Днес, 13.09.2021г. – Живата памет на Вис виталис

1998 – 836 бе броят на първокласниците за учебната 1998-99 г. в община Казанлък. 28 от учителите не продължиха работа в системата на образованието поради съкращения.

1998 – Министерството на образованието даде на ПМГ „Никола Обрешков“ в Казанлък статут на регионално учебно заведение.

1999 – Петата си годишнина отбеляза пенсионно-осигурителната компания „Доверие“. 527 души в страната получаваха пенсии към тази дата. Осигурените на територията на Казанлък бяха 2300 души.

2000 – Изложба с рисунки на Чудомир „Нашенци“ бе открита в зала „Средец“ в София по повод 110-ата годишнина от рождението на Димитър Чорбаджийски-Чудомир.

2002 – 8 от общинските съветници в Мъглиж поискаха оставката на кмета Младен Чернаков. В интервю за „Вис виталис“ Чернаков сподели, че оставката му е била поискана на „хвърчащ лист“ без посочен нито един мотив. Случаят остана без последствия.

2002 – „Електроразпределение“ – клон Казанлък включи изключеното към момента електрозахранване в ромския квартал – като жест по случай първия учебен ден.

2002 – Унгарският художник Ференц Банга представи в Казанлък своя изложба от 35 черно-бели графики.

2004 – Връщане на откритата златна тракийска маска и ревизия на всички намерени експонати по време на археологическите разкопки от 1992 г. до момента в казанлъшкия регион – това бяха исканията към Министерството на културата на общинските съветници на община Казанлък.

2004 – В Казанлък, Шипка и селата Шейново и Копринка започна подписка срещу системното обгазяване в Старозагорска област. В подписката имаше искане за закриване на полигона в с. Змеево.

2004 – В този ден официално бе открито реконструираното пространство пред входа на Пета Шипченска механизирана бригада в Казанлък.

2005 – Социалният министър Емилия Масларова посети в Казанлък ОУ „Антон Страшимиров“ в ромския квартал и откри компютърен кабинет в него. По нейна инициатива на училището бяха предоставени маси, столове и щори, с които бяха оборудвани стаите.

2006 – Казанлък бе етапен град в 56-ата международна колоездачна обиколка на България. В този ден бе шестият етап на състезанието Айтос – Казанлък, 161 км. 

2006 – Детските градини в Шейново и Крън започнаха работа по проект по програма „Фар“ за интегриране на уязвими малцинствени групи. Той бе насочен основно към ромските деца.

2007 – С нова цена бе парното отопление за казанлъчани през предстоящия отоплителен сезон. ДКЕВР одобри еднокомпонентна пределна цена за топлинната енергия, произвеждана от „Топлофикация“ – Казанлък, в размер 89,95 лева за мегаватчас без ДДС. Новата цена бе с 30% по-ниска от цената през предходната година.

2007 – Дирекция „Бюро по труда“ – Казанлък обяви свободните работни места в общината. 377 бяха позициите на трудовия пазар, за които работодателите търсеха специалисти. Най-масово се търсеха машинните оператори в производството, следвани от строителните работници. В Казанлък имаше и 19 свободни работни места за учители. 

2010 – На площада пред Община Стара Загора се проведе граждански протест с искане да се затвори полигонът в Змеево. Протестът бе най-големият до момента. Анкета в интернет портала stara-zagora.org показа, че 73 % от гражданите са убедени, че обгазяването идва от полигон Змеево, а общо 88% искат полигонът да бъде затворен.

2010 – Рекорден брой от близо 10 хиляди души се включиха в 7-ия Национален събор на русофилите край язовир „Копринка“. Новият председател на Националното сдружение, издателят Николай Малинов, съобщи, че движението през изминалата година е работило най-вече за повишаване интереса на децата в България към руската култура. Според него, основното, с което ще се занимава занапред националното сдружение, е преодоляване на проблема с визите за руските граждани и изграждането на Руски университет в България. Съобщено бе, че са били оборудвани 45 кабинета в специализираните езикови училища в страната с руска литература. Обявено бе, че е създадена  методика за предучилищно обучение по руски език и че до края на годината ще бъде издаден специален каталог на всички съветски паметници в България.

2012 – На посещение в Казанлък бе губернаторът на регентство Уонособо, Индонезия – Кхолик Ариф. Целта на посещението бе установяване на по-близки контакти в сферата на бизнеса и побратимяване между регентство Уонособо, чийто център е град Уонособо, и град Казанлък.

2012 – Започна първото издание „Есенна дъга на изкуствата”, подготвено от Народно читалище „Искра-1860”. Целта бе в концертни форми на открито и закрито читалищната дейност да бъде представена пред казанлъшката публика и така, по повод 152 години от основаването на читалището, да стартира традиционният прием на възпитаници и членове за формациите в новия творчески сезон.

2012 – 30 броя лед-осветителни тела бяха монтирани на ул. „Александър Стамболийски”. Казанлък бе един от все още малкото градове в България, където се въвеждаше улично осветление със светодиодни осветителни тела, до 50% по-икономични от използваните до момента лампи.

2013 – Къщички за птици монтираха деца и родители в парка, западно от колодрума в Казанлък. Инициативата бе на местен банков клон.

2014 – Над 12 хиляди души от цялата страна взеха участие в 11-я Национален събор на русофилите, открит от председателят на НД „Русофили“ Александър Малинов. Русофилите заявиха, че са против санкции към Русия, тъй като не е възможна силна Европа без Русия. В Декларация те заявиха и че са против използването на български военни бази от САЩ.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram