Днес, 13.11.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1995 – От този ден управлението на община Казанлък пое БСП. За кмет на общината бе избран инж. Иван Гороломов.

1997 – Към тази дата собствените приходи на Община Казанлък бяха изпълнени на 85,5% спрямо годишния план.

1997 – По случай 90-я рожден ден на царицата-майка Йоанна в казанлъшкия храм „Св. Йоан Предтеча“ бе отслужен благодарствен молебен.

1997 – „Живот в песен“ – това бе заглавието на откритата в Художествената галерия в Казанлък изложба от фотоси на белгийския певец и кинематограф Жак Брел.

1998 – Жан Виденов гостува в казанлъшкото село Розово и се срещна със симпатизанти на БСП. Срещата бе организирана от „Открит форум“ и дискусионен клуб „Дружба“ – Казанлък.

1998 – С братоубийство осъмна Казанлък в този ден. Борис С. на 40 г. намушка с нож по-малкия си брат Митко, с което причини смъртта му. Няколко часа по-късно убиецът бе задържан.

2000 – 11 курса за обучение стартираха в Бюрото по труда – Казанлък за безработни граждани. Най-многобройни бяха желаещите за компютърно обучение и за помощник-готвачи.

2000 – Театър „Л. Кабакчиев“ представи благотворително пред децата от основното помощно училище „Димитър Андреев“ в Казанлък спектакъла „Веселите музиканти“.

2001 – В интервю за „Вис виталис“ Красимир Цанев информира за проведената за първи път в Казанлък Антиспин-кампания, организирана от Младежкия клуб на БЧК.

2001 – Школата по изкуствата „Емануил Манолов“ към НЧ „Искра“ празнува 45 години от създаването си. Началото на празничните изяви със самостоятелен концерт поставиха младите акордеонисти от класа на Неделчо Димитров.

2001 – Гост в студиото на радиото бе Донка Карагитлиева, председател на Съюза на слепите в Казанлък, която очерта най-острите проблеми на незрящите хора, основно – липса на подходяща работа за тях.

2002 – Театър „Л. Кабакчиев“ изпрати съболезнователна телеграма до близките на починалия в този ден театрален режисьор и педагог от Пловдив Христо Церовски, който през 1999 г. възкреси на казанлъшка сцена „Пунтовете“ на Чудомир.

2003 – 102-ма синдикалисти от Казанлък, водени от председателя на РС на КНСБ Пенко Койнов, участваха в протестните действия в столицата, които бяха под надслов „Не на Бюджет,2004“.

2003 – Театроведката Калина Стефанова представи в Казанлък книгата си „На театър по света“. Книгата описва впечатления от театралните сцени по света и любопитни факти от историята на световния театър.

2004 – Величка Цветкова бе избрана за председател на общинската организация на партия „Демократи за силна България“. Гости на учредителното събрание бяха Иван Костов, Стефан Мазнев и Йордан Соколов.

2005 – Четвъртокласникът от Казанлък Никола Георгиев завоюва втора награда от Международния клавирен конкурс „Шуман – Брамс“ в Пловдив.

2006 – Стефка Ганчева, детска учителка в ДГ “Мечо Пух” в Казанлък, спечели индивидуален проект по програма „Сократ“, финансирана от Европейската комисия, с право и стипендия за участие в международен образователен стаж. Тя участва в международен работен форум във френския град Безансон. От 7 години Ганчева се занимаваше с ранно чуждоезиково обучение по френски език.

2007 – Рисунка на деца от Казанлък, възпитаници на школата по изобразително изкуство при ОДК „Св. Иван Рилски“ с ръководител Галя Иванова, бе сред първите три отличени в конкурс на представителството на ЕК у нас за борба с дискриминацията. Мария Николова, Румена Петрова, Вероника Пенева и Ивета Койчева изобразиха на своето платно земното кълбо, европейското знаме и хора от различни раси. Творбата им отпътува за Брюксел, за да се състезава в международния етап на конкурса.

2008 – 30-годишен юбилей отбеляза Детската млечна кухня в Казанлък. Кухнята обслужваше 4 филиала в града, 4 села и детското отделение в болницата. Предлаганата храна бе за 4 възрастови групи, една от които с избор на меню. В нея към момента бяха записани 450 деца.

2008 – Тиква-рекордьор видя репортер на радио „Вис виталис“ пред зеленчуков магазин на ул. „Стара планина”. Продавачите информираха, че тиквата е израсла на асма в казанлъшки двор на ул. „Струма“ 2, че е висока 1 м. и 10 см. и тежи малко над 40 килограма.

2009 – Към тази дата – Международният ден на слепите хора – 13 ноември, незрящите в региона наброяваха 216 души. Председателката на местния съюз Донка Карагитлиева за пореден път открои техните проблеми: опасната за незрящите инфраструктура, отдалечеността на здравната каса, липсата на бели бастуни и специални места за инвалиди на паркингите, странична номерация на автобусите. Най-голямата болка на незрящите ни съграждани бе продадената без тяхно знание земя от 16 дка, извоювана някога от композитора Петко Стайнов.

2009 – РПУ-Казанлък отчете, че за 9-те месеца на годината на територията, обслужвана от управлението, 14 души са загинали и 138 са били ранени при ПТП. Общо за областта бяха регистрирани 1806 ПТП, при които загиналите бяха 47, а ранените – 491 души. За град Казанлък статистиката бе 35 ПТП с 1 убит и 41 ранени за десетте месеца. Най-критични бяха бул. “Княз Ал. Батенберг”, ул. “Розова долина” и кръстовището на ул. “Банянска” с бул. “Ал. Батенберг”.

2012 – Кметът на община Казанлък Галина Стоянова връчи наградите на Община Казанлък на отличените служители от РУ „Полиция“ и група „Охрана на обществения ред“ за постигнати високи резултати при осигуряване сигурността на гражданите, за опазване на обществения ред и за добро взаимодействие между местната власт и органите на МВР. Поводът бе професионалният празник на българската полиция. Наградените с таблети полицаи бяха: Пламен Фитков, Пламен Ноев, Христо Петков, Звезделин Русев, Йонко Коев, Красимир Танев и Слави Трифонов. За подкрепата, която оказва Община Казанлък в работата на органите на реда, кметът Галина Стоянова бе отличена с Почетен знак на Областна дирекция на МВР – Стара Загора, който й бе връчен от старши комисар Алекси Алексиев.

2012 – Читалище „Искра” поздрави с концерт представителите на Съюза на слепите хора. Поводът бе Международният ден на слепите хора и Световен ден на добрината – 13 ноември.

2012 – Изложба-акварел на именития български художник Вълко Гайдаров бе открита в този ден в Художествената галерия – Казанлък. Вълко Гайдаров е роден в Девин през 1937 г. Учи в Художествената академия в София в класа на проф. Ненко Балкански. През 1964 г. става директор на Художествената галерия – Смолян. Член е на СБХ. Негови творби са притежание на НХГ – София, ХГ – Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Кюстендил, Смолян и др., както и на частни колекции в Англия, Холандия, Кипър, САЩ, Япония, Германия и др.

2013 – Десетки казанлъчани се качиха на стрелбището в гарнизонния учебен център „Тюлбето”, част от базата на 61-ва Стрямска механизирана бригада, в рамките на кампанията „Отворени врати”. Желаещите имаха възможност да видят и стрелят с оръжие, което бе на въоръжение в БА. Те стреляха с пистолет „Макаров“, автомат „Калашников”, картечница и снайпер „Драгунов”. Денят на отворените врати бе част от проявите, с които бригадата отбеляза Празника на сухопътните войски 19-ти ноември. Датата се свързва с блестящата победа на младата българска войска при Сливница на 19 ноември 1885 г. по време на Сръбско-българската война.

2014 – Милена Колева стана новият административен ръководител на Районния съд, с решение на Висшия съдебен съвет. Колева бе с над 17-годишен стаж в съдебната система, от които 16 г. съдия в Районен съд – Стара Загора.

2014 – Военният министър Николай Ненчев изпрати групата военнослужещи от карловската 61-ва Стрямска бригада, заминаващи за Афганистан. Общо 110 души участваха в новата мисия. Групата включваше и военни инструктори, които да обучават афганистански бойци. Национален командир на контингента бе полковник Георги Маргитин от МО, а командир на взвода за охрана – капитан Марин Цаловски.

2015 – За два дни над 2 хиляди казанлъчани подкрепиха подписката за провеждане на национален референдум за промяна на политическата система. 6 бяха въпросите, формулирани от екипа на Слави Трифонов, под които се подписваха българите. Сред тях – намаляване броя на депутатите на 120, намаляване на партийните субсидии и др.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram