до Паметника на Свободата на върха, предупреди директорът на НПМ „Шипка-Бузлуджа“ Чавдар Ангелов.

2022 – 338 са мъжете на име Петко, които празнуват на Петковден в общината. За сметка на това нито една жена в Казанлъшко не се именува Петка. Пет на брой са дамите с името Параскева, показват данните на ГРАО.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram