Днес, 14.02.2024г. – Живата памет на Вис виталис

1996 – От този ден бе подновена антиструминовата профилактика в детските и учебните заведения в община Казанлък. През предходната 1995 г. в училищата бяха открити 140 ендокринни заболявания, най-висок беше процентът на заболелите от гуша – първа степен.

1996 – Учителката Райна Кънева направи публично опровержение в ефира на „Вис виталис“ на изявленията на Петър Първанов от основното училище в с. Овощник, който я обвини, че е „учила-недоучила“, че си тръгвала в 10:30 и че ползвала много отпуски.

1997 – Енинци се срещнаха в този ден с автора на книгата „Енина и енинци от старо време“ д-р Генчо Китанов, за да обсъдят заедно материалите, които ще влязат в нея.

1997 – Гост в студиото на „Вис виталис“ в Деня на влюбените бе певицата Камелия Тодорова. „Една любов не може да ме постави на колене. В името на България съм готова да се откажа от много лични неща“, каза тя. Към слушателите се обърна с думите: „Радиото да се развива витално! Слушайте това радио, то ще ви спести много тревоги!“.

1999 – По случай Деня на влюбените радио „Вис виталис“ организира голям празник – с шоу-програма, викторини и награди, в градинката на НЧ Искра“, който за останалите слушатели бе отразен в обширен репортаж.

2000 – От статистика на болницата в Казанлък стана ясно, че средно по 176 лв. е струвало лечението на всеки от пациентите през 1999 г. – при среден разход за страната 270 лв.

2000 – Гост на живо в студиото бе Тотка Гечева, началник на отдел „Култура“ в Община Казанлък. Основна тема на разговора бяха: управлението на културните процеси, културата и парите. Проблем, според Гечева, бе, че няма Закон за данъчните облекчения. „В трудни времена има възрожденски мислещи българи. Духовният живот не бива да служи  на политически каузи“, заключи тя. В личен план Гечева сподели, че любимата й книга е „Железният светилник“, а любимият й автор – Стефан Цанев.

2000 – В интервю за „Вис виталис“ Александър Божков, вицепремиер на Република България, говори „за моралните устои на българина“. Той заяви: „По време на комунизма българите се бяха отказали от понятията достойнство и честност. Сега трябва да си връщаме тези стойности“.

2001 – Сем. Мария и Христо Манчеви бяха номинирани за двойка на хилядолетието от Българския женски съюз в Казанлък.

2002 – АНПТ „Искра“ към НЧ „Искра“ в специален концерт на открито възпроизведе български обичаи, свързани с Трифон Зарезан.

2002 – Към момента жителите на община Казанлък наброяваха 93113 души – с 8500 повече спрямо преброените през 2001 г. Населението в селата бе по-малко от ¼ от общия брой на хората в общината.

2002 – Радио „Вис виталис“ подкрепи изявлението на Асоциацията на частните радио- и телевизионни оператори АБРО, оспорващо начина, по който СЕМ даде задължително указание на Би Ти Ви да спре предаванията „Първична сила“ и „Разбиване“. В изявлението бе посочено, че е крайно време да се направят промени в Закона за радио и телевизия, които да не дават право на регулаторния орган да дава указания по изпълнението на лицензиите на операторите.

2003 – Нов дихателен апарат на стойност 38 500 лв., осигурен от фонд „Приватизация“, бе инсталиран в МБАЛ – Казанлък. Фирмата-доставчик „Антониймекс“ дари на болницата и портативен дихателен апарат за линейка на стойност 8 хиляди лева.

2003 – Неправителствените организации на хората с увреждания в Казанлък изпратиха на депутатката от 27-ми МИР Емилия Масларова „валентинка“, с която й се „обясниха в любов“, надявайки се на „взаимност в чувствата“.

2003 – По случай Деня на влюбените в Казанлък, по покана на библиотека „Искра“ и музей „Чудомир“, гостуваха поетите Георги Константинов и Матей Шопкин. Те представиха свои стихове – любовна поезия.

2003 – Радио „Вис виталис“ организира в ресторант Казанлък забавна вечер „Обичай ме, обичам те“.

2004 – Новия си спектакъл си за деца представи Театър „Л. Кабакчиев“ – „Четири приказки за един змей“ по Милада Машатова.

2006 – Момичетата и момчетата от  новоучредения Младежки парламент в Казанлък осъществи инициативата „Пъстроцветни послания“. В Деня на влюбените на всеки случаен минувач през пл. „Севтополис“ бе предложено да напише свое послание върху балон. Множество балони украсиха Дървото на посланията в центъра на Казанлък.

2006 – Златната маска на Терес, бронзовата глава на Севт ІІІ, както и още много от уникалните находки, разкрити в казанлъшкия регион, бяха показани в изложбата „Съкровищата на България от неолита до Средновековието“, открита в този ден в Рим от президентите на България и Италия – Георги Първанов и Карло Адзелио Чампи.

2006 – Два приза „Златно сърце“ – за проявена доброта, отзивчивост и човечност, получиха двама възпитаници на Хуманитарна гимназия „Св. Св.  Кирил и Методий“ –  Радослав Георгиев от 11-ти „д“ клас – заради помощта, която безвъзмездно бе оказал на негови съседи, и Зорница Лалева от 9-ти „в“ – за това, че неотлъчно помага на свой незрящ съученик.

2007 –По случай своята 15-годишнинарадио „Вис виталис“ обедини казанлъчани и гостите на града около една романтична идея: на внушителна по размери Стена на любовта, изградена срещу НЧ „Искра“, всеки свободно можеше да напише своето послание до любимия човек, да му остави писмо, рисунка, стихотворение, подаръче-символ и каквото друго прецени по случай Деня на Св. Валентин. Над 1600 наши съграждани се включиха в инициативата. Романтичните им послания и признания не оставиха празно местенце на Стената на любовта. На нея бе монтиран и транспарант с надпис „Не сте сами“ – в знак на солидарност към националната кампания за спасяването на петте българки и палестинския лекар в Либия. 400 сладки сърчица подари радио „Вис виталис“ на граждани и служители от общинската администрация по повод празника на влюбените. На 14 февруари пред Стената на любовта се състоя заключително шоу, включващо и любовна томбола с уникални награди. Голямата награда бе мобилен телефон. По време на шоуто екипът на радиото събра над 500 различни, без да се повтарят, определения за любовта, по които бяха подготвени специални радиопредавания.

2007 – Документалният филм „Исполин“ на младия режисьор от Казанлък Николай Василев бе показан в Казанлък. Филмът бе заснет по проекта „Увреждането не е недостатък, а предизвикателство“ на Сдружение „Бъдеще за децата с увреждания“ – Казанлък, финансиран от Министерството на външните работи на Франция. В него се разказва за изкачването на старопланинския връх Исполин от група деца с увреждания от района на Казанлък. Филмът многократно бе излъчван впоследствие по Пресс ТВ.

2011 – Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков посети част от знаковите гробници в Казанлък и музей „Искра”. Поводът за посещението бе желанието на министъра лично да види обектите. Трайков заяви, че е нужно и държавата да инвестира  за качествената социализация и достъп на туристите до археологическите обекти в Казанлъшко.

2012 – На  65 години ни напусна един от най-големите творци зад видеокамерата в региона – Тодор Ковачев, автор на едни от най-емоционалните кадри от Долината на розите и тракийските владетели. In memoriam за Тодор Ковачев радио „Вис виталис“ излъчи едно от последните му интервюта: за любимия му Балкан, за еделвайса и за дивите кози…

2013 – Преминаващите по ул. „Искра“ казанлъчани дълго аплодираха изпълненията на възпитаниците на НЧ „Искра“ и на Цветан Цочев от АНПТ „Искра” пред сградата на читалището. Те представиха и ритуала Трифон Зарезан. Зрителите си направиха снимки с Цар Трифон.

2013 – „Нека да бъдем влюбени и добри!“ – под това мото организаторът на Фестивала на виното „Розе“ и изтъкнат винен специалист в Казанлък Ана Дундакова организира в този ден безплатна винена дегустация.

2016 – В деня на виното и любовта от трупата на казанлъшкия театър разпространиха в социалните мрежи текст, повече приличащ на изповед, отколкото на декларация. В него с много болка се съдържа един вопъл-властта убива театъра! С тази публична реакция, породена от обезкървяването на театъра откъм хора и средства, актьорите предупреждават, че неговият край настъпва. Предизвестен и неотменим, заради липсата на чувствителност на властта към духовните потребности

2019 – „Цинично е, че ГЕРБ гласува повече пари за боклука пред децата на Казанлък”, така председателят на БСП Румяна Друмева обясни неподкрепеното предложение на левицата  за подкрепа на родителите в размер на 500 лв.при новородено дете.  „Това ще стимулира отговорното родителство и ще подпомогне младите хора”, подчерта тя. Парите  в  тазгодишния бюджет за чистотата  стават над 5 млн.  96 хил. лв. с  предложената и гласувана от ГЕРБ   финансова помощ  в размер на  половин милион лева.

2019 – Лични данни на гражданин извади на показ във Фейсбук общински служител от Казанлък, публикувайки акт за нарушение, с което сериозно погази закона. Общински контрольор по чистотата и обществения ред, очевидно непознаващ закона, пазещ личните ни сведения, се похвали снощи в профила си в социалната мрежа как преследва каруци-нарушители и публикува няколко снимки. Сред тях и акт за установяване на нарушение, съставен от полицейски служители. От фотоса ясно личат трите имена, ЕГН-то, адресът на нарушителя. Снимката престоя повече от 12 часа на показ във Фейсбук с реалния риск да бъде злоупотребено с личните данни. Авторът на гафа я е свалил днес, явно посъветван, че грубо е нарушил Закона за защита на личните данни /ЗЗЛД/.

2019 – По повод материал на Пресс ТВ в рубриката „Новини от вас“, публикуван на 4 декември 2018г. със заглавие „Нерагламентирано сметище в с.Овощник“, Районната прокуратура в Казанлък е образувала преписка с №4401/2018г. В сигнала от читателя с инициали Ив.Б. се разказва и се показва със снимки място край селото, използвано за изхвърляне на битови и строителни отпадъци, което е нерегламентирано. Подалият сигнала смята, че това не е нормално и че кметът на селото, според него, не би заинтересован от случващото се. В резултата на публикацията е била извършена проверка по реда на надзора за законност, защита на обществения ред и правата на гражданите, възложена на кмета на община Казанлък, която показала, че сигналът отговаря на истината. Започнало е почистване на мястото и запръстяване, както и други допълнителни дейности, се твърди в Резолюция на прокурор Дойчо Цанев от 8 февруари 2019г. От Резолюцията става ясно, че кметът на село Овощник Иван Колев е предприемал редица мерки за отстраняване на проблема. През ноември м.г. е бил направен и ров, за да се ограничи достъпът. Оказва се още от прокурорската резолюция, че община Казанлък не е била уведомявана за сметището преди да се намеси местното обвинение. След като станало ясно, от администрацията изготвили констативен протокол с предписание то да се почисти. Общината пратила и уведомително писмо до полицията с молба за съдействие за установяване на нарушителите с цел налагане на санкции.

2022 – Красива инсталация на голямо червено сърце посреща казанлъчани и гостите на града за Деня на влюбените. Сърцето за снимка е монтирано пред Културно-информационния център на ул.“Искра“№4. Фигурата е създадена от близо 3 000 изкуствени червени рози. Идеята е на Община Казанлък.

2022 – От проект Бузлуджа обявиха, че е пуснат стриим на живо от Бузлуджа. Дори на върха на планината, Бузлуджа е близо до нас, в умовете и пред очите ни всеки ден. Тази близост искаме да споделим с всички вас като предоставяме безплатен и неограничен достъп до Бузлуджа чрез livestream връзка с: 4 камери: от основната зала, прозорците, мозайките и пилона сензор за температура сензор за сила на вятъра. Ако искате да видите страхотните изгреви над Стара планина, да проверите времето преди да се качите до паметника, да видите дали има сняг за зимни спортове на Ски база Бузлуджа или просто да се вдъхновите от красотата на мястото , този livestream работи за вас.“

2023 – В навечерието на празника на виното и любовта казанлъшкият вокален педагог Стефка Денева събра бивши и настоящи възпитаници в десетото издание на „Пеем за любов”.

Почитателите на ВС „Искрица” се насладиха на любими песни за любовта. Талантливите певци на Стефка Денева посветиха събитието в помощ на казанлъчанката Гита Славова, която се бори с диагнозата множествена склероза.

Съорганизатори на благотворителната вечер в помощ на Гита бяха и домакините от Ретро бар „Градини”.

2023 – След кратка пауза, заради пандемията, спортният комплекс „Багира“, Волейболният клуб „Казанлък“ и неговите симпатизанти организираха своя конкурс за най-добро домашно червено вино, реколта 2022 година.  Тричленна независима комисия оцени по различни критерии 21 млади вина. Сомелиерът Иван Братоев, енологът Станчо Пенев и музикантът Петьо Янкулов/ победител в последната надпревара, организирана в Спортния комплекс/, класираха елексирите на винопроизводителите от казанлъшкия и старозагорския регион.

2023 – Над 700 кг помощи за животни отпътуваха от Казанлък. Медикаменти, превързочни материали и храна за животни са събрани в рамките на три дни в Казанлък. Средствата са предназначени за пострадали и оцелели животинки в бедстващите след земетресението в Турция райони. Кампанията бе обявена в Казанлък от неправителствената организация Animal Hope Bulgariq – Kazanlak, като подобен пункт има изграден и в Кърджали. Събраните материали ще бъдат предадени на турска организация, която работи на място в опустошените райони.

2023 – Представители на Младежки общински съвет съвместно с възрастните хора и служителите на Дома за стари хора №3, гр. Казанлък, ще участват в кампанията за Гита Славова. Младите хора гостуваха на потребителите на дома, а резултат от трудовата арт терапия са красивите мартенички, които ще бъдат разпродадени с благотворителна цел.

2023 – На надлеза на „Арсенал“ в Казанлък се появи още едно любовно послание. Вероятно, неслучайно, именно днес, деня, в който влюбените признават за своите чувства. Кой е инициатор на днешната акция не е ясно, но признанието е посветено на жена – „момичето, по-хубаво от всяка една роза“.

2023 – ЕК определя розовото масло като химично съединение. За това алармира кметът на Казанлък Галина Стоянова. Притеснения за подготвяното от ЕК решение е изразил и кметът на побратименият с Казанлък френски град Грас.  Ако стане факт подобно решение би поставило под риск традиционното розопроизводство в региона. Още повече, коментира Галина Стоянова има нагласи за определянето на розовото масло и като опасно.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram