Днес, 14.05.2023г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – Радио „Вис виталис“ организира съвместно с кметството в с. Средногорово празника на селото. В ефир бяха излъчени репортажи и интервюта, свързани с решени и нерешени проблеми с благоустрояването, здравеопазването, снабдяването с продукти и др. в селото. Най-голямата мъка на хората от Средногорово бе, че нямат училище.

1997 – Литературният критик, роден в Казанлък, Здравко Чолаков се срещна с учениците от ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“.

1998 – Регионалният съвет на ДПС одобри 4 кандидатури на студенти за турски ВУЗ-ове на възраст до 23 г. и с успех не по-малко от мн. добър 5.

1999 – За трети мандат Слави Пашов бе избран за председател на Туристическо дружество „Орлово гнездо“ в Казанлък, а Кръстьо Петков – за секретар на дружеството.

1999 – „Накъде вървим? Накъде отиваме?“ – под този надслов на пл. „Севтополис“ в Казанлък се състоя голям рок-концерт с участието на  групите „Б.Т.Р.“, „Дюн“, „Сигнал“, „Подуене блус бенд“ и др.

2000 – Увеличение на безработицата за м. април отчете Бюрото по труда-Казанлък – тя бе 18,8%. Към 30-ти април предходната година безработицата беше 12,8%.

2001 – Майски празници на културата, посветени на 140 години от създаването на местното читалище „Светлина“, бяха открити в този ден в гр. Шипка.

2001 – Пиесата на Веселин Стоянов, писател от Казанлък, „Любов, сънища, думи и други изображения на смъртта“ бе номинирана за втория кръг на конкурса за съвременна драматургия в Шумен. Пиесата бе представена на Друмеви празници – Нова българска драматургия, 2001 от Театър „Л. Кабакчиев“ – Казанлък.

2001 – Венета Михайлова, учителка по история, представи стихосбирката си „Слънчеви петна“.

2001 – В този ден театралната трупа при читалището в с. Кънчево представи премиерния си спектакъл „Този, който узна всичко за себе си“ – трагикомедия от Петър Лилов.

2002 – Изкупната цена на розовия цвят бе между 90 ст. и 1 лев. Площите с розови насаждения бяха 11 хиляди декара, по-голямата част над 20-годишни. 1600 дка бяха новите насаждения, реализирани с български инвестиции, и 200 – с чужди.

2002 – Втора от началото на годината помощ на казанлъшката болница предостави столичната болница „Св. Екатерина“ – консумативи и оборудване за над 100 хиляди лева.

2002 – Националният център за театър осигури субсидия от 2535 лв. на Театър „Л. Кабакчиев“ за разпространението на спектакъла „Следите на пролетта“.

2002 – Първа награда завоюва вокалната група „Златна есен“ от с. Енина на Втория национален празник на старата градска песен, провел се в Хасково.

2002 – За японския град Фукуяма, като гости на празника на розата там, заминаха директорът на музей „Искра“ Косьо Зарев и Царица Роза,2001 Десислава Стоянова.

2003 – Делегация от чуждестранни дипломати, водена от министъра на културата Божидар Абрашев, посети в този ден Казанлък в рамките на програма „Българиада“, целяща да покаже българското културно наследство и възможностите на страната за културен туризъм. Гостите разгледаха тракийските гробници и други местни забележителности и присъстваха на предпремиерата на спектакъла-ритуал „Мистерии в долината“ на Театър „Л. Кабакчиев“ по проект на НЧ „Искра“. „Бройте ме за първи лобист за проекта за социализиране на културно-историческото наследство в региона“, каза министър Абрашев в отговор на въпрос на „Вис виталис“, ще се наеме ли да лобира за Казанлък? Според него оправянето на инфраструктурата в районите на гробниците бе наложителна.

2003 – От тази дата в Казанлък заработи Детски парламент. Тема на първото му заседание бе „Правата и отговорността на децата и свободното им време“.

2003 – В Казанлък гостува президентът на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев. Той се ангажира да съдейства за разрешаване на финансовите въпроси на казанлъшката болница чрез осигуряване на изравнителна субсидия.

2004 – С 6000 бе нараснал броят на автомобилите за една година в Старозагорска област – броят им достигна 122 726.

2006 – Първа награда от Международния конкурс „Аз и морето“ във Варна спечели Надежда Димитрова, възпитаничка на казанлъшкия музикален педагог Стефка Денева. Наградата й връчи известният диригент и композитор Вили Казасян.

2008 – Фотограф-художникът Кольо Пейчев спечели първа награда в раздел «Природа» от провелия се в София Първи международен конкурс „Светът около нас“. Пейчев представи уникални фотографии на цветя. Той е възпитаник на казанлъшката фотографска школа, ръководена от именития Артин Азинян.

2013 – Известният ултрамаратонец, инженерът от Казанлък Ради Милев, участва в 6-дневно бягане в Унгария, където постави 6 рекорда – световен и абсолютен национален. Четири бяха националните рекорди, които Милев направи при това си участие, вкл. за най-добро постижение на 4 часа и при 6-дневното бягане в своята възрастова група при 65-годишните.
2014 – Уникален проект реализираха ученици и учители от казанлъшкото СОУ „Е. Антим І”. Те създадоха ученическа телевизия „Антим“. В продължение на  6 месеца 8 ученици бяха обучавани от Делян Тенев, технически директор на радио „Вис виталис“ и телевизия Пресс ТВ.

2015 – Съдия Радослава Маждракова, на 42 г., бе избрана от ВСС за административен ръководител на Районен съд – Казанлък. В съда в Казанлък тя работеше от 1999 г. До момента казанлъшкият съд бе председателстван от Дориана Минчева, която се оттегли заради навършена пенсионна възраст.

2016 – Царица Роза 2016 Йоанна Шишкова е възпитаничка на НГПИД“Академик Дечко Узунов“. Първата подгласничка – Таня Стефанова – на ПМГ „Никола Обрешков“, а втората – Симона Янева е от СОУ „Екзарх Антим I“.

2016 – 3 083 живородени деца са регистрирани през миналата 2015 година в област Стара Загора, сочат данните на Териториалното статистическо бюро. В сравнение с предходната година броят им е намалял с 16 деца, или с 0.5%. Коефициентът на обща раждаемост  през 2015 г. остава на нивото на предходната 2014 г. – 9.5‰. В градовете са родени 2 236, а в селата 847 деца. Коефициентът на раждаемост в градовете е 9.6‰, а в селата – 9.3‰.

2017 – Отборът на казанлъшката Профилирана Хуманитарна гимназия за втора поредна година победи във финалите на Ученическите игри по волейбол за девойки 11-12 клас, които се проведоха от 11 до 14 май в Етрополе.

2020 – Силен взрив бе станал малко след 11:00 ч. в завод „Арсенал“. Чул се е силен тътен, разказаха граждани. По неофициална информация, взривната вълна е изпочупила стъклата на няколко цеха, има паднал покрив. Поне двама души са пострадали, научи PressTV. Няма информация за жертви.

2020 – Кметът на Мъглиж отмени своя заповед за забрана на свободно придвижване на хората.

2020 – Дете на две годинки  падна от балкон или прозорец. Инцидентът се е случил  на казанлъшката улица „Христо Ботев“. Детето е откарано в Унивирситетската болница в Стара Загора. Лекари се борят за живота му. Детето е с опасност за живота. Разследват се причините за инцидента.

2021 – Над 1 млн. лева коронасубсидия получи община Казанлък. Сумата, която е изплатена или бе в процес на изплащане към община Казанлък, бе 1 265 550 лева, според официалните регистри на т.нар. коронасубсидии. Парите за администрацията бяха за миналата и настоящата година.  824 365.40 лв. са средствата, присъдени през тази година за „Патринажната грижа“, а през миналата година те са 392 411.60 лв. С 46 378 лева бяха субсидирани заплатите на 10 човека от общинското предприятие по чистотата по линия на „Заетост за теб“. Други 2 395 лева бяха изплатени на общинската фирма, управляваща електробусния транспорт – „Балканинвест“, за двумесечните заплати на двама човека. Близо 35 000 000 лева бяха коронасубсидиите, постъпили или предстоящи, но присъдени на различни фирми в Казанлък. Най-голям бе размерът на средствата за „Арсенал“ АД – малко над 29 млн. лева, според данните от публичните регистри.

2021 – Снежина Манчорова – дъщерята на дългогодишния и емблематичен директор на Математическата гимназия в Казанлък – Кольо Горчев, и тази година връчи награда на изявен средношколник от училището. Манчорова също е възпитаник на МГ-то, а от шест години, малко след смъртта на популярния си баща, учреди наградата на негово име, която присъжда на талантлив млад математик.

2021 – Александра Хаджихристова беше избрана на конкурс за Царица Роза 2021 на Казанлък. Тя е абитуриентка от ПГЛПТ. Подгласнички станаха Ивона Габарова /№14/ и Тиара Братованова /№10/ – и двете от ППМГ „Никола Обрешков“ . Конкурсът се проведе в Художествената галерия в Казанлък. За първи път там конкурс за царица се състоя през 2000 г. по идея на тогавашния кмет ген. Стефан Дервишев. Тази година за короната претендираха 17 казанлъшки абитуриентки от местните училища. Царицата участва в конкурса с №17 и е 53-та поред царица.

2022 – Пространствата на Художествена галерия-Казанлък посрещнаха стотици желаещи да са „Заедно в изкуството“ в Европейската нощ на музеите на 14 май. Под това мото премина поредицата от събития в къщите музеи на Ненко Балкански и Дечко Узунов, които са филиали на Галерията, както и в основното пространство на културната институция.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram